Kan regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining leiden tot haaruitval?

Kan regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining leiden tot haaruitval?
Elk jaar maken miljoenen mannen en vrouwen in de wereld beloftes aan zichzelf om hun leven te beteren. Diëten en lichaamsbeweging zijn de bekendste manieren om op een gezond gewicht te komen. De vraag is: Kan regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining haaruitval veroorzaken of versnellen? En hoe zit het met het nemen van bijvoorbeeld eiwitpoeder met melk, vruchtensap of water?

Haaruitval, het zit in de genen
De meest voorkomende oorzaak van haarverlies en kaalheid is genetisch bepaald, veroorzaakt door het hormoon DHT (dihydrotestosteron). DHT wordt geproduceerd wanneer testosteron (het mannelijke androgeen hormoon) zich aansluit met 5-alpha-reductase enzymen.
Mannen en vrouwen kunnen beide genen bezitten die kaalheid of dunner wordend haar veroorzaken. Bij mannen is dit echter vaker zichtbaar als gevolg van verhoogde hoeveelheden van DHT in het mannelijk lichaam.

Training, Testosteron en genetische haaruitval
Omdat de (kracht)training de hoeveelheid testosteron tijdelijk kan verhogen in het lichaam, ontstaat de vraag of de extra testosteron de DHT zal converteren naar DHT in zo’n korte tijd. Bovendien moet men zich afvragen of het tijdelijk verhoogde DHT-niveau genetische haaruitval kan veroorzaken, eveneens bekend als Alopecia androgenetica.

Kan regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining haaruitval veroorzaken of bevorderen?
Tijdens het trainen kan de hoeveelheid testosteron in het lichaam tijdelijk verhoogd zijn. Niets lijkt er echter op te wijzen dat de hoeveelheid testosteron en de korte lengte van de tijd dat de testosteron spiegels zijn verhoogd een verhoogde hoeveelheid DHT tot gevolg heeft. Er is daarom geen bewijs dat regelmatige lichaamsbeweging, krachttraining of het gebruiken van eiwitpoeders haaruitval kan veroorzaken of versnellen. In feite toont onderzoek zelfs aan dat de de eerder genoemde training een geweldige manier is om je jonger te voelen en er jonger uit te zien. Regelmatige lichaamsbeweging heeft zelfs een betere doorbloeding tot gevolg, dit heeft een positief effect op het haar.

Het gebruik van steroïden bij krachttraining en haarverlies
Het gebruik van (anabole) steroïden kan wel leiden tot haarverlies of toegenomen haaruitval. Buiten het feit om dat dergelijke producten niet legaal zijn, wordt het ook om deze reden afgeraden om deze producten te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pil tegen grijs haar

Grijs haar oorzaken

Hoe komt het dat we bijna allemaal, vroeg of laat, grijze haren krijgen? ‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’ Dit lied van “Gert en

Lees verder