Lees verder
Lees verder
Lees verder
Actie opzetten
We vinden het geweldig als je een actie opzet voor de Haarstichting om haardonaties of geld in te zamelen! Als je ons hier over informeert, plaatsen we dit graag op de site en promoten we het aan onze 20.000+ volgers op Twitter. Als je een leuke actie in gedachten hebt of hebt opgezet, kan je hier contact met ons opnemen.
Je kunt zelf of met je bedrijf iets organiseren om haardonaties of geld in te zamelen. Tijdens deze activiteit vraag je vrienden, kennissen of klanten om een donatie te doen aan de Haarstichting. Als je gebruik maakt van de (lokale) pers, zal jouw leuke en ludieke actie voor veel (media)-aandacht zorgen.
Hieronder zie je verschillende voorbeelden van activiteiten die je zou kunnen opzetten voor de Haarstichting (als kapsalon of particulier):
- Organiseer een ludieke actie of evenement, waarmee je haardonaties en geld inzamelt voor de Haarstichting.
- Zet een “spaarpot” neer voor de Haarstichting en geef bezoekers of klanten de mogelijkheid om een kleine donatie te doen aan de Haarstichting.
- Bak een taart of koekjes en doneer de opbrengst hiervan aan de Haarstichting.
- Geef een feestje en doneer (een deel van) de opbrengst aan de Haarstichting.
- Doneer een gedeelte van de opbrengst van bepaalde behandelingen, producten of knipbeurten aan de Haarstichting.
- Houd een open dag, bied een hapje en een drankje aan en probeer op deze manier haardonaties en geld in te zamelen voor de Haarstichting.
- Ga een bepaalde uitdaging aan en laat je sponsoren. Loop bijvoorbeeld een halve marathon of zwem een kilometer.
De ANBI-geregistreerde Haarstichting zet zich jaarlijks in voor honderdduizenden mensen met haarproblemen en haarziekten.
De Haarstichting is voor het realiseren van haar doelstellingen mede afhankelijk van giften en donaties van particuliere donateurs. Of u nu een groot of klein bedrag wilt storten, alle beetjes helpen. Steun de Nederlandse Haarstichting via ING: NL82 INGB 0005 9769 45.
Knipdag organiseren
Wil je een bijdrage leveren aan dit prachtige project en staarten en/of geld voor de Haarstichting inzamelen door bijvoorbeeld een knipdag te organiseren? Laat dit dan weten door ons een e-mail te sturen naar [email protected]. Deze leuke actie zal dan worden gepromoot op de pagina "Acties en knipdagen" en op onze Facebook & Twitter!
Actie opzetten
Gezond zijn en lekker in je vel zitten. Het zijn twee dingen die hand in hand samengaan om iemand zelfvertrouwen te geven. Doe daar een verzorgd uiterlijk en een bijpassend kapsel bij en het plaatje is compleet. Voor veel mensen is dit de realiteit van alledag. Mannen, vrouwen en kinderen die geconfronteerd worden met ongewenst haarverlies, krijgen vaak te maken met een verminderd zelfvertrouwen. Het dragen van een passend haarwerk betekent dan veel voor iemand. Een mooi haarwerk geeft een natuurlijke, verzorgde uitstraling. Iets wat we allemaal willen, ook in tijden dat het niet zo goed gaat met ons. Door je haar te doneren geef je een stuk zelfvertrouwen op moeilijke momenten. Wil je meer doen dan alleen jouw haar doneren? Zet dan een haardonatie actie op en maak samen dat o zo belangrijke verschil.
Welke actie kan ik opzetten?
In actie komen om haar te doneren of een mooi sponsorbedrag in te zamelen, kan op uiteenlopende manieren. Je kunt zelfstandig iets bedenken, maar ook met familie, vrienden, kennissen en de hele buurt is een ludieke actie opzetten mogelijk. Iedere actie die wordt opgezet, draagt bij aan het inzamelen van haar of een mooi sponsorbedrag. Door jouw actie kunnen mensen die het nodig hebben een passend haarwerk dragen. Acties komen voor in diverse vormen en uitingen. Zo is het mogelijk om gezamenlijk het haar te laten groeien. Alle haarkleuren en haartypenzijn welkom. Ook gekleurd haar van een natuurlijke haarkleur, dat niet beschadigd en grijs haar komen voor donatie in aanmerking. Bij een minimale lengte van 30 centimeter kan het haar gedoneerd worden. Samen is het vaak extra motiverend om een donatie doen. Maar je kunt ook besluiten om naast haar geld in te zamelen voor bijvoorbeeld de Haarstichting.
Geen actie is vreemd
Als je overweegt een actie op te zetten voor het goede doel, dan kan je dat op meerdere manieren aanpakken. Haar doneren is een mooi gebaar. Je kunt het gebaar aanvullen door actief aan de slag te gaan. Organiseer een wafel- of koekjes bak middag, ga seizoensversieringen knutselen of zet een spaarpot neer. Het zijn een paar voorbeelden van acties. Maar je kunt ook creatief zijn en zelf een ludieke inzameling bedenken. Sponsoracties worden op uiteenlopende manieren georganiseerd. Van het gesponsord lopen van een (halve)marathon tot het gesponsord overzwemmen van het kanaal. Weinig acties zijn vreemd.
Breng de doelgroep van de actie in beeld
Het succesvol opzetten van een actie vergt een gedegen voorbereiding. Je wilt graag dat jouw actie succes heeft en dat de eventuele doelstelling bereikt wordt. Deelnemers aan de actie willen vaak geïnformeerd worden over het doel van de actie. Het is belangrijk dat je een heldere uitleg geeft over het doneren van haar en waarom haarwerken van echt haar nodig zijn. Hou de actie eenvoudig. Ingewikkelde acties met te veel stappen verliezen snel aan interesse. Laat je met meerdere mensen het haar groeien? Las dan op geregelde momenten ‘meetafspraken’ in. Haar groeit gemiddeld een centimeter per maand. Door de vorderingen bij te houden, houd je de vooruitgang zichtbaar. Pas de informatie die je hebt over de actie aan, aan de deelnemers. Volwassenen hebben baat bij een andere uitleg dan kinderen.
Geef bekendheid aan de actie
Een actie opzetten is een ding. De actie bekendheid geven is wat anders. Je wilt graag met zowel kleine als grotere acties slagen in de opzet. Wil je met een groep vrienden of kennissen haar doneren? Dan is de bekendheid snel geregeld. Tijdens een bijeenkomst zet je jouw plannen uiteen en kunnen vragen over de doneer actie gesteld worden. Wil je naast haar doneren ook geld inzamelen voor de Haarstichting en zoveel mogelijk mensen bereiken? Tegenwoordig kan je online een grote groep mensen bereiken. Zo kan je jouw actie via social media bekendheid geven. Je komt al in een vroege fase van de actie tot de conclusie wat het beste werkt, als het aankomt op het geven van bekendheid. Als je jouw actie bekend maakt bij de Haarstichting, dan volgt er een promotievermelding op de website en via Facebook en Twitter berichten. Je vergroot hiermee het bereik van de actie.
De duur van een actie
Haar doneren is niet aan tijd gebonden. Het is altijd mogelijk om een donatie te doen. Wil je een actie opzetten? Houd dan het tijdsbestek in het oog. Acties die geen einddatum hebben, verliezen soms sneller aan interesse dan acties die een looptijd hebben van 6 tot 8 weken. Deelnemers worden graag geïnformeerd over de voortgang en resultaten die bereikt worden. Je kunt dit doen door onder andere via social mediaberichten te plaatsen die voor de actie relevant zijn. Tijdens de looptijd van de actie probeer je de actie daar waar mogelijk onder de aandacht te brengen van de doelgroep.
Hoe verloopt een actie?
Je bepaalt zelf het verloop van de actie. Je hebt immers zelf een doel bepaald. Bij het doneren van haar kan het haar als het de juiste lengte bereikt heeft geknipt worden. Verspreid over Nederland zijn er kapsalons die jouw haar graag knippen. Je kunt hiervoor soms korting of een haarverzorgingsproduct krijgen. Geef voor het knippen aan dat je jouw haar wilt doneren. De kapper doet aan de bovenkant van de haren een elastiekje en vaak wordt ook halverwege een elastiekje geplaatst. Zo blijft het haar goed bij elkaar zitten. Daarna kan je het haar in een envelop, al dan niet beschermd met een plastic zakje, versturen. Heb je een actie opgezet, waarbij ook geld wordt ingezameld? Het ingezamelde bedrag kan aan de Haarstichting worden overgedragen. Dit kan in de vorm van een cheque of via een bankstorting. Goed om te weten is dat de Haarstichting ANBI geregistreerd is.
Is mijn actie geschikt?
Overweeg je een actie op te zetten om haar te doneren en/of de Haarstichting te steunen? Het is altijd mogelijk om jouw voornemen voor te leggen. De actie wordt gepromoot door de Haarstichting, waardoor het bereik wordt vergroot. Iedere actie van elke omvang is meer dan welkom. Je draagt bij aan het goede doel en geeft kinderen, vrouwen en mannen die het zo nodig hebben een passend haarwerk in moeilijke tijden.
Actie opzetten voor goede doel de Haarstichting FAQ – Veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over een actie opzetten voor goede doelen komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Hoe kan ik een actie voor de Haarstichting opzetten?
Vooropgesteld dat de Haarstichting het geweldig vindt dat u een actie op wilt zetten, zijn er tal van mogelijkheden om uw actie vorm te geven. Iedereen kent bijvoorbeeld de sponsorloop, waarbij deelnemers zich laten sponsoren voor een goed doel. De vormgeving en inhoud van de actie die u voor de Haarstichting opzet, kunt u naar eigen idee invullen. Als u de Haarstichting op de hoogte brengt van de actie die u wilt opzetten, wordt uw actie op zowel de website als Twitter gepromoot.
2. Welke actie kan ik opzetten?
Acties kunnen op uw eigen, unieke manier vormgegeven worden. U kunt een actie organiseren om op een bijzondere manier een sponsorbedrag in te zamelen, maar het is ook mogelijk om een actie op touw te zetten waarbij haar wordt gedoneerd. Acties zijn even eenvoudig als veelomvattend. Van een zelfstandig idee dat vorm krijgt, tot een gezamenlijke actie die u onderneemt met collega’s, familie, kennissen en/of buurtbewoners. Welke actie u ook opzet, u helpt de Haarstichting met het realiseren van doelstellingen. Daarnaast maakt u het voor mensen die het financieel niet breed hebben mogelijk om een passende pruik of haarwerk te dragen.
3. Hoe maak ik mijn actie bekend?
Het promoten van een goede doelen actie kan tegenwoordig op meerdere manieren. Zo zijn er online niet alleen de social media sites, maar ook crowdfunding sites en goede doelen actie overzichten waar u uw actie bij kunt aanmelden en/of promoten. De Haarstichting helpt u graag met het bekend maken van de actie die u heeft opgezet. Geef aan waar en wanneer de actie plaatsvindt en de Haarstichting plaatst een bericht op zowel de website als Twitter en Facebook.
4. Kan ik wafels of koekjes bakken en verkopen ten gunste van de Haarstichting?
Oude inzamelacties als limonade verkopen, een koekjes en/of wafel bak zijn nog altijd mateloos populair. Dit soort acties leveren vrijwel automatisch succes op. Het maken van uw eigen producten om deze te verkopen ten gunste van een goed doel, dat scoort altijd! Let echter wel op dat u het assortiment beperkt. Acties die een bepaald product promoten en verkopen, hebben vaak meer succes dan acties met een uitgebreid assortiment koeksoorten.
5. Op welke manier communiceer ik over mijn actie?
Het is helemaal niet nodig om altijd serieus te zijn, tijdens het actievoeren voor een goed doel. Vaak is een humoristische inslag een geschikte manier om contact te maken met mensen en extra donaties in te zamelen. Het gebruik van, de gepaste, humor heeft vaak een ongekend succes. Wat met name bij zogenaamde crowdfunding acties wordt gezien, is het feit dat donateurs een beloning krijgen voor de donatie die men doet. Dit hoeven helemaal geen grote dingen te zijn. Van een handgeschreven bedankkaartje tot een gezellige kop koffie. Wees origineel!
6. Hoe kan ik mijn contacten inzetten om een actie bekendheid te geven?
Naast het benaderen van uw contacten via sociale media kanalen als Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter, is het persoonlijk contact van onmisbaar belang voor een succesvolle actie. Vaak levert het offline organiseren van actie gerelateerde evenementen een ongekend positief resultaat. Waar u begint met het online promoten van de actie, waarbij u persoonlijk betrokken bent, kunt u een offline evenement bedenken. Persoonlijk contact, waarbij u potentiële donateurs enthousiast maakt voor de actie die u organiseert. Schroom niet en durf te vragen om een bijdrage aan uw actie.
7. Hoe lang laat ik mijn actie doorlopen?
De duur van een goede doelen actie hoeft niet per sé aan tijd te zijn gebonden. Vaak staat de duur van een actie in relatie tot de achtergrond die u heeft bedacht. Met name acties zonder einddatum verliezen vaak de interesse van donateurs en deelnemers. Het is voor veel mensen aantrekkelijker om deel te nemen aan een actie met een beperkte looptijd. Om het succes te vergroten is het belangrijk om deelnemers regelmatig te informeren over zowel de resultaten als de ontwikkelingen van de actie. Vergeet ook niet om bij een vastgestelde, beperkte looptijd uw actie zo vaak mogelijk onder de aandacht van potentiële deelnemers te brengen. Vaak is een looptijd van 6 tot 8 weken voldoende voor een succesvolle actie.
8. Hoe ziet het verloop van een actie eruit?
Het mooie van actievoeren voor het goede doel is dat u zelf bepaalt hoe het verloop van uw actie eruit ziet. U heeft de doelstelling van uw actie bepaald. Heeft u geld ingezameld met bijvoorbeeld een kofferbak of garageverkoop of heeft u koekjes gebakken en deze verkocht? Het ingezamelde bedrag kan zowel via iDeal als via een bankoverschrijving aan de Haarstichting worden overgemaakt. Acties waarbij u alleen of samen met familie en vrienden haar wilt doneren, eindigen op het moment dat het haar de juiste lengte heeft bereikt. Verspreid over Nederland zijn er kapsalons en kappers gevestigd die uw haar op de juiste manier kunnen knippen. Soms ontvangt u daarvoor korting of een haarverzorgingsproduct. Het enige wat u daarvoor doet, is aangeven dat u uw haar aan de Haarstichting doneert.
9. Is elke actie geschikt voor de Haarstichting?
Als u niet zeker weet of uw actie geschikt is of past bij de Haarstichting, dan kunt u uw idee altijd voorleggen. De Haarstichting helpt u graag bij het promoten van de beoogde actie en geeft na afloop de resultaten op de website meer.
10. Wat moet ik nog meer weten over het opzetten van een actie?
Vaak ligt aan het opzetten van een actie voor een goed doel een persoonlijke reden ten grondslag. De Haarstichting is blij met actie initiatieven die ontstaan en die verder ontwikkeld worden. Om een actie op te zetten, uit te voeren en tot een goed einde te brengen, is zowel enthousiasme, overtuigings- en doorzettingskracht nodig. Mensen enthousiast maken voor uw actie kan tegenwoordig op meerdere manieren. Let daarbij op dat de actie niet te veel versnipperd raakt. Blijf deelnemers en geïnteresseerden informeren over de ontwikkelingen van de actie. Breng na afloop van uw actie iedereen die heeft deelgenomen op de hoogte van de resultaten die u gezamenlijk heeft bereikt.
Laatst bijgewerkt op: 08-08-2018