De strijd tegen kaalheid
De Strijd tegen kaalheid
Kaler worden is voor mannen eigenlijk de normaalste zaak van de wereld wereld geweest, bijna niemand ontkomt eraan. Sommige mannen hebben echter de pech om al op zeer jonge leeftijd in de spiegel noordwaarts groeiende inhammen of een kalende kruin op te merken, bij anderen komt dit pas later. Bij de één gaat het dramatisch snel en bij de ander is het een sluipend proces waar decennia overheen gaan. Maar uiteindelijk overkomt het bijna iedere man.
Veel voorkomend of niet, geen man staat te juichen als dit lot hem treft. Kaal worden kan heel veel stress en problemen met zich meebrengen. Verminderd zelfvertrouwen, depressie, boosheid, wanhoop. Vaak gaat men daarom op zoek naar mogelijkheden om het kaler worden te verbergen of nog het liefst natuurlijk te 'genezen'.
Ook dat is iets van alle tijden. Het getob met kapsels, het voorover kammen van haren om de inhammen te verdoezelen, de 'comb over' om met haar van de zijkant van het hoofd de kruin te bedekken, de aankoop van vaak peperdure of exotische middeltjes met wetenschappelijk klinkende namen die worden aangeprezen als 'haargroeimiddelen'. Kalende mannen vormen een prachtige mogelijkheid om winst op te maken. Vaak beschikken ze over geld en in hun wanhoop verliezen ze hun onderscheidend vermogen. Kortom, ze zijn een kapitaalkrachtige prooi voor slimme marketeers.
Is alles dan nep, gedoe of onzin?
Natuurlijk niet. Er wordt nog steeds vooruitgang geboekt op allerlei fronten. Haarwerken (pruiken) zijn niet meer de dode marmotten van vroeger. Ze zijn er in alle soorten en maten. Daarnaast worden ze steeds makkelijker om zelf vrijwel onzichtbaar aan te brengen en te onderhouden. Haartransplantaties zijn er ook. Het zijn al lang niet meer alleen ingrepen waarbij een stuk behaarde huid uit het hoofd wordt gesneden, een lang litteken achterlatend, om in kleine stukjes weer elders te worden teruggeplant. Tegenwoordig is er de FUE-haartransplantatiemethode, waarbij de haarfollikels er één voor één worden uitgehaald met een boortje dat zo klein is dat het achterblijvende gaatje van minder dan 1 mm vrijwel onzichtbaar geneest.
Werkzame haargroeimiddelen
Maar niet iedereen kiest meteen voor een dusdanig radicale aanpak. Het ligt meer voor de hand om te kijken of er pilletjes of smeerseltjes zijn die kunnen helpen. En ook die zijn er. Sinds de jaren 80 is er minoxidil. Een geneesmiddel dat eigenlijk bedoeld was om een hoge bloeddruk te bestrijden. De bijwerking van dit middel was dat dit nieuwe haargroei bleek te veroorzaken. Daarom is minoxidil ontwikkeld, dat kan worden gebruikt om op de hoofdhuid aan te brengen. Veel mannen ondervinden hier langdurig baat bij, met name mannen die last hebben van een kalende kruin.
In de jaren 90 werd er bij het geneesmiddel tegen een vergrootte prostaat, finasteride, ook als bijwerking toenemende haargroei geconstateerd. Ook dit middel werd uiteindelijk in lagere dosis een goedgekeurde medicatie tegen kaalheid. Het remt in veel gevallen het proces van kaler worden vrijwel volledig en soms groeien zelfs haren die al verloren waren gegaan weer terug. Dutasteride, een ander medicijn voor de prostaat, heeft een nog sterkere werking, maar het is nooit officieel goedgekeurd als middel tegen kaler worden.
Daarnaast zijn er nog shampoo’s met de stof ketoconazol. Eigenlijk bedoeld als anti-roos shampoo of als middel tegen eczeem, maar het blijkt dikkere, sterkere haren als ‘bijwerking’ te hebben. Er zijn ook tal van supplementen die zorgen voor een betere conditie van huid en haar. Hoewel ze het kaler worden uiteindelijk niet tegengaan, kunnen ze wel degelijk bijdragen aan een beter ogende haardos.
Hoe verder?
Natuurlijk staan de ontwikkelingen niet stil en worden er continu nieuwe middelen bekeken op hun potentie om het kaler worden te stoppen. Hoewel het ultieme middel voorlopig helaas nog buiten bereik lijkt, biedt met name het internet vaak onverwachte nieuwe mogelijkheden. Het is in de eerste plaats een plek om anoniem professionele en onafhankelijke kennis over bijvoorbeeld haaruitval en haargroeimiddelen te zoeken. Om deze reden is de Haarstichting binnen een jaar uitgegroeid tot best bezochte goede doelen stichting van Nederland. Daarnaast kan het internet ook bijdragen aan de kennisontwikkeling.
Het internet biedt ook lotgenoten de mogelijkheid om hun kennis en ervaring te bundelen op fora zoals HaarWeb.nl, het grootste nederlandstalige forum voor mensen met haarproblemen. Naast informatie over bestaande middelen is daar ook veel aandacht voor nieuwe middelen en voor alternatieve manieren om met kaalheid om te gaan. En soms komen er zelfs initiatieven van de grond om als lotgenoten onderling iets nieuws te proberen en om de ervaringen daarmee te delen. Wellicht komt de grote ontdekking uiteindelijk uit een geheel onverwachte hoek!
Kaalheid FAQ – Veelgestelde vrage
1. Waardoor ontstaat kaalheid?
Er is niet één enkele oorzaak van kaalheid aan te wijzen. Hier kunnen verschillende zaken aan ten grondslag liggen. Denk hierbij aan erfelijke haaruitval, haaruitval door een haarziekte, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of chronische stress.
2. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van kaalheid?
Wanneer iemand kaal wordt of al kaal is, is er in de meeste gevallen sprake van erfelijke haaruitval. Erfelijke haaruitval wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd. In ongeveer 95% van de gevallen dat iemand kaal is, is er sprake van deze erfelijke vorm van kaalheid. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon DHT. Door dit hormoon wordt de haargroeicyclus verkort en groeit de haar steeds minder sterk terug. Het haar zal eerst dunner worden, maar uiteindelijk kan er volledige kaalheid ontstaan.
3. Kan kaalheid worden voorkomen?
Er bestaan diverse haargroeimiddelen. Sommige haargroeimiddelen hebben een bewezen werking, maar werken alsnog niet bij iedereen. Daarnaast wordt haaruitval preventie tegenwoordig steeds populairder. Kaaldheid veroorzaakt door erfelijke haaruitval kan soms wel worden gestabiliseerd gedurende een langere periode, maar het kan zelden helemaal voorkomen worden. Kaalheid door een haarziekte is ook lastig te voorkomen. Haarziektes kunnen ontstaan door een reactie op ernstige stress, volgens diverse specialisten. Het is echter helaas niet zo dat als u nooit stress ervaart, er ook geen kaalheid kan ontstaan.
4. Is er bij kaalheid helemaal geen haargroei meer?
Wanneer iemand kaal wordt door erfelijke haaruitval, blijft er normaal gesproken altijd nog wat hoofdhaar over. Het gaat dan om het haar aan de achterkant van het hoofd en aan de zijkanten van het hoofd. Dit wordt ook wel de eeuwige haarkrans genoemd, omdat dit gedeelte van het hoofdhaar niet gevoelig is voor erfelijke haaruitval. Het lichaamshaar blijft doorgaans behouden, als er sprake is van erfelijke haaruitval. Bij verschillende haarziektes is het wel mogelijk dat er volledige kaalheid ontstaat. Het is mogelijk dat alleen het hoofdhaar uitvalt, inclusief de eeuwige haarkrans. Het is echter ook mogelijk dat wimpers, wenkbrauwen en andere lichaamsbeharing verloren gaan. Of er dus sprake is van volledige kaalheid, hangt onder andere af van de oorzaak van het haarverlies.
5. Hoe ontstaat erfelijke kaalheid?
Erfelijke kaalheid ontstaat door het hormoon DHT, dat wordt vervaardigd uit het mannelijk hormoon testosteron. Als de receptoren in uw geval gevoelig zijn voor DHT, is het mogelijk dat er erfelijke kaalheid ontstaat. In eerste instantie zal het haar dunner worden. Uiteindelijk zal het grootste gedeelte van het hoofdhaar verdwijnen.
6. Kunnen zowel mannen als vrouwen last krijgen van kaalheid?
Kaalheid kan iedereen overkomen. Het kan dus zowel mannen als vrouwen overkomen. Vaak uit het haarverlies zich bij mannen en vrouwen wel in een ander patroon. Bij mannen ontstaan vaak eerst inhammen, een terugtrekkende haarlijn en een kalende kruin. Bij vrouwen is er daarentegen vaak juist sprake van diffuus haarverlies. Het haar bovenop het hoofd wordt dan steeds dunner.
7. Hoe snel kan ik kaal worden?
Het is lastig om te voorspellen hoe snel iemand kaal wordt. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u al op uw 20e behoorlijke vorming van inhammen kreeg, maar dat de haaruitval daarna jaren stabiel is gebleven. Het is echter ook mogelijk dat de haaruitval doorzet en dat u na enkele jaren al veel haar op het hoofd bent verloren. In sommige gevallen kan er worden gekeken naar de vader of moeder van de desbetreffende persoon, om een inschatting te maken als de geschiedenis van de ouder overeen lijkt te komen. Sommige mensen verliezen bij erfelijke haaruitval binnen een aantal maanden een groot gedeelte van het hoofdhaar. Bij andere mensen kan dit proces tientallen jaren duren.Wanneer er sprake is van een haarziekte, is het zelfs mogelijk dat u binnen enkele dagen veel haar verliest.
8. Wat kan ik doen tegen kaalheid?
Wanneer u merkt dat u haar verliest, wordt vaak aangeraden om eerst naar uw huisarts of dermatoloog te gaan. Deze specialist kan onderzoeken wat de reden van de haaruitval is. Wanneer de oorzaak van haaruitval bekend is, kunnen er gericht stappen worden ondernomen. Er bestaan diverse behandelingen tegen haaruitval.
9. Kaalheid behandelen met een haartransplantatie?
Een bekende behandeling om haar op kale plekken terug te krijgen, is de haartransplantatie behandeling. Er bestaan verschillende haartransplantatie methodes, maar het idee van alle methodes is hetzelfde. Er wordt haar geoogst uit het donorgebied, de achterkant van het hoofd. Vervolgens wordt dit donorhaar, de grafts, getransplanteerd naar de kalende gebieden. Voor een haartransplantatie is het belangrijk dat u voldoende donorhaar heeft om de kalende gebieden mooi op te vullen.
10. Kaalheid oplossen met een haarwerk of pruik?
Wanneer u kaal bent geworden en er is onvoldoende donorhaar om de kale gebieden mee op te vullen, kunt u kiezen voor een haarwerk of pruik. Meestal wordt er gesproken van een haarwerk als het om een haarstuk van echt haar gaat. Als er wordt gesproken van een pruik, wordt juist een haarstuk bedoeld met synthetisch haar. Er bestaan verschillende manieren om pruiken en haarwerken te bevestigen. Een haarstuk kan zowel worden gedragen door een man als door een vrouw. Let op dat een haarstuk na verloop van tijd kan slijten en u dus op tijd een nieuw exemplaar moet aanschaffen.
11. Kaalheid behandelen met haargroeimiddelen?
Het is ook mogelijk dat u kaalheid wilt behandelen met haargroeimiddelen. Let op dat haar dat verloren is gegaan zelden terug komt door het gebruik van haargroeimiddelen. Zelfs de wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen kunnen kale gebieden niet weer opvullen met haar. Haargroeimiddelen kunnen in sommige gevallen wel worden gebruikt om dun haar dikker te maken of de haaruitval te stabiliseren.
12. Kaalheid behandelen met micro haar pigmentatie?
Wanneer het donorgebied niet toereikend is en u het haar kort wilt blijven dragen, is een micro haar pigmentatie behandeling soms ook een geschikte behandeling om kale plekken mee te behandelen. Micro haar pigmentatie kan in sommige gevallen ook geschikt zijn voor mensen met dun haar. Het haar wordt dan optisch weer voller, net als bij het gebruik van haarverdikkingsproducten.