Haartransplantatie vrouwen
Ongewenst haarverlies kan voor veel mensen heel vervelend zijn, vooral vrouwen vinden dit vaak moeilijk. In het algemeen zijn er weinig vrouwen die last hebben van plaatselijk haaruitval. Bij mannen komt dit, zeker naarmate de jaren vorderen, regelmatig voor.
Haarstichting video
Belangrijkste info over de haartransplantatie in 1 minuut
Om kaalheid tegen te gaan kun je nu ook een haartransplantatie laten uitvoeren. Veelal wordt dit bij mannen gedaan, maar ook voor vrouwen is dit uiteraard mogelijk.
Resultaat van Acura Medisch Centrum.
Er zijn minimale verschillen tussen een haartransplantatie bij mannen en haartransplantatie bij vrouwen. Bij haartransplantatie vrouwen wordt vaak gekozen voor een haarsparende behandeling.
Haartransplantatie vrouwen, hoe werkt het?
Aan de achterkant van het hoofd bevindt zich aan haarkrans. Daar worden de grafts, de haarwortels met 1 tot 4 haren, er uit gehaald. Vervolgens worden de grafts gebruikt voor de haartransplantatie op de plek waar je kaal of kalend bent. Alle getransplanteerde haren vallen na een week of 2 tot 4 uit. Dit is heel normaal. Want na maand of 3 of 4 groeien de haren dan weer langzaam terug. Na 12 maanden ervaar je een optimaal haartransplantatie resultaat.
Voordelen van haartransplantatie vrouwen
- Als de behandeling helemaal voltooid is, kun je je leven weer hervatten als voorheen. De haartransplantatie heeft afgezien van de controlebezoeken in het jaar na behandeling, meestal geen verdere nazorg nodig. Het getransplanteerde haar kan worden behandeld als het eigen haar. U moet de eerste maand wel voorzichtig doen met bijvoorbeeld sporten.
- De haartransplantatie blijft voor je hele leven doorgroeien, je kunt het getransplanteerde haar gewoon behandelen zoals je gewend bent.
Nadelen haartransplantatie vrouwen
- Je haar wordt nooit meer zo dik als dat het voorheen was, je eigen haar is nu immers meer verspreid over je hoofd.
- Niet iedereen is geschikt voor deze behandeling. Het donorgebied, dat achter op je eigen hoofd zit, moet wel vol genoeg zijn ten opzichte van het kale of kalende gedeelte. Dat geldt niet alleen op de dag dat je voor behandeling komt, maar ook gericht op het toekomstbeeld van de haaruitval telt mee.
- Het haar in het donorgebied moet een hoge haar dichtheid hebben, als dit niet het geval als is er waarschijnlijk een tekort aan donormateriaal.
- Het is geen goedkope oplossing, maar wel een zeer duurzame waar je de rest van je leven plezier van zult hebben. Houd er echter rekening mee dat uw haar dat niet getranplanteerd is wel kan uitvallen naarmate u ouder wordt.
Haartransplantatie vrouwen, mogelijke bijwerkingen
Bij een invasieve behandeling, waarbij de huid wordt behandeld, kan er een infectie optreden. Op de bovenkant van het hoofd komt dit niet snel voor, omdat dit deel van je lichaam heel goed doorbloed is. Als de haartjes gaan groeien kunnen er puistjes ontstaan, dat komt omdat sommige haarwortels dan ingroeien. Het verdwijnt echter weer vanzelf. Bij een behandeling die aan de voorkant van het hoofd plaatsvindt, kan er nog wel eens een zwelling plaatsvinden. Dit komt door de vloeistoffen die er tijdens de behandeling gebruikt zijn. De zwelling trekt vanzelf weer weg en kan eventueel verholpen worden met een massage richting de slapen. Ook koel-kompressen kunnen daarbij helpen. Bij het achterhoofd kan er nog enige tijd gevoelloosheid blijven, dit is normaal gesproken van tijdelijke aard.
Alternatief voor haartransplantatie bij vrouwen, mesotherapie tegen haaruitval
Steeds meer vrouwen kiezen voor een mesotherapie haar behandeling. Dit kan eventueel worden gecombineerd met een haartransplantatie behandeling, voor een nog beter resultaat. Dankzij mesotherapie wordt het eigen haar vaak sterker en slaan de getransplanteerde haren beter aan.
Hoe werkt mesotherapie tegen haaruitval en wat kunt u verwachten? Bekijk hier de video van sponsor Acura Medisch Centrum.
Haartransplantatie vrouwen, geschikte klinieken
De Nederlandse Haarstichting heeft een aantal zoekfuncties waar je geschikte haartransplantatie klinieken kunt vinden. Het betreft haartransplantatie klinieken waar veel positieve ervaringen over zijn gedeeld. Als je eerst ervaringen van andere wilt horen, raden we je aan hiervoor het haartransplantatie forum Haarweb te bestuderen. Daar kun je eventueel in contact komen met mensen die deze behandeling al hebben ondergaan of dat ook nog willen doen. Onder andere onze sponsor Acura Medisch Centrum beschikt over uitgebreide informatie over haartransplantatie bij vrouwen.
Haartransplantatie bij vrouwen FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over een haartransplantatie bij vrouwen komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Werkt een haartransplantatie bij alle vrouwen?
Heeft u als vrouw last van dunner wordend haar? Een haartransplantatie kan dan vaak uitkomst bieden. Dit is echter helaas niet voor iedereen het geval. Tijdens een intakegesprek bij een haartransplantatie kliniek kan een arts beoordelen of u baat heeft bij een haartransplantatie.
2. Wanneer kiezen vrouwen voor een haartransplantatie?
De oorzaak van uw haarverlies dient bekend te zijn. Redenen om voor een haartransplantatie te kiezen, zijn onder andere Alopecia androgenetica. Als uw haar blijvend uitvalt, kan een dergelijke ingreep een geschikte oplossing zijn. Hiervoor dient u over voldoende donormateriaal te beschikken. Een haartransplantatie bij vrouwen geeft dan vaak uitstekende resultaten die blijvend van aard zijn.
3. Ben ik geschikt voor een haartransplantatie?
Uw geschiktheid wordt bepaald door een ervaren specialist. Dit hangt onder meer af van de mate waarin uw haaruitval is gevorderd en wat de onderliggende oorzaak is. Ook uw gezondheid en medische achtergrond zijn van invloed op de uiteindelijke geschiktheid.
4. Verschilt een haartransplantatie bij vrouwen van de ingreep bij mannen?
De haartransplantatie techniek die wordt toegepast is het zelfde, meestal wordt gekozen voor de FUE haartransplantatie bij vouwen. Veel vrouwen kiezen voor een zogenaamde haarsparende FUE haartransplantatie. Hierbij wordt niet al het haar gemillimeterd. Alleen een stukje in het donorgebied wordt geschoren. Na afloop van de behandeling valt het omliggende haar hier omheen. Dit maakt dat bij een haartransplantatie bij vrouwen op een behandeldag minder grafts getransplanteerd kunnen worden dan bij mannen.
5. Welk resultaat kan ik van een haartransplantatie bij vrouwen verwachten?
Resultaten van een haartransplantatie zijn niet direct zichtbaar. Na de ingreep is het normaal dat de getransplanteerde haren uitvallen. Dit gebeurt gemiddeld zo’n 2 tot 4 weken na de behandeling. U hoeft zich hier geen zorgen om te maken, het is onderdeel van het herstel. De eerste nieuwe haargroei kunt u 2 tot 3 maanden na de haartransplantatie waarnemen. Het uiteindelijke resultaat is pas 9 tot 12 maanden na de haarimplantatie bereikt.
6. Is een haartransplantatie bij vrouwen een pijnlijke ingreep?
Haartransplantaties worden met behulp van een plaatselijke verdoving uitgevoerd. Hierdoor merkt u van de ingreep vrij weinig. Het gevoel varieert van persoon tot persoon. Om het pijngevoel te verminderen, kunt u de hoofdhuid voor de behandeling insmeren met een verdovende crème. Deze is op doktersrecept bij de apotheek verkrijgbaar. Na het uitwerken van de verdoving kunt u napijn ervaren. Hiervoor kunt u een pijnstiller gebruiken.
7. Heb ik invloed op het uiteindelijke resultaat?
U ontvangt van de behandelend arts tips en adviezen die u kunt toepassen in de periode voor en na de haartransplantatie. Door consequent te zijn, kunt u hierdoor de resultaten positief beïnvloeden. Zo is het belangrijk om geruime tijd voor de ingreep te stoppen met roken en zo ontspannen mogelijk in de behandelstoel plaats te nemen. Gun uw lichaam na de behandeling tijd om te herstellen en vermijd zware lichamelijke inspanning en intensieve sporten een aantal weken. Het zijn vaak kleine aanpassingen die het resultaat kunnen verbeteren.
8. Wat zijn de voordelen van een haartransplantatie bij vrouwen?
Haartransplantaties bij vrouwen worden in de regel uitgevoerd met behulp van de FUE-techniek. Hierbij worden de grafts een voor een uit het donorgebied geoogst en vervolgens in het transplantatie gebied ingebracht. De voordelen hiervan zijn dat er geen zichtbare littekens achterblijven. Het herstel na de ingreep verloopt doorgaans spoedig. U kunt dezelfde dag de haarkliniek verlaten en in uw eigen omgeving herstellen.
9. Heeft een haartransplantatie bij vrouwen nadelen?
Cosmetische behandelingen hebben voor- en nadelen. Dat is ook bij haartransplantaties het geval. Mogelijke nadelen van een haarimplantatie zijn onder meer de prijs. Een haartransplantatie is een kostbare ingreep, wat de drempel om voor een ingreep te kiezen verhoogt. De resultaten die bereikt worden, zijn meestal goed. Uw haardos wordt echter niet zo dik als vroeger. Bovendien duurt het langere tijd, voordat het eindresultaat zichtbaar is.
10. Hoe kan ik mezelf voorbereiden op een haartransplantatie als vrouw?
De geplande haartransplantatie wordt met behulp van een plaatselijke verdoving uitgevoerd. U kunt op de dag van de ingreep gewoon ontbijten. U kunt vooraf zelf een gedeelte van het donorgebied scheren, maar meestal doet de kliniek dit liever zelf. Dan wordt dit namelijk voor u gedaan, kort voorafgaand aan de haartransplantatie. Belangrijk voor een vlot verloop van de ingreep, is dat u ontspannen bent en vertrouwen heeft in de behandelend specialist.
11. Wanneer kan een haartransplantatie niet uitgevoerd worden?
Haartransplantatie specialisten kunnen eventueel een andere behandeling adviseren als uw haaruitval een gevolg is van hormonale schommelingen en/of medicijngebruik. Als u over te weinig haar in het donorgebied beschikt, is het vooruitzicht op een positief resultaat minimaal en zal een arts een haartransplantatie afraden. Sommige vrouwen hebben een natuurlijke aanleg voor het ontstaan van keloïde littekens, ook dan is een haartransplantatie geen ideale behandeling. Wanneer er sprake is van diffuse haaruitval, is een haartransplantatie soms ook lastig. De haarimplantaten kunnen dan namelijk het eigen haar beschadigen.
12. Hoe lang duurt een haartransplantatie bij vrouwen?
Een haartransplantatie is een ingrijpende, langdurige ingreep. De duur hangt onder meer af van de transplantatie techniek die wordt toegepast. De meeste vrouwen worden behandeld met de FUE-techniek, waarbij u rekening moet houden met een behandelduur die tussen de 4 en 8 uur ligt. Hoe lang een haartransplantatie duurt, wordt daarnaast bepaald door het aantal grafts dat getransplanteerd wordt.
13. Houd ik zichtbare littekens over aan een haartransplantatie?
Vrouwen die een haartransplantatie ondergaan, worden in de regel behandeld met de FUE-methode. Na het herstel blijven er geen zichtbare littekens achter. U kunt eventueel wel kleine witte puntjes zien. Deze vervagen met het verstrijken van de tijd.
14. Is het zichtbaar dat ik een haartransplantatie heb ondergaan?
Geadviseerd wordt om het zeker de eerste 5 dagen na de haartransplantatie rustig aan te doen. Uw hoofd heeft rode puntjes die na 5 dagen beginnen weg te trekken. Bij de meeste mannen en vrouwen is het na twee weken niet meer zichtbaar dat u een haartransplantatie heeft ondergaan.
15. Zijn er alternatieven voor een haartransplantatie bij vrouwen?
Als u een permanente oplossing zoekt voor haaruitval dan, is de haartransplantatie vooralsnog de enige behandeling. Een langdurig resultaat kan tevens met micro haar pigmentatie bereikt worden. Bij micro haar pigmentatie wordt met behulp van fijne apparatuur pigmenten in uw hoofdhuid aangebracht. Hiermee wordt het idee van haarstoppels gecreëerd. De haarstoppels verdichten uw haardos op optische wijze. Voor deze behandeling dient er wel voldoende hoofdhaar aanwezig te zijn.
16. Wanneer zijn de resultaten van een haartransplantatie bij vrouwen optimaal?
De definitieve resultaten van een haartransplantatie laten meerdere maanden op zich wachten. Nadat de haren zijn getransplanteerd, kunnen ze twee tot vier weken later uitvallen. Dit is een normale reactie. Uw haar begint zo’n twee tot drie maanden na de behandeling te groeien. Voordat het definitieve resultaat is bereikt, zijn negen tot twaalf maanden verstreken, dit verschilt per persoon.
17. Op welke haartransplantatie kosten voor vrouwen kan ik rekenen?
Prijzen en tarieven voor haartransplantaties verschillen per haarkliniek. Het verdient de aanbeveling om bij meerdere klinieken een prijsopgave te vragen. Hierdoor bent u in staat de mogelijkheden met elkaar te vergelijken. De kosten zijn grotendeels gebaseerd op het aantal grafts dat wordt getransplanteerd en de haartransplantatie techniek die wordt toegepast. Een haartransplantatie is een kostbare ingreep waarbij de kosten schommelen tussen € 1.950 en € 7.500 en nog meer. Voor een haarsparende haartransplantatie wordt doorgaans een hoger bedrag gevraagd dan voor een standaard FUE haartransplantatie.
18. Worden de kosten voor een haartransplantatie vergoed door mijn zorgverzekeraar?
De meeste haartransplantatie behandelingen komen helaas niet in aanmerking voor gedeeltelijke of volledige vergoeding. Indien er sprake is van een medische noodzaak en/of de behandeling van kaalheid die wordt veroorzaakt door een ziekte, ongevallen en brandwonden is vergoeding wel soms mogelijk. Ernstig psychisch lijden dat kan worden aangetoond met medische verklaringen kan eveneens een reden zijn voor verzekeraars om tot vergoeding over te gaan. U kunt uw polisvoorwaarden nalezen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Deze kan u alles vertellen over de eventuele mogelijkheden en voorwaarden waar u aan dient te voldoen.
19. Worden haartransplantaties bij vrouwen ook in het buitenland aangeboden?
Ja. Buitenlandse haarklinieken behandelen steeds meer vrouwen. Ook hier wordt doorgaans de FUE-methode toegepast. Haartransplantatie bij vrouwen in Turkije wordt ook door diverse haarklinieken gedaan.
20. Is een haartransplantatie in het buitenland echt goedkoper?
Buitenlandse haarklinieken zijn in sommige gevallen goedkoper. De kosten voor arbeidsloon liggen in het buitenland vaak lager dan in Nederland. Als u tarieven gaat vergelijken, is het handig om de kosten die u maakt voor reis- en verblijfskosten in het buitenland mee te rekenen. Hoge extra kosten kunnen een behandeling in eigen land soms net zo aantrekkelijk maken. Daarnaast kan de taal ook een factor zijn die u in overweging neemt.
21. Wat zijn de risico’s van een haartransplantatie bij vrouwen?
Doorgaans is een haartransplantatie een veilige cosmetische ingreep. De kans op risico’s en complicaties is daarbij vrij klein. Toch heeft iedere behandeling risico’s en bijwerkingen die zich voor kunnen doen. Na een haartransplantatie bestaat een kans op nabloedingen, infecties, allergische reacties op de gebruikte verdoving, minder gevoel in de hoofdhuid en een langzame wondgenezing. Om de kans op bijwerkingen te verminderen, is het van belang de instructies van de arts op te volgen. Zo verkleint u de kans op een slechte wondgenezing door tijdig te stoppen met roken en dit ook vol te houden in de weken na de haartransplantatie. Vaak kan het opvolgen van een paar eenvoudige aanpassingen veel voorkomen en bevordert u het eindresultaat.
22. Kan ik gebruik maken van een andere donor?
Nee, een haartransplantatie wordt alleen met lichaamseigen donormateriaal uitgevoerd. Dit maakt de kans op afstoting nagenoeg nihil. Wellicht dat in de toekomst wel gebruik gemaakt kan worden van andere donoren.
23. Moet ik al mijn haar kort scheren voor een haartransplantatie?
Het kort scheren van het haar hangt af van de haartransplantatie die wordt toegepast. Vrouwen die een haartransplantatie ondergaan, kiezen veelal voor de haarsparende FUE methode, waarbij het niet nodig is om al het haar te millimeteren. Het volstaat om een deel van het donorgebied te scheren.
24. Hoeveel haarzakjes worden er getransplanteerd?
Tijdens een intakegesprek wordt gekeken naar de mate van het haarverlies en de beschikbaarheid van donormateriaal. Op basis hiervan kan een haartransplantatie specialist nauwkeurig bepalen hoeveel grafts getransplanteerd kunnen worden.
25. Hoeveel vrouwen kiezen voor een haartransplantatie als oplossing bij haarverlies?
Met de verbetering van bestaande technieken en het feit dat het haar niet meer volledig afgeschoren hoeft te worden, is de interesse van vrouwen toegenomen. Jaarlijks ondergaan veel vrouwen een FUE haartransplantatie, waarbij ook de interesse naar een ingreep in het buitenland toeneemt.
26. Valt mijn haar uit na een haartransplantatie?
Na een haartransplantatie is het uitvallen van de getransplanteerde haren een normaal verschijnsel. Het duurt vervolgens een aantal maanden, voordat het haar opnieuw begint te groeien. Maakt u zich tussentijds zorgen? U kunt altijd contact opnemen met de haarkliniek waar de ingreep heeft plaatsgevonden. Naast geruststelling kunt u advies en tips krijgen over de ontwikkeling van het resultaat.