Haaruitval door antibiotica

Heeft u mogelijk last van haaruitval door antibiotica? Haaruitval kent talloze oorzaken. De ene oorzaak ligt meer voor de hand dan de andere. Dat bepaalde medicijnen en medische behandelingen haaruitval veroorzaken, is algemeen bekend. Toch is het niet van alle geneesmiddelen bekend dat ze haaruitval tot gevolg kunnen hebben. Bijsluiters worden niet altijd gelezen en waar de een te maken heeft met bijwerkingen zoals haaruitval, heeft een ander nergens last van. Haaruitval door antibiotica gebruik wordt nogal eens over het hoofd gezien als mogelijke oorzaak van plotseling haarverlies. Haaruitval als gevolg van antibiotica komt overigens niet vaak voor.

Haaruitval antibiotica en nieuwe haargroei

Verschillende groepem geneesmiddelen hebben haaruitval als mogelijke bijwerking. Het verband tussen antibiotica gebruik en haaruitval is niet eenvoudig te leggen. Antibiotica beperkt zich vaak tot een kuur van 8 tot 10 dagen en kan indien nodig herhaald worden. Haaruitval door antibiotica uit zich bovendien vaak niet direct na het innemen van de eerste dosis. Net zoals bij andere geneesmiddelen die haaruitval veroorzaken, kan een verband soms pas gelegd worden als de klachten verdwijnen na het stoppen van het gebruik. Dit is bij antibiotica vanzelfsprekend, omdat het om een behandelkuur gaat. Geneesmiddelen die langdurig gebruikt dienen te worden en die haaruitval veroorzaken, kunnen eventueel vervangen worden door een alternatief medicijn. Bij antibiotica ligt dat vaak wat ingewikkelder. Voordat u conclusies trekt over de oorzaak van haaruitval na een kuur, is het goed om de bijsluiter aandachtig te lezen. Hierin worden immers mogelijke bijwerkingen vermeld. Heeft u na het gebruik van antibiotica last van toegenomen haaruitval en wordt haaruitval in de bijsluiter vermeld? Dan bestaat de kans dat het geneesmiddel de oorzaak is van uw haaruitval. Nadat u de antibioticakuur heeft afgemaakt, zal het haargroeiproces zich herstellen. Houdt de haaruitval aan? Neem dan contact op met uw arts. Deze kan bekijken of er wellicht een andere oorzaak is voor het aanhoudende haarverlies.

Amoxicilline haaruitval antibiotica

Antibiotica is een geneesmiddel gericht op de behandeling van verschillende aandoeningen. Het heeft als eigenschap dat het onder meer slechte bacteriën vernietigt. Niet iedereen verdraagt antibiotica even goed. Het is goed mogelijk dat u last krijgt van veel voorkomende bijwerkingen zoals maag- en darmklachten. Wat niet altijd bekend is, is dat onder meer het gebruik van amoxicilline haaruitval door antibiotica kan veroorzaken. Haaruitval veroorzaakt door antibiotica doet zich vaak voor in een diffuus patroon. Dat betekent dat het haar verspreid over het hoofd dunner wordt. Van kale plekken is geen sprake. Uw haardos wordt dunner. Dit valt pas na langdurige, aanhoudende haaruitval op. Het gebruik van antibiotica is over het algemeen tijdelijk. Bijsluiters vermelden een hele reeks bijwerkingen. Als u een bijsluiter aandachtig bekijkt, zult u lezen dat het betreffende geneesmiddel mogelijke bijwerkingen heeft, waar niet iedereen mee te maken krijgt. Daarna volgt een opsomming van bijwerkingen waar in het verleden melding van is gemaakt. De mogelijke bijwerkingen zijn voor veel mensen een van de redenen om de bijgeleverde bijsluiter niet te lezen. Pas als zich tijdens een voorgeschreven antibioticakuur klachten voordoen, wordt de bijsluiter erbij gepakt. Haaruitval door antibiotica is meestal van voorbijgaande aard en behoort tot de bijwerkingen die zich zeer zelden voordoen.

Haargroei na antibiotica gebruik

Haaruitval veroorzaakt door antibiotica is moeilijk vast te stellen. Heeft u het idee dat uw haaruitval veroorzaakt wordt door bepaalde antibiotica? Maak hiervan melding bij uw huisarts. Deze kan indien nodig een andere antibioticakuur voorschrijven. Haaruitval door antibiotica gebruik, is vaak kort van duur. Nadat de kuur is afgemaakt en u gestopt bent met het gebruik, zal de haargroei zich herstellen. Haaruitval door antibiotica laat meestal dus geen blijvende schade achter. Uw haardos herstelt zich na verloop van tijd vaak weer.

Haaruitval door antibiotica voorkomen

Overmatige haaruitval door het gebruik van antibiotica is helaas niet altijd helemaal te voorkomen. Het kan zijn dat u extra gevoelig bent voor de bestanddelen van een bepaalde soort antibiotica. Toch zijn dit soort geneesmiddelen vaak nodig om te herstellen van een bacteriële infectie. Sommige bijwerkingen kunnen nooit helemaal voorkomen worden. Datzelfde geldt ook voor haaruitval door toepassing van anitbiotica. Daar staat tegenover dat het niet zo is dat u ook daadwerkelijk te maken krijgt met bijwerkingen die in een bijsluiter vermeld worden. Vaak is het een kwestie van het geneesmiddel gebruiken volgens voorschrift en bij gevoeligheid worden de bijwerkingen vanzelf duidelijk. Maag- en darmklachten die veroorzaakt worden door antibiotica, kunnen tegenwoordig prima bestreden worden met zogenaamde probiotica. Gebruikt u antibiotica en bent u bang voor haaruitval? Overleg dan met uw huisarts of dermatoloog over de mogelijkheden om dit te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pil tegen grijs haar

Grijs haar oorzaken

Hoe komt het dat we bijna allemaal, vroeg of laat, grijze haren krijgen? ‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’ Dit lied van “Gert en

Lees verder