Haaruitval door overgang
Heeft u mogelijk last van haaruitval door de overgang? De overgang is voor veel vrouwen een periode die gepaard gaat met lichamelijke veranderingen en bijhorende overgangsklachten. Een van de veel gehoorde klachten is haaruitval door overgang. Na het veertigste jaar begint dit proces bij een grote groep vrouwen. Haaruitval door de overgang verloopt doorgaans geleidelijk. Er zijn echter ook vrouwen die zien dat er bepaalde perioden zijn waarin de haaruitval extreme vormen aanneemt, om vervolgens weer tot rust te komen. Haaruitval door de overgang lijkt er een beetje ‘bij’ te moeten horen. Toch zijn er tips om uw haar én huid in goede conditie te houden. Ook tijdens de overgang.
Is haaruitval door overgang tijdelijk?
De overgang, menopauze, is verantwoordelijk voor de verandering tussen vrouwelijke hormonen enerzijds en mannelijke hormonen anderzijds. De oestrogeenspiegel neemt enorm af, tot 80%, terwijl het androgeen niveau ‘slechts’ 10% tot 30% afneemt. De veranderingen zijn blijvend. Door overgevoeligheid voor mannelijke hormonen kan haaruitval ontstaan. Haaruitval door overgang kent een diffuus, verspreid patroon. De manier waarop haaruitval tot uiting komt is erg verschillend. Naast haaruitval zijn de mannelijke hormonen soms ook van invloed op de lichaamsbeharing. U ziet dan plotseling bijvoorbeeld een donker, hard haartje op uw kin of bovenlip. Vrouwen in de overgang worden regelmatig met deze vorm van mannelijke beharing geconfronteerd. De haaruitval stabiliseert zich vrijwel altijd. Dat neemt niet weg dat sommige vrouwen door haaruitval tijdens de overgang met een dunnere haardos te maken krijgen. Wanneer de overgang voorbij is, kan herstel van het haargroeiproces in sommige gevallen plaatsvinden. Zo vol als uw haardos tijdens uw jongere jaren was, zo vol zal deze echter niet meer worden.
Haaruitval door overgang – haargroeimiddelen en shampoos
Haaruitval tijdens de overgang wordt veroorzaakt door veranderingen in uw hormoonspiegel. De afname van de oestrogeenspiegel kan zowel plotselinge haaruitval als geleidelijke haaruitval veroorzaken. Het treft zowel uw hoofdharen als haren in de schaamstreek. Haaruitval kan echter meerdere oorzaken hebben. Tijdens de overgang aanstoots aannemen dat dat de oorzaak is van uw haaruitval, hoeft niet altijd de juiste conclusie te zijn. Haaruitval door de overgang is niet altijd met een shampoo te behandelen. Veel shampoos en conditioners beloven dat ze haaruitval verminderen en haargroei verbeteren. Dit is echter alleen van ketoconazol shampoo bewezen. Als u een shampoo wilt gebruiken om de haaruitval te stabiliseren en de conditie van uw haar te verbeteren, laat u dan adviseren door een arts, dermatoloog of een ervaren kapper. Niet alleen haaruitval is een overgangsklacht. Veel vrouwen krijgen te maken met een haardos die dunner wordt en haar dat sneller breekt. Het lijkt wel of alle fut uit uw haar verdwijnt. Dit heeft naast de veranderingen op hormonaal gebied te maken met de afname van het pigment in uw haar, maar ook de regelmatige stylingbeurten, verf en kleur momenten die het haar heeft doorgemaakt. Om haarproblemen tot een minimum te beperken, zijn er een aantal dingen waar u op kunt letten.
- Besteed aandacht aan de verzorging van uw haar. Haaruitval tijdens de overgang is niet prettig. Wees daarom mild voor uw haar. Kies voor een reinigende en voedende shampoo, zonder schadelijke bestanddelen zoals parabenen. Beperk het gebruik van warme stylingapparaten tot een minimum en geef uw haar af en toe een welverdiende oppepper. Dit doet u onder meer met een voedend haarmasker. Wist u trouwens dat een hoofdmassage de bloedtoevoer stimuleert?
- Maak uzelf geen onnodige zorgen en vermijd stressvolle situaties. Haaruitval door de overgang kan toenemen door stress en drukte. Langdurige stress kan haaruitval versnellen. Door stress te vermijden blijft de haaruitval beperkt en slaapt u bovendien beter. En wat is nu beter dan uitgerust en zonder zorgen aan een nieuwe dag te beginnen?
- Kies voor een gevarieerd en verantwoord voedingspatroon. Uw haar heeft behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen. Vezelrijke voeding en voedingsmiddelen die rijk zijn aan onder meer vitamine B, Biotine, vitamine C en zink hebben invloed op de kwaliteit van uw haardos.
- Verantwoord ontharen. Heeft u door de overgang last van overbeharing in een mannelijk patroon? Let dan op met het verwijderen van deze beharing. Als het gezichtsbeharing betreft, is het vaak niet verstandig om dit te bleken. Beter is het om deze beharing te harsen of waxen. Is de haargroei in uw gezicht explosief toegenomen? Overweeg dan de mogelijkheden van permanent ontharen. Het is niet ondenkbaar dat de kosten die u voor een behandeling betaalt, door uw zorgverzekeraar worden vergoed.
Haaruitval door overgang is een ongemak waar u zowel lichamelijk als psychisch onder gebukt kunt gaan. Als de haaruitval kale plekken veroorzaakt en/of als uw haardos zodanig dun wordt dat u het gevoel heeft daarop aangekeken te worden, kunt u het dragen van een haarwerk overwegen. Ervaren haarwerkspecialisten adviseren u over de mogelijkheden om haaruitval door overgang te camoufleren. Daarnaast kiezen sommige vrouwen voor een haartransplantatie, haargroeimiddelen of micro haar pigmentatie.
Haaruitval door overgang FAQ – Veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over haaruitval door de overgang komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen en tips op het gebied van haaruitval. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Heeft de menopauze invloed op mijn haargroei?
De menopauze brengt hormonale veranderingen met zich mee. Het androgeenniveau neemt toe, waardoor uw hoofdhaar dunner kan worden. Tegelijkertijd kan extra gezichts- en lichaamshaar ontstaan. Androgenen verminderen niet noodzakelijkerwijs het aantal hoofdharen, maar verminderen wel de diameter en lengte. Uw haar verliest volume en ‘body’.
2. Kan ik iets doen om te voorkomen dat mijn haar dunner wordt tijdens en na de menopauze?
Haaruitval door de overgang is meestal diffuus en zit voornamelijk aan de bovenkant van uw hoofd en op de kruin. Meestal is er na 6 maanden verbetering zichtbaar. Houdt het haarverlies aan? Raadpleeg dan altijd een arts. Eventueel andere oorzaken van haaruitval kunnen dan aangetoond of uitgesloten worden. Zorg goed voor uw lichaam en kies voor een afwisselend dieet met de nodige vitamines en mineralen. Eventueel kan een (huis)arts u het gebruik van ketoconazol shampoo adviseren of een middel als Minoxidil voorschrijven.
3. Is haaruitval door de menopauze tijdelijk?
Soms is haarverlies door de menopauze niet permanent en kan het worden teruggedraaid. Door over het haarverlies met uw (huis)arts of gynaecoloog te praten kan, indien nodig, tijdig ingegrepen worden.
4. Wanneer ga ik met haaruitval tijdens de overgang naar een huisarts?
Vergeet nooit dat haaruitval vaak een natuurlijk proces is. Iedereen verliest dagelijks zo’n 50 tot 100 haren. Ziet u een aanmerkelijke toename van het haarverlies en houdt dit aan? Dan kunt u naar de huisarts gaan om de oorzaak vast te laten stellen.
5. Zijn er medicijnen die ik kan gebruiken om haaruitval te voorkomen?
Tegenwoordig zijn er tal van middelen verkrijgbaar die geweldige resultaten beloven bij haaruitval. In werkelijkheid vallen de ervaringen en resultaten helaas vaak tegen. Het merendeel van dit soort middelen is ook niet wetenschappelijk bewezen. Heeft u te maken met een ernstige vorm van haaruitval, dan kan een huisarts een medicijn voorschrijven. Dit zijn doorgaans middelen op basis van hormonen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Laat u vooraf goed informeren over de eventuele bijwerkingen.
6. Kan ik tijdens de overgang last krijgen van overbeharing?
Ja, net zoals haaruitval komt ook overbeharing voor tijdens de overgang. U kunt de ongewenste haargroei verwijderen door te scheren, waxen, epileren of harsen. Is de overbeharing hardnekkig en wilt u een permanente oplossing? Dan kunt u eventueel voor laserontharing of elektrolyse kiezen. Dit soort behandeling wordt door dermatologen en huidtherapeuten aangeboden.
7. Helpen homeopathische middelen haaruitval door de overgang te verminderen?
Zeker als u niets voelt voor het gebruik van medicatie op basis van hormonen, kunt u het gebruik van een homeopathisch middel overwegen. Dit soort middelen baseert zich veelal op natuurlijke ingrediënten. De effecten die bereikt worden, verschillen echter sterk per persoon. Om eventuele bijwerkingen te voorkomen, kunt u eerst advies vragen aan uw huisarts over het gebruik van een homeopathisch middel.