Haaruitval preventie
Misschien heeft u wel eens van de term 'haaruitval preventie' of 'haaruitval preventie plan' gehoord. Net als bij veel andere problemen geldt vaak 'liever voorkomen dan genezen'. Veel mensen denk ook zo over haaruitval. Maar hoe kunt u haaruitval preventief behandelen? En in hoeverre werkt dit? Daarnaast hebben veel haargroeimiddelen serieuze bijwerkingen.
Haarstichting video
Belangrijkste info over de oorzaken van haaruitval in 1 minuut
Moet u dan wel het risico nemen op bijwerkingen als de kans bestaat dat u geen last krijgt van haaruitval? Denk altijd goed na over bovenstaande vragen en maak een bewuste afweging van de voor- en nadelen van haaruitval preventie.
Waardoor wordt haaruitval veroorzaakt?
De meeste mensen beginnen klakkeloos met haargroeimiddelen, voordat ze precies weten waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. Om deze reden raden wij aan altijd eerst vast te laten stellen, waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. In de meeste gevallen is er sprake van erfelijke haaruitval, maar dit is lang niet altijd het geval. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat u haaruitval heeft door een tekort aan ijzer of andere benodigde voedingsstoffen.
Haaruitval preventie plan
Wanneer u bang bent dat u last gaat krijgen van haaruitval, is het mogelijk om een haaruitval preventie plan op te stellen. Zit kaalheid bijvoorbeeld in de familie en denkt u dat u hier ook last van krijgt? Dan kunt u overwegen er van tevoren al iets aan te doen. Houd er echter rekening mee dat u mogelijk geen last krijgt van haaruitval, al heeft uw naaste familie dit wel.
Er bestaan bepaalde haargroeimiddelen die haaruitval bij sommige mensen stabiliseren. Het gaat hierbij onder andere om Minoxidil en Finasteride. Let op dat beide haargroeimiddelen serieuze bijwerkingen kunnen hebben. Haargroeimiddelen preventief innemen wordt dan ook niet veel gedaan. De meeste mensen gaan pas haargroeimiddelen gebruiken, wanneer de eerste tekenen van haaruitval zich voordoen. Houd er wel rekening mee dat de haaruitval vaak past zichtbaar wordt, wanneer al zo'n 50% van het haar is uitgevallen.
Haaruitval preventie als haaruitval al is begonnen?
Het is natuurlijk ook mogelijk om met behulp van haargroeimiddelen te proberen verdere haaruitval te voorkomen. Haaruitval preventie kan dus ook worden gestart als er al haaruitval heeft plaatsgevonden. Overleg altijd met uw huisarts of dermatoloog wat er voor u mogelijk is. Meestal wordt er gekozen voor één haargroeimiddel of een combinatie van verschillende soorten haargroeimiddelen.
Haaruitval preventie FAQ – Veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over haaruitval preventie komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat wordt er bedoeld met haaruitval preventie?
Op het moment dat u last heeft van dunner wordend haar, kalende plekken of haaruitval, dan wilt u hier waarschijnlijk graag wat aan doen. Haaruitval preventie is gericht op het voorkomen en/of vertragen van verdere haaruitval. Daarnaast kan de kwaliteit van uw haar worden verbeterd. Haaruitval preventie richt zich bovendien op de stimulering van de eigen haargroei.
2. Waarom valt mijn haar uit?
Haaruitval en kaalheid kennen verschillende oorzaken. Kaalheid kan erfelijk bepaald zijn, Alopecia androgenetica, maar kan ook veroorzaakt worden door een ziekte, medische behandeling en/of medicatie gebruik. Haaruitval preventie kan bestaan uit verschillende behandelingen die op de oorzaak van het haarverlies afgestemd kunnen worden. Vaak is haaruitval door onder andere een medische behandeling en/of langdurige blootstelling aan stress, tijdelijk van aard. Een behandelaar zal dan een andere behandelmethode voorstellen dan wanneer uw haar blijvend uitvalt door bijvoorbeeld erfelijke haaruitval of een haarziekte.
3. Wat is haaruitval preventie met behulp van medicatie?
Haaruitval in de beginfase kan behandeld worden met medicatie. De medicatie remt de haaruitval af en kan deze stoppen. Medicatie om haaruitval te behandelen is niet hetzelfde als de haargroeimiddelen waarmee de markt wordt overspoeld. Haaruitval preventie medicijnen zijn effectief bewezen en geven zichtbare resultaten. Laat u altijd informeren door uw (huis)arts als u medicatie wilt gebruiken om verdere haaruitval te voorkomen. Deze geeft u advies over de mogelijkheden en kijkt welk soort medicatie het beste bij u past.
4. Is Minoxidil een effectief haaruitval preventie middel?
Minoxidil is een veel gebruikt haaruitval preventie middel dat de haaruitval kan verminderen of vertragen. Minoxidil bevordert bij sommige gebruikers de haargroei. U dient het middel dagelijks te gebruiken en het kan meerdere weken tot maanden duren voordat de eerste resultaten zichtbaar zijn. Ondanks de effectiviteit, keert de haaruitval weer terug op het moment dat het gebruik wordt gestopt. Meestal wordt aangeraden Minoxidil tweemaal per dag te gebruiken.
5. Is Finasteride hetzelfde als Minoxidil?
Nee, Finasteride en Minoxidil zijn twee verschillende haarmiddelen die beiden haaruitval kunnen verminderen. Bovendien hebben beide producten uiteenlopende samenstellingen, kenmerken en bijwerkingen.
6. Wat is Finasteride en hoe voorkomt het haaruitval?
Finasteride is een middel dat oorspronkelijk op de markt is gebracht ter behandeling van prostaat problemen. Het remt de kracht waarmee testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. Deze eigenschap maakt dat Finasteride erfelijke, of mannelijke, kaalheid met succes kan behandelen. De haaruitval wordt verminderd en het is mogelijk dat er na verloop van tijd nieuwe haargroei waarneembaar is. U dient Finasteride dagelijks te gebruiken. Na een periode van 3 tot 6 maanden zijn de eerste resultaten doorgaans zichtbaar. De vermindering van de haaruitval is echter niet blijvend, deze keert terug als u stopt met het gebruik van Finasteride. Let op dat Finasteride diverse bijwerkingen kan hebben. Maak daarom altijd een afweging van de voor- en nadelen van haargroeimiddelen.
7. Kunnen Minoxidil en Finasteride door mannen en vrouwen gebruikt worden?
Zowel Minoxidil en Finasteride zijn medicijnen die behoorlijke bijwerkingen kennen. Finasteride mag niet zomaar aan vrouwen worden voorgeschreven. De bijwerkingen kunnen zijn dat dit middel effect heeft op een ongeboren foetus. Minoxidil daarentegen wordt door zowel mannen als vrouwen gebruikt. Ook Minoxidil kent bijwerkingen, deze zijn echter vaak minder heftig dan Finasteride.
8. Klopt het dat de Diane pil helpt als haaruitval preventie middel?
Vrouwen die te maken hebben met dunner wordend haar kunnen op doktersvoorschrift soms de Diane pil verkrijgen. De controversiële anticonceptiepil wordt gebruikt om haaruitval te verminderen. Door de bijwerkingen die de Diane pil heeft, zal een arts de pil veelal voorschrijven aan vrouwen die de overgang al doorgemaakt hebben.
9. Kan haaruitval preventie gecombineerd worden met een haartransplantatie?
Het is niet ongebruikelijk om haaruitval preventie te combineren met een FUT- of FUE-haartransplantatie. De haaruitval zal niet direct na de haartransplantatie stoppen. Deze kan verminderd worden door het gebruik van een haargroeimiddel. Elke haartransplantatie kent een andere uitgangssituatie. Het is daarom belangrijk om altijd goed te overleggen met de behandelend haartransplantatie specialist. Deze kan u precies uitleggen waarom u beter wel of juist geen haargroeimiddel gebruikt na de haartransplantatie.
10. Bieden haaruitval preventie middelen blijvende resultaten?
Nee, helaas niet. Bewezen middelen als Minoxidil, Finasteride en Dutasteride dienen langdurig gebruikt te worden. Na gemiddeld drie tot zes maanden stabiliseert de haaruitval zich en wordt soms nieuwe haargroei waargenomen. De haaruitval keert onverminderd terug op het moment dat u besluit om te stoppen met het gebruik van het desbetreffende middel.
11. Wat is dan het verschil tussen haaruitval preventie en een haartransplantatie?
Haaruitval preventie is erop gericht om het haarverlies te verminderen. Hierbij wordt soms de haargroei bevorderd. De resultaten die bereikt worden, zijn tijdelijk van aard. Een haartransplantatie is een chirurgische behandeling tegen kaalheid, dunner wordend haar en kalende plekken. Tijdens de ingreep worden haarzakjes vanuit het donorgebied, doorgaans uw haarkrans, getransplanteerd naar de kalende gebieden. De getransplanteerde haarzakjes blijven de rest van uw leven haren produceren.
12. Helpt gezonde voeding als haaruitval preventie?
Een gezond, afwisselend voedingspatroon is belangrijk. Niet alleen voor uw huid en lichaamsfuncties, maar zeker ook voor uw haargroei. Alhoewel uitgebalanceerde voeding met de juiste vitamines, mineralen en andere bouwstoffen met name erfelijke haaruitval niet vermindert en/of oplost, kan het zeker wel helpen als uw haaruitval een andere oorzaak heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ijzertekort of een gebrek aan bepaalde vitamines of mineralen.
13. Hoe weet ik wat voor mij de meest geschikte haaruitval preventie behandeling is?
Ongewenste haaruitval en dunner wordend haar treft zowel mannen als vrouwen. Als de haaruitval aanhoudt, kan uw zelfvertrouwen aangetast worden. Het is belangrijk om beginnende haaruitval zo snel mogelijk te behandelen. Haaruitval preventie begint met het laten vaststellen van de oorzaak van het haarverlies. Uw huisarts of dermatoloog kan u hierbij van dienst zijn. Niet altijd is haaruitval het gevolg van Alopecia androgenetica. Aan de hand van de oorzaak en uw situatie kan een arts u de meest geschikte behandeling voorstellen. De arts begeleidt u tijdens het gebruik van de haaruitval preventie middelen en zal regelmatig vragen hoe het met u gaat. Wees altijd eerlijk, ook als het ervaren van bijwerkingen ter sprake komt. Heeft u veel last van bijwerkingen? Maak hier tijdig melding van. De arts kan dan een alternatief middel voorschrijven.
14. Kan haaruitval teruggedraaid worden?
Haaruitval en kaalheid hebben diverse oorzaken en kunnen zowel tijdelijk als blijvend van aard zijn. Tijdelijk haarverlies herstelt zichzelf meestal nadat de veroorzakende factor wordt weggenomen. Erfelijk haarverlies of mannelijke kaalheid kan niet teruggedraaid worden. Alleen met een haartransplantatie kan meestal nieuwe haargroei gecreëerd worden.
15. Welke shampoo kan ik het beste gebruiken bij dunner wordend haar?
Laat bij aanhoudend haarverlies de oorzaak eerst vaststellen. Dermatologen en huisartsen kunnen daarna een gerichte behandeling of effectieve shampoo voorschrijven. Shampoos die vrij verkrijgbaar zijn en die beloven uw haargroei te verbeteren, blijken in werkelijkheid weinig tot geen effect te hebben. Kies sowieso altijd voor het gebruik van een zachte, reinigende shampoo.
16. Kan ik een vitamine supplement gebruiken om haaruitval te voorkomen?
Bij een afwisselend voedingspatroon met voldoende verse producten zoals groenten, fruit, vis, noten en vlees is het niet waarschijnlijk dat u een gebrek heeft aan vitamines of mineralen. Het gebruik van een vitamine supplement kan doorgaans echter geen kwaad. Wilt u toch een supplement op uw dagelijkse voeding gebruiken? Kies dan voor een aanvulling die bestaat uit vitamines en mineralen die volledig gericht zijn op een gezonde haargroei.
17. Naar welke specialist kan ik gaan bij overmatige haaruitval?
Het spreekt voor zich dat u eerst bij uw huisarts terecht komt. Deze kan u doorverwijzen naar een gespecialiseerde dermatoloog. Wanneer de oorzaak van het haarverlies bekend is, kan een gericht plan van aanpak gemaakt worden en kan een behandeling voorgesteld worden.