Haaruitval zwangerschap
Tijdens een zwangerschap verandert er veel in uw lichaam. Uw kindje heeft veel energie nodig om te groeien. Uw darmen gaan langzamer werken. Er worden tijdens de zwangerschap allerlei hormonen aangemaakt. Deze hormonen sturen de processen in uw lichaam aan die nodig zijn om uw kind te laten groeien. Helaas hebben deze hormonen soms ook een keerzijde. Ze kunnen zorgen voor misselijkheid of voor haaruitval zwangerschap.
Hoe werkt mesotherapie tegen haaruitval en wat kunt u verwachten? Bekijk hier de video van sponsor Mommy Skincare Clinic.
Haaruitval zwangerschap: hoe komt het?
De zwangerschapshormonen beïnvloeden de natuurlijke cyclus van de groei van het haar. Uw haar doorloopt een aantal fasen:
- De groeifase: Dit duurt 2 tot 6 jaar. Er worden nieuwe haarcellen gevormd waardoor het haar langer wordt.
- De overgangsfase: Slechts 1 tot 2 weken. Het haartje heeft zijn maximale lengte bereikt. Het maakt zich klaar om uit te vallen.
- De rustfase: Het haartje is klaar om uit te vallen, maar blijft eerst 1 tot 3 maanden zitten.
- De uitvalfase: Het haartje valt uit.
Tijdens de zwangerschap is meestal meer van uw haar in de rustfase. Soms kan het echter ook zijn dat meer haren in de uitvalfase zitten tijdens de zwangerschap. Over het algemeen komt dit door uw hormonen. Gewoonlijk verliest een mens zo’n 100 haren per dag. Als dat er veel meer zijn, heeft u last van haaruitval.
Haarstichting video
Belangrijkste info over de oorzaken van haaruitval in 1 minuut
Het kan zijn dat uw haaruitval komt door stress. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier tijdens de zwangerschap last van hebben. Ziet u erg op tegen de bevalling of tegen het hebben van een baby? De enige oplossing hiervoor is om u te ontspannen. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zwangerschapscursussen die u goed voorbereiden en daardoor (een deel van) de stress kunnen wegnemen. Het is misschien ook verstandig om met een psycholoog of een therapeut te praten.
Haaruitval zwangerschap: andere veranderingen van het haar
Veel vrouwen ervaren dat hun haar dikker en voller wordt tijdens de zwangerschap. Uw haar zal ook meestal meer gaan glanzen. Andere vrouwen merken tijdens de zwangerschap juist dat hun haar droger is. Een deel van de vrouwen merkt ook helemaal niets. Hun haar verandert helemaal niet. Bij alle vrouwen verandert de hormoonhuishouding. Medici weten nog niet waarom dit leidt tot zulke verschillende resultaten.
Als u problemen heeft met uw haar duurt dit meestal niet de volledige 9 maanden. Meestal
heeft u hier in het laatste trimester geen last meer van.
Haaruitval zwangerschap: postpartum
U kunt niet alleen tijdens, maar ook na de zwangerschap last krijgen van haarverlies. Meestal gebeurt dit zo’n 6 maanden na de zwangerschap. Waarom dit gebeurt is helaas niet bekend. Vaak is de haaruitval maar tijdelijk en krijgt u weer net zulk haar als voor de zwangerschap. Helaas is dit niet altijd het geval. Er zijn wel gelukkig manieren om haaruitval zwangerschap tegen te gaan.
Haaruitval zwangerschap: wat kunt u er tegen doen?
Er zijn tegen haaruitval een aantal behandelingen. Dit kan eventueel werken:
- Gebruik een zachte borstel en borstel voorzichtig.
- Wees voorzichtig met het gebruik van föhns en stijl- en krultangen. De hitte is slecht voor uw haar.
- Eet gezond en afwisselend. Het haarverlies kan veroorzaakt worden door gebrek aan bepaalde vitaminen en mineralen. Tijdens een zwangerschap heeft u deze in grotere hoeveelheden nodig. Eet voldoende fruit, bladgroente en veel vis.
- Minoxidil is een geneesmiddel dat kan werken tegen haarverlies. Het is een lotion die u twee keer per dag op uw hoofdhuid aanbrengt. Het zorgt dat er niet het haarverlies en in sommige gevallen kan het zelfs een beetje nieuwe groei teweeg brengen. Overleg met uw huisarts of dermatoloog of dit bij u mogelijk is. Sommige haargroeimiddelen worden namelijk afgeraden tijdens de zwangerschap.
Haaruitval zwangerschap FAQ – Veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over haaruitval tijdens of na de zwangerschap komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is haaruitval tijdens de zwangerschap?
Normaal gesproken verliest iedereen dagelijks zo’n 50 tot 100 haren. Tijdens een zwangerschap kunnen vrouwen echter veel meer haren verliezen. Dit is niet bij iedere vrouw het geval. Naast haaruitval zijn er ook vrouwen die juist een veel dikkere haardos hebben, dan gewoonlijk het geval is. Haaruitval tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat u meer haren verliest dan u gewend bent. Het is niet ongebruikelijk dat er zelfs kale plekken ontstaan. Vaak is het haarverlies tijdelijk van aard.
2. Hoe ontstaat haaruitval tijdens een zwangerschap?
Zwangere vrouwen hebben te maken met een achtbaan aan hormonen. Door hormonale veranderingen wordt de natuurlijke haargroei beïnvloed. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Zeker na het douchen en na het wakker worden, is het niet ongebruikelijk om uitgevallen haren te zien. U kunt hier natuurlijk behoorlijk van schrikken, toch is het doorgaans niet iets om u zorgen over te maken.
3. Herstelt haaruitval na een zwangerschap zich vanzelf?
Bij de meeste vrouwen herstelt de normale haargroei zich op het moment dat de baby is geboren en de periode van borstvoeding voorbij is. U zult dan zien dat uw haargroei toeneemt en uw haardos weer straalt zoals voor de zwangerschap. Dit is echter niet bij alle vrouwen even vanzelfsprekend. Als er sprake is van aanhoudende haaruitval, lang na de bevalling, dan wordt geadviseerd uw huisarts te raadplegen. Deze kan eventueel een behandeling tegen haaruitval voorstellen.
4. Kan haaruitval tijdens mijn zwangerschap behandeld worden?
Het tegengaan, vermijden en behandelen van haarverlies tijdens uw zwangerschap is moeilijk. De haaruitval wordt immers veroorzaakt door grote hormonale veranderingen. Haaruitval vroeg in de zwangerschap kan soms voorkomen worden door een gezond voedingspatroon. Gezonde voeding is namelijk ook belangrijk voor de conditie van uw haardos. Een verantwoorde combinatie tussen fruit, groenten, zuivel, zaden, noten en vis wordt geadviseerd.
5. Moet ik naar de dokter als mijn haar overmatig uitvalt tijdens een zwangerschap?
Haaruitval tijdens de zwangerschap is een redelijk normaal verschijnsel. Toch is het verstandig om uw huisarts te raadplegen, als de haaruitval vergaande vormen aanneemt. Krijgt u last van kale plekken? Uw huisarts kan met een bloedcontrole vaststellen of het hormonale invloeden betreft of dat de haaruitval wellicht een andere oorzaak heeft. In overeenstemming met uw huisarts kan een behandeling gestart worden om de haaruitval te verminderen.
6. Is het normaal dat mijn haar niet extra uitvalt tijdens een zwangerschap?
Ja, naast haaruitval is ook een vollere, dikkere haardos iets wat zwangere vrouwen overkomt. Het komt bovendien geregeld voor dat zwangere vrouwen een meer stralende haardos hebben, terwijl anderen juist weer te maken hebben met droog en dof haar. Verandert er niets aan uw haargroei? Ook dat is niets vreemds. Er is een grote groep vrouwen die tijdens een zwangerschap niets merkt in de haargroei.
7. Kan ik na de bevalling nog last hebben van haaruitval?
Sommige vrouwen krijgen pas na de zwangerschap te maken met haarverlies. Dit kan gebeuren zo’n 3 tot 6 maanden na de bevalling. Net als haaruitval tijdens de zwangerschap is ook deze vorm van haarverlies tijdelijk van aard en herstelt de haargroei zich op een bepaald moment meestal vanzelf. Er zijn echter ook vrouwen die na een zwangerschap langdurig te kampen hebben met haaruitval en daarvoor tot een behandeling overgaan.
8. Hoe verzorg ik mijn haar tijdens de zwangerschap?
Goede haarverzorging kan soms gedeelteijk helpen om haaruitval tijdens de zwangerschap te beperken. Zowel uw kapper als apotheker kunnen aanvullende vitaminesupplementen adviseren die haaruitval verminderen. Daarnaast is het belangrijk om uw hoofdhuid gezond te houden. Dit doet u door te kiezen voor een verzorgende, reinigende shampoo waarmee uw haar op een vriendelijke manier wordt gewassen. U kunt ervoor kiezen om het haar na het wassen te behandelen met een haarolie op basis van natuurlijke ingrediënten. Overweeg daarnaast een hoofdmassage. Door de masserende bewegingen wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Dit heeft een positief effect op de doorstroming van zuurstofrijkbloed. Iets waar de haarzakjes behoefte aan hebben.
9. Hoe verzorg ik mijn haar na een zwangerschap?
Sommige vrouwen worden zo’n 3 tot 6 maanden na de bevalling alsnog geconfronteerd met haaruitval. U kunt dit zoveel mogelijk beperken door een combinatie van verschillende factoren. Vaak wordt geadviseerd om direct na de zwangerschap voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen die haaruitval beperken. Daarnaast blijft het belangrijk om uw hoofdhuid goed te verzorgen en het haar in optimale conditie te houden. Kies voor een shampoo en conditioner die passen bij uw haartype en die zoveel mogelijk uit natuurlijke ingrediënten bestaan. Naast haaruitval komt ook dunner wordend haar na de zwangerschap geregeld voor. Laat daarom uw haar regelmatig bijknippen en neem de tijd om bij uw kapper langs te gaan. Ontspanning en het vermijden van stress zijn eveneens belangrijk om haaruitval tegen te gaan.
10. Helpt de anticonceptiepil om na mijn zwangerschap haaruitval tegen te gaan?
Vrouwen met overmatige haaruitval hebben soms baat bij het gebruik van de anticonceptiepil. Dit omdat de pil oestrogenen bevat die mogelijkerwijs haaruitval verminderen. In de periode na de bevalling zal een arts u niet direct een anticonceptiepil voorschrijven. Doorgaans wordt aangeraden om hier zeker mee te wachten tot na de periode van borstvoeding. Geeft u geen borstvoeding? Dan wordt een periode van minimaal vier weken na de bevalling gehanteerd. Overleg uw voornemen sowieso altijd met uw huisarts of dermatoloog. Deze kan u meer vertellen over de mogelijkheden en eventuele bijwerkingen.
11. Kan een ander kapsel mijn haar voller doen lijken na een zwangerschap?
Haaruitval door een zwangerschap kan uw haardos behoorlijk dunner maken. Met een aangepast kapsel kan uw haardos er wat voller uitzien. Ervaren kappers weten precies hoe ze uw haardos dikker kunnen laten lijken met een aangepast kapsel. Het spreekt voor zich dat uw kapper uw wensen met u doorneemt, voordat uw haar wordt geknipt. Een kortere coupe of een mooie boblijn maakt het haarverlies vaak minder opvallend. Bovendien is een korter kapsel ook makkelijker te verzorgen.
12. Veroorzaakt het geven van borstvoeding na mijn bevalling haarverlies?
Haarverlies na de bevalling is een normale en tijdelijke verandering van uw haargroei, die doorgaans geen verband houdt met borstvoeding. De meeste vrouwen gaan na 6 tot 12 maanden na de geboorte terug naar de gebruikelijke haargroeicyclus.
13. Wat kan ik doen tijdens het wachten op normale haargroei?
Veel jonge moeders kiezen kort na de geboorte voor een kapsel dat minder verzorging nodig heeft. U kunt experimenteren met verschillende kapsels. Het gebruik van een goede shampoo en conditioner komt de gezondheid van uw haar ten goede. Wees voorzichtig met het overmatig borstelen en kammen van uw haar, hiermee kunt u onnodige schade en haaruitval veroorzaken.
14. Wat kan ik verwachten van haaruitval tijdens en na een zwangerschap?
Haarverlies tijdens de zwangerschap is normaal en houdt verband met hormonale veranderingen. Na verloop van tijd herstelt de normale haargroei zich vanzelf. Zo’n vier maanden na de geboorte bereikt de haaruitval vaak een piek. Het goede nieuws hieraan is dat de haargroei zich daarna meestal vanzelf zal herstellen en dat u tegen de tijd dat uw kleintje zijn of haar eerste verjaardag viert naar alle waarschijnlijkheid weer uw gebruikelijke haardos heeft. Houdt het haarverlies langer aan? Dan kunt u contact opnemen met uw huisarts, wellicht dat er een andere oorzaak voor het haarverlies wordt vastgesteld.
15. Kan haaruitval tijdens een zwangerschap voorkomen worden?
Hormonale veranderingen kunt u niet tegenhouden. Door uw haar met extra aandacht te verzorgen, bereidt u uw haardos optimaal voor. Haaruitval helemaal voorkomen is echter niet mogelijk.