PRP behandeling tegen haaruitval
Een behandeling die tegenwoordig steeds vaker wordt uitgevoerd bij mensen die last hebben van haaruitval, is de PRP behandeling. In hoeverre werkt de PRP behandeling tegen haaruitval? En wat is dit precies? Sommige klinieken combineren een PRP behandeling met bepaalde groeifactoren, om de haaruitval nog beter te lijf te kunnen gaan. Veel klinieken combineren deze behandeling met een mesotherapie behandeling tegen haaruitval, waarbij ook voedingsstoffen in de hoofdhuid worden ingebracht.
Hoe werkt mesotherapie tegen haaruitval en wat kunt u verwachten? Bekijk hier de video van sponsor Acura Medisch Centrum.
Hoe werkt een PRP behandeling tegen haaruitval?
PRP is eigenlijk een Engels begrip. Het staat voor ‘Platelet Rich Plasma’. Wanneer we dit vertalen, betekent dit bloedplaatjes rijk plasma. Voordat de behandeling plaatsvindt, zal de arts een kleine hoeveelheid bloed afnemen.
Afhankelijk van de behandeling zullen dit één of meerdere buisjes met bloed zijn. Het buisje wordt vervolgens in een speciale centrifuge geplaatst. Dit apparaat zorgt ervoor dat de PRP wordt gescheiden van de andere bloedcellen. In het PRP plasma zitten verschillende groeifactoren, welke een positieve invloed kunnen hebben op de huid en haargroei. Het plasma zal worden geïnjecteerd in de hoofdhuid.
Met behulp van een zeer dunne naald, wordt het plasma oppervlakkig in de hoofdhuid ingebracht. Uw eigen bloed bevat groeifactoren De PRP behandeling wordt in verschillende situaties uitgevoerd. Denk hierbij aan:
- PRP behandeling tegen haaruitval.
- PRP behandeling voor of na een haartransplantatie, voor een beter resultaat.
- PRP behandeling voor een betere wondgenezing.
- PRP behandeling in de huid, om de huid jonger te maken.
Er wordt bij een PRP behandeling dus uw eigen bloed gebruikt. Tegenwoordig wordt deze behandeling steeds vaker uitgevoerd bij zowel mannen als vrouwen met dun haar.
Door PRP toe te dienen aan de hoofdhuid, worden haarzakjes en daardoor ook de haren soms weer sterker. Het kan dus een positief effect hebben op de haargroei. Omdat PRP uit het eigen bloed wordt gehaald, wordt deze innovatieve behandeling tegen haaruitval gezien als een veilige en effectieve behandeling tegen haaruitval.
Wat kunt u verwachten van de PRP behandeling?
Als u kiest voor een PRP behandeling tegen haaruitval, is het belangrijk dat u reële verwachtingen heeft. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u zich beseft dat haar dat verloren is gegaan, niet terug zal komen. Heeft u echter last van dunner wordend haar, dan kan een PRP behandeling een positief effect hebben op de gezondheid en de dikte van het haar.
De groeifactoren in de PRP behandeling zorgen voor:
- Sterker maken van dun en beschadigd haar.
- Verbetering van de doorbloeding van de haarzakjes.
- Stimuleren van de haargroei.
- Bevordering van de natuurlijke haargroei.
- Ontstekingen worden verminderd.
Bovendien kan een PRP behandeling een preventieve werking hebben tegen erfelijke haaruitval.
Is een PRP behandeling pijnlijk?
Over het algemeen wordt deze behandeling ervaren als niet pijnlijk. Er moet wel worden geprikt om bloed te nemen en het bloed te injecteren, maar mensen vinden dit vaak niet erg pijnlijk. De kans op infecties is klein, omdat het eigen bloed wordt gebruikt.
Hoeveel PRP behandelingen zijn er nodig en hoe vaak moet dit worden herhaald?
Het geadviseerde aantal PRP behandelingen bij haaruitval verschilt per kliniek. De meeste klinieken adviseren om het eerste jaar 4 behandelingen te doen. De werking van PRP zal na verloop van tijd minder worden, waardoor de behandelingen regelmatig moeten worden herhaald. In het tweede jaar wordt vaak geadviseerd de behandeling iedere 6 maanden te herhalen.
PRP behandeling FAQ – Veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over een PRP behandeling en oorzaken van haaruitval komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is een PRP behandeling?
PRP is de Engelstalige afkorting van ‘Platelet rich plasma’ dat vrij vertaald ‘plasma rijke bloedplaatjes’ betekent. Een PRP behandeling om haaruitval te behandelen is niet-chirurgisch en maakt gebruik van uw eigen bloed. Hiervoor worden meestal een of twee buisjes bloed bij u afgenomen. Het bloed wordt in een centrifuge geplaatst, waar de plasma rijke bloedplaatjes gescheiden worden van andere bloedcellen. Het plasma zal daarna met behulp van dunne injectienaalden in uw hoofdhuid worden geïnjecteerd. De geïnjecteerde bloedcellen stimuleren de natuurlijke haargroei.
2. Ben ik geschikt voor een PRP behandeling?
Niet iedereen is geschikt om een PRP behandeling tegen haaruitval te ondergaan. Met name patiënten die te maken hebben met een actieve hoofdhuidinfectie of een virale infectie, waaronder gordelroos, komen doorgaans niet in aanmerking voor de gewenste behandeling. Datzelfde geldt ook voor diabetici, patiënten met stollingsstoornissen en gebruikers van bloedverdunners. Uw geschiktheid kan door een PRP specialist beoordeeld worden.
3. Hoe werkt een PRP behandeling?
Na een uitvoerig intakegesprek wordt een behandeldatum afgesproken. Bij aanvang van de behandeling wordt bloed bij u afgenomen, dat vervolgens gecentrifugeerd wordt. Voor de behandeling wordt enkel gebruik gemaakt van de plasma rijke bloedplaatjes die tijdens het centrifugeren van de andere bloedcellen gescheiden worden. Het PRP wordt in uw hoofdhuid of in een ander te behandelen gebieden geïnjecteerd. Hiervoor maakt de behandelend specialist gebruik van een ultrafijne naald.
4. Wat kan ik verwachten na een PRP behandeling?
Direct na afloop kunt u de kliniek al verlaten. Uw hoofdhuid kan op de injectie plaatsen licht gezwollen en gevoelig zijn. Zowel de gevoeligheid als de eventuele zwellingen verdwijnen binnen 48 tot 72 uur na de behandeling. Van napijn is bij de meeste mannen en vrouwen die een PRP behandeling ondergaan geen sprake.
5. Welke resultaten kan ik verwachten van een PRP behandeling?
Een PRP behandeling kan een positief effect hebben op zowel de dikte van uw haar als de conditie van uw haardos en hoofdhuid. Het is een behandeling die géén nieuwe haargroei creëert. Haarzakjes die al verloren zijn gegaan, keren normaal gesproken niet terug dankzij een PRP behandeling. Het plasma zorgt echter wel vaak voor een betere doorbloeding van uw haarzakjes. Daarnaast wordt het natuurlijke haargroeiproces gestimuleerd en eventuele ontstekingen verminderd. Een PRP behandeling kan bovendien preventief werken bij Alopecia androgenetica.
6. Is een PRP behandeling pijnlijk?
PRP is een behandeling die meestal niet echt als pijnlijk wordt ervaren. Afhankelijk van de kliniek waar u de behandeling laat uitvoeren, wordt gewerkt met een plaatselijke verdoving. Het behandelde gebied kan na afloop gevoelig zijn, van napijn is zelden sprake. Iedereen ervaart het gevoel van een PRP behandeling op zijn of haar eigen manier.
7. Welke voordelen heeft een PRP behandeling?
PRP is een behandeling die wordt uitgevoerd met uw eigen bloed, waardoor de kans op infecties erg klein is. De behandeling is niet-chirurgisch, veilig en heeft positieve resultaten. Het herstel verloop bij de meeste mensen vlot en u kunt rekenen op natuurlijke resultaten.
8. Hoe lang duurt een PRP behandeling?
De PRP behandeling is vrij eenvoudig en duurt doorgaans niet langer dan 60 minuten. Kort na afloop van de behandeling verlaat u de kliniek en kunt u, in overleg met de behandelend specialist, uw dagelijkse werkzaamheden hervatten.
9. Is een PRP behandeling veilig en wat zijn de risico’s?
Ja, PRP is een relatief veilige behandeling. Door het gebruik van uw eigen bloedplasma is er geen kans op mogelijk overdraagbare aandoeningen. Net zoals bij iedere andere ingreep is er altijd een kleine kans op risico’s en bijwerkingen. Door de adviezen van de kliniek en specialist op te volgen, wordt de kans hierop tot een minimum beperkt. Eventueel kunnen wondjes die u verder openkrabt gaan ontsteken, waardoor een moeizame wondgenezing ontstaat.
10. Kan een PRP behandeling gecombineerd worden met een haartransplantatie?
De plasma rijke bloedplaatjes hebben een positief effect op de bloedcirculatie. Door een PRP behandeling te ondergaan voorafgaand aan een haartransplantatie, kan dit het succes van de haartransplantatie vergroten. Getransplanteerde haarzakjes, de haarimplantaten, hebben een mogelijk grotere kans op overleving. Zowel een PRP als een haartransplantatie specialist kunnen u hier uitgebreid over informeren.
11. Hoe effectief is een PRP behandeling?
De prognose van een PRP behandeling is voor de meeste mannen en vrouwen goed. PRP specialisten melden positieve resultaten bij 70% tot 90% van de uitgevoerde behandelingen. De bereikte effecten hangen onder meer af van uw geschiktheid voor een behandeling en de mate waarin u de tips opvolgt die van invloed kunnen zijn op het resultaat. Uiteraard is iedere situatie anders en dat geldt eveneens voor de resultaten van een PRP behandeling.
12. Wat zijn de kosten van een PRP behandeling?
De PRP behandeling wordt zowel in Nederland als in het buitenland aangeboden. Tarieven variëren sterk per behandelaar. Het verdient de aanbeveling om bij een aantal aanbieders prijzen op te vragen. Let daarbij op de hoeveelheid PRP die wordt toegediend.
13. Hoe lang is het effect van een PRP behandeling zichtbaar?
PRP is een behandeling met tijdelijke resultaten. De duur van de zichtbaarheid verschilt per persoon en ligt gemiddeld tussen de 12 en 15 maanden. Om van een optimaal resultaat te genieten, worden herhaalbehandelingen geadviseerd.
14. Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Het aantal behandelingen dat iemand nodig heeft, hangt nauw samen met de reden waarom een PRP behandeling wordt ondergaan. Ondergaat u een PRP ingreep als een op zich staande behandeling of misschien als aanvulling op een haartransplantatie? Soms is een enkele behandeling genoeg en soms dient een behandeling herhaalt te worden. De behandelend specialist geeft tijdens het intakegesprek aan hoeveel behandelingen in uw situatie tot het gewenste resultaat leiden.
15. Heeft een PRP behandeling nadelen?
PRP behandeling tegen haaruitval is een veilige behandeling, die gebruik maakt van uw eigen bloed. Een kleine groep mensen ervaart in de dagen na de ingreep lichte zwellingen, rode en blauwe verkleuringen van de behandelde huid. Daarnaast kunnen de resultaten tegenvallen. Hieraan ligt vaak een verkeerd verwachtingspatroon ten grondslag.
16. Wat is de downtime na een PRP behandeling?
Er is geen downtime. U kunt uw dagelijkse routine direct na de behandeling hervatten. Na een paar uur kunt u uw haar stylen zoals u dat wilt. Ook douchen en het wassen van het haar is mogelijk. Kort na de PRP behandeling kan er enige roodheid in het behandelde gebied ontstaan. Dit is gebruikelijk en niets om u zorgen over te maken. Wacht tenminste 72 uur met het kleuren, verven en/of permanenten van het haar. Volg altijd het advies van de behandelend arts op.
17. Wanneer is iemand ongeschikt voor een PRP behandeling?
PRP behandelingen worden niet toegepast als er sprake is van bloed- en bloedplaatjesaandoeningen, chronische leverziekten, de aanwezigheid van actieve infecties, cardiovasculaire of hemodynamische instabiliteit en/of het gebruik van antistollingsmedicatie.
18. Zijn de resultaten van een PRP behandeling blijvend?
Nee, een PRP behandeling is geen permanente remedie voor kaalheid en het voorkomt ook niet dat zich nieuwe kale plekken vormen. PRP is een behandeling die bedoeld is om het haar in het behandelde gebied dikker te maken en haaruitval te verminderen.
19. Bij welke vormen van haaruitval kan een PRP behandeling toegepast worden?
PRP kan effectief zijn bij de behandeling van erfelijke kaalheid bij mannen en vrouwen, broos of beschadigd haar en Alopecia.
20. Krijg ik door een PRP behandeling dikker haar?
PRP is een niet-chirurgische behandeling bij haaruitval. Van sterk geconcentreerde groeifactoren in de vorm van bloedplaatjes is aangetoond dat ze nieuwe haargroei stimuleren, dunner worden haar dikker maken en een positieve invloed hebben op haargroei na een haartransplantatie.