Diane pil
Haarverlies bij vrouwen behandelen met de Diane pil
De Diane pil, ook wel de Diane 35 ® pil genoemd, kan bij vrouwen worden gebruikt om verdere haaruitval tegen te gaan. De Diane pil is net als Dutasteride een behoorlijk zwaar haargroeimiddel/medicijn. De Diane pil bevat cyproteronacetaat en ethinylestradiol.
Cypronteronacetaat lijkt op het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. Dit hormoon werkt anti-androgeen, het gaat dus de werking tegen van het mannelijk geslachtshornoon testosteron. Ethinylestradiol is een oestrogeenhormoon. De combinatie van deze twee hormonen zorgen ervoor dat de Diane pil ook als anticonceptiepil kan werken.
De Diane pil kan naast het tegengaan van haaruitval ook worden gebruikt tegen Hirsutisme (overbeharing). De Diane pil remt de talgproductie en daarnaast ook de groei van ongewenste snor- en baardharen. Dit product moet minimaal 6 tot 9 maanden worden gebruikt voordat het effect kan worden beoordeeld.
Gebruik dit middel absoluut niet wanneer u zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft.
Veel voorkomende bijwerkingen van de Diane pil zijn o.a. doorbraakbloedingen, uitblijven van de menstruatie, hoofdpijn/migraine, buikkramp, misselijkheid, oververmoeidheid en gevoelige borsten. Het is belangrijk dat u direct contact opneemt met uw huisarts wanneer u last heeft van bijwerkingen.
De volledige bijsluiter van de Diane pil kunt u hier vinden.
Diane pil bij haaruitval, overmatige haargroei of acné FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over de Diane pil komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is de Diane pil?
De Diane 35 pil wordt voorgeschreven aan vrouwen bij de behandeling van overmatige haargroei, haaruitval en sommige vormen van acne. De werkzame bestanddelen zijn ethinylestradiol en cyproteron. Cyproteron gaat het effect tegen dat mannelijke hormonen veroorzaken.
2. Hoe werkt de Diane pil?
Het hormoon cyproteron lijkt op het vrouwelijke progesteron hormoon. Bovendien heeft het een anti-androgene werking, het gaat de werking tegen van mannelijke geslachtshormonen. Androgenen worden door zowel mannen als vrouwen gevormd. Bij vrouwen echter in veel minder mate. Krijgt u, als vrouw, te veel mannelijke hormonen in uw bloed dan kunnen klachten als overbeharing ontstaan. Het gebruik van de Diane pil kan de overmatige haargroei soms aanmerkelijk verminderen.
3. Wie kan de Diane pil gebruiken?
De Diane pil is niet geschikt voor de behandeling van mannen. Uw arts zal altijd eerst uitgebreid met u praten, voordat dit medicijn wordt voorgeschreven.
4. Is de Diane pil geschikt voor de behandeling van mijn haaruitval?
Vrouwen die te maken hebben met ongewenste haaruitval, zoeken daar geregeld een oplossing voor. Effectief bewezen haargroeimiddelen als Finasteride en Dutasteride mogen niet zomaar aan vrouwen worden voorgeschreven. Artsen kunnen daarom de Diane pil aan vrouwen met haaruitval voorschrijven. Het geneesmiddel kan serieuze en ernstige bijwerkingen hebben. Voordat een arts u de Diane pil adviseert, vindt daarom een uitgebreid gesprek plaats waarin uw gezondheid en medische achtergrond worden besproken.
5. Hoe kan de Diane pil gebruikt worden?
De Diane pil wordt geleverd in strips met ieder 21 tabletten. Neem dagelijks op vaste tijdstippen 1 tablet. Als de strip leeg is, volgt een stopweek. Daarna kunt u met een nieuwe strip beginnen. Aan nieuwe gebruiksters wordt de pil vaak als kuur voorgeschreven. U gebruikt de pil dan enkele weken tot maanden. Zijn de klachten daarna niet verdwenen, dan zal uw arts mogelijk een nieuwe kuur voorschrijven. Gebruik nooit meer of langer een geneesmiddel dan dat door een arts aan u is voorgeschreven.
6. Is mijn haaruitval direct minder zichtbaar?
Nee. Als u de Diane pil gebruikt bij ongewenst haarverlies, is een minimale gebruikersperiode van 6 tot 9 maanden nodig. Na deze periode kan vastgesteld worden of het gebruik zichtbaar resultaat oplevert. Blijven gewenste resultaten uit, dan zal de voorschrijvend arts verder gebruik van de Diane pil afraden.
7. Wanneer wordt het gebruik van de Diane pil afgeraden?
In sommige gevallen kan een arts het gebruik van de pil afraden. Dit kan voorkomen in specifieke situaties zoals bij het gebruik van een ander hormonaal anticonceptiemiddel. Maar ook vrouwen die ooit trombose hebben gehad gebruiken de Diane pil bij voorkeur niet. Hartaandoeningen, lichte beroertes, diabetes, hoge bloeddruk, ontstekingen van de alvleesklier, leveraandoeningen, een zwangerschap of het geven van borstvoeding zijn redenen om de Diane pil niet te gebruiken. Daarnaast wordt de Diane pil niet voorgeschreven aan vrouwen die nog niet menstrueren en vrouwen die de overgang al doorgemaakt hebben.
8. Hoe gevaarlijk is de Diane pil?
Alle geneesmiddelen hebben naast voor- en nadelen ook bijwerkingen. Dat geldt eveneens voor de Diane pil. Anticonceptiemiddelen, waaronder ook de Diane pil valt, hebben een verhoogd risico op het ontstaan van trombose. In het verleden is gebleken dat dit risico bij de Diane pil hoger ligt dan bij andere anticonceptie. Voordat u dit geneesmiddel wilt gaan gebruiken is het belangrijk om te weten of het voordeel groter is dan het eventuele nadeel. Uw arts kan u hier meer over vertellen.
9. Welke bijwerkingen heeft de Diane pil?
Sommige gebruiksters ervaren bijwerkingen van het gebruik van de Diane pil. Iedereen is op een andere manier gevoelig voor de bestanddelen van medicatie. Houden de bijwerkingen langer dan 3 maanden aan, raadpleeg dan altijd uw arts. De meest gemelde bijwerkingen van de Diane pil zijn onder meer vaginaal bloedverlies, buikkrampen, gespannen borsten, vasthouden van vocht, toename van het lichaamsgewicht en hoofdpijn. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn het uitblijven van de menstruatie, vaginale infecties, huidafwijkingen, stemmingswisselingen en allergische reacties. Zelden komen trombose, beroertes, hart- en vaataandoeningen voor.
10. Werkt de Diane pil bij iedereen?
Nee. Niet iedere vrouw met haarverlies ervaart bevredigende resultaten door het gebruik van de Diane pil. Heeft u na 9 maanden nog geen zichtbare verandering of verbetering, overleg dan met uw arts de mogelijkheden voor een ander product.
11. Hoe lang kan de Diane pil gebruikt worden?
Als anticonceptiemiddel kan deze pil uw hele vruchtbare levensfase gebruikt worden. Heeft een arts u de Diane pil voorgeschreven bij haaruitval, dan kan bekeken worden hoe de resultaten zijn. Afhankelijk hiervan kan het gebruik gecontinueerd of gestaakt worden.
12. Wat moet ik doen als ik een tablet vergeet in te nemen?
Bij gebruik van de Diane pil tegen haaruitval, acné of overmatige haargroei is het niet erg als u een keer een pil vergeet in te nemen. Het is mogelijk dat u dan doorbraakbloedingen krijgt. Ook kan de anticonceptieve werking van de pil afnemen.
13. Kan ik zomaar stoppen met het gebruik van de Diane pil?
Ja, het is mogelijk om op ieder willekeurig moment te stoppen. Het is niet noodzakelijk om een pilstrip op te maken als u vindt dat de resultaten niet aan uw verwachting voldoen. Na het stoppen kunt u een paar dagen later een bloeding verwachten. Overleg wel altijd eerst met uw art als u wilt gaan stoppen.
14. Hoe is de werking van de Diane pil in combinatie met andere medicatie?
Er kunnen tijdens het gebruik wisselwerkingen met andere medicijnen ontstaan. Als uw arts de Diane pil voorschrijft, zal gekeken worden naar eventuele andere medicatie die u gebruikt. De wisselwerking heeft vaak een negatieve invloed op de anticonceptieve werking van de pil.
15. Is de Diane pil alleen op recept verkrijgbaar?
Ja. Gebruik de Diane pil op voorschrift van uw arts en houdt u strikt aan het voorschrift. De werkzame stoffen cyproteron en ethinylestradiol zitten in het merkloze Cyproteronacetaat/Ethinylestradiol en Diane-35.
16. Zijn er extra risico’s voor het ontwikkelen van trombose bij het gebruik van de Diane pil?
Ja. Het risico op het ontstaan van trombose neemt toe bij het ouder worden. Rooksters hebben ook een grotere kans op trombose in combinatie met de Diane pil, dit zeker als u ouder bent dan 35.
17. Is er een alternatief voor de Diane pil?
De negatieve berichtgeving rondom de Diane pil maakt dat u, als vrouw, wellicht niet direct te staat te springen om het middel te gebruiken bij ongewenste haaruitval. Uw arts kan eventueel een ander haargroeimiddel voorschrijven dat veilig in gebruik is en dat bij een normaal gebruik geen ernstige bijwerkingen kent. Minoxidil zou als alternatief gebruikt kunnen worden. Het dragen van een haarwerk en/of een haarstukje kan ook overwogen worden. Daarnaast kunt u zich laten voorlichten over de inhoud, mogelijkheden en resultaten van een haartransplantatie of micro haar pigmentatie behandeling.
18. Waarom wordt de Diane pil voorgeschreven bij haaruitval, als haaruitval ook door anticonceptiepillen veroorzaakt kunnen worden?
De arts zal eerst de oorzaak van uw haaruitval vaststellen. Als u een anticonceptiepil gebruikt waardoor uw haar uitvalt, kan de arts u adviseren om op een andere pil over te stappen. Heeft u echter geen pil geslikt en last van haaruitval volgens het mannelijke patroo,n dan kan de Diane pil op basis van de samenstelling hierbij soms voor verbetering zorgen.
19. Kan de Diane pil gecombineerd worden met een ander haargroeimiddel?
Artsen schrijven aan vrouwen doorgaans geen middelen als Finasteride en Dutasteride voor. Indien u de Diane pil in combinatie met bijvoorbeeld Minoxidil wilt gebruiken, vraag dan eerst advies aan uw huisarts en/of dermatoloog. Niet iedereen is hetzelfde en dat betekent dat niet elk medicijn bij iedereen dezelfde resultaten als gevolg heeft.
20. Kan ik de Diane pil gebruiken en een micro haar pigmentatie behandeling ondergaan?
Ja. Micro haar pigmentatie is een behandeling waarbij semipermanent of permanent gekleurd pigment in de bovenste huidlaag wordt aangebracht. Hiermee wordt het idee van lichaamseigen haarstoppeltjes gecreëerd. Het pigment is op geen enkele manier van invloed op de haarzakjes en/of het haargroeiproces. U kunt de Diane pil gewoon blijven gebruiken.
21. Kan ik de Diane pil gebruiken tijdens en na een haartransplantatie?
Tijdens het intakegesprek bij de haartransplantatie kliniek wordt de medicatie besproken die u gebruikt. Het gebruik van de Diane pil zal dan eveneens met u doorgenomen worden. Het is doorgaans geen probleem om de pil te blijven gebruiken, totdat de resultaten van de haartransplantatie zichtbaar worden en/of optimaal zijn. Bent u op een bepaald moment tevreden met de ontwikkelende resultaten, dan kunt u in overleg met uw arts mogelijk het gebruik van de Diane pil stoppen.
22. Worden de kosten vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Nee. Kosten die u maakt voor het gebruik van de Diane pil, of een generieke variant, worden niet vergoed door zorgverzekeraars. Waar de Diane pil zou worden voorgeschreven als middel tegen haaruitval, overbeharing en overmatige acné, werd het steeds vaker als gratis anticonceptie middel gebruikt. Het schrappen van de vergoeding heeft daar een einde aan gemaakt. Diverse generieke middelen zijn op de markt beschikbaar. De kosten van deze middelen zijn relatief laag.
23. Vanaf welke leeftijd kan de Diane pil gebruikt worden bij haaruitval?
Het middel is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar. Uw huisarts en/of gynaecoloog bespreken de mogelijkheden uitvoerig, voordat u een voorschrift krijgt. In principe kan het middel in de vruchtbare leeftijd worden voorgeschreven. Uw arts zal regelmatig op bijwerkingen controleren.
24. Krijgt iedere vrouw te maken met bijwerkingen?
Nee, dat is zeker niet het geval. Net zoals bij andere geneesmiddelen kan vooraf niet voorspeld worden of en hoe u reageert op het middel en de bekende bijwerkingen. Het lezen van een bijsluiter is goed, maar staar u niet blind op de bijwerkingen die daarin genoemd worden. Regelmatig is er sprake van zogenaamde bijwerkingen die door de bijsluiter veroorzaakt worden. Dat neemt niet weg dat u alert moet zijn tijdens het gebruik van de Diane pil. Merkt u lichamelijke veranderingen of klachten? Maak hiervan dan altijd direct melding bij de voorschrijvend arts.
25. Moet ik bang zijn voor het opnieuw uitvallen van mijn haar als ik stop met de Diane pil?
Het komt geregeld voor dat gebruiksters van de Diane pil bij haaruitval zien dat het haarverlies terugkeert als het gebruik van de pil wordt gestopt. Als u het gebruik overweegt te stoppen, bespreek dit tijdig met uw arts. Wellicht is er een alternatieve oplossing beschikbaar, waardoor nieuwe haaruitval beperkt blijft of zelfs voorkomen kan worden.
26. Is de Diane pil verboden?
Als orale anticonceptie wordt het voorschrijven van de Diane pil niet geadviseerd. Nieuwe generatie anticonceptiepillen kennen minder bijwerkingen en hebben een veel kleinere kans op het ontstaan van onder andere trombose. De Diane pil of generieke Cyproteronacetaat/Ethinylestradiol pillen, worden nog wel soms voorgeschreven bij onder meer vrouwelijke haaruitval.
26. Wanneer moet ik extra oppassen met het gebruik van de Diane pil?
De Diane pil geeft een verhoogd risico op trombose, ook bij gebruik tegen haaruitval wordt gevraagd alert te zijn in geval van lichamelijke veranderingen en/of pijnklachten. Als u gevoelig bent voor trombose of bekend bent met buikklachten of een vergrootte lever, dan dient u dit direct te melden bij de voorschrijvend arts.
28. Wanneer moet het gebruik van de Diane pil direct gestopt worden?
Het gebruik zal gestopt worden als u last krijgt van migraine en/of migraine achtige hoofdpijn, regelmatig terugkerende zware hoofdpijn, gezichtsklachten, tekenen van aderontsteking, een beklemmend gevoel op de borst, vlak voor en na een medische ingreep en bij het ontstaan van geelzucht. Ook een significant verhoogde bloeddruk kan aanleiding zijn voor het staken van de behandeling, hetzelfde geldt voor het optreden van een depressie en een zichtbare toename van gezondheidsklachten.
29. Welke alternatieven zijn er beschikbaar?
Waar mannen bij haaruitval behandeld worden met onder meer Finasteride, Dutasteride, Minoxidil en Ketoconazol, zijn de oplossingen voor vrouwen vrij beperkt. Minoxidil en Ketoconazol kunnen eventueel gebruikt worden. De ontwikkelingen staan echter niet stil en recentelijk is daar een nieuw middel als Esthecin bijgekomen. Esthecin is ontwikkeld als serum en behandeld haaruitval dat veroorzaakt wordt door androgeen haarverlies. Het bestaat volledig uit plantaardige, natuurlijke ingrediënten waardoor het gebruik veilig is.
30. Stopt mijn haaruitval sneller als ik dagelijks meerdere pillen in neem?
Nee. Houd u aan het voorschrift van de arts en gebruik dagelijks niet meer dan 1 Diane pil. Neem de pil iedere dag. Het innemen van meerdere pillen heeft geen effect op het haarverlies, maar vergroot wel de kans op het ontstaan van ernstige bijwerkingen.
Gerelateerde onderwerpen
- Finasteride mag niet langer worden voorgeschreven aan vrouwen
- Nieuwe ontwikkeling: Haargroeimiddel voor wimpers
- Haargroeimiddel Propecia / Finasteride in de problemen
- Haargroeimiddel Crescina in Italië van de markt gehaald
- Finasteride krijgt mogelijk concurrentie van een nieuw haargroeimiddel
- Minoxidil – Hoe vrouwen Minoxidil zouden moeten gebruiken
- De garanties van haaruitval producten - Wat zijn ze waard?
- Verschillende goede huis, tuin en keuken methoden voor een gezonde haargroei
- 7 factoren die u kunnen helpen bij het kiezen van de beste anti-haaruitval shampoo
- De laserkam (LLL) tegen haaruitval en het gebruik hiervan
- RepliCel, haarklonen, mogelijk snel een oplossing tegen haaruitval en kaalheid?
- Zijn haargroeimiddelen of medicijnen tegen haaruitval nodig naast een haartranspantatie?
Laatst bijgewerkt op: 25-02-2022