Lees verder
Lees verder
Lees verder
Doneren
Geweldig dat u wilt doneren! De Haarstichting is voor het realiseren van haar doelstellingen namelijk mede afhankelijk van giften van particuliere donateurs.
Of u nu een groot of klein bedrag wilt storten, alle beetjes helpen. Steun de Nederlandse Haarstichting via de ING.
Wilt u meer informatie over het doneren van uw haar, klik dan hier.
Het is ook mogelijk om te doneren via onderstaand formulier.
Doneren van geld of haar doneren
Jaarlijks verliezen honderden volwassenen en kinderen hun haar. Dit kan door een onderliggend ziektebeeld of bijvoorbeeld door chemotherapie komen. Door uw haar te doneren of geld te doneren, kunnen haarwerken van echt haar gemaakt worden. Een natuurlijk ogend haarwerk kan het tijdelijke haarverlies soms wat verlichten. Haar doneren kan met alle natuurlijke haarkleuren en op iedere leeftijd.
Het belang van haarwerken van echt haar
Niemand wordt graag geconfronteerd met ongewenst haarverlies of kaalheid. Toch heeft een groot aantal mensen hier dagelijks mee te maken. De haaruitval kan veroorzaakt worden door een haarziekte, door medicijn gebruik of door een medische behandeling. Het zelfvertrouwen neemt hierdoor af en soms komt iemand in een depressie terecht. Een passend haarwerk dat lijkt op het eigen haar, kan dan een oplossing zijn. Haarwerken worden gemaakt van synthetische kunstvezels of echt haar. Echt haar kan vaak net zo behandeld en gestyled worden zoals men dat gewend was met het eigen haar. Bovendien zijn deze haarwerken nauwelijks van echt haar te onderscheiden. Om in de toenemende vraag naar haarwerken die gemaakt zijn van echt haar te voldoen is donatie van echt haar nodig.
Hoe kan ik helpen met het doneren van haar?
In principe kan iedereen haar doneren. Het is niet leeftijdsgebonden. Als u overweegt om uw haar te doneren dan is goede haarverzorging belangrijk. Laat uw haar groeien. Haar dat gedoneerd wordt, heeft een minimale lengte van 30 centimeter nodig. Van uw gedoneerde haar worden haarwerken gemaakt voor mannen, vrouwen en kinderen. De lengte is gewenst omdat meer vrouwen en meisjes een haarwerk dragen dan mannen. Hoe langer de staart is die u doneert, hoe waardevoller. De gewenste minimale lengte van 30 centimeter is nodig, omdat van het haar een haarwerk geknoopt wordt die op een natuurlijke manier geknipt wordt. Daarnaast worden haarwerk gemaakt van verschillende lengtes.
Gekleurd haar kan ook gedoneerd worden
De belangrijkste voorwaarde om haar te doneren is dat uw haar gezond is. Zowel natuurlijke haarkleuren, als geverfd haar in natuurlijke haarkleuren en haar met highlights kunnen gedoneerd worden. Haarwerken worden van iedere haarkleur vervaardigd. Haar dat door kleuren of door een andere reden beschadigd is, kan soms niet voor een haarwerk gebruikt worden.
Kinderen, vrouwen en mannen doneren haar
Haarwerken worden van verschillende haarsoorten en haarkleuren gemaakt. Iedereen kan daarom zijn of haar haar doneren. Zolang het gedoneerde haar de minimaal vereiste lengte heeft en het een natuurlijke haarkleur betreft, maakt het niet uit wie de donor is. Als u besluit uw haar te doneren, dan kunt u het bij een kapsalon laten knippen. De kapper zal uw haar vlechten of in een paardenstaart doen en vervolgens knippen. Voor een volledig haarwerk met echt haar zijn ongeveer 6 tot 8 paardenstaarten nodig. Uw donatie is dan ook meer dan welkom.
Grijs haar donoren
Regelmatig worden oudere vrouwen geconfronteerd met kanker. Door chemotherapie ontstaat tijdelijke haaruitval. Als een vrouw het eigen haar nooit of niet verfde, ontstaat de vraag en wens voor een haarwerk van echt grijs haar. Grijs haar dat gedoneerd wordt is uiteraard bruikbaar. Het komt niet vaak voor dat grijs haar wordt gedoneerd. Voor het doneren van grijs haar gelden dezelfde voorwaarden als voor andere haarkleuren. Gezond haar dat niet beschadigd is, met een minimale lengte van 30 centimeter.
Wat gebeurt er met mijn gedoneerde haar?
Voordat uw haar wordt verwerkt tot een haarwerk, wordt het gereinigd. Zo wordt de vorming van klitten voorkomen. De haren worden op kleur gesorteerd, waarna een nieuw haarwerk geknoopt kan worden. Dit is een uiterst nauwkeurig proces dat met echt haar langer duurt dan wanneer synthetische kunstvezels gebruikt worden. Het haarwerk wordt aangemeten en daarna in model gebracht. Een op maat gemaakt haarwerk dat past bij degene die het draagt, is ontstaan dankzij uw donatie. Nadat het haarwerk klaar is, kan deze worden afgeleverd met een gebruiksinstructie om de levensduur te bevorderen. Haarwerken van echt haar hebben een regelmatige verzorging nodig om de natuurlijke uitstraling te behouden.
Uw kapsalon draagt een steentje bij
U komt jaarlijks een aantal maal bij uw kapper. Deze adviseert u over nieuwe haartrends, een passend kapsel of een ander kleurtje. Uw kapsalon kan u ook adviseren over het doneren van uw haar. Besluiten om uw lange lokken te doneren, kan ingrijpend zijn. Het is een mooi gebaar waar u iemand meer zelfvertrouwen mee geeft. Verspreid over Nederland zijn er een groot aantal kapsalons die u helpen met het doneren van uw haar. Zo weten deze kappers precies hoe lang uw haar moet zijn en hoe het haar het beste geknipt kan worden. Enkele kapsalons knippen uw haar gratis, anderen geven korting en bij weer anderen ontvangt u een gratis haarverzorgingsproduct.
Oud en nieuw haar
Het bijzondere van echt haar is dat het niet vergaat. Zo kunt u ook een vlecht die u jaren geleden heeft laten afknippen en die in de kast ligt aan ons doneren. Deze vlechten dienen wel soepel aan te voelen en eveneens aan de minimale lengte eisen te voldoen. Als u uw afgeknipte haar wilt doneren, dan kunt het opsturen naar de Haarstichting.
Nederlandse Haarstichting
Thomas Mannsingel 86
2553 DA Den Haag
Nederland
Opsturen kan in een stevig envelop. Zorg ervoor dat de haren bovenaan stevig bijeengehouden worden met een elastiekje. De kapsalon die uw haren knipt voor de donatie, zal ook in het midden van de staart een elastiekje plaatsen. Zo worden uw haren goed bijeengehouden. Voordat u de haren in de envelop doet, kunt u ze ter bescherming in een plastic zakje doen. Als de envelop aan (regen)water wordt blootgesteld, is uw donatie goed beschermd en wordt deze droog afgeleverd.
Anoniem doneren is ook mogelijk
Uw donatie is een mooi gebaar waar u iemand mee kunt helpen. Haar doneren kan uiteraard anoniem. U verstuurt de enveloppe met haar indien gewenst, zonder een afzender te vermelden. Uw haar komt goed terecht en wordt met de nodige zorg en aandacht verwerkt in een op maat gemaakt haarwerk. Het is ook mogelijk om een bedankje voor de donatie te ontvangen. Hiervoor sluit u in de enveloppe een briefje met uw adresgegevens bij. Voor welke vorm van doneren u ook kiest, het is belangrijk om te weten dat uw haar welkom is en met het nodige respect behandeld zal worden.
Doneren FAQ - Veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over doneren komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Hoe kan ik doneren aan de Haarstichting?
Doneren aan de Nederlandse Haarstichting kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om een donatie te doen in de vorm van geld. Elke gift is welkom. U kunt uw gift overmaken via een eenmalige overschrijving, maar ook doneren via iDeal en Mastercard/Visa is mogelijk. Naast financiële giften is het ook mogelijk om uw haar te doneren of een pruik te doneren.
2. Hoe wordt mijn donatie besteed?
De Haarstichting investeert onder meer in wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan, behandelen en voorkomen van haar- en hoofdhuidproblemen. Met uw gift wordt bovendien de publieke informatie over haarproblemen verbeterd en toegankelijker gemaakt. De Haarstichting biedt daarnaast hulp aan mannen en vrouwen die om wat voor reden dan ook te maken hebben met ongewild haarverlies en kaalheid. Van uw donaties worden ook haarwerken betaald, die kosteloos worden aangeboden aan financieel minder bedeelde vrouwen met haaruitval door kanker en haarziekten.
3. Welke soorten giften kan ik doneren?
Het is mogelijk om een eenmalige of een periodieke donatie te doen. U kunt een periodieke donatie op elk gewenst moment stopzetten.
4. Is mijn donatie aan de Haarstichting aftrekbaar voor de Belastingdienst?
Donaties of schenkingen welke u doet aan goede doelen zijn, met in achtneming van bepaalde voorwaarden, aftrekbaar van de belasting. Een van de voorwaarden is dat het goede doel door de Belastingdienst als een Algemeen Nut Beogende Instelling, ANBI, is aangemerkt. Daarnaast moet u schriftelijk aan kunnen tonen dat u eenmalig of periodiek schenkingen doet. Bedragen die u via een collecte en een collectebus doneert komen niet in aanmerking. De Haarstichting is ANBI geregistreerd.
5. Hoe kan ik eenmalige of periodieke donaties aftrekken?
De Belastingdienst hanteert strenge voorwaarden, waarbij men bijvoorbeeld bij periodieke schenkingen een schriftelijke overeenkomst wil zien. Er is geen minimum of maximum bedrag van toepassing. Van belang is wel dat u elk jaar aan hetzelfde goede doel hetzelfde bedrag dient te schenken. De regels voor het aftrekken van eenmalige donaties zijn anders. Hier is wel een minimum bedrag van toepassing. Als u zekerheid wilt hebben over de mogelijkheden om een donatie die u doet aan de Haarstichting af te trekken van uw belastingaangifte, wordt geadviseerd om u te laten adviseren door een ervaren belastingconsulent. Hiermee voorkomt u onnodige moeilijkheden en eventuele problemen.
6. Kan ik ook haar doneren?
Ja, u kunt ook haar doneren. Hiervoor dient uw haar een minimale lengte van 30 cm te hebben. Zowel mannen als vrouwen kunnen haar doneren, waarbij alle natuurlijke haarkleuren welkom zijn. Het is eveneens mogelijk om gekleurd of geverfd haar en haar met highlights te doneren. Wist u trouwens dat u bij de Haarstichting ook grijs haar kunt doneren? Hetzelfde geldt voor oude afgeknipte paardenstaarten en vlechten die u al een tijdje in de kast heeft liggen.
7. Wat moet ik doen om haar te doneren?
Haar doneren is een mooi gebaar, waarmee u iemand anders weer zelfvertrouwen geeft. De enige voorwaarde is dat uw haar minimaal 30 cm lang is. Als u uw lange lokken laat afknippen, met donatie als achterliggende gedachte, maak dit dan tijdig kenbaar bij uw kapper. Deze weet precies hoe het haar op de beste manier samengebonden en geknipt kan worden. Nederland kent een groot aantal kapsalons die u korting en/of haarverzorgingsproducten geven als u uw haar doneert. Stuur uw droge, schone haar op naar de Haarstichting. U kunt daarvoor een stevige enveloppe gebruiken.
8. Waarom zou ik mijn grijze haren doneren?
Er is een grote vraag naar haarwerken en pruiken van echt grijs haar. Zo zijn er vrouwen die na chemotherapie bij borstkanker hun haar hebben verloren. Het eigen haar was grijs en een haarwerk of pruik van grijs haar spreekt dan het meeste aan. Een haarwerk dat past bij de eigen haarkleur en uitstraling verbetert het zelfvertrouwen enorm. Vrouwen kijken weer met zelfvertrouwen in de spiegel. Grijs haar doneren heeft geen andere reden nodig. Iemand een lichtpunt schenken in een zware, moeizame tijd geeft voldoening.
9. Schenkingen en haar donaties. Zijn er nog andere manieren waarop ik mijn steentje aan de Haarstichting bij kan dragen?
Ja, doneren is meer dan het schenken van geld of het doneren van uw lange haar. Het is ook mogelijk om de Haarstichting te sponsoren. Dit kan door middel van het laten plaatsen van een banner op de website. De sponsorbijdragen helpen de Haarstichting met het realiseren van de doelstellingen. De mogelijkheden om een sponsorbanner te plaatsen zijn gevarieerd. Als u weet dat de website van de Haarstichting jaarlijks meer dan 1 miljoen unieke bezoekers heeft, is een banner een ideale manier om de beoogde doelgroep te bereiken.
10. Kan ik de Haarstichting opnemen in mijn testament?
Ja, net zoals dat bij andere goede doelen het geval is, kunt u de Haarstichting opnemen en/of vermelden in uw nalatenschap. De beste manier waarop u dit kunt doen, is door contact op te nemen met uw notaris. Deze kan u alle nodige informatie hierover verstrekken.
11. Kan ik een gebruikte pruik of haarwerk doneren?
Ja, u kunt uw gebruikte haarwerk of pruik doneren. De Haarstichting zoekt voor deze pruiken en haarwerken een goede bestemming. Geregeld worden de pruiken geschonken aan volwassenen en kinderen die hun haar hebben verloren ten gevolge van een behandeling tegen kanker of door een haaraandoening. Wegens gebrek aan voldoende financiële middelen zijn er nog altijd mensen die zelf geen mogelijkheden hebben om een pruik aan te schaffen. U kunt pruiken die goed onderhouden en niet kapot zijn doneren. Stuur de pruik bij voorkeur schoon en droog op. Gevraagd wordt om een kort briefje bij de pruik of het haarwerk te doen. Vermeld hierop de materialen waarvan de pruik is gemaakt en de frequentie waarin het haarwerk is gedragen.
12. Wat moet ik nog meer weten over doneren aan de Haarstichting?
Weet dat de Haarstichting blij is met elke donatie. Alle beetjes helpen en dragen bij aan de bekendheid en bespreekbaarheid van onderwerpen als haaruitval, kaalheid en behandelingen die haaruitval verminderen en tegengaan. U vindt bij de Haarstichting uitgebreide informatie over haar- en hoofdhuid gerelateerde onderwerpen, behandelaars, deskundigen en specialisten.
13. Hoeveel aftrek krijg ik voor giften die ik doe aan de Haarstichting?
De precieze aftrek hangt af van het soort gift dat u doet. U kunt een periodieke gift doen en voldoet u daarbij aan de gestelde voorwaarden, dan kan het bedrag van de gift afgetrokken worden. Doet u een gewone, eenmalige, gift dan is de aftrek aan een drempel en maximum verbonden. Het drempelbedrag is 1% van het zogenaamde drempelinkomen met een minimum van € 60, terwijl het maximum 10% van uw drempelinkomen bedraagt. Vraag advies aan een belastingconsulent.
14. Mag of kan ik meer doneren dan het voorgestelde bedrag?
Ja, dat kan. U geeft zelf het bedrag aan dat u aan de Haarstichting wilt doneren.
15. Kan ik een doorlopende incasso afgeven?
Uiteraard. U kunt aangeven of u een eenmalige, een maandelijkse of jaarlijkse donatie wilt doen.
16. Ik organiseer een inzamelingsactie voor de Haarstichting, kan ik mijn actie via uw website extra aandacht geven?
Ja, wanneer u een actie of evenement plant neem dan tijdig contact met ons op. De actie wordt via de website en onze Facebook pagina onder de aandacht gebracht. Na afloop van de actie kan een verslag eveneens via de website gepubliceerd worden.
17. Kunnen haarwerken met een kleine beschadiging gedoneerd worden?
Haarwerken en pruiken die gedoneerd worden, worden na ontvangst gecontroleerd, gereinigd en indien noodzakelijk hersteld en gerepareerd. Dit kan alleen bij kleine beschadigingen. Pruiken waarvan veel haar ontbreekt en/of die te zeer beschadigd zijn, kunnen niet hersteld worden.
18. Kan ik samen met mijn vaste kapper een haardonatie actie opzetten?
Haardonaties zijn altijd welkom, ook als u een grotere donatie in een keer wilt doen dan kunt u bij de Haarstichting de actie aanmelden. Indien gewenst, wordt de actie via de website onder de aandacht gebracht. De website van de Haarstichting kent maandelijks een groot aantal unieke bezoekers, waardoor het bereik van uw actie uitgebreid wordt.
19. Kan ik naast pruiken ook nog een aantal pruikenstandaards en verzorgingsproducten doneren?
Ja, graag zelfs. Zowel haarwerken als verzorgings- en onderhoudsproducten kunnen gedoneerd worden. U maakt hier iemand, die door een moeilijke periode gaat, ongekend gelukkig mee.
20. Hoe kan ik een ANBI-status controleren?
Wanneer u de ANBI-status van een goed doel wilt controleren dan kan dat via de website van de Belastingdienst. U vult de naam van het goede doel en de vestigingsplaats in, waarna u informatie krijgt over de status. Is er geen einddatum ingevuld, dan is de ANBI status geldig en is het mogelijk om de gift af te trekken van de jaarlijkse belastingaangifte.
21. Wat kan ik nog meer doen om de Haarstichting te helpen?
Naast het doneren van haarwerken, pruiken en geld kunt u de Haarstichting helpen door vrijwilliger te worden. In het geval van georganiseerde collectes en andere bijeenkomsten kunnen vrijwilligers ingezet worden. Wanneer u zichzelf als vrijwilliger aanmeldt kunt u aangeven voor welk soort acties u inzetbaar bent.
Laatst bijgewerkt op: 12-05-2020