Lees verder
Lees verder
Lees verder
Elektrisch ontharen
Door dit stroomstootje bereiken voedingsstoffen het haarzakje niet meer, waardoor er geen haargroei meer plaatsvindt.
Bij elektrische ontharing is het belangrijk dat de haren tussen de behandelingen door niet geharsd of geëpileerd mogen worden. Knippen of scheren van de haren kan in dit geval een oplossing zijn.
Elektrisch ontharen is geschikt voor elk haar- en huidkleur en is een zeer effectie manier van permanent ontharen. Daarnaast is deze manier van ontharen zeer veilig.
Nadeel van elektrisch ontharen is dat deze manier zeer tijdrovend is en daardoor ook vrij duur. De haartjes moetne namelijk 1 voor 1 worden vernietigd. Afhankelijk van de grootte van het gebied dat moet worden onthaard en de mate van beharing, kan deze manier van ontharen maanden tot jaren in beslag nemen. Daarnaast is deze manier van permanent ontharen vrij pijnlijk.
De hoeveelheid benodigde behandelingen
Haren kunnen alleen worden behandeld met de permanente ontharingsmethoden wanneer deze zich in de groeifase bevinden. Er wordt gestreeft naar een tussenpoos van 6 tot 12 weken bij de behandelmethoden. Tijdens de groeifase kunnen de haren worden behandeld, omdat alleen dan de haren genoeg pigment bevatten. U kunt er van uitgaan dat u minimaal 5 behandelingen nodig heeft.
Resultaten
Bij de permanente ontharingsmethoden kunt u er van uitgaan dat er een reductie van de hoeveelheid haar wordt gerealiseerd van zo'n 75 procent. Donshaar blijft altijd een beetje achter. Bij donker haar en een lichte huidskleur wordt normaal gesproken het beste resultaat behaald.
De kans bestaat altijd dat er opnieuw donker haar gaat groeien, waardoor deze ongewenste haren opnieuw moeten worden behandeld.
Risico's
Er bestaat bij alle vier permanente ontharingsmethoden een kans op verbranding, littekens, brandblaren en tijdelijke verkleuring van de huid. De grootte van de kans hierop is echter grotendeels afhankelijk van de deskundigheid van degene die u behandelt.
Het is daarom belangrijk dat u nagaat of deze kliniek aangesloten is bij de ANBOS en staat weergegeven in de zoekfunctie van de Haarstichting.
De ontharingsapparaten zouden volgens de Richtlijn van de Vereniging voor Dermatologie en Venereologie alleen mogen worden gebruikt door een huidtherapeut, een dermatoloog of een zeer ervaren schoonheidsspecialist onder supervisie van een arts.
Klik hier voor een overzicht van de ontharingsklinieken die voldoen aan de door de Nederlandse Haarstichting gestelde criteria.
Elektrisch ontharen FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over elektrisch ontharen komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is elektrisch ontharen?
Elektrisch ontharen is een veel gebruikte methode om definitief te ontharen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een dun naaldje dat langs de haar in uw huid wordt gebracht. Het naaldje geeft een stroomstootje, waardoor het haarzakje uiteindelijk afsterft.
2. Hoe werkt elektrisch ontharen?
Elektrische ontharing verwijdert definitief ongewenste lichaamsbeharing met behulp van elektrische epilatie. Ieder haartje wordt individueel verwijderd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een ultradunne naald die na het inbrengen in de huid en het haarzakje kleine stroomstootjes afgeeft. De afgegeven stroompuls houdt een paar seconden aan en vernietigt het haarzakje. Hierdoor wordt nieuwe haargroei voorkomen.
3. Ben ik geschikt voor elektrisch ontharen?
Elektrisch epilatie, zoals elektrisch ontharen ook wel wordt genoemd, is geschikt voor mannen en vrouwen. De behandeling kan worden toegepast voor de ontharing van kleine huidoppervlaktes, zoals in uw gezicht. Iedere natuurlijke haarkleur komt voor een behandeling in aanmerking. Ook als u last heeft van witte, blonde, rode of dikke grijzen haren die niet met lasertherapie verwijderd kunnen worden, worden deze met elektrische epilatie wel verwijderd. Bovendien is elektrisch ontharen ook mogelijk bij aanwezige dunne haren die niet voor licht- of lasertherapie in aanmerking komen.
4. Wat kan ik verwachten na een elektrische epilatie behandeling?
Na een elektrische ontharingsbehandeling kan uw huid licht gezwollen zijn of rood verkleuren. Deze verschijnselen nemen enkele uren na de behandeling vanzelf af. Soms blijven korstjes op de huid achter. Voor een optimaal herstel van de huid, zonder littekens, is het belangrijk om de korstjes te laten zitten tot ze vanzelf loslaten.
5. Welke resultaten kan ik van elektrisch ontharen verwachten?
Resultaten van elektrisch ontharen zijn bij de meeste behandelingen permanent. Het haar blijft definitief weg. Heeft uw overbeharing een hormonale oorzaak? Dan kan het nodig zijn om de elektrische ontharingsbehandeling meerdere keren per jaar uit te laten voeren.
6. Veroorzaakt elektrisch ontharen littekens?
Nee. Elektrisch ontharen laat geen zichtbare littekens achter op de behandelde huid. Tijdens de eerste uren na een behandeling kan uw huid rood en/of gezwollen zijn. Om littekens te voorkomen, laat u eventuele korstjes die ontstaan na een behandeling zitten tot ze vanzelf loslaten. Elektrisch ontharen is een veilige cosmetische behandeling.
7. Is een elektrische ontharingsbehandeling pijnlijk?
De meeste mensen ervaren elektrisch ontharen niet direct als pijnlijk. Dit gevoel verschilt van persoon tot persoon. De naaldjes die gebruikt worden zijn zeer fijn. U kunt wel een branderig gevoel ervaren.
8. Wat zijn de voordelen van elektrisch ontharen?
De elektrische epilatie is een geschikte ontharingsmethode voor kleinere huidoppervlaktes. Het is een veel gebruikte manier om definitief te ontharen. Elektrisch ontharen is daarmee een uitstekende aanvullende behandeling op andere ontharingstechnieken. Juist omdat elektrische epilatie zo nauwkeurig is, worden resultaten van overige behandelingen verbeterd. Een ander voordeel is dat elektrisch ontharen ook bij lichte haren toegepast kan worden.
9. Heeft elektrisch ontharen nadelen?
Elektrisch ontharen heeft als nadeel dat de haren een voor een behandeld worden. Het is daarmee een behandeling die lang duurt en in geval van grotere oppervlakten kan een andere ontharingsmanier geadviseerd worden. Omdat de techniek werkt met het inbrengen van naaldjes in de huid, kan het voor sommige mensen als pijnlijk worden ervaren. Als u een lage pijngrens heeft, kan de huid voorafgaand aan een behandeling de huid worden ingesmeerd met verdovende crème. Na de elektrische epilatie kan uw huid rood en mogelijk gezwollen zijn. De vorming van korstjes komt ook voor. Als u deze korstjes van de huid krabt, kunnen littekens ontstaan.
10. Waar kan ik terecht voor elektrische epilatie?
Nederland kent een uitgebreid aantal schoonheidsklinieken waar elektrische ontharing wordt aangeboden. Naast schoonheidsklinieken wordt elektrisch ontharen ook uitgevoerd door gespecialiseerde huidtherapeuten. Online kunt u meer informatie en gegevens vinden van behandelmogelijkheden bij u in de buurt.
11. Hoe lang duurt een complete elektrische epilatie behandeling?
Elektrische ontharing is een nauwkeurige behandeling, waarbij de behandeltijd en het aantal behandelsessies verschilt van persoon tot persoon. Tijdens een intakegesprek bij een schoonheidskliniek wordt uw huid bekeken en wordt gevraagd hoe lang er sprake is van overbeharing. De gemiddelde behandeltermijn loopt uiteen van een aantal maanden tot een jaar. Hoe vaker u een behandeling ondergaat, hoe langer de tijd tussen de behandelingen is. Uw huid heeft tijd nodig om optimaal te kunnen herstellen.
12. Hebben andere ontharingstechnieken invloed op elektrisch ontharen?
Elektrisch ontharen belast uw huid. Het is daarom van belang om tijdens de behandelperiode rekening te houden met een aantal factoren. Zo zal een ervaren behandelaar u altijd adviseren om gedurende de behandeling niet handmatig te epileren of harsen. Ook ontharingscrème kunt u beter laten liggen, tot de volledige behandeling is afgerond. De behandelde huid heeft tijd nodig om te herstellen. Blootstelling aan de zon remt het herstel. Kies daarom altijd voor het gebruik van een zonnecrème met hoge SPF factor.
13. Welke lichaamsbeharing kan met elektrisch ontharen verwijderd worden?
Elektrisch ontharen is een behandelmethode die voornamelijk wordt toegepast bij kleine gebieden. Hierbij kunt u onder meer denken aan het gezicht. Waar laserontharing vaak alleen geschikt is voor donkere haren, kunnen met elektrische epilatie ook lichte haren definitief verwijderd worden. De behandeling is dus ook geschikt voor blonde en grijze overbeharing. Daarnaast kan een behandelaar u adviseren om elektrische ontharing toe te passen op lichaamsgebieden waar laserontharing niet toegepast kan worden.
14. Hoe verloopt een elektrische epilatie behandeling?
De fijne naald die via de huid in het haarzakje wordt ingebracht vernietigd deze met behulp van zwakstroom. De sterkte van de stroom is individueel en wordt per behandeling ingesteld. U ervaart op deze manier zo weinig mogelijk hinder waarbij het effect optimaal is. Bij aanvang van de behandeling vinden wekelijkse behandelsessies plaats. Ook dit is individueel. Bij de een groeit het haar sneller terug en ook het aantal haren dat terug komt, is bij iedereen anders. Gedurende de behandelperiode wordt het haar zwakker. Het aantal behandelsessies wordt minder en de tijd tussen de behandelingen wordt langer. Uiteindelijk zijn de haarzakjes vernietigd en is er geen haargroei meer.
15. Zijn er alternatieven voor elektrisch ontharen?
Elektrisch ontharen kan worden toegepast bij grijze, blonde en andere lichte haarkleuren. De techniek is uitermate geschikt voor kleine huidoppervlaktes met overbeharing. Als mogelijk alternatief kunt u laserontharing overwegen. Laser ontharen is echter niet geschikt voor lichte haarkleuren. Voordat u aan een behandeling begint, wordt aangeraden om altijd professioneel advies in te winnen bij een ervaren schoonheidskliniek en/of huidtherapeut.
16. Wat zijn de risico’s van elektrisch ontharen?
Elektrische ontharing is een veilige cosmetische behandeling. Het verwijdert ongewenste beharing op een effectieve manier. Risico’s en bijwerkingen doen zich uiterst zelden voor. Voorafgaand aan een behandeling ontvangt u van de behandelend specialist instructies die de kans op complicaties verkleint. Denk hierbij aan de verzorging van de behandelde huid. Voorkom het loskrabben van eventuele korstjes en stel de behandelde huid niet bloot aan het zonlicht. Hiermee verkleint u de kans op littekens en het ontstaan van pigmentvlekken.
17. Wat kost elektrisch ontharen?
De kosten voor elektrisch ontharen verschillen per schoonheidskliniek. Het is mogelijk om een enkele behandeling te kiezen en daarnaast worden pakketten met meerdere behandelsessies aangeboden. Losse behandelingen zijn over het algemeen duurder dan complete pakketprijzen. Om een beter inzicht in de mogelijkheden te krijgen, kunt u bij een aantal aanbieders van elektrische ontharingsbehandelingen tarieven opvragen.
18. Worden de kosten voor elektrisch ontharen vergoed?
Elektrische ontharingsbehandelingen kunnen in aanmerking komen voor een gedeeltelijke of volledige vergoeding van uw zorgverzekeraar. De mogelijkheden hangen af van zowel de voorwaarden van uw verzekering, uw indicatie voor een behandeling als het aantal behandelingen dat nodig is. In uw polisvoorwaarden kunt u meer informatie vinden over de vergoedingsmogelijkheden. Als de basisverzekering niets vergoedt, kunt u de voorwaarden van uw aanvullende verzekering erop naslaan. U kunt ook contact opnemen met uw ziektekostenverzekeraar. Deze geeft u overzichtelijke informatie over de voorwaarden en benodigde documenten om voor vergoeding in aanmerking te komen.
19. Waar kan ik ervaringen van elektrisch ontharen vinden?
Cosmetische behandelingen worden online veel besproken. Ervaringen met zowel behandelingen, klinieken, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten worden besproken. Online vindt u ervaringsverhalen van anderen met betrekking tot elektrisch ontharen. U kunt deze informatie gebruiken als voorbereiding op de behandeling die u overweegt.
20. Waar en hoe maak ik een afspraak voor een intakegesprek?
Een elektrische ontharingsbehandeling wordt voorafgegaan door een intakegesprek. U kunt deze maken bij meerdere klinieken en/of huidtherapeuten. Tijdens het gesprek wordt uw huid bekeken en een gepersonaliseerde behandeling voorgesteld. De behandelend specialist licht de behandelmethode uitgevoerd toe en het is mogelijk om voor en na foto’s te bekijken van eerder uitgevoerde behandelingen. Uw gezondheidstoestand wordt besproken, evenals uw medische achtergrond. Voor een arts is het belangrijk om te weten of u mogelijk medicatie gebruikt en wat uw verwachtingspatroon is van elektrisch ontharen. U heeft de gelegenheid om alle vragen die u heeft te stellen. De specialist kan, indien gewenst, de apparatuur laten zien waarmee de behandeling wordt uitgevoerd. Aan het einde van het gesprek ontvangt u een behandelvoorstel met een overzichtelijke prijsopgave. Als u meerdere intakegesprekken heeft, kunt u nadien de aanbieders met elkaar vergelijken en uw keuze voor de meest geschikte aanbieder bepalen.
Gerelateerde onderwerpen
Laatst bijgewerkt op: 07-03-2021