Haarproblemen
De oorzaken van haaruitval en andere haarproblemen kunnen zeer verschillend zijn. Er wordt gesproken van een haarprobleem wanneer iemand een probleem met zijn of haar haarsituatie heeft. Het kan hierbij gaan om o.a. haaruitval, overbeharing, het krijgen van grijs haar, het hebben van dun, droog, vet of futloos haar, etc.
Haarstichting video
Belangrijkste info over haarproblemen in 1 minuut
De meest voorkomende oorzaak is erfelijke aanleg. Maar ook hormonale afwijkingen, huidziektes zoals eczeem, allergie, bestraling, chemotherapie, stress en gebruik van medicijnen kunnen haarverlies veroorzaken.
Haaruitval kan een negatieve invloed hebben op het zelfvertrouwen van mensen. Wanneer de haaruitval een negatieve invloed heeft op het zelfvertrouwen van een individu, spreken we van een "haarprobleem".
Haaruitval & zelfvertrouwen
Er wordt onderscheid gemaakt tussen haarproblemen bij mannen en haaruitval bij vrouwen.
Haarproblemen bij mannen
Er zijn een groot aantal mannen met haarproblemen. In de meeste gevallen heeft dit te maken met haaruitval en (beginnende) kaalheid. Bij een groot percentage is er sprake van haaruitval door erfelijke aanleg, het is genetisch bepaald. Haaruitval kan echter ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld stress, medicijngebruik en uw voeding.
Een ander veel voorkomend (haar)probleem bij mannen is overbeharing.
Haarproblemen bij vrouwen
Haarproblemen bij vrouwen hebben vaak te maken met haaruitval en/of overbeharing. Dun, droog, vet of futloos haar kunnen een grote invloed hebben op de gemoedstoestand van een vrouw. O.a. erfelijke aanleg, stress, medicijngebruik en voeding kan hieraan ten grondslag liggen. Op de website van de MHP kliniek vindt u ook uitgebreide informatie over haarproblemen en andere oplossingen als micro haar pigmentatie. Overweegt u haartransplantatie Turkije? Dan kunt u mogelijk terecht bij 1 van onze sponsors.
De volgende haarproblemen worden beschreven:
- Haaruitval.
- Kaal worden.
- Overbeharing.
- Grijs worden.
- Haarziekten.
- Littekens.
Haarproblemen FAQ - veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over haarproblemen komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat zijn haarproblemen?
Onder haarproblemen worden haaruitval en overmatige haargroei het meest genoemd. Kaalheid en haarverlies kunnen zich op verschillende manieren uiten. Mannen zien dit vaak het eerst aan een terugtrekkende haarlijn en dieper wordende inhammen. Vrouwen daarentegen kunnen ook te maken krijgen met zogenaamde mannelijke kaalheid. Hierbij wordt het haar verspreid over het hele hoofd dunner. Haarproblemen kunnen over het algemeen behandeld worden.
2. Wat wordt verstaan onder haaruitval?
Iedereen verliest dagelijks tussen de 50 en 100 haren. Dit hoort bij het natuurlijke haargroeiproces. Dagelijks groeien er ongeveer 100 haren bij. Op het moment dat u gedurende langere periode dagelijks meer haren verliest dan dat er bijkomen, heeft u mogelijk last van haaruitval die uiteindelijk tot kaalheid kan leiden. De haaruitval wordt vaak zichtbaar als de nieuwe terug groeiende haren zwakker zijn dan de oorspronkelijke haren. Als de haren steeds verder verzwakken, kan dit leiden tot dunner haar en uiteindelijk tot kaalheid.
3. Kan ik haaruitval beperken of voorkomen?
Ongewenst haarverlies kan meerdere oorzaken hebben. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan haaruitval soms beperkt of voorkomen worden. Wordt uw kaalheid veroorzaakt door een ziekte, medische behandeling of een erfelijke bepaling? Dan kan dit niet voorkomen worden. Erfelijke kaalheid kan echter vaak wel behandeld worden, waardoor het haarverlies vermindert. Een goede doorbloeding van de hoofdhuid verbetert de conditie van de haarzakjes, waardoor haaruitval beperkt kan worden. Haar dat reeds verloren is gegaan, kan vaak worden behandeld met behulp van een haartransplantatie.
4. Wat is het belang van een gezonde hoofdhuid?
Een gezonde hoofdhuid is belangrijk om haarproblemen te voorkomen. Verzorgende shampoos, conditioners en andere niet-chemische verzorgingsproducten kunnen u daarbij helpen. Als uw hoofdhuid gezond is, worden de haarzakjes beter doorvoed. Dit zorgt voor het optimaliseren van het haargroeiproces. Een verantwoord voedingspatroon, waarbij u dagelijks de nodige vitamines binnen krijgt, kan uw haargroei eveneens bevorderen.
5. Kan uitgevallen haar terug groeien?
Tijdelijke haaruitval die veroorzaakt wordt door onder meer ziekte, langdurige blootstelling aan stress en medicijngebruik kan zich in sommige gevallen herstellen. Het haargroeiproces kan gestimuleerd worden met haargroeimiddelen en een goede verzorging. Wordt uw haarverlies door bijvoorbeeld Alopecia androgenetica veroorzaakt? Dan kan de haargroei permanent verstoord worden. Het teruggroeien van uitgevallen haar, ligt grotendeels aan de oorzaak van de kaalheid. Let met haargroeimiddelen wel altijd goed op eventuele bijwerkingen.
6. Welke behandelingen tegen haaruitval bestaan er?
Tegenwoordig zijn meerdere behandelingen en oplossingen voor kaalheid beschikbaar. Het bepalen van de beste behandelmogelijk in uw situatie laat u het beste aan uw dermatoloog of andere (haar)specialist over. De ideale behandeling hangt onder meer af van de oorzaak, de conditie van uw hoofdhuid en eventueel de aanwezigheid van lichaamseigen donormateriaal. Behandelingen tegen haaruitval zijn onder meer effectief bewezen haargroeimiddelen, haartransplantatie, haarstamcel transplantatie, micro haar pigmentatie en laserbehandelingen.
7. Welke haargroeimiddelen bestaan er?
Het aanbod van haargroeimiddelen is uitgebreid. De markt wordt overspoeld door shampoos, poeders, lotions en tabletten, die beweren de haargroei te bevorderen. Van alle middelen zijn er slechts een paar wetenschappelijk effectief bewezen producten die haaruitval verminderen. Overweegt u het gebruik van een haargroeimiddel? Laat u dan informeren door uw huisarts of een dermatoloog over de mogelijkheden. Middelen als onder meer Minoxidil, Finasteride, Dutasteride en de Diane 35 pil worden gebruik om haargroei te bevorderen. De werkingsduur van de meeste middelen is tijdelijk. Wordt het gebruik gestopt, dan is het vaak slechts een kwestie van tijd voordat de haaruitval terugkeert. Let op dat de eerder genoemde haargroeimiddelen heftige bijwerkingen kunnen hebben. Maak daarom altijd een afweging van de voor- en nadelen en maak een bewuste keuze.
8. Wat kan er gedaan worden aan Alopecia androgenetica?
Haaruitval die veroorzaakt wordt door Alopecia androgenetica, is erfelijk bepaald. Het mannelijke DHT-hormoon verstoort het natuurlijke haargroeiproces, waardoor de haren steeds korter op het hoofd aanwezig zijn. Het kan uiteindelijk tot volledige kaalheid leiden. In een vroege fase kan het haarverlies soms verminderd worden, door haargroeimiddelen te gebruiken. Heeft u hier geen zin in of zoekt u een permanente oplossing, dan is een haartransplantatie wellicht een goede mogelijkheid. Komt u door een te ver gevorderde mate van kaalheid niet in aanmerking voor een haartransplantatie? Dan kunt u een micro haar pigmentatie behandeling of haarwerk overwegen.
9. Waarom is het resultaat van een haartransplantatie blijvend?
Tijdens een haartransplantatie worden haarzakjes afkomstig uit uw haarkrans getransplanteerd naar de aangegeven gebieden. Deze haarzakjes hebben een andere samenstelling dan de andere haren op uw hoofd. Ze zijn niet gevoelig voor het DHT-hormoon dat Alopecia androgenetica veroorzaakt. De getransplanteerde haarzakjes kunnen daarom uw leven lang haren blijven produceren.
10. Is stress van invloed op haarproblemen?
Langdurige stress situaties kunnen invloed hebben op uw algemene gezondheidstoestand. Stress zorgt ervoor dat de doorbloeding niet optimaal verloopt. Haarvaten worden onvoldoende of niet bereikt worden. Hierdoor kunnen ook de haarzakjes en dus het haargroeiproces beïnvloed worden. Haaruitval die door stress veroorzaakt wordt, is in de regel tijdelijk van aard. Het is belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden.
11. Wat zijn de verschillen tussen Alopecia areata, Alopecia totalis en Alopecia universalis?
Bij Alopecia areata is sprake van zogenaamde pleksgewijze kaalheid. Het haar valt op een bepaalde plaats plotseling uit. Hergroei vindt meestal binnen 2 jaar plaats. De kaalheid kan dan op een andere plaats terugkeren, waarna de haaruitval ook weer stopt. Bij Alopecia totalis is het hoofdhaar volledig verdwenen. Alopecia universalis kenmerkt zich door het ontbreken van haargroei over het gehele lichaam.
12. Welke behandelingen voor Alopecia areata zijn beschikbaar?
Indien uw huisarts of dermatoloog Alopecia areata vermoedt, zal in eerste instantie vaak het verloop afgewacht worden. De haargroei keert in de meeste gevallen vanzelf terug. Worden de kale plekken groter of is er sprake van uitbreiding, dan kan gekozen worden voor een behandeling met corticosteroïden in de vorm van een zalf of injecties. Soms kiest een arts voor PUVA lichttherapie. De keuze voor een behandeling hangt af van de mate waarin Alopecia areata zich voordoet.
13. Wat is telogeen haarverlies?
Telogeen haarverlies komt voor in een acute en chronische vorm. Het ontstaat door een verstoring van het dagelijkse haargroeiproces. Er komen tegelijkertijd te veel haren in de telogene fase, of wel uitvalfase, terecht. Telogeen haarverlies verloopt volgens een bepaald patroon en komt in de regel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
14. Kan telogeen haarverlies behandeld worden?
De acute vorm van telogeen haarverlies gaat meestal vanzelf over. Het is dan niet nodig om voor een behandeling te kiezen. Voordat de haargroei volledig is hersteld, kunnen echter wel enkele maanden tot jaren voorbijgaan. Heeft u te maken met een chronische vorm van telogeen haarverlies, dan is het belangrijk om de oorzaak hiervan te kennen. U kunt dit door een dermatoloog laten vaststellen. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan een oorzaak zijn. Overleg dan met uw arts om eventueel op een generiek medicijn over te stappen. Het haargroeiproces zal zich uiteindelijk meestal weer herstellen.
15. Kunnen haarproblemen veroorzaakt worden door medicijngebruik?
Ongewenst haarverlies kan door bepaalde medicatie veroorzaakt worden. Vaak wordt het haarverlies versterkt door een onderliggende oorzaak, zoals een ziekte of erfelijke bepaling. Als u denkt dat u meer haren verliest door een bepaald medicijn, bespreek dit dan met de voorschrijvend arts. Indien mogelijk wordt gekeken naar overstappen op een ander medicijn als dit mogelijk is.
16. Bestaat haarpijn en hoe wordt het veroorzaakt?
Haarpijn bestaat echt en kan verschillende oorzaken hebben. Heeft u last van erfelijke kaalheid en haarpijn? Dan ligt de oorzaak hiervoor vaak in het krimpen van de haarzakjes. Dit kan soms behandeld worden met haargroeimiddelen zoals Minoxidil en Finasteride. Maar ook een geïrriteerde huid kan haarpijn veroorzaken. Haarpijn is bovendien een symptoom van bepaalde auto-immuunziektes. De haarzakjes worden dan door het eigen afweersysteem aangevallen. Behandeling van de auto-immuunaandoening neemt de pijn in de meeste gevallen weg. Let met haargroeimiddelen op dat deze soms behoorlijke bijwerkingen kunnen hebben.
17. Hoe kan ik roos het beste behandelen?
Roos is een haarprobleem dat vaak voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. Roos is eigenlijk een schimmel die in uw huid probeert binnen te dringen. De lichaamseigen reactie is schilfering van de huid. U kunt roos bestrijden met een goede anti-roosshampoo. Volg daarbij de gebruiksaanwijzing zoals deze op de verpakking vermeld wordt. Dit is van belang om roos te bestrijden. Als een dergelijke shampoo niet werkt, kunt u ook een afspraak maken bij de huisarts of dermatoloog, om te kijken naar andere mogelijkheden om de roos te verhelpen.
18. Mijn haar is snel vet. Wat kan ik doen om dat te voorkomen?
Vet haar ontstaat door een toename de talgproductie van de hoofdhuid. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Door uw haren niet te warm en niet te vaak te wassen, vermindert u doorgaans de talgproductie. Daarnaast is het ook belangrijk om de hoofdhuid niet te masseren en zowel shampoo als conditioner altijd goed uit te spoelen. Een verantwoord voedingspatroon helpt uw haar gezond te houden.
19. Wat kan ik doen aan dode haarpunten?
Dode of gespleten haarpunten zijn vaak een teken dat uw haar aan een kappersbezoek toe is. Dode haarpunten kunnen veroorzaakt worden door te warm gebruik van een föhn of agressieve haarverf. U kunt de haarpunten laten knippen. Daarnaast is het voor een gezonde uitstraling van uw haardos belangrijk om dode haarpunten zoveel mogelijk te voorkomen. Een goede haarverzorging en bescherming van de haardos kan dode haarpunten verminderen.
20. Kan dun haar, dikker worden?
Dun haar dikker maken is helaas lang niet altijd mogelijk. Verzorgende producten kunnen dun haar in de regel niet dikker maken. Het is echter wel mogelijk om met een paar ‘trucjes’ uw haar dikker te laten lijken. Dit kan onder meer door uw haar te touperen en met haarspray te fixeren. Uw haardos krijgt hierdoor een vollere uitstraling. Online kunt u verschillende video’s bekijken waarin handige tips voor een meer volle haardos worden toegelicht. Sommige haargroeimiddelen of supplementen kunnen er soms voor zorgen dat dun haar weer dikker wordt. Het is hiervoor belangrijk dat wordt vastgesteld, waardoor het dunner wordende haar precies veroorzaakt wordt.
21. Beschadigt haar door het te vlechten of het dragen van een paardenstaart?
Haar dat te strak wordt gevlochten of te strak wordt aangetrokken, kan beschadigd raken. Gebeurt dit op regelmatige basis, dan wordt uw haar zwakker, totdat het uiteindelijk afbreekt. Laat uw haar daarom geregeld los hangen.
22. Wat zijn de meest voorkomende haarproblemen?
Met name overtollige haargroei en ongewenste haaruitval zijn de meest genoemde haarproblemen bij mannen en vrouwen. De effecten die deze problemen met zich meebrengen lopen uiteen. Van een terugtrekkende haarlijn en dieper wordende inhammen bij mannelijke haaruitval tot overmatige haargroei in een mannelijk patroon bij vrouwen. Behandelmogelijkheden kunnen op individuele situaties afgestemd worden en vaak worden prima resultaten bereikt.
23. Kan hirsutisme behandeld worden?
Ja. Ongewenste of overmatige haargroei bij vrouwen kan meerdere oorzaken hebben. Vaak ligt een verstoorde hormoonbalans en/of PCOS aan de basis van de overbeharing. Haargroei wordt zichtbaar in het gezicht (baardstreek), de hals, op de kin, op de borst en op de rug. U kunt kiezen voor het wegscheren van de overbeharing. Hierdoor blijft het haar niet blijvend weg en u blijft scheren en/of ontharen door middel van wax of epileren. Overbeharing kan met een laserbehandeling uitstekend behandeld worden. De haarzakjes worden met gerichte lichtflitsen vernietigd, waardoor haargroei op den duur niet meer mogelijk is. Meerdere behandelingen zijn nodig, omdat niet elk haarzakje op hetzelfde moment in dezelfde fase van het haargroeiproces zit.
24. Hoe weet ik of ik hirsutisme heb?
Een arts kan de diagnose stellen op basis van het klinische beeld, het gaat hierbij dan om uiterlijke kenmerken. Als er bij u tevens een verdenking is van een hormonale oorzaak, kan er een doorverwijzing naar een gynaecoloog worden verstrekt. Vrouwen die bekend zijn met PCOS kunnen zowel last hebben van hirsutisme/overbeharing, een onregelmatige menstruatiecyclus als acné.
24. Gaat hirsutisme over en kan ik zelf iets doen?
Als u zich zorgen maakt over overbeharing en beharing in een typisch mannelijk patroon, is het belangrijk om de oorzaak door een arts vast te laten stellen. Indien hirsutisme daadwerkelijk wordt vastgesteld, kan de arts u adviseren over behandel- en ontharingsmogelijkheden. Vanzelf gaat hirsutisme helaas niet over.
25. Kan het gebruik van een bepaalde borstel of kam haarproblemen veroorzaken?
Ja. Zowel borstels als kammen zijn ontwikkeld voor verschillende haartypes en haarstructuren. Voor de gezondheid en conditie van uw haar is het gebruik van de juiste borstel belangrijk. Het gebruik van plastic borstels wordt afgeraden, omdat uw haar hier statisch van kan worden. Kam en borstel het haar geduldig en met de nodige aandacht. Goed uitkammen voorkomt de vorming van klitten. Trek een borstel niet te hardhandig door het haar, omdat dit beschadigingen tot gevolg kan hebben.
26. Zijn haarproblemen tijdelijk of permanent?
Een groot gedeelte van de haarproblemen zijn tijdelijk van aard. Dit geldt voor beschadigingen, ongemakken en in sommige gevallen ook bij haaruitval. Door tijdig de haaruitval oorzaak van het probleem vast te stellen, kan adequaat gehandeld worden.
27. Is er een standaard behandeling voor haarproblemen?
Nee. Iedereen is anders en dat geldt ook voor de haarproblemen waar u mee te maken heeft. Net zoals dat haaruitval meerdere oorzaken en behandelmethodes kent, is dat ook voor andere haarproblemen van toepassing. Van de aanpassing van een bepaald voedingspatroon tot het gebruik van een op het haartype afgestemde shampoo. Het aantal mogelijke behandelingen en oplossingen is uitgebreid.
28. Is er een verschil in haarproblemen bij mannen en vrouwen?
Haarproblemen kunnen iedereen treffen. De oorzaken van haaruitval kunnen bij mannen en vrouwen verschillen. Datzelfde geldt voor de manier waarop het haarverlies tot uiting komt. Bij mannen kan de haaruitval gelokaliseerd zijn op bijvoorbeeld de kruin, de slapen en bij de inhammen. Vrouwen daarentegen zien eerder een verspreid haarverlies patroon, waarbij de volledige haardos wordt uitgedund. Behandeling hangt af van de oorzaak van het probleem en kan erg persoonlijk zijn.
29. Waarom jeukt mijn hoofdhuid?
Uw hoofdhuid is, net als uw haar, gevoelig voor uiteenlopende factoren. Zowel stress, luchtvervuiling, roken, verkeerde haarverzorging en eenzijdige voeding kunnen jeuk veroorzaken. Een jeukende hoofdhuid is vaak goed te behandelen en wanneer de jeuk is verdwenen, kunt u er zelf meestal het één en ander aan doen om herhaling te voorkomen.
30. Hoe kan ik een jeukende hoofdhuid behandelen en voorkomen?
Jeuk ontstaat door uiteenlopende interne en externe invloeden. Belangrijk is om het haar en uw hoofdhuid niet overvloedig te wassen. Gezond haar en een gezonde hoofdhuid hoeven niet dagelijks met shampoo en conditioner behandeld te worden. Zorg ervoor dat u het haar na het wassen niet met een te warme föhn droogt. Het is beter om het haar gewoon te laten drogen. Kijk naar uw voedingspatroon en probeer dagelijks voldoende afwisseling te creëren, waarbij u belangrijke haarvitamines en mineralen niet vergeet. Bescherm uw hoofdhuid, en haar, tegen het felle zonlicht.
31. Hoe kan droog en beschadigd haar voorkomen worden?
Om te voorkomen dat droog haar nog verder beschadigd wordt, is speciale aandacht en verzorging belangrijk. Uw haar wordt soms droog door schadelijke invloeden, waaronder UV-straling, luchtvervuiling en chemische behandelingen zoals verven en/of permanenten. Ook het gebruik van te warme stylingapparatuur droogt uw haar uit. Haarverzorging afgestemd op uw haartype en haarstructuur kan helpen om droog, broos haar te voorkomen. Uw kapper kan u adviseren over geschikte verzorgingsproducten en u tegelijk meer vertellen over de manier waarop u uw haar het beste kunt stylen, zonder het onnodig te beschadigen.
32. Hoe komt het dat mijn haar niet meer groeit?
Haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Als u vermoedt dat uw haar niet meer (door)groeit, dan kan een specialist vaststellen of dit daadwerkelijk het geval is en of het alle haren of slechts een gedeelte betreft. Het kan ook gebeuren dat uw haren steeds minder lang worden, dit kan onder meer veroorzaakt worden door een heftige behandeling of gebeurtenis. Geadviseerd wordt wel om de oorzaak door een specialist te laten vaststellen, hiermee kan eventueel een behandeling voorgesteld worden en kaalheid voorkomen worden.
33. Is een haarwortelonderzoek nodig bij haarproblemen?
Steeds minder specialisten passen het haarwortelonderzoek toe. Het is een onderzoek waarbij willekeurige haren uit uw hoofdhuid worden getrokken, die vervolgens microscopisch worden onderzocht. Te vaak worden hierbij gezond ogende, dikke haren overgeslagen zodat de dunne haren overheersen. Een onjuist resultaat wordt daardoor soms helaas verkregen. Specialisten maken tegenwoordig onder meer gebruik van microscopische foto’s, waarmee onder meer de haardikte kan worden gemeten. Moderne technieken geven vaak een adequate uitslag.
34. Kunnen ziektes haarverlies veroorzaken?
Ja, bepaalde aandoeningen kunnen haarverlies veroorzaken. Van onder meer schildklieraandoeningen, lupus, diabetes, bloedarmoede door ijzertekort en eetstoornissen is bekend dat haaruitval een van de bijwerkingen kan zijn. Meestal, wanneer de onderliggende aandoening wordt behandeld, zal de haargroei zich herstellen tenzij u te maken heeft met littekens, lichen planus en/of folliculaire aandoeningen.
35. Welk voedsel veroorzaakt haaruitval?
Voedingstoffen die veel koolhydraten bevatten zoals aardappelen, brood, pasta en witte rijst hebben een hoge glycemische waarde, waardoor suikers worden afgebroken en de kans op ontstekingen toeneemt. Daarnaast is ook gefrituurd voedsel dat veel vet en gehydrogeneerde oliën bevat op den duur soms schadelijk voor het haar. Met een gevarieerde voedingsgewoonte krijgt u dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen en wordt de haargroei niet nadelig beïnvloedt.
36. Hoe kan ik de haargroei versnellen?
Het haargroeiproces is een natuurlijk proces dat zich niet laat versnellen. Een gezonde haar groei gemiddeld 1 cm per maand. Het gebruik van een haargroeimiddel is niet van invloed op de snelheid waarin een haar groeit.
37. Welk fruit is goed voor de haargroei?
Fruit en vruchten als zwarte bessen, bosbessen, broccoli, guave, kiwi’s, sinaasappelen, papaja, aardbeien en zoete aardappelen zijn rijk aan vitamine C dat helpt bij de aanmaak van collageen dat de haarvaten versterkt en voedt.
38. Wat veroorzaakt haaruitval bij vrouwen?
Er is een breed scala aan aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende zijn een zwangerschap, schildklieraandoeningen en bloedarmoede. Andere oorzaken zijn auto-immuunziekten, PCOS en huidaandoeningen zoals psoriasis en seborroïsch dermatitis.
39. Hoe kan ik een haarprobleem oplossen?
Laat de oorzaak van het probleem vaststellen door een (huis)arts, deze kan u een behandeling adviseren. Afhankelijk van de oorzaak kunt u wisselen van shampoo, kiezen voor aanvullende haarverzorging, het gebruik van een haargroeimiddel, het aanpakken van de onderliggende oorzaak.
40. Hoe lang duurt het, voordat mijn haar teruggroeit na een slechte knipbeurt?
Het haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Mannelijk haar groeit iets sneller dan vrouwelijk haar. Na een slechte knipbeurt kun je deze groei snelheid verwachten. Wanneer uw haar langer was dan schouderlengte en de kapper er een heel korte bob van heeft gemaakt, kan het een aantal jaren duren voordat dezelfde lengte als voorheen is bereikt.
41. Hoe lang duurt het, voordat het haar weer groeit na harsen of scheren?
Bij het scheren wordt alleen het bovenste deel van de haar verwijderd. Het haar groeit direct verder en binnen een dag of twee worden nieuwe stoppels zichtbaar. Wanneer u waxt wordt ook de haarwortel verwijderd. Het duurt gemiddeld twee weken, voordat nieuwe stoppels zichtbaar worden. Mensen die een voorkeur hebben voor waxen doen dit gemiddeld om de drie tot zes weken.
42. Kan een crash-dieet of vasten haaruitval veroorzaken?
In veel gevallen kan haaruitval optreden na of tijdens een crash-dieet en een langere periode van vasten. Door een tekort aan calorieën voorziet uw automatische lichaamsfunctie eerst de vitale processen van de nodige voedingsstoffen. Het haargroeiproces hoort hier niet bij. De haargroei herstelt zich binnen een aantal maanden.
Gerelateerde onderwerpen
Laatst bijgewerkt op: 18-02-2021