Overbeharing

Er zijn verschillende gradaties van beharing, overbeharing wordt ook wel Hirsutisme genoemd.

Hirsutisme
Men spreekt over hirsutisme, wanneer er sprake is van een mannelijke vorm van overbeharing bij vrouwen, meestal met als oorzaak overgevoeligheid voor hormonen.

Overbeharing

De (over)beharing kan zich op verschillende plekken van het lichaam bevinden. Vaak gaat het om de buik, borst, rug, benen, schaamstreek en het gelaat. Bij een vrouw wordt (over)beharing vaak eerder als onprettig beschouwd dan bij een man. Een man heeft vaak meer en donkerdere lichaamsbeharing dan een vrouw. De mate van (over)beharing en de kleur van het (lichaams)haar verschilt vaak per afkomst.

Haarstichting video: Belangrijkste info over overbeharing in 1 minuut

Overbeharing behandeling

(Over)beharing kan op verschillende manieren behandeld worden. U kunt er voor kiezen om het ontharen zelf te doen of dit professioneel te laten doen door een schoonheidssalon of ontharingskliniek. Voor het ontharen worden verschillende technieken gebruikt.

Wanneer u het zelf wilt doen, kunt u op de volgende manieren ontharen:

  • Harsen.
  • Scheren.
  • Epileren.
  • Waxen
  • Strippen.

Deze manieren van (tijdelijk) ontharen kunt u kunt laten doen door een schoonheidsspecialist. Bij een ontharingskliniek kunt u ook permanent laten ontharen.

Professionele schoonheidssalons en ontharingsklinieken hanteren ook verschillende werkwijzen om (definitief) te ontharen. Deze manieren van ontharen kunnen na herhaaldelijke behandelingen zorgen voor het dunner, minder donker worden en soms zelfs het helemaal weg blijven van het haar. Deze manieren zijn:

Professionele instanties die aan (permantente) ontharing doen, moeten worden geregistreerd bij de ANBOS. De ANBOS is de brancheorganisatie voor schoonheidssalons. De ANBOS heeft verschillende criteria opgesteld waaraan deze schoonheidssalons moeten voldoen, het gaat hierbij o.a. om hygiène, veiligheid en opleidingen.
Wanneer u zich als ontharingskliniek wilt aansluiten bij de Nederlandse Haarstichting, moet u aangesloten zijn bij de ANBOS.

Klik hier voor een overzicht van de ontharingsklinieken die voldoen aan de door de Nederlandse Haarstichting gestelde criteria.

Overbeharing FAQ - veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over overbeharing en laserontharing komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Wat is overbeharing?

Overbeharing komt voornamelijk voor bij vrouwen en wordt soms gezien als afwijking, waarbij er zowel te veel, te donkere als te dikke haren groeien. Het haar groeit op plaatsen waar normaal gesproken geen haren zitten of zichtbaar groeien. Zowel mannen als vrouwen hebben haargroei. Bij mannen valt dit meer op dan bij vrouwen. Sommige vrouwen worden echter geconfronteerd met haren die dikker en donkerder zijn en dus meer opvallen. Mannen kunnen zich ook storen aan bepaalde beharing op het lichaam, bijvoorbeeld op de rug.

2. Welke vormen van overbeharing bestaan er?

Overbeharing kent twee vormen. Hypertrichose, waarbij u een sterkere haargroei heeft in vergelijking met anderen van dezelfde leeftijd en dezelfde afkomst. Plaatsen die normaal gezien licht behaard zijn, hebben dan een toegenomen mate van haargroei. Hirsutisme wat haargroei volgens het mannelijke beharingspatroon bij vrouwen tot gevolg heeft. Vrouwen kunnen dan te maken hebben met beharing laag op te buik, op de bovenbenen, op de rug en borst en in het gezicht.

3. Hoe ontstaat overbeharing?

Overbeharing is gedeeltelijk erfelijk bepaald en wordt mede veroorzaakt door gevoeligheid voor het DHT-hormoon. Het hormoon zorgt voor dikkere en donkerdere haren. Daarnaast kunnen vrouwen te veel mannelijk hormoon aanmaken, waardoor de gezonde hormoonbalans wordt verstoord. Dit komt onder meer door het polycysteus-ovariumsyndroom, de aanwezigheid van tumoren in de bijnieren of eierstokken en bijwerkingen van bepaalde medicijnen.

4. Wat kan laserontharing bij overbeharing voor mij doen?

Een laserontharing behandeling vermindert uw haargroei aanzienlijk. Het is een behandeling die bij vrouwen welke lijden aan hypertrichose of hirsutisme met succes kan worden toegepast. Laserontharing is geschikt voor het behandelen van de bikinilijn, uw benen, oksels, gezicht, schouders en rug. Afhankelijk van het te behandelen gebied, kunnen meerdere behandelingen nodig zijn voor een permanent resultaat.

5. Ben ik geschikt voor laserontharing?

De meeste mannen en vrouwen die last hebben van overbeharing kunnen met laserontharing behandeld worden. Voor een succesvol resultaat heeft u pigment nodig. Laserontharing bij licht blonde, rossige en grijze haren is door het gebrek aan pigment in het haar niet altijd aan te raden.

6. Wat mag ik verwachten van laserontharing bij overbeharing?

Laserontharing is een behandeling die meestal kan worden toegepast. De gemiddelde behandelduur varieert van slechts een paar minuten tot een uur of nog langer. De behandeltijd hangt af van de grootte van het gebied dat u laat laseren. Het laserlicht richt zich op het pigment onder aan de haren. Niet alle haren bevinden zich op hetzelfde moment in dezelfde groeifase. Daarom zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Tussen iedere behandeling zit een vaste periode, zodat de haren de volgende groeifase kunnen bereiken. Een behandeling wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren.

7. Hoeveel laserontharing behandelingen heb ik nodig voor een goed resultaat?

Laserontharing zorgt ervoor dat het groeiproces van uw lichaamsbeharing wordt verstoord. Niet alle aanwezige haren zitten in dezelfde fase. Meerdere behandelingen zijn nodig om de haren in het te behandelen gebied te vernietigen. Gemiddeld kunt u uitgaan van 3 tot 8 behandelingen, voordat het optimale resultaat is bereikt. De tussentijd varieert per behandelaar en schommelt tussen 4 tot 6 weken. 

8. Is laserontharing bij overbeharing pijnlijk?

De meeste mensen ervaren een laserontharing behandeling niet als pijnlijk. U kunt echter een tintelend tot prikkelend gevoel ervaren. Daarbij verschilt dit gevoel van persoon tot persoon. Het ene lichaamsdeel is bovendien gevoeliger dan het andere lichaamsdeel.

9. Hoe verloopt het herstel van laserontharing?

Na de laserontharing verlaat u de kliniek. Het behandelde gebied kan rood zijn en gezwollen aanvoelen. Dit komt door de vrijgekomen warmte. De verschijnselen zijn tijdelijk van aard en verdwijnen kort na de behandeling vanzelf weer. U kunt de behandelde gebieden eventueel  koelen met een coldpack. De haren die behandeld zijn, groeien een tot twee weken na de behandeling uit. Het is mogelijk om de haren te scheren.

10. Kan ik het resultaat van laserontharing beïnvloeden?

De kliniek waar u uw overbeharing laat behandelen, informeert u en geeft adviezen over de periode voor en na de behandeling. Door deze adviezen op te volgen, worden positieve resultaten bereikt. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om te harsen of epileren. Bij een laserontharing behandeling worden de haareinden in de haarzakjes gebruikt. Scheren is wel toegestaan. Voorkom langdurige blootstelling aan het zonlicht en gebruik een zonnecrème met een hoge SPF. Hierdoor wordt uw huid optimaal beschermd.

11. Is laserontharing gevaarlijk?

Moderne apparatuur, waarbij de nieuwste technologieën worden toegepast, zorgen ervoor dat laserontharing een veilige behandeling is. Bijwerkingen komen nauwelijks voor. De warmte van de laser kan tijdelijke pigmentverschuivingen veroorzaken. Daarom wordt geadviseerd om geruime tijd voor en enige tijd na de behandeling niet uitgebreid te gaan zonnebaden of een zonnebank te gebruiken. Daarnaast kan het gebruik van een laserbehandeling de structuur van uw huid verbeteren. Tijdens de behandeling draagt u een speciale bril om uw ogen tegen het laserlicht te beschermen. Kies altijd voor een ervaren, betrouwbare en goed beoordeelde kliniek voor deze behandeling. Er bestaan namelijk grote verschillen in apparatuur en ervaring van de behandelaren.

12. Wordt overbeharing definitief opgelost met laserontharing?

Haarzakjes die vernietigd worden, produceren geen nieuwe haren meer. Na een laserontharing behandeing ziet u een vermindering van de haargroei. Gemiddeld betreft het een verminderingspercentage van 80%. Het is niet realistisch om een volledige 100% vermindering te verwachten. Met het verstrijken van de jaren en verandering van hormonen kunnen haarzakjes die slapen weer geactiveerd worden,waardoor ze haren gaan produceren. Het is dan mogelijk om voor een nieuwe behandeling te kiezen.

13. Waar moet ik rekening mee houden na de laserontharing?

Na de behandeling is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal kleine zaken. Het is onder andere belangrijk om op de behandelde huid de eerste tijd geen verzorgingsproducten aan te brengen. Dit met uitzondering van een zonnebrandcrème met een hoge SPF. U mag de huid voorzichtig wassen, waarbij u hard wrijven en scrubben voorkomt. De haren in het behandelde gebied mogen geschoren worden. U kunt ook wachten tot ze vanzelf uitvallen. Gun uw huid zoveel mogelijk rust, dit bevordert het herstel.

14. Ik heb last van overbeharing, zijn er alternatieven voor laserontharing?

Overbeharing kan op meerdere manieren verwijderd worden. Hierbij wordt het overtollige haar meestal tijdelijk verwijderd. Zo kunt u de haren scheren of epileren. Epileren is niet altijd praktisch als u een groter gebied wilt behandelen en bovendien pijnlijk. Harsen is wel geschikt voor grotere gebieden en uw huid blijft ongeveer 3 tot 6 weken haarvrij. Ook kunt u kiezen voor elektrisch ontharen, waarbij een naaldje langs de haarfollikel wordt ingebracht. Door verhitting wordt de haar vernietigd. Het is een succesvolle, permanente behandeling. Doordat er maar een haar tegelijkertijd kan worden behandelen, is het wel een langdurige ingreep.

15. Hoe ziet de voorbereidingsperiode op een laserontharing eruit?

Als u laserontharing overweegt om overbeharing te verwijderen, laat u dan informeren door een ervaren specialist. U kunt dit doen door bij een aantal schoonheidsklinieken een afspraak voor een intakegesprek te maken. Tijdens het consult of intakegesprek wordt uitgelegd wat u van de behandeling kunt verwachten en krijgt u advies voor een goed resultaat.

16. Is er na de behandeling sprake van napijn?

Na de laserontharing behandeling is er geen sprake van napijn. Uw huid kan gevoelig zijn met hier en daar een lichte zwelling. U kunt hiervoor een pijnstiller nemen of het gebied koelen met een koud kompres of een coldpack. De gevoeligheid verdwijnt tijdens de dagen na de laserontharing behandeling vanzelf.

17. Op welke laserontharing kosten kan ik rekenen?

De kosten voor een laserontharing bij overbeharing verschillen per kliniek. Daarnaast zijn de tarieven afhankelijk van het behandelgebied en het aantal behandelingen. Combineren van gebieden kan soms voordeliger zijn. Om prijsopgaves met elkaar te kunnen vergelijken, wordt geadviseerd om bij meerdere behandelaars laserontharing prijzen op te vragen.

18. Worden de kosten van laserontharing vergoed?

Bij extreme overbeharing is het mogelijk dat verzekeraars een laserontharing behandeling gedeeltelijk of volledig vergoeden. Vergoedingsbedragen worden in de polisvoorwaarden vermeld. Neem contact op met uw ziektekostenverzekeraar om na te vragen of u voor een vergoeding van de kosten in aanmerking komt en aan welke voorwaarden u eventueel dient te voldoen. Doorgaans wordt alleen overbeharing in het gelaat bij vrouwen vergoed.

19. Heb ik voor laserontharing een doorverwijzing nodig?

Om overbeharing met behulp van laserontharing te laten behandelen, heeft u meestal geen verwijzing van uw huisarts en/of behandelend specialist nodig. Als uw zorgverzekeraar een kostenvergoeding geeft, dan kan het mogelijk zijn dat deze om een doorverwijzing vraagt. Overleg daarom altijd eerst met uw zorgverzekeraar, voordat u een afspraak maakt voor een behandeling.

20. Wat zijn de risico’s van laserontharing?

Laserontharing is een relatief veilige cosmetische behandeling, met een kleine kans op bijwerkingen en complicaties. Het grootste risico is zogenaamde pigmentverschuiving, waardoor donkere of lichte pigmentvlekken op de huid zichtbaar zijn. Dit is tijdelijk van aard. Daarnaast kan een laserbehandeling wondjes of blaren veroorzaken. Dit is een gevolg van grote warmteontwikkeling in uw huid. Als blaren open gaan, ontstaat infectiegevaar en mogelijke littekenvorming.

21. Hoe maak ik een keuze voor een kliniek?

Laserontharing wordt door een groot aantal (schoonheids)klinieken aangeboden. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u ontspannen en met vertrouwen een behandeling ondergaat. Laat u informeren door meerdere aanbieders. Hierdoor krijgt u een beter idee van de mogelijkheden. Als u zich welkom en begrepen voelt, is dat vaak een eerste stap van een geslaagde behandeling.   

22. Hoe kan overbeharing bij kinderen behandeld worden?

Sommige kinderen worden al op jonge leeftijd geconfronteerd met overbeharing. Overbeharing kan onzekerheid en een sociaal isolement met zich meebrengen. De behandelingen tegen overbeharing zijn aanwezig, al wordt blijvende ontharing niet bij minderjarigen geadviseerd. U kunt informatie of advies inwinnen bij een huis- of kinderarts. Medicatie is vaak geen geschikte oplossing. Het beste wat u kunt doen, is samen met uw kind de haartjes voorzichtig te scheren. Harsen of epileren kan ook een mogelijkheid zijn, al is dat wel wat pijnlijker.

23. Wat kan ik doen aan de overbeharing in mijn gezicht?

Overbeharing volgens een mannelijk patroon is bij vrouwen niet gewenst. Het werkt storend en kan veel onzekerheid veroorzaken. Naast scheren, waxen, harsen en epileren kunt u ook voor een blijvend resultaat kiezen. Het is mogelijk om de overbeharing te laten laseren, ook wel laserontharing genoemd. Het aantal behandelingen dat u nodig heeft voor een optimaal resultaat, kan verschillen per persoon. Uiteindelijk blijven de haren weg. Na verloop van tijd kunnen nieuwe haren ontstaan. Eventueel kunt u dan voor een aanvullende laserbehandeling kiezen.

24. Welke oorzaken heeft overbeharing?

Overmatige haargroei kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. Niet zelden zijn de problemen te wijten aan een verstoorde hormoonhuishouding. Daarnaast hebben vrouwen met PCOS ook een verhoogde kans op overbeharing, maar ook erfelijke bepaling, medische aandoeningen en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen heeft mogelijke overbeharing tot gevolg. Laat altijd de oorzaak van de overbeharing door een arts vaststellen.

25. Welke gevolgen en effecten heeft overbeharing?

Overbeharing heeft soms psychische en esthetische gevolgen. Mannen en vrouwen die met overbeharing te maken hebben, voelen zich niet zelden onzeker en hebben minder zelfvertrouwen. De kwaliteit van het leven kan hierdoor behoorlijk onder druk komen te staan. Gevoelens van schaamte en minderwaardigheid komen geregeld voor als er sprake is van overbeharing. Wordt er geen actie ondernomen en/of een behandeling gestart, dan kan iemand met overbeharing zelfs in een sociaal isolement belanden.

26. Worden behandelingen voor overbeharing vergoed door zorgverzekeraars?

De vergoedingsbedragen en mogelijkheden van een behandeling bij overbeharing zijn van diverse factoren afhankelijk. Zorgverzekeraars hanteren, doorgaans bij aanvullende zorgverzekeringen, eigen voorwaarden. In de polisvoorwaarden staan de mogelijkheden voor vergoedingen vermeld. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Deze kan u meteen vertellen of u een verwijzing en/of medische indicatie nodig heeft om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Meestal wordt alleen overbeharing in het gezicht van vrouwen vergoed.

27. Wat is elektrische epilatie en helpt het bij overbeharing?

Elektrische epilatie heeft, net zoals een laserbehandeling, blijvende resultaten bij het verwijderen van overbeharing. Het is een arbeidsintensieve behandeling, omdat elk haartje apart behandeld wordt. Bij elektrische epilatie wordt een fijn naaldje in het haarzakje aangebracht, waarna kortdurend stroom vrijkomt. Het haarzakje wordt beschadigd en uiteindelijk vernietigd. Meerdere behandelingen zijn nodig, maar uiteindelijk zullen de haren verdwijnen. Omdat het zo’n intensieve behandeling is, is het alleen geschikt voor kleinere oppervlaktes. Na verloop van tijd kunnen nieuwe haren ontstaan. Dit komt in ‘normale’ situaties ook voor. Een huidtherapeut kan daarom zogenaamde onderhoudsbehandelingen voorstellen, zodat ook deze nieuwe haren verwijderd worden.

Bepaalde vragen over hirsutisme komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Hirsutisme, wat is dat?

Hirsutisme is een vorm van overbeharing die voorkomt bij vrouwen. De haargroei neemt toe in een mannelijk patroon. Hirsutisme komt regelmatig voor, en wordt door vaak als onaantrekkelijk beschouwd. De overbeharing kan op meerdere manieren behandeld worden.

2. Hoe ontstaat hirsutisme?

Hirsutisme kent verschillende vormen. Genetisch bepaalde oorzaken, familiaire hirsutisme, maakt dat zowel mannen als vrouwen binnen een familie met hirsutisme te maken kunnen krijgen. Deze vorm van hirsutisme uit zich al tijdens puberteit. Hirsutisme kan ook door een overproductie van mannelijke hormonen veroorzaakt worden. Bij een grote groep vrouwen ligt hier het zogenaamde polycysteus-ovariumsyndroom aan ten grondslag. Deze patiënten kunnen naast overbeharing ook te maken hebben met een verlaging van de stem en een geringe borstontwikkeling. Menstruatiestoornissen komen vaak voor. Hormonaal hirsutisme wordt door een gynaecoloog vastgesteld, deze kan ook een behandeling starten. Overbeharing door hirsutisme kan ook door medicatiegebruik ontstaan.

3. Wanneer is er sprake van overbeharing?

Normale haargroei is sterk persoonsgebonden. Lichaamsbeharing is vaak erfelijk bepaald en wordt vaak mede bepaald door uw afkomst. Zo hebben vrouwen uit Noord-Europa over het algemeen een lichtere en dus minder opvallende lichaamsbeharing dan vrouwen uit Zuid-Europa. Zowel hirsutisme als overbeharing komen veel voor. Sterke beharing in een afwijkend patroon kan een teken van hirsutisme zijn. De eerste tekenen doen zich vaak al zo vroeg als in de puberteit voor.

4. Hirsutisme, hoe ziet dat eruit?

Vrouwen die aan hirsutisme lijden hebben een zichtbaar toegenomen haargroei in onder meer het baard- en snorgebied. De haargroei is dikker, stugger en bovendien donkerder dan gewoonlijk het geval is. Daarnaast kan zich een sterkere haargroei voordoen rondom de tepels en in de schaamstreek.

5. Welke rol spelen hormonen bij hirsutisme?

Hormonen hebben een duidelijke rol bij de meeste vrouwen die met hirsutisme te maken hebben. Vrouwen met hirsutisme kunnen een verhoogd gehalte van het mannelijke testosteron hormoon in het bloed hebben. Dit kan leiden tot een versterkte haargroei en een veranderende structuur van de haren. Het is echter niet bij alle vrouwen zo dat testosteron meespeelt bij het ontstaan van hirsutisme.

6. Wanneer krijg ik hirsutisme als diagnose voor mijn overbeharing?

Alleen artsen kunnen u een diagnose geven. Hirsutisme kan worden vastgesteld aan de hand van verschillende onderzoeken. Doorgaans worden vrouwen met de verdenking van hirsutisme doorverwezen naar een gynaecoloog. Met name als er sprake is van PCOS waarbij zich overbeharing, acné en menstruatieproblemen voordoen is de diagnose snel gesteld.

7. Kan hirsutisme genezen worden en aan welke behandeling moet ik dan denken?

Als bij u hirsutisme vastgesteld wordt, moet u ervan uitgaan dat de aandoening meestal nooit helemaal genezen kan worden. De overmatige haargroei zal altijd aanwezig zijn en kan soms verder toenemen. Met name als zich hormonale veranderingen voordoen, zoals een zwangerschap of de overgang, kan dit het geval zijn. Door tijdig advies in te winnen en u door een medisch specialist te laten behandelen kan verbetering optreden. Soms is het wel mogelijk om de overbeharing te behandelen bij een kliniek of specialist in permanente haarverwijdering.

8. Hoe wordt hirsutisme behandeld?

Hirsutisme kent geen standaardbehandeling die bij alle patiënten aanslaat. Welke behandeling bij u aanslaat, hangt af van de oorzaak van hirsutisme. Als de oorzaak bekend is, kan de arts u een gerichte behandeling voorstellen. Vaak wordt overbeharing behandeld met behulp van een laserbehandeling. Andere vrouwen worden behandeld met de anticonceptiepil. De pil bevat eigenschappen die de haargroei tegengaan. In enkele gevallen kan een behandeling met het geneesmiddel spironolacton gestart worden. Vooraf zal de arts u wijzen op de bekende, vaak ernstige bijwerkingen die dit middel heeft. Welke behandeling u ook ondergaat, een goede voorbereiding en voorlichting is belangrijk om ongewenste bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen.

9. Kan ik zelf iets doen aan hirsutisme?

Niet elke vrouw krijgt te maken met overbeharing veroorzaakt door hirsutisme. Vindt u dat uw lichaamsbeharing overmatig is? Neem dan altijd eerst contact op met uw huisarts of dermatoloog om een eventuele diagnose vast te laten stellen. Begin in geen geval te experimenteren met hormonale middelen, omdat deze een nadelige invloed kunnen hebben op diverse lichaamsfuncties. Vaak is het verwijderen van de beharing met behulp van een scheermes, wax en/of epilatie apparaat een behandelmogelijkheid.

10. Zijn er meer vrouwen die hirsutisme hebben of ben ik echt de enige?

U bent zeker niet de enige vrouw die getroffen wordt door hirsutisme. Deze vorm van overmatige beharing komt vaker voor dan dat u wellicht denkt. Aangenomen wordt dat zo’n 5% tot 10% van alle vrouwen lijdt aan hirsutisme. Hirsutisme is soms al in de puberteit al aanwezig en treft voornamelijk vrouwen van vruchtbare leeftijd. Het gaat dus om honderdduizenden vrouwen.

11. Zijn er behandeling die overbeharing definitief verwijderen?

Overbeharing kan tegenwoordig vaak op effectieve wijze behandeld worden. Een van de meest toegepaste methodes is de laserbehandeling. Overbeharing wordt met behulp van de laser permanent verwijderd. In het gebied dat behandeld wordt, is een vermindering van de beharing al vrij snel zichtbaar. Haarzakjes zitten echter niet allemaal tegelijkertijd in dezelfde fase van het groeiproces. Daarom zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Slapende haarzakjes kunnen later alsnog haren produceren. U kunt dan voor een nabehandeling kiezen.

12. Vergoed mijn zorgverzekeraar de kosten voor een behandeling bij hirsutisme?

Zorgverzekeraars vergoeden de meeste behandelingen tegen overbeharing veroorzaakt door hirsutisme. Het betreft vaak de overbeharing in het gezicht die voor vergoeding in aanmerking komt. De vergoedingsmogelijkheden en bedragen worden vermeld in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. Vergoedingen zijn mogelijk in zowel de basisverzekering als bij aanvullende zorgverzekeringen. Let wel op, veel verzekeraars hebben voorwaarden waar u aan moet voldoen om voor vergoeding in aanmerking te komen. Lees deze zorgvuldig na of informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

13. Kan gezichtsbeharing worden afgeschoren?

Ja, gezichtsbeharing kan worden afgeschoren. Net zoals dat harsen, waxen en epileren mogelijk zijn. De haren zullen hierdoor niet sneller, dikker of stugger teruggroeien. Het zijn echter wel oplossingen die regelmatig herhaald moeten worden.

14. Wat moet ik nog meer weten over hirsutisme?

Hirsutisme kan als een vervelende aandoening ervaren worden. Vrouwen die te maken hebben met overbeharing in een mannelijk patroon voelen zich nog vaak onbegrepen en onzeker. Behandelen is mogelijk. Neem contact op met uw arts en laat u informeren over de mogelijkheden.