Haarverzorging bij roos
Door een voortdurende vernieuwing van de huid kunnen er huidschilfers ontstaan tussen de haren. Wanneer er sprake is van overmatige huidvernieuwing, kan roos ontstaan. Roos is niet gevaarlijk voor uw haar, maar kan als zeer vervelend worden beschouwd.

Waardoor wordt roos veroorzaakt?
Roos wordt veroorzaakt door de afstoting van dode huidcellen op de hoofdhuidm dit is een normaal verschijnsel in het groeiproces van de cellen. Je hoofdhuid vernieuwt zich constant, net als de rest van je huid. Roos kan op elke leeftijd ontstaan.
Ondanks dat het haar regelmatig wordt gewassen, kan toch roos ontstaan. Roos heeft dus niet per se te maken met een slechte haarverzorging.
Roos kan o.a. worden veroorzaakt door stress, ongezonde voeding, te weinig rust en overmatig gebruik van gel of haarspray.
Mensen hebben met koude winters vaker last van roos dan in de zomer.
Gaat roos gepaard met haaruitval?
Roos heeft in principe geen invloed op haaruitval. Het kan wel zorgen voor een rode en jeukende hoofdhuid.
Wat kan ik doen aan roos in mijn haar?
Helaas is er geen blijvende genezing voor roos, het kan echter wel onder controle worden gehouden. Er zijn speciale shampoos ontwikkeld tegen roos en een geïrriteerde hoofdhuid, deze bevatten het bestanddeel seleniumsulfide, ketoconazol of zinkpyrithion.
Wanneer u erg veel last van roos heeft, kunt u de hoofdhuid insmeren met vettige olie. Indien u extreem veel last heeft van roos, kunt u contact opnemen met uw huisarts of een dermatoloog.
Roos in het haar FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over roos in het haar komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is roos in het haar?
Roos, of schilfertjes genoemd, is een niet besmettelijke aandoening. Roos veroorzaakt geen haaruitval, het is echter wel vervelend als u met hoofdroos te maken heeft.
2. Wat zijn de symptomen van roos in het haar?
Hoofdroos uit zich door kleine huidschilfertjes die over de hele hoofdhuid voorkomen. Zeker tijdens het dragen van donkere kleding valt roos vaak op. Sommigen mensen met roos ervaren jeuk als het haar een paar dagen niet wordt gewassen. Bij ernstigere vormen van roos kunnen ontstekingen ontstaan, waardoor de schilfers meer vet en geel van kleur zijn. U kunt dan ook behoorlijke jeuk ervaren en een rode huid hebben.
3. Wanneer ontstaat roos in het haar?
Roos kan in het haar voorkomen vanaf de puberteit. Bij de meeste mensen verdwijnt roos spontaan rond een leeftijd van vijftig jaar. In welke mate roos in het haar voorkomt, verschilt van persoon tot persoon.
4. Hoe wordt roos in het haar veroorzaakt?
De oorzaak voor het ontstaan van roos is niet helemaal bekend. Een aantal factoren spelen hierbij een rol. Lichaamscellen op de hoofdhuid vernieuwen zichzelf en de oude cellen verlaten de huid. Als u roos heeft, komt dit proces in een stroomversnelling terecht en blijven de cellen zich voortdurend vernieuwen. Dit veroorzaakt schilfers. Naast overactieve cellen neemt ook de werking van talgkliertjes toe. Extra talg en vet komen op de hoofdhuid, dit zorgt ervoor dat de huidschilfers samenklitten, waardoor jeuk kan ontstaan. Roos in het haar gaat regelmatig samen met vettig haar. Roos in het haar kan daarnaast ontstaan door gisten die zich vanaf de puberteit ontwikkelen. Deze gisten, pityrosporum of malassezia, komen voor op plaatsen waar zich veel talgklieren bevinden. Niet iedereen is gevoelig voor de gisten. Daardoor ontwikkelt de ene persoon roos en de ander niet.
5. Is roos in het haar besmettelijk?
Nee. Roos in uw haar is niet besmettelijk. De gisten die voor roos kunnen zorgen, komen bij iedereen van nature op de hoofdhuid voor. Alleen mannen en vrouwen die bevattelijk zijn voor de ontwikkeling van de gisten, ontwikkelen roos. Daarnaast is het vernieuwen van de lichaamscellen een persoonlijk proces. Ook dit is niet besmettelijk.
6. Kan roos in het haar haaruitval of kaalheid veroorzaken?
Ja en nee. Kaalheid wordt zeker niet door roos in uw haar veroorzaakt. Als u erge last heeft van roos, kan het soms net lijken of u meer haren verliest dan normaal. Met schilfertjes kunnen ook enkele haren meekomen. Deze haren worden normaal gesproken weer vervangen door nieuwe haren. Roos tast de haarzakjes, die verantwoordelijk zijn voor het natuurlijke haargroeiproces, doorgaans niet aan.
7. Hoe kan hoofdroos behandeld worden?
Hoofdroos is in de regel een aandoening die goed behandelbaar is. Roos in het haar kan onder controle gehouden worden met een verzorgende anti-roos shampoo. Anti-roos shampoo is algemeen verkrijgbaar en wordt geproduceerd door verschillende cosmeticaproducenten. Elk product heeft een eigen werking, lees daarom voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing zoals vermeld op de flacon.
8. Hoe werkt anti-roos shampoo?
Dit is afhankelijk van het soort shampoo dat u gebruikt. De verschillende shampoos hebben een eigen werking. Anti-roos shampoo kan het ontwikkelen van de gisten tegengaan, maar ook de ontsteking van de huid tegengaan en het verminderen van de huidschilfers zijn eigenschappen van anti-roos shampoos. Door het bestrijden van de gisten, kan roos in de meeste gevallen helemaal verdwijnen.
9. Wat zijn de vooruitzichten van roos in het haar?
Met anti-roos shampoos kan de roos in uw haar volledig of bijna helemaal verdwijnen. De gist die verantwoordelijk is voor het ontstaan van roos, kan echter niet verwijderd worden. Het kan dus gebeuren dat roos na verloop van tijd weer terugkomt. Houd daarom uw hoofdhuid in de gaten en verzorg deze goed.
10. Wat als de roos in mijn haar niet verdwijnt met een anti-roos shampoo?
Als de roos helemaal niet op de behandeling met speciale shampoo reageert, dan heeft u mogelijk te maken met een andere aandoening. Raadpleeg dan uw huisarts. Deze zal onderzoeken wat de oorzaak van de schilferende huid is. Wellicht heeft u last van eczeem, een schimmelinfectie of een vorm van psoriasis. Daarnaast doet u er goed aan om naar een arts te gaan als uw hoofhuid pijnlijk is, als de schilferlagen erg dik worden of als uw haar begint uit te vallen. Een arts kan dan afhankelijk van de oorzaak een geschikte behandelmethode opstarten.
11. Wat kan ik beter niet of juist wel doen bij roos in het haar?
Wat veel mensen niet weten is dat roos vaak erger wordt onder koude temperaturen en lage luchtvochtigheid. Zonlicht vermindert de roos in het haar. Geadviseerd wordt om uw haar te wassen met een milde shampoo, waarbij het zacht masseren van de huid eventuele schilfering kan verminderen. Let wel altijd goed op dat de shampoo grondig wordt uitgespoeld. Achterblijvende zeepresten kunnen uw hoofdhuid extra irriteren. Stylingsproducten kunnen gewoon gebruikt worden, ze zijn niet van invloed op hoofdroos.
12. Betekenen hoofdschilfers automatisch dat ik hoofdroos heb?
Nee. Huidschilfers worden niet alleen door roos in het haar veroorzaakt. Andere redenen voor huidschilfers zijn bijvoorbeeld een contactallergie. U kunt hier last van hebben na het gebruik van sommige verzorgingsproducten en kleurspoelingen. Maar ook bijvoorbeeld haarspelden kunnen een allergische reactie veroorzaken. Hoofdschilfers komen ook voor als u last heeft van psoriasis of een schimmelinfectie. Schimmelinfecties die huidschilfers op de hoofdhuid veroorzaken, worden vooral overgedragen door huisdieren zoals honden en katten.
13. Moet ik naar een dokter als ik hoofdroos heb?
Ja en nee. Veel mannen en vrouwen hebben wel eens last van roos. Door het haar te verzorgen met een anti-roos shampoo kan roos meestal vrij eenvoudig onder controle gebracht worden. De aandoening verdwijnt meestal dan vanzelf. Heeft u echter een ernstige vorm van roos of lijkt de roos niet te reageren op de anti-roos shampoo? Dan wordt aangeraden om een arts te raadplegen. Zeker als u last krijgt van haaruitval of extreme jeuk, kan een arts u de juiste behandeling voorschrijven en erger voorkomen.
- Verschillende goede huis, tuin en keuken methoden voor een gezonde haargroei
- Uitgebreide uitleg over de veiligheid van haarverzorgingsproducten
- Haarolie – Uitleg van de verschillende typen haarolie en het gebruik hiervan
- 9 veel voorkomende mythen over roos
- De beste haarverzorgingtips van topkapper Rob Peetoom
- Haarspecial - Huidige haartrends en haarverzorging
Laatst bijgewerkt op: 25-01-2021