Haarziekten

Het probleem van haaruitval kan diverse en complexe oorzaken hebben. Wanneer er geen sprake is van erfelijke kaalheid, dan kunnen er talrijke oorzaken zijn waarom het haar uitvalt. Erfelijke haaruitval is voor een professional makkelijk vast te stellen omdat een erfelijke haaruitval in vaste patronen verlopen die herkenbaar zijn.

Soorten haarziekten

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten haarziekten: 

Oorzaken haarziekten

Is de oorzaak niet erfelijk dan wordt het moeilijker. Een grondig onderzoek is dan nodig. Hiervoor kunt u na een verwijzing door uw huisarts terecht bij de dermatoloog (huidarts). Het haar kan uitvallen door medicijnen, stress, hormonale afwijkingen (zonder erfelijke aanleg) en door invloeden van buitenaf, zoals ongezonde voeding, een te droge lucht van de verwarming en zo zijn er nog een aantal factoren op te noemen.

Bij andere oorzaken dan erfelijke kan de haaruitval tijdelijk zijn en kan het de haargroei zich weer herstellen. Een voorbeeld hiervan is haaruitval bij vrouwen na de geboorte van een kind. Haar bevindt zich in bepaalde fases. Elke haar kent een periode van groei, overgang en rust (ook wel de telogene, katagene en anagene fase genoemd). Minimaal 85% van ons haar blijft in de groeifase. De overige haren verliezen we na een periode van overgang en rust.

Tot de leeftijd van 30 jaar is het verliezen van maximaal 50 haren per dag normaal. Tot 50 jaar maximaal 80 haren per dag en na 50 jaar maximaal 100 haren per dag. Dit zie of merk je veelal niet omdat het over het gehele hoofd gebeurt en niet op 1 plek. Verder op deze site gaan we dieper in op de specifieke gevallen van haaruitval.

Voor meer informatie over haarziekten bij kinderen, klik hier.

Haarziekten FAQ - veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over haarziekten komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Wat wordt verstaan onder haarziekten?

De term haarziekten is een verzamelnaam voor aandoeningen die gerelateerd zijn aan haaruitval en/of verstoringen van uw hoofdhuid. Hier kunnen verschillende en complexe oorzaken aan ten grondslag liggen. Uw haar is bij een haarziekte niet ziek, het kan wel beschadigd zijn of worden. Het is met name het erfelijke patroon van haaruitval dat door artsen en specialisten op eenvoudige wijze vastgesteld kan worden.

2. Welke haarziekten kunnen onderscheiden worden?

Zowel mannen als vrouwen kunnen lijden aan haarziekten zoals Alopecia areata, Alopecia diffusa, Alopecia Cicatricialis, Hirsutisme en Trichotillomanie. Er bestaan daarnaast nog veel andere haaraandoeningen. Haarziekten kunnen vastgesteld en bevestigd worden door gespecialiseerde artsen en dermatologen.

3. Hoe ontstaan haarziekten?

Haaruitval en kaalheid kunnen meerdere oorzaken hebben. Vaak liggen bepaalde ziekten, ernstige stress of het gebruik van medicijnen aan de basis van haarziekten. Er kan daarnaast een erfelijke factor zijn die haaruitval beïnvloedt. Hormoonschommelingen, het natuurlijke verouderingsproces en langdurige periodes van stress spelen vaak een rol bij het ontstaan van haarziekten.

4. Hoe ziet een haarziekte als Alopecia areata eruit?

Pleksgewijze kaalheid is een andere benaming voor Alopecia areata. Het is een van de meest voorkomende haarziekten die zowel kinderen, jongeren als volwassenen kan treffen. De plekken die kaal worden, zijn meestal ovaal of rond van vorm. Kale plekken beperken zich meestal tot het hoofd. In sommige gevallen treedt Alopecia areata meer gelijkmatig verspreid op. De aandoening is doorgaans niet pijnlijk en veroorzaakt geen irritatie en/of jeuk. U kunt verder volkomen gezond zijn. De pleksgewijze kaalheid kan uw zelfvertrouwen echter wel behoorlijk beschadigen.

5. Hoe wordt de diagnose van een haarziekte gesteld?

Als u geconfronteerd wordt met plotseling haarverlies, kunt u daarvoor naar uw huisarts gaan. Deze kan vaak zelf een diagnose stellen of u doorverwijzen naar een huidspecialist of dermatoloog. Een ziekte als Alopecia areata wordt vaak eenvoudig herkend. Bij twijfel of onzekerheid kan een specialist besluiten om een huidbiopsie te nemen die een haarziekte aan kan tonen.

6. Klopt het dat mijn haar afbreekt?

Sommige vrouwen hebben het idee dat hun haren afbreken. Meestal is er echter sprake van de aanwezigheid van korte haren tussen de reeds aanwezige haren. Deze korte haren zijn niet afgebroken. Het zijn nieuwe haren die niet meer zo lang worden als de andere haren. Dit wordt meestal veroorzaakt door haarverlies dat erfelijk bepaald is.

7. Bestaat haarpijn en wat kan ik eraan doen?

U kunt inderdaad haarpijn ervaren. Het krimpen van de haarzakjes kan pijn veroorzaken. Deze vorm van haarpijn komt geregeld voor bij Alopecia androgenetica. U kunt dan een behandeling met Finasteride overwegen. Houd wel altijd rekening met mogelijke bijwerkingen. Dit medicijn kan worden voorgeschreven door uw behandelend arts. Haarpijn kan daarnaast veroorzaakt worden door een bacterie en door een auto-immuunziekte. Door de ziekte te laten behandelen kan de haarpijn afnemen.

8. Waarom is stress van invloed op haaruitval?

Als u gedurende langere periodes te maken heeft met stress, waardoor een verhoogde bloeddruk optreedt in combinatie met vermoeidheid, wordt de gezondheid van uw hoofdhuid soms aangetast. Dit kan resulteren in het ongewenst uitvallen van uw haar. Het haargroeiproces wordt verstoord. Vaak is dit een tijdelijke situatie. Probeer stress daarom zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. De haargroei zal zichzelf in de meeste gevallen en na verloop van tijd volledig herstellen.

9. Hoe ontstaat Hirsutisme?

Hirsutisme is een vorm van vrouwelijke overbeharing die meestal wordt veroorzaakt door een teveel aan mannelijke hormonen. De overbeharing uit zich onder meer in het gelaat, maar het kan zich ook uiten op bijvoorbeeld de buik, benen en rug. Overbeharing kan erfelijk zijn, maar ook veroorzaakt worden door het polycysteus-ovariumsyndroom, PCOS. Sommige vrouwen lijden aan hirsutisme door het gebruik van bepaalde medicijnen. 

10. Wat is Trichotillomanie?

Patiënten die lijden aan Trichotillomanie hebben de onbedwingbare drang om hun haren uit te trekken. Dit komt voor bij haren op alle plaatsen van het lichaam. De aandoening uit zich in verschillende vormen. Het is mogelijk dat mensen alleen de haren uittrekken.Anderen eten de haren op. Het is een aandoening waar niet altijd even veel en voldoende aandacht aan wordt besteed.

11. Wat kan ik doen om kale plekken door een haarziekte te camoufleren?

Tegenwoordig zijn diverse behandelingen beschikbaar waarmee haaruitval bedekt kan worden. Tijdelijk haarverlies kan met behulp van een haarwerk bedekt worden. U kunt zich ook laten voorlichten over het gebruik van haargroeimiddelen. Wilt u een langdurige of zelfs permanente oplossing, dan zijn micro haar pigmentatie en een haartransplantatie mogelijk geschikte behandelingen.

12. Hoe kunnen haarziekten behandeld worden?

Afhankelijk van het soort haarziekte kan een behandeling voorgesteld worden. In een beginfase kan een behandeling met lotion, zalf of medicatie gestart worden. Daarnaast is het belangrijk om gezond te leven, waar mogelijk veel te bewegen en een verantwoord voedingspatroon te gebruiken. Zowel een huisarts als een dermatoloog kunnen u hierbij adviseren.

13. Is een haarziekte tijdelijk?

Sommige haarziekten kunnen tijdelijk van aard zijn. Haaruitval kent meerdere oorzaken. Afhankelijk van de oorzaak kan vastgesteld worden of het een voorbijgaande situatie betreft. Alopecia areata kan tegenwoordig goed behandeld worden en soms ook chronisch zijn. In de meeste gevallen herstelt de haargroei zich spontaan na verloop van tijd.

14. Wordt een behandeling voor een haarziekte vergoed?

Afhankelijk van de oorzaak van uw haarziekte komt u voor een volledige of gedeeltelijke vergoeding in aanmerking. Vanuit de basisverzekering kan een vergoeding worden toegekend, als u voldoet aan bepaalde voorwaarden. Daarnaast is het mogelijk dat u vanuit uw aanvullende verzekering ook een vergoeding krijgt. Lees de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering voor de hoogte van de vergoedingsbedragen.

15. Waar kan ik terecht voor het behandelen van een haarziekte?

Haaruitval en kaalheid worden door huidartsen, haar- en schoonheidsklinieken behandeld. Voordat u een behandeling overweegt is het belangrijk dat de oorzaak van het haarverlies wordt vastgesteld. Dit is belangrijk om een geschikte behandeling toe te kunnen passen. Overleg altijd met uw behandelend specialist voordat u naar een haarkliniek gaat. De arts kan u een eerste advies geven met betrekking tot uw voornemen voor een behandeling tegen haaruitval. Neem naar een haarkliniek altijd de documentatie mee die u van de arts heeft ontvangen. Dit maakt het makkelijker om een geschikte behandeling met positief resultaat te ondergaan.