Vind een dermatoloog
Wanneer u uw haar of huid wilt laten onderzoeken, kunt u contact opnemen met een dermatoloog. Een dermatoloog kan o.a. vaststellen waardoor haarverlies veroorzaakt wordt en kan medicijnen/haargroeimiddelen voorschrijven.
Vind een dermatoloog bij u in de buurt:
Zoek een specifieke instantie op naam
Vind een instantie op postcode of plaatsnaam
Zoek op provincie
< Terug
Brunssum: | [1] |
Heerlen: | [1] |
Hoensbroek: | [1] |
Maastricht: | [5] |
Panningen: | [1] |
Roermond: | [1] |
Sittard: | [1] |
Sittard-Geleen: | [1] |
Venlo: | [1] |
Venray: | [1] |
Weert: | [1] |
Voldoet u aan de criteria van de Haarstichting, dan kunt u zich als dermatoloog aanmelden voor de zoekfunctie.
Vind een dermatoloog bij u in de buurt
Bij huid- en/of haarproblemen kan nader onderzoek door een gespecialiseerde arts noodzakelijk zijn. Waar een huisarts het eerste aanspreekpunt is voor gezondheidsklachten, is dit niet altijd de juiste arts om een diagnose te stellen en een geschikte behandeling op te starten. Wanneer uw huisarts niet weet met welke aandoening u te maken heeft, kan een verwijzing voor een dermatoloog of huidarts worden gegeven. Wist u dat er een groot aantal dermatologen zijn die zich gespecialiseerd hebben in haar- en hoofdhuidaandoeningen? Een snelle, adequate diagnose kan het begin zijn van een specifieke en succesvolle behandeling voor uw klachten.
Haaruitval diagnose
Overmatige haaruitval en kaalheid kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Het is normaal om dagelijks 50 tot 100 haren te verliezen als gevolg van het haargroeiproces. Verliest u aanhoudend grotere hoeveelheden haar? Dan kan er sprake zijn van ongewenste haaruitval. Blijft de haaruitval onbehandeld, dan kan dit soms volledige kaalheid tot gevolg hebben. Haaruitval is een veel voorkomend probleem waar zowel mannen als vrouwen mee naar de huisarts gaan. Afhankelijk van uw verhaal zal de huisarts een eerste diagnose stellen, verder onderzoek voorstellen of u een doorverwijzing voor een dermatoloog geven. Hoe stelt een dermatoloog de juiste diagnose, zodat behandeling mogelijk is?
- Op het oog. Gespecialiseerde artsen, zoals een dermatoloog, kunnen aan de hand van de uiterlijke kenmerken vaak al een diagnose stellen. Verder onderzoek is bij dit soort diagnoses niet altijd noodzakelijk. Indien van toepassing kan meteen met een behandeling worden gestart.
- Bloedonderzoek. Testresultaten geven uitsluitsel over bepaalde bloedwaardes, waarmee een diagnose bevestigd of ontkracht wordt.
- Allergie onderzoek. Bij een vermoeden van een of meerdere allergieën, kunnen gerichte allergie testen uitgevoerd worden. Dit doet de dermatoloog zelf of in samenwerking met andere gespecialiseerde artsen en/of laboranten.
- Dermatoscopie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een speciaal ontworpen vergrootglas/loep, de dermatoscoop, die op uw huid wordt geplaatst. De arts kan uw huid zo beter bekijken en beoordelen dan met het blote oog.
- Huidkweek. Een of meerdere ‘stukjes’ van uw huid worden door het laboratorium onderzocht en getest op zowel bacteriële-, virus- en schimmelinfecties.
- Microscopisch onderzoek. Vermoedt uw dermatoloog een schimmelinfectie? Dan worden een aantal huidschilfers van de huid geschraapt en onder een microscoop bekeken.
- Trichogram. Onderzoek van de haarwortels.
Aan de hand van de verschillende gewaarwordingen, onderzoeks- en laboratorium uitslagen kan de dermatoloog een wetenschappelijk onderbouwde diagnose stellen. Het laten vaststellen en/of onderzoeken waardoor uw haaruitval wordt veroorzaakt is belangrijk. U kunt hiermee mogelijk verdere haaruitval beperken en gericht behandeld worden.
Huidaandoeningen en haaruitval
Haaruitval is niet prettig, zeker niet als het lang duurt en uw haardos dunner wordt en/of kale plekken zichtbaar worden. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Van diverse huidaandoeningen is bekend dat haaruitval tot de klachten behoort. Kan uw huisarts niet met zekerheid een diagnose bij uw klachten geven? Vraag dan een verwijzing naar een dermatoloog. Hoe sneller de oorzaak van het haarverlies bekend is, hoe gerichter een behandeling gestart of een oplossing gezocht kan worden. Tot de meest voorkomende huidaandoeningen die haaruitval veroorzaken, behoren onder meer:
- Alopecia areata. De bekende aandoening waarbij kale plekken ontstaan op de behaarde hoofdhuid. De kale plekken kunnen zich ook op andere plaatsen voordoen. Dit kan resulteren in wenkbrauwen of wimpers die aangetast zijn door de alopecia. Het is een aandoening die zowel mannen als vrouwen, jong en oud, treft. Eens de aandoening onder controle is, kan de haaruitval meestal behandeld worden. Het komt voor dat de haargroei zich spontaan herstelt. Hier gaat echter een lange periode, soms jaren, aan vooraf. Met behulp van onder meer micro haar pigmentatie kunnen de kale plekken optisch verdicht worden, zodat het haarverlies minder opvalt.
- Alopecia androgenetica. Erfelijke of mannelijke kaalheid, veroorzaakt door het DHT-hormoon. Een dermatoloog kan de diagnose doorgaans stellen aan de hand van uw verhaal. Beginnende haaruitval kan behandeld worden met effectief bewezen haargroeimiddelen. Andere behandelmogelijkheden zijn onder meer een laserbehandeling en een haartransplantatie.
- Telogeen effluvium. Diffuse haaruitval die gelijkmatig verspreid over uw hoofdhuid plaatsvindt. Deze vorm van haaruitval wordt veroorzaakt door een verstoring van het reguliere haargroeiproces. Vaak is het haarverlies tijdelijk en herstelt het haargroeiproces zich als de ontlokkende factor wordt weggenomen. Zowel een ijzertekort, langdurige stress, hormoonschommelingen, medische behandelingen als medicatie gebruik kunnen diffuse haaruitval veroorzaken.
- Lichen planopilaris. Deze huidaandoening treft voornamelijk vrouwen en uit zich door een branderig en jeukend gevoel te veroorzaken. Uw hoofdhuid kan op meerdere plaatsen aangetast worden en de haarzakjes zijn ontstoken. Later vindt verlittekening plaats, waardoor nieuwe haargroei niet langer mogelijk is.
Vermoedt u een huidaandoening, waardoor uw haar uitvalt? Weet uw huisarts eigenlijk niet wat er precies aan de hand is? Laat u dan doorverwijzen naar een gespecialiseerde dermatoloog. Hiermee kan verdere haaruitval mogelijk worden voorkomen.
Welke behandeling stelt een dermatoloog voor?
Wanneer de diagnose is gesteld, zal de dermatoloog u een behandeling voorstellen. Afhankelijk van de oorzaak die de haaruitval heeft, zijn verschillende behandelingen mogelijk. Soms wordt een combinatie van mogelijkheden gestart, om zo een optimaal resultaat te bereiken.
- Geneesmiddelen. Daar waar mogelijk zal een dermatoloog de huidaandoeningen behandelen met reguliere geneesmiddelen. Het gebruik van lotions, crèmes en zalven spreekt bij een huidaandoening tot de verbeelding. Toch wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van medicatie in tablet vorm.
- Lichttherapie. Huidaandoeningen als psoriasis en eczeem worden geregeld behandeld door toepassing van lichttherapie.
- Lasertherapie. Uiteenlopende huidaandoeningen kunnen met behulp van diverse lasertypes behandeld worden.
Gespecialiseerde dermatoloog in haaruitval of andere klachten
Niet iedere arts heeft dezelfde specialisatie. Niet iedere arts heeft het in zich om met elke patiënt om te kunnen gaan. Kan uw huisarts geen diagnose stellen voor uw klacht? Heeft u in het verleden minder positieve ervaringen gehad met een dermatoloog in het plaatselijke ziekenhuis? Het is tegenwoordig mogelijk om zelf een dermatoloog te kiezen. Vaak biedt een zorgverzekeraar diverse mogelijkheden bij het selecteren van een geschikte specialist. Met een verwijzing van uw huisarts worden immers de kosten voor een specialistenbezoek vergoedt door de verzekering. Gaat u zonder verwijzing naar een dermatoloog? Let dan altijd op welke gevolgen dit heeft voor eventuele (vervolg)onderzoeken die de specialist voorstelt. Worden de kosten hiervan vergoed door uw zorgverzekeraar of bent u zelf verantwoordelijk? Het vinden van een dermatoloog is meestal niet ingewikkeld. Vrijwel alle ziekenhuizen beschikken over een of meerdere dermatologen. Daarnaast zijn er steeds meer zogenaamde zelfstandige behandelcentra waar gespecialiseerde dermatologen werkzaam zijn. Uiteraard beschikt iedere dermatoloog over een brede, uitgebreide kennis over huidaandoeningen. Met name artsen werkzaam buiten een ziekenhuis en in dienst van zelfstandige behandelcentra hebben bepaalde specialisaties, waaronder huidaandoeningen die haaruitval veroorzaken.
Binnen- en buitenlandse dermatologen
Voor een afspraak bij een gespecialiseerde dermatoloog hoeft u niet naar het buitenland. Nederland kent een groot aantal geregistreerde dermatologen, waarvan een bepaald percentage zich heeft gespecialiseerd in huid- en haaraandoeningen. Het komt regelmatig voor dat, met name in de grensstreek, patiënten zich wenden tot Belgische en/of Duitse dermatologen. Afhankelijk van de mogelijkheden en overeenkomsten die uw zorgverzekeraar heeft, is het mogelijk dat de kosten voor een specialistenbezoek vergoed worden. Het niveau van met name de Belgische specialisten ligt hoog. U wordt, zeker in Vlaanderen, in uw eigen taal te woord gestaan. Buitenlandse dermatologen kunnen een behandeling starten, die onder controle van uw huisarts voortgezet wordt. Het is maar net waar uw voorkeur naar uit gaat en hoe de relatie met de behandelend specialist zich ontwikkeld.
De ene dermatoloog is de ander niet
Wilt u weten waar uw haaruitval door wordt veroorzaakt en kan uw huisarts daarbij onvoldoende helpen? Met wat voorbereiding wordt het vinden van de juiste dermatoloog eenvoudiger gemaakt. Hoe kunt u zich voorbereiden? Door onder meer ervaringsverhalen van anderen te lezen. Het internet maakt dit vrij makkelijk. Even googelen levert vaak interessante informatie op. U kunt u zoekterm bovendien specificeren en aangeven welk soort dermatoloog u precies zoekt. Zoekt u bij u in de buurt? Zoekt u een dermatoloog die zich volledig toelegt op huid- en haarproblemen? Zowel op persoonlijke blogs als bij haar- en huidfora worden ervaringen gedeeld, vragen over haarproblemen gesteld en beantwoord. Het is een eerste beginpunt. Niet alleen huidaandoeningen die haaruitval tot gevolg hebben worden geregeld behandelt. Ook de dermatologen die geraadpleegd worden, worden besproken. Zowel positieve als negatieve ervaringen worden gedeeld. U kunt hier uw voordeel meedoen en weet waar u moet letten als u naar een afspraak gaat met een dermatoloog. Let wel dat ervaringen weergaves zijn van persoonlijke meningen. Iedereen ervaart een doktersbezoek op zijn of haar eigen manier. Vaak telt ook de eigen houding en opstelling naar een arts toe mee, maar dit leest u uiteraard niet terug in de ervaring die iemand heeft. Waar een ander een negatieve ervaring heeft, heeft u misschien een positief gevoel bij de betreffende dermatoloog en/of behandeling.
Bijscholingen en workshops
Na het succesvol afronden van een algemene opleiding geneeskunde dient iemand zich in te schrijven in het BIG-register. Pas na registratie is het mogelijk voor een basisarts zich verder op te laten leiden tot specialist. Afgestuurde dermatologen zijn doorgaans aangesloten bij de NDVD, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Van geregistreerde dermatologen wordt verwacht dat zij jaarlijks meerdere nascholingscursussen volgen, waarmee accreditatiepunten behaald worden. Dit is voor u, als patiënt, belangrijk. U wilt immers graag behandeld worden door een ervaren specialist die op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen binnen zijn of haar specifieke vakgebied. Verdere ontwikkelingen van bestaande behandelmethoden en het toepassen van nieuwe behandelingen die veelbelovend zijn bij huid- en haaraandoeningen worden op de voet gevolgd. Daar waar mogelijk worden behandelingen opgestart en gecontroleerd op effectiviteit. Niet iedere behandeling heeft immers bij iedereen hetzelfde effect en/of resultaat.
Eerste dermatologisch consult
Wat kunt u verwachten van het eerste bezoek bij een dermatoloog? Welke onderzoeken worden er verricht? Krijgt u meteen een kant-en-klare oplossing voor uw probleem? Hoofdhuidproblemen en haaruitval hebben effect op uw zowel uw psychische als lichamelijke gesteldheid. Een dunner wordende haardos en kale plekken zijn voor zowel mannen als vrouwen reden om een arts te raadplegen. Al bij het eerste dermatologisch consult gaat de arts resultaat gericht te werk. In de meeste situaties kan de arts direct een diagnose stellen en een behandeling voorstellen. Ervaren dermatologen nemen de tijd voor u. Vaak zijn er immers meerdere aandoeningen die het haarverlies kunnen veroorzaken. Tijdens het eerste consult wordt daarom niet alleen naar uw huid- en haarprobleem gekeken. De arts besteed aandacht aan uw gezondheid, medisch verleden en medicatie gebruik. Erfelijke aandoeningen worden eventueel doorgenomen. Waarom wil een dermatoloog zoveel weten? Om de juiste diagnose te kunnen stellen, wordt uitgebreid in kaart gebracht wat uw probleem is en welke klachten u ondervindt. Aan de hand van deze beeldvorming kan ofwel direct een diagnose gesteld worden of vindt aanvullend onderzoek plaats. Welke onderzoeken dat zijn, bepaald de dermatoloog op basis van eerdere bevindingen. U kunt hierbij onder meer denken aan een uitgebreid bloedonderzoek, een huidbiopt en/of microscopisch onderzoek.
Zoek en vind een dermatoloog
Wilt u weten waar uw haaruitval door wordt veroorzaakt en kan uw huisarts moeilijk een diagnose stellen? Via de handige zoekfunctie van de Haarstichting zoekt en vind u op eenvoudige wijze een gespecialiseerde dermatoloog. U kunt zowel zoeken op postcode, plaatsnaam als instantie. Op deze manier vindt u snel een dermatoloog. De dermatologen en instanties die aangemeld zijn bij de Haarstichting voldoen aan strenge criteria:
- De arts is BIG-geregistreerd.
- De arts/instantie handelt niet in strijd met het Burgerlijk Wetboek.
- De instantie en/of behandelt arts richting zich op mensen met haarproblemen en haarziekten.
- De dermatoloog is aangesloten bij de NVDV.
Haaruitval begint vaak pas op te vallen als uw haardos dunner wordt en/of als u regelmatig bossen haar uit het doucheputje vist of ziet op uw hoofdkussen. Waar het vinden van een paar haren niet direct onrust veroorzaakt, is dat bij aanhoudende haaruitval anders. U kunt zich hier zorgen overmaken. Onder invloed van langdurige stress kan uw haaruitval verergeren. Het is dus altijd belangrijk om te weten waar het haarverlies vandaan komt en, nog belangrijker, hoe het verminderd of gestopt kan worden. Tegenwoordig is veel mogelijk. Ook als het aankomt op het verminderen van haaruitval en het verbeteren van haargroei. Laat uw hoofdhuidproblemen of haaruitval bekijken door een ervaren dermatoloog. Het bevestigd krijgen van een diagnose is een eerste stap van de vaak gewenste behandeling.
Vind een dermatoloog FAQ – Veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over het vinden van een dermatoloog komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wanneer ga ik met huid- en haarproblemen naar een dermatoloog?
Haaruitval is niet prettig. Aanhoudende haaruitval geeft een onzeker gevoel en u gaat op zoek naar een oplossing om de haaruitval te verminderen. Het eerste aanspreekpunt is doorgaans uw huisarts. Deze kan meestal een diagnose stellen en een behandeling adviseren. Op het moment dat de oorzaak van uw haaruitval niet direct door de huisarts vastgesteld kan worden, zal deze u een doorverwijzing naar een dermatoloog geven.
2. Heb ik altijd een verwijsbrief nodig om naar een dermatoloog te gaan?
Het eerste consult wordt meestal door uw zorgverzekeraar, geheel of gedeeltelijk, vergoed op het moment dat u een verwijsbrief heeft van een huisarts of andere specialist. U dient hierbij wel rekening te houden met uw eigen risico. Afhankelijk van uw verzekeringspakket worden de behandelingen vergoed. Op het moment dat dit niet het geval is, bespreekt de dermatoloog dit met u. Heeft u geen verwijsbrief, maar wilt u toch naar een dermatoloog? Dit is bij de meeste artsen mogelijk. De consultkosten worden in deze situatie niet vergoed.
3. Hoe kan ik een afspraak maken bij een dermatoloog?
Indien u wordt verwezen door uw huisarts en/of een andere specialist, zal de verwijzend arts in de regel al een verwijsbrief sturen naar de dermatoloog. U kunt bellen, met het ziekenhuis of de kliniek waar de dermatoloog spreekuur heeft, voor het maken van een afspraak. Bij steeds meer zelfstandige behandelcentra is het mogelijk om via een online kalender een afspraak in te plannen bij de behandelend specialist van uw voorkeur.
4. Wat neem ik mee naar het eerste consult bij een dermatoloog?
Welke zaken u precies meeneemt zal de verwijzend arts aangeven. Vaak wordt dit ook nog een keer aangegeven bij het maken van de afspraak. Van belang zijn onder meer een pasje van uw zorgverzekering en een geldig legitimatiebewijs. Heeft u een verwijsbrief gekregen van uw huisarts of andere arts? Neem deze dan ook mee naar het consult, dit is van belang voor de eventuele vergoeding van uw zorgverzekeraar. Bent u in het verleden eerder onder behandeling geweest bij een huidarts? Vraag een kopie van uw medische verslagen op, zodat een dermatoloog hier rekening mee kan houden. Als u medicijnen gebruikt, vraag dan bij de apotheek om een overzicht of neem de verpakkingen mee naar het consult.
5. Wat gebeurt er tijdens een dermatologisch consult?
Een gespecialiseerde dermatoloog kan aan de hand van uw verhaal en beeldvorming meestal een diagnose stellen. In sommige gevallen is aanvullend onderzoek gewenst of noodzakelijk. U kunt ervan uit gaan dat tijdens het eerste consult uw hoofdhuid nauwkeurig wordt bekeken. Als de arts het nodig vindt zal een bloedonderzoek plaatsvinden. Ook kan microscopisch onderzoek plaatsvinden en/of wordt een biopt van de huid genomen voor verder onderzoek.
6. Wordt er meteen met een behandeling gestart?
Hoe snel behandeling mogelijk is, hangt onder andere af van de oorzaak van uw klachten. Een dermatoloog kan meestal direct een behandeling voorstellen als de oorzaak van uw haarverlies duidelijk is. Kan niet met zekerheid gezegd worden wat de veroorzakende factor is? Dan vindt eerst aanvullend onderzoek plaats.
7. Welke behandeling kan ik verwachten bij haaruitval?
De behandeling die een dermatoloog voorstelt en/of voorschrijft is persoonlijk en gebaseerd op de oorzaak van de klachten. Na het vaststellen van de reden die het haarverlies heeft, stelt een dermatoloog daar waar mogelijk een behandelplan op. Zeker als er sprake is van acute, diffuse haaruitval kan een afwachtende houding worden aangenomen. De haargroei kan zich vanzelf herstellen. Verwacht echter geen directe wonderen. Dit is een proces van meerdere maanden en in sommige gevallen zelfs jaren. Een dermatoloog kan onder andere verschillende medicijnen of haargroeimiddelen voorschrijven.
8. Is een haarwortelonderzoek altijd noodzakelijk?
Nee, een trichogram is zeker niet bij iedereen noodzakelijk. De dermatoloog kan een haarwortelonderzoek voorstellen om nader onderzoek te doen naar de oorzaak van uw haaruitval. Het is overigens een onderzoek dat niet lang duurt. Bij het haarwortelonderzoek wordt een plukje haar, ca. 50 haren, van uw hoofd verwijderd. De arts doet dit zowel aan de voor- als achterzijde van het hoofd. Het verwijderen van de haren kan even pijn doen. De pijn neemt direct af en heeft geen bijzondere nazorg nodig. Met behulp van een microscoop worden zowel de haren als de haarwortels verder onderzocht.
9. Kan een dermatoloog zeggen of mijn haaruitval tijdelijk is of dat ik te maken heb met Alopecia androgenetica?
Dermatologen kunnen aan de hand van uw verhaal, de beeldvorming en aanvullend onderzoek vaak zeggen wat de oorzaak van uw haaruitval is. Het verloop van Alopecia androgenetica is anders dan diffuse haaruitval. Het patroon waarin de haaruitval zich voltrekt is anders. Telogeen effluvium, diffuse haaruitval, herstelt zich vaak binnen een halfjaar tot een jaar. Haaruitval veroorzaakt door Alopecia androgenetica is onomkeerbaar. Eens de haren zijn uitgevallen, groeien ze niet meer terug. U bent dan aangewezen op een haargroeimiddel andere behandeling zoals een haartransplantatie.
10. Hoe wordt haarpijn veroorzaakt?
Haarpijn komt regelmatig voor en kan meerdere oorzaken hebben. Dermatologen zien haarpijn vaak als gevolg van erfelijke kaalheid. Het DHT-hormoon verzwakt de haarzakjes, waardoor deze krimpen. Het kan het krimpen zijn dat pijn doet. Als u hier last van heeft kan een dermatoloog u eventueel een DHT-remmer voorschrijven. Daarnaast kan haarpijn veroorzaakt worden door ontstekingen en/of irritaties van de hoofdhuid. Met behulp van een crème kan de pijn verminderd worden. In enkele gevallen ligt een auto-immuun aandoening aan de basis van haarpijn. Bij de juiste behandeling van de ziekte, zal de haarpijn afnemen.
11. Kan ik met een dermatoloog de mogelijkheden van een haargroeimiddel bespreken?
Ja, dat is mogelijk. Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies kan een haargroeimiddel geadviseerd worden. De dermatoloog kan u meer vertellen over wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen en u een middel voorschrijven dat past bij uw situatie.
12. Hoe vaak moet ik terugkomen voor controle afspraken?
De regelmaat van controles hangt af van de gestelde diagnose en de voorgestelde behandeling. Zeker bij het opstellen van een behandelplan en het starten van de behandeling zal een dermatoloog u regelmatig willen zien. Dit om te kunnen beoordelen of de behandeling aanslaat en de gewenste resultaten heeft. Heeft u last van bijwerkingen? Maak hiervan tijdens een controle melding. Indien noodzakelijk kan een arts eventueel een ander geneesmiddel voorschrijven.
13. Worden zowel mannen als vrouwen met haaruitval door een dermatoloog behandeld?
Ja, dermatologen maken geen onderscheid bij de behandeling van haaruitval tussen mannen en vrouwen. Als u last heeft van haaruitval en/of hoofdhuidproblemen kunt u hiervoor bij uw huisarts een verwijzing vragen voor een huidarts. Wilt u niet wachten op een verwijsbrief? De meeste dermatologen behandelen u ook zonder verwijzing. De kosten worden dan evenwel niet altijd vergoed door uw zorgverzekeraar.
14. Moet ik mijn eigen risico aanspreken als ik naar een dermatoloog ga?
Het verplichte eigen risico voor 2019 bedraagt € 385. Dat houdt zoveel in als dat de eerste € 385 die u aan gespecialiseerde medische zorg nodig heeft, en die wordt vergoed vanuit de basisverzekering, zelf betaald. Dat is ook voor het bezoek aan een dermatoloog het geval. U ontvangt hiervoor een factuur van uw zorgverzekeraar, niet van het ziekenhuis en/of zelfstandig behandelcentrum. Heeft u vrijwillig gekozen voor een extra eigen risico, dan kan de uiteindelijk factuur hoger uitvallen dan het eerder genoemde basisbedrag van € 385.
15. Hoe snel kan ik resultaat verwachten van een haargroeimiddel dat door mijn dermatoloog wordt voorgeschreven?
Het kan enige tijd duren voordat de resultaten zichtbaar worden. Haargroeimiddelen dienen langdurig gebruikt te worden. U dient rekening te houden met een periode van 3 tot 6 maanden voordat de eerste verbeteringen zichtbaar zijn. Pas als er na 6 maanden nog geen verbetering is, kan de arts u een ander middel voorschrijven. Om de bereikte resultaten te behouden, dient u het haargroeimiddel te blijven gebruiken. Doet u dit niet? Dan keert de haaruitval na verloop van tijd weer terug.
16. Hoe weet ik of een dermatoloog ervaring heeft met het behandelen van haaruitval?
Zowel ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en privé klinieken stellen medewerkers vaak voor. Dit kan via een website of een patiënten folder. De specialisaties van de artsen worden omschreven. Online kunt u ook zoeken naar een bepaalde dermatoloog. Zowel de specialisaties als patiënt ervaringen bieden uitkomst en geven u meer informatie.
17. Kan elke willekeurige dermatoloog mij adviseren?
Dermatologen zijn gespecialiseerde artsen met een zeer brede basis. Ze hebben kennis op het gebied van huidaandoeningen. Dit betreft de volledige huid, van kop tot teen. In principe kan elke dermatoloog een diagnose stellen bij huid- en haarklachten. Wilt u meer specifiek advies? Dan kunt u overwegen om een gespecialiseerde dermatoloog te raadplegen. De behandeling die voorgesteld wordt zal doorgaans niet afwijken van de mening van de dermatoloog in uw plaatselijke ziekenhuis.
18. Wat moet ik nog meer weten als ik een dermatoloog zoek?
Een dermatoloog kan u helpen bij het vaststellen van de oorzaak en het behandelen van ongewenste haaruitval. U kunt hiervoor zowel terecht bij een dermatoloog die werkzaam is in het ziekenhuis bij u in de buurt, als bij een dermatoloog werkzaam voor een zelfstandig behandelcentrum of privé kliniek.
Laatst bijgewerkt op: 27-02-2019