Kaal worden
Alopecia Androgenetica, ook wel mannelijke kaalheid genoemd, is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen. Deze vorm komt bij vrouwen en kinderen zelden voor, aangezien de aanwezigheid van mannelijke hormonen (androgenen) een rol speelt en deze hormoonspiegel bij mannen na de puberteit hoog is.
Haarstichting video
Belangrijkste info over kaal worden in 1 minuut
Kaalheid is in veel gevallen erfelijk. Het is echter niet zo dat het nageslacht hetzelfde haaruitvalpatroon heeft als de ouders.
Bij erfelijke haaruitval begint het meestal met inhammen op het voorhoofd of boven op de achterkant van het hoofd. De haaruitval kan op elke leeftijd beginnen, in extreme gevallen al bij 15-jarigen.
Het haaruitval patroon verschilt per persoon. Sommige mensen verliezen alle haren op bepaalde plekken, wanneer de haaruitval op jonge leeftijd begint, is de kans echter groot dat de desbetreffende persoon helemaal kaal wordt en er slechts een haarkrans over blijft.
Indien er gedurende langere tijd meer haren uitvallen dan er terug groeien en de terug groeiende haren worden te klein en dun om te zien, ontstaat er kaalhoofdigheid. Dit kan verschillende vormen aannemen, zie hiervoor de haarkaarten.
-------
Kaal worden tegengaan
Er zijn verschillende methoden en behandelingen voor mensen die te kampen hebben met verschillende stadia van haaruitval. Kaal worden tegengaan kan dus op verschillende manieren.
Een goede oplossing tegen kaalheid is vaak de haartransplantatie behandeling. Dit wordt onder andere uitgevoerd door onze sponsor het Hair Science Institute.
Kaal worden FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over kaal worden komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Op welke leeftijd begint haaruitval of kaal worden?
Ongewenste haaruitval en kaalheid zijn niet leeftijdsgebonden. Met het verstrijken van uw leeftijd wordt het haar vaak dunner. Dit is onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Mannen en vrouwen die geconfronteerd worden met zogenaamde erfelijke kaalheid, kunnen al vanaf de puberteit last hebben van haaruitval.
2. Waarom word ik kaal?
De meest voorkomende oorzaak van kaalheid is Alopecia androgenetica, ook wel mannelijke kaalheid genoemd. Deze vorm van haaruitval treft zowel mannen als vrouwen en is erfelijk bepaald. Onder invloed van het mannelijke DHT-hormoon wordt het haargroeiproces verstoord, wat uiteindelijk kan leiden tot volledige kaalheid. Door genetische aanleg worden sommige mensen wel getroffen en anderen weer niet.
3. Wat is het verschil tussen tijdelijke en blijvende kaalheid?
Haaruitval en kaalheid die veroorzaakt worden door ziekten, medische ingrepen, stress en medicatie gebruik zijn vaak tijdelijk. Na het beëindigen van de kuur en het herstel na ziekte begint het haargroeiproces doorgaans vanzelf opnieuw. Erfelijke kaalheid daarentegen is blijvend. Wanneer de haren zijn uitgevallen, komen ze uit zichzelf niet meer terug.
4. Kan ik iets doen aan tijdelijke kaalheid?
Ja. Heeft u door stress, ziekte of een medische behandeling last van tijdelijke haaruitval? Dan kunt u daar wat aan doen. U kunt kiezen voor het dragen van een haarwerk of een pruik. Moderne haarwerken zijn van prima kwaliteit en als het haarwerk goed is aangemeten, is het vrijwel niet van echt haar te onderscheiden. Het is ook mogelijk om tijdelijke haaruitval met haargroeimiddelen te beperken. Wetenschappelijk effectief bewezen haargroeimiddelen kunnen door een (huis)arts voorgeschreven worden.
5. Hoe verloopt typische mannelijke kaalheid bij mannen?
Mannen die last hebben van Alopecia androgenetica kunnen dit vaak het eerste zien aan dieper wordende inhammen en een terugtrekkende haargrens. Als de haaruitval verder is gevorderd, zal ook de kruin steeds meer haar verliezen. Erfelijke haaruitval kan uiteindelijk tot volledige kaalheid leiden.
6. Hoe verloopt Alopecia androgenetica bij vrouwen?
Het verloop van haaruitval bij vrouwen die leiden aan erfelijke kaalheid, is meestal anders dan bij mannen. Bij vrouwen wordt het haar over het hele hoofd geleidelijk aan dunner.
7. Wat kan ik doen tegen kaalheid?
Kaalheid kan tegenwoordig vaak op verschillende manieren behandeld worden. Om voor een succesvolle behandeling in aanmerking te komen, is het belangrijk dat de haaruitval nog niet te ver gevorderd is. Moderne technieken als een FUE haartransplantatie worden uitgevoerd met lichaamseigen materiaal. Dit donormateriaal bestaat uit haarzakjes die geoogst worden uit uw haarkrans aan de achterzijde van het hoofd. Is de kaalheid al te ver gevorderd, dan kunt u een micro haar pigmentatie behandeling overwegen.
8. Hoe kan het dat de resultaten van een haartransplantatie blijvend zijn?
De resultaten van haartransplantaties zijn blijvend. Dat wilt zeggen dat de getransplanteerde haarzakjes uw leven lang haren blijven produceren. Haarzakjes in de haarkrans zijn namelijk niet gevoelig voor het DHT-hormoon dat kaalheid veroorzaakt. Na een haartransplantatie kan uw haar door het natuurlijke verouderingsproces wel dunner worden.
9. Zijn er andere, niet operatieve, behandelingen tegen kaalheid?
Ja. Zeker in de beginfase van het haarverlies kunt u een haartransplantatie te ingrijpend vinden. Beginnende kaalheid kan verminderd worden met het gebruik van haargroeimiddelen zoals Dutasteride, Finasteride, Minoxidil en de Diane 35 pil. Deze haargroeimiddelen verminderen het haarverlies. De eerste resultaten worden zichtbaar, nadat u de middelen een paar weken tot maanden gebruikt. De effecten die bereikt worden zijn tijdelijk. Op het moment dat u stopt met het gebruik keert de haaruitval na verloop van tijd terug. Let op dat dergelijke haargroeimiddelen ook behoorlijk heftige bijwerkingen kunnen hebben.
10. Kies ik voor een haargroeimiddel of een haartransplantatie?
Bent u huiverig voor een chirurgische ingreep? Dan kunt u altijd beginnen met de kaalheid te verminderen of stabiliseren door het gebruik van een haargroeimiddel. Bent u na verloop van tijd het gebruik moe of heeft u te veel last van de bijwerkingen? Een afspraak bij een haartransplantatie kliniek is snel gemaakt. U kunt uzelf in de tussenliggende tijd voorbereiden op een eventuele haartransplantatie.
11. Kom ik in aanmerking voor een haartransplantatie?
U komt niet automatisch in aanmerking voor een haartransplantatie. Een aantal factoren zijn hierbij van invloed. Zo moet de oorzaak van het haarverlies bekend zijn. Erfelijke kaalheid die niet te ver gevorderd is en waarbij u over voldoende donormateriaal beschikt, is een goed uitgangspunt voor een haartransplantatie. Kaalheid die veroorzaakt wordt door een ziekte of medische ingreep, komt in de regel niet voor een haartransplantatie in aanmerking. Deze vorm van kaalheid is in de regel ook tijdelijk van aard.
12. Hoe weet ik of ik een haartransplantatie kan ondergaan?
Geschiktheid voor een haarstamcel transpalntatie of een FUT of FUE haartransplantatie wordt door een haartransplantatie specialist vastgesteld. Als u een behandeling overweegt, kunt u bij een of meerdere haartransplantatie klinieken een afspraak maken voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek zal de behandelend arts uw situatie beoordelen. Bent u geschikt voor een haartransplantatie? Dan ontvangt u in de regel een persoonlijk behandelvoorstel.
13. Is een haartransplantatie geschikt voor kalende vrouwen?
Ja. Met de voortdurende ontwikkelingen van de haartransplantatie technieken kiezen steeds meer vrouwen voor een behandeling. De behandeling wordt dankzij moderne innovaties een stuk toegankelijker. Waar voorheen uw haar gemillimeterd werd voor aanvang van de behandeling, is dat niet meer nodig. Vrouwen worden namelijk meestal behandeld met een haarsparende haartransplantatie. Bij deze ingreep wordt alleen het haar in het donorgebied kortgeschoren. Na afloop valt het omliggende haar eroverheen. Het is dan niet zichtbaar dat u een haartransplantatie heeft ondergaan.
14. Volstaat een behandeling om het kaal worden tegen te gaan?
Het aantal behandelingen dat nodig is voor een optimaal resultaat, hangt af van de mate van kaalheid. Relatief kleine ingrepen als het opvullen van diepe inhammen gaan sneller dan een complexe haartransplantatie, waarbij een groot aantal grafts getransplanteerd wordt. Een ingrijpende FUE haartransplantatie kan over meerdere behandeldagen verspreid worden. Soms kan het nodig zijn om met een tweede behandeling een betere haardichtheid te bereiken. Ervaren haartransplantatie specialisten kunnen u hier meer over vertellen.
15. Heeft een haartransplantatie altijd goede resultaten?
Kaal worden beschadigt uw zelfvertrouwen. Een haartransplantatie maakt daar komaf mee. Het kan echter voorkomen dat de resultaten van de haartransplantatie niet aan uw verwachtingen voldoen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Soms kan een behandelend specialist niet voldoende ervaring hebben met het uitvoeren van een behandeling. Daarnaast kan het resultaat negatief beïnvloed worden, omdat uw verwachtingspatroon niet strookt met wat realistisch gezien haalbaar is. Haartransplantatie klinieken geven u tips en adviezen die u toepast voor en na de haartransplantatie. Door de instructies op te volgen, kunnen de resultaten verbeterd worden.
16. Kan het resultaat van een haartransplantatie verbeterd worden?
U kunt om wat voor reden dan ook ontevreden zijn met het bereikte resultaat. Eerdere resultaten van haarimplantaties kunnen vaak verbeterd of gecorrigeerd worden. De mogelijkheid hiertoe hangt af van het donormateriaal. Als u eerder behandeld bent met de FUT techniek kan de huid in het donorgebied soms beschadigd zijn door het hechten. Ervaren haartransplantatie specialisten kunnen u persoonlijk adviseren over de mogelijkheden in uw situatie.
17. Mijn kaalheid is te ver gevorderd. Is er een andere behandelmogelijkheid?
Ja. Ook als u volledig kaal bent en daar iets aan wilt laten doen zijn er mogelijkheden. Als u geen haarwerk wilt dragen, kunt u een micro haar pigmentatie behandeling overwegen. Hierbij worden pigmenten in uw huid aangebracht die het idee van natuurlijke stoppels geven. Mannen krijgen hierdoor een fris geschoren uiterlijk.
18. Kan micro haar pigmentatie ook bij een dunner wordende haardos toegepast worden?
Ja. Dunner wordend haar kan met micro haar pigmentatie optisch verdicht worden. Met de verfijnde apparatuur worden hypoallergene pigmenten ingebracht. De behandeling geeft direct zichtbaar resultaat. Uw haardos lijkt door de aangebrachte stoppels voller.
19. Is micro haar pigmentatie blijvend?
Ja en nee. De pigmenten die gebruikt worden bij micro haar pigmentatie zijn semi-permanent of permanent. De ingebrachte gekleurde pigmenten worden op natuurlijke wijze afgebroken als u kiest voor semi-permanente pigmenten. Het is mogelijk om de kleur bij te laten werken. Voordeel van de tijdelijke aard is dat uw haarlijn aangepast kan worden en dat u ook voor een ander kleur pigment kunt kiezen. Sommige klinieken werken alleen met permanente pigmenten. Het is dan soms wel nodig om na een aantal jaar een zogenaamde touch-up behandeling te doen.
20. Is micro haar pigmentatie hetzelfde als een tatoeage?
Nee. De MHP-techniek heeft veel weg van de tatoeage techniek. De gebruikte apparatuur is echter anders en doorgaans verfijnder. Gebruikte semi-permanente pigmenten zijn tijdelijk, biologisch en hypoallergeen. Met het verstrijken van de tijd vervaagt de kleur geleidelijk aan. Dit zonder dat de gebruikte pigmenten blauw of groen verkleuren. Bij een tatoeage zijn de resultaten permanent. Verkleuring kunnen dan wel voorkomen.
21. Kan ik een proefstukje laten zetten?
Als u niet zeker bent dat allergische reacties uitblijven, kunt u bij sommige klinieken een proefstukje laten aanbrengen. Micro haar pigmentatie specialisten kunnen u hierover informeren.
22. Waar kan ik terecht voor een MHP-behandeling?
In binnen- en buitenland zijn een aantal MHP-specialisten werkzaam. U kunt hiervoor terecht bij schoonheids- en/of haarklinieken. Vergelijk de tarieven en mogelijkheden met elkaar, voordat u uw keuze voor een behandelaar bepaalt.
23. Waar vind ik meer informatie over MHP-behandelingen?
Er bestaan dus verschillende manieren om kaalheid of het kaal worden tegen te gaan. Online is veel informatie te bekijken en lezen. Lees ervaringsverhalen van anderen en bekijk MHP voor en na foto’s. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer MHP-video’s beschikbaar. U kunt op deze manier zien hoe een behandeling verloopt en welke resultaten u kunt verwachten.
24. Kan ik door het laten zetten van een permanent kaal worden?
Permanenten is een behandeling die een zekere impact heeft op uw haar. Als de elastiekjes die gebruikt worden om de rollers te bevestigen te strak om het haar worden gezet, wordt het haar afgeklemd. De afklemming zorgt ervoor dat de haar beschadigd kan raken. Uw haar kan hierdoor sneller afbreken of eerder uitvallen. Van kaalheid is meestal geen sprake, wel kan uw haar door het verkeerd toepassen van de behandeling beschadigd raken.
25. Veroorzaakt stress kaalheid?
Haaruitval kan door ernstige, langdurige stress versneld worden. Bij een vermoeden van stress gerelateerde haaruitval is het zaak om zo snel mogelijk de veroorzakende factor weg te nemen. Neem wat meer tijd voor uzelf en probeer wat meer te gaan bewegen of sporten. Dit zijn momenten waarop het stress niveau zakt. Haaruitval door stress is veelal tijdelijk. Als u beter in uw vel zit en tijd voor uzelf blijft nemen zal het haarverlies mogelijk weer verminderen en na verloop van tijd herstelt het haargroeiproces zich. Volledige kaalheid door stress komt vrijwel nooit voor.
26. Kan ik door het dragen van een pet kaal worden?
Nee. Door het regelmatig dragen van een hoofddeksel kan er normaal gesproken geen toename van haaruitval ontstaan. Een pet of hoed die te strak op uw hoofd zit, kan over het haar schuren. Afhankelijk van het materiaal waar het hoofddeksel van is gemaakt, kan het haar wel beschadigd raken. Als u een pet draagt op warme zomerdagen kan het hoofd wat eerder gaan zweten, wat uiteindelijk de poriën en haarzakjes kan verstoppen. Voor gezond haar is het belangrijk om het haar met een verzorgende, reinigende shampoo te wassen. Door dit te doen worden de dode huidcellen verwijderd en voorkomt u doorgaans verdere beschadiging van het haar.
27. Stopt een haargroeimiddel haaruitval en werkt het bij iedereen?
Haargroeimiddelen zoals Minoxidil, Dutasteride, Finasteride en de Diane pil hebben bewezen resultaten. De resultaten die bereikt worden verschillen echter wel sterk per persoon. Dat geldt zowel voor de termijn waar binnen de eerste verbeteringen zichtbaar zijn als de mate waarin. Heeft u na een gebruik van 6 tot 9 maanden nauwelijks tot geen verminderde haaruitval waargenomen? Dan is het niet waarschijnlijk dat het gebruikte haargroeimiddel bij u aanslaat.
28. Valt het op als ik een haarwerk draag om kaalheid te verbergen?
Dat hangt er van af wanneer u precies voor een haarwerk kiest. Bij beginnende haaruitval en een dunner wordende haardos zal het niet zomaar opvallen dat u een haarwerk draagt. Als de kaalheid al in een verder gevorderde fase is, dan valt het verschil met voorheen natuurlijk wel op. Haarwerken en pruiken kunnen tegenwoordig echter zo mooi worden gemaakt, dat het nauwelijks van echt haar te onderscheiden is.
29. Hoe kies en koop ik een haarwerk?
Ervaren haarwerkspecialisten zijn u hierbij graag van dienst. Door een afspraak te maken met een haarwerkspecialist bij u in de buurt, bent u in de gelegenheid om aan te geven welk soort haarwerk u precies zoekt. Het is mogelijk om diverse modellen te proberen en een haarwerk volledig op wens en maat samen te stellen.
Gerelateerde onderwerpen
- Nieuwe doorbraak op het gebied van haargroeimiddelen?
- Star Trek acteur vertelt inspirerend verhaal over zijn ervaring met kaalheid
- De strijd tegen kaalheid
- Interview met Dean Saunders over zijn ervaring omtrent haaruitval
- Een echtscheiding veroorzaakt geen haarverlies bij vrouwen wanneer er goed met stress kan worden omgegaan
- Haarverlies bij vrouwen - Suggesties voor vrouwen met dunner wordend haar
- De garanties van haaruitval producten - Wat zijn ze waard?
- Hoe mannen kunnen omgaan met haaruitval
- Haaruitval bij vrouwen tijdens en na een zwangerschap
- 7 factoren die u kunnen helpen bij het kiezen van de beste anti-haaruitval shampoo
- Waardoor wordt uw (erfelijke) haaruitval veroorzaakt en hoe kunt u dit zelf herkennen?
- De laserkam (LLL) tegen haaruitval en het gebruik hiervan
- [email protected] Series: Hair Loss and Hair Restoration
- Kan reizen haarverlies veroorzaken?
- Staat haarverlies en haaruitval in verband met een lage spermatelling of andere seksuele problemen?
- RepliCel, haarklonen, mogelijk snel een oplossing tegen haaruitval en kaalheid?
- Dé 2 oorzaken van haaruitval bij vrouwen en 15 mogelijke oplossingen
- Weer een stap vooruit in de strijd tegen haaruitval
Laatst bijgewerkt op: 07-03-2021