Minoxidl
Haarverlies behandelen met Minoxidil
Minoxidil, ook bekend onder de naam Rogaine, is de eerste lotion die is geregistreerd voor de behandeling van haarverlies.
Rogaine is eigenlijk ontwikkeld als een middel tegen hoge bloeddruk. Onderzoekers ontdekten dat bij mensen die minoxidil gebruikten het haar ging groeien. Hoe minoxidil precies werkt tegen haarverlies is nog niet bekend.
Haarstichting video
Belangrijkste info over Minoxidil in 1 minuut
Minoxidil is verkrijgbaar als lotion die twee keer per dag op de hoofdhuid moet worden aangebracht. Het is een goed verdragen behandeling die weinig bijwerkingen heeft. Er zijn aanwijzingen dat het de haargroei kan bevorderen. Uit onderzoeken is gebleken dat minoxidil bij mannen en vrouwen die sinds kort een klein kaal plekje hebben de beste resultaten geeft. Minoxidil kan tegenwoordig niet meer zonder recept in de apotheek of drogisterij worden gekocht. Dit was voorheen wel het geval.
Minoxidil alleen nog op recept verkrijgbaar
Tegenwoordig kan het alleen op recept worden verkregen bij de huisarts of dermatoloog.
Voor meer informatie over Minoxidil kunt u uw dermatoloog benaderen.
De volledige bijsluiter van Minoxidil kunt u hier vinden.
Behandeling voor haaruitval
Online Minoxidil bestellen?
Afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven gestart om Finasteride eenvoudiger (online) te kunnen bestellen. Een voorbeeld hiervan is de Regenboog Apotheek. Deze apotheek levert de finasteride, minoxidil en/of dutasteride op doktersrecept. Er is zelfs een speciale site voor ontwikkeld, dit is www.haargroeiapotheek.nl. Hierop kunnen de benodigde formulieren gedownload worden. Zodra deze formulieren ondertekend zijn door een bevoegde behandelaar (psychiater, arts, verpleegkundig specialist) is het formulier automatisch een geldig recept. Na ontvangst van het recept wordt er via de mail informatie toegezonden aan de patiënt/ontvanger. De factuur voor de medicatie volgt achteraf. De medicatie wordt landelijk via de post geleverd in een neutrale envelop. Dit gebeurt in platte potjes die door de brievenbus kunnen. Er hoeft zodoende niet iemand thuis te zijn voor ontvangst.
Minoxidil FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over Minoxidil komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is Minoxidil?
Minoxidil is ontwikkeld als een middel om de bloeddruk te verlagen. Gedurende de testfase van het geneesmiddel werd duidelijk dat onder de gebruikers een significante toename van de lichaamsbeharing zichtbaar was. Minoxidil werd daarna verder ontwikkeld als haargroeimiddel.
2. Hoe werkt Minoxidil?
Door Minoxidil aan te brengen op de hoofdhuid worden de haarzakjes gestimuleerd. Haarzakjes die in de zogenaamde rustfase zitten, gaan over in de groeifase, waardoor het haar weer begint te groeien. Verschillende onderzoeken zouden aangetoond hebben dat Minoxidil de bloedtoevoer naar uw haarzakjes stimuleert. Het aantal actieve haarzakjes neemt toe en de groeifase van de haren wordt verlengd. Als er op hetzelfde moment een groter aantal haarzakjes in de groeifase zit, neemt de haardichtheid verder toe. Minoxidil moet meestal tweemaal per dag worden aangebracht en ingemasseerd. Het is het beste als hier ongeveer 12 uur tussen zit. Daarom kiezen de meeste mensen er voor om dit ’s ochtends aan te brengen en voor het slapen gaan.
3. Wie kan Minoxidil gebruiken?
Minoxidil is een van de weinige effectieve haargroeimiddelen dat zowel door mannen als vrouwen gebruikt kan worden. Vaak wordt aan mannen de 5% Minoxidil versie aangeraden. Vrouwen beginnen vaak eerst met 2% Minoxidil.
4. Is Minoxidil geschikt voor mijn haaruitval?
Bij ongewenste haaruitval en dunner wordend haar is Minoxidil een effectief haargroeimiddel. Voordat u begint met het gebruiken van Minoxidil, wordt geadviseerd om de oorzaak van het haarverlies vast te laten stellen. U kunt dit door een huisarts of dermatoloog laten doen. Bespreek met uw arts de mogelijkheden die het gebruik van Minoxidil voor u kunnen hebben. In de praktijk is het een product dat eenvoudig te gebruiken is.
5. Hoe kan ik Minoxidil gebruiken?
Lees voor gebruik van de lotion altijd de gebruiksaanwijzing en volg de instructies van uw arts en/of apotheker. Het is belangrijk om de lotion aan te brengen op droog haar. De manier waarop Minoxidil toegediend kan worden, verschilt per product. Uw apotheker zal een advies uitbrengen afhankelijk van de grootte van het oppervlak dat u wilt behandelen. Vermijd dat de lotion in contact komt met huidoppervlaktes waar u géén haargroei wilt hebben. Gebeurt dit toch, was daarna de betreffende huid grondig. Als u wat lotion in de ogen, neus of mond krijgt, begin dat dan direct te spoelen met een grote hoeveelheid water.
6. Heb ik direct zichtbaar resultaat?
Nee. U dient Minoxidil meestal minimaal 4 maanden te gebruiken, voordat de eerste resultaten zichtbaar zijn. Deze periode is bij verschillende gebruikers anders. Heeft u na een jaar nog geen zichtbare veranderingen? Dan kunt u in overleg met uw arts stoppen met het gebruik. Minoxidil heeft niet bij iedereen effect.
7. Zijn de resultaten blijvend?
Nee. Om de gewenste resultaten te blijven behouden, is het belangrijk om het product dagelijks te blijven gebruiken. Als u stopt met het gebruik, kan de haaruitval op termijn weer terugkeren.
8. Wanneer wordt het gebruik van Minoxidil afgeraden?
In sommige gevallen kan een arts of dermatoloog het gebruik van Minoxidil afraden. Zeker in de volgende situaties gebruikt u Minoxidil liever niet. Tijdens een zwangerschap, een kinderwens of als u borstvoeding geeft. Minoxidil kan overmatige haargroei bij uw baby / kind veroorzaken. Voorafgaand aan het gebruik dient eerst de oorzaak van uw haaruitval te worden vastgesteld. Daarbij kan een arts direct zien of u last heeft van een huidaandoening, waardoor Minoxidil niet gebruikt kan worden. Ook als u een hartaandoening heeft met daarbij een verhoogde bloeddruk, is regelmatige medische controle noodzakelijk. Mannen of vrouwen die een allergische (huid)reactie vertonen op de bestanddelen van Minoxidil kunnen in overleg met een arts kijken welk alternatief haargroeimiddel beter geschikt is.
9. Welke bijwerkingen heeft Minoxidil?
Het gebruik van Minoxidil is doorgaans zeer veilig. Bijwerkingen kunnen voorkomen, net zoals bij ieder ander geneesmiddel. De meest gemelde bijwerkingen zijn onder meer overgevoeligheid voor de bestanddelen, waardoor jeuk, irritatie of een allergische reactie ontstaat. Minoxidil kan overmatige haargroei veroorzaken. Voorkom daarom dat het product in contact komt met uw huid waar geen haargroei gewenst is, zoals uw gezicht. Komt er lotion op uw gezicht terecht, was dit dan direct grondig met water. Overige bijwerkingen zijn onder meer hoofdpijn ten gevolge van vergrote bloedvaten. U kunt hiervoor een pijnstiller gebruiken. Houdt de hoofdpijn aan, ga dan naar uw arts. Krijgt u last van een verhoogde hartslag en/of pijn op de borst? Overleg dan ook met de arts die u de Minoxidil heeft voorgeschreven. De meeste bijwerkingen doen zich voor in de eerste twee weken van het gebruik. Daarna nemen ze af. Houden de bijwerkingen aan, dan kan een arts u een ander haargroeimiddel adviseren.
10. Werkt Minoxidil bij iedereen?
Nee. Minoxidil zal bij de meeste gebruikers tot zichtbare resultaten leiden. De beste resultaten worden bereikt bij mannen die jonger dan 40 jaar zijn en waarbij de haaruitval nog niet ver gevorderd is. Toch kan het in enkele gevallen voorkomen dat u niet reageert op het product. Heeft u na een jaar nog geen verbetering in de haargroei? Dan is het waarschijnlijk beter om een alternatief haargroeimiddel te gaan gebruiken.
11. Hoelang moet ik Minoxidil gebruiken?
Minoxidil is een effectief en wetenschappelijk bewezen haargroeimiddel dat alleen resultaten geeft op het moment dat het gebruikt wordt. Op het moment dat u stopt met het gebruik, keert de haaruitval na enige tijd weer terug. Wilt u een blijvend resultaat van Minoxidil? Dan is het belangrijk om het product dagelijks te blijven gebruiken. Pas na een periode van doorgaans een jaar kan met zekerheid worden gezegd of Minoxidil bij u het gewenste resultaat heeft. Als u geen last heeft van bijwerkingen, kan Minoxidil gedurende langere tijd veilig gebruikt worden.
12. Wat moet ik doen als ik Minoxidil een keer vergeet aan te brengen?
Minoxidil een keer vergeten is niet erg. U kunt het middel daarna alsnog aanbrengen. Probeer om een dagelijkse routine in te brengen in uw dagschema. Dit kunt u doen door Minoxidil op vaste tijden te gebruiken. Hierdoor wordt de kans op een vergeten dosis aanzienlijk kleiner.
13. Is Minoxidil alleen op recept verkrijgbaar?
De merkloze Minoxidil lotion is zonder recept verkrijgbaar in verschillende sterktes. Vraag voor het gebruik altijd eerst advies aan een huisarts of dermatoloog. Deze kan u vertellen welke sterkte in uw situatie veilig gebruikt kan worden.
14. Wanneer kan ik Minoxidil beter niet gebruiken?
Als u overgevoelig bent voor de stoffen in Minoxidil, dan kan eventueel een andere behandeling bij haaruitval worden voorgesteld. Daarnaast wordt Minoxidil afgeraden aan hartpatiënten, mensen met een hoge bloeddruk alsook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Minoxidil heeft daarnaast niet altijd een even goede werking in combinatie met sommige geneesmiddelen. Vraag altijd eerst advies aan uw huisarts. Deze kan een haargroeimiddel voorschrijven dat het beste past bij uw situatie.
15. Kan ik Minoxidil meer dan twee keer per dag gebruiken voor een snellere haargroei?
Nee, Minoxidil werkt niet beter of sneller als u het meerdere keren per dag aanbrengt. Voor een optimale werking, en om bijwerkingen te beperken, gebruikt u het product volgens voorschrift.
16. Kan ik mijn haar kleuren of permanenten als ik Minoxidil gebruik?
Ja. De effecten van Minoxidil worden niet beïnvloed of verminderd door het kleuren en/of permanenten van uw haar. Om huidirritaties te voorkomen is het belangrijk om alle aanwezige Minoxidil restjes zorgvuldig uit het haar te spoelen, voordat u naar de kapper gaat.
17. Kan ik Minoxidil aanbrengen en een uur later mijn haar wassen?
Nee, om de Minoxidil optimaal te laten werken, is het beter om na het aanbrengen zo’n 3 uur te wachten voordat u uw haar wast.
18. Komt ongewenste haargroei door het gebruik van Minoxidil voor?
Het kan voorkomen dat Minoxidil haargroei tot gevolg heeft op plaatsen waar u dat liever niet ziet. Breng daarom het middel altijd voorzichtig aan op uw hoofdhuid en vermijd contact met andere plaatsen zoals uw gezicht.
19. Welke bijwerkingen heeft Minoxidil?
De meeste voorkomende bijwerkingen zijn jeuk en andere huidirritaties op plaatsen waar u de Minoxidil heeft aangebracht. Minoxidil bevat alcohol, waardoor u mogelijk last kunt krijgen van (huid)irritaties. Deze irritaties komen soms voor bij dunne, gevoelige huidoppervlaktes, zoals rondom de ogen. Komt het product per ongeluk in contact met de huid? Spoel dit dan af met grote hoeveelheden koud kraanwater. Houden de jeuk en irritaties langdurig aan? Neem dan contact op met uw arts.
20. Is Minoxidil veilig?
Als u Minoxidil volgens voorschrift gebruikt, dan is het een veilig haargroeimiddel. Het kan langdurig gebruikt worden door zowel mannen als vrouwen.
21. Wat gebeurt er als ik stop met het gebruik van Minoxidil?
Om de haaruitval blijvend te verminderen, moet u Minoxidil blijven gebruiken. Als u stopt met het gebruik, dan keert de haaruitval gemiddeld na drie tot vier maanden terug.
22. Zijn er alternatieve haargroeimiddelen voor Minoxidil?
Het aantal wetenschappelijk effectief bewezen haargroeimiddelen is beperkt. Minoxidil is naast de Diane pil het enige middel dat ook door vrouwen gebruikt kan worden. Het is een middel dat zowel veilig als eenvoudig in gebruik is. Bij een verantwoord gebruik volgens voorschrift blijft de kans op bijwerkingen uiterst klein. Als Minoxidil bij u niet de gewenste resultaten tot gevolg heeft kan een arts u, als man, eventueel Finasteride of Dutasteride voorschrijven. Dit zijn echter haargroeimiddelen die serieuze, blijvende bijwerkingen tot gevolg kunnen hebben.
23. Vanaf welke leeftijd kan ik Minoxidil gebruiken?
Van een leeftijdsbeperking is geen sprake, maar artsen raden het gebruik van Minoxidil door minderjarigen af. Een huisarts of dermatoloog kan advies geven over een haargroeimiddel dat eventueel veilig gebruikt kan worden, zonder dat daar risico’s aan zijn verbonden.
24. Kan Minoxidil gebruikt worden om baardgroei te verbeteren?
Als haargroeimiddel wordt Minoxidil voornamelijk geadviseerd voor het gebruik bij uw hoofdhaar. Dat neemt niet weg dat bij onvoldoende baardgroei het product ook regelmatig wordt gebruikt. Wees echter altijd voorzichtig bij het aanbrengen van Minoxidil op uw gezicht en vermijd dat het product in aanraking komt met plaatsen waar haargroei niet gewenst is.
25. Kan ik zwemmen of mag mijn haar nat worden na het gebruik van Minoxidil?
U dient er rekening mee te houden dat hoe langer u wacht met het nat maken van uw haar, hoe beter de Minoxidil opgenomen kan worden. Zo is het tijdens bijvoorbeeld een korte vakantie geen probleem als u na een behandeling met Minoxidil een uurtje later besluit om een frisse duik te nemen. In het verleden heeft onderzoek uitgewezen dat na een uur na het aanbrengen zo’n 50% van de Minoxidil is geabsorbeerd. Bent u thuis, wacht dan minimaal 3 uur met het nat maken van uw haar.
26. Kan ik na het gebruik van Minoxidil styling producten gebruiken?
Geadviseerd wordt om producten als gel, wax, haarlak, serums of haar verdikkende producten aan te brengen voor de Minoxidil. U kunt dan op effectieve wijze uw haar stylen. Wacht met het aanbrengen van de Minoxidil totdat het stylingproduct volledig is opgedroogd. Het nadeel van stylingproducten die na de Minoxidil worden aangebracht is dat ze een verdunnende werking hebben en belemmerend werken op de opname van de Minoxidil in het haar.
27. Kan ik zonnecrème of andere huidverzorging gebruiken in combinatie met Minoxidil?
Ja, maar geef de Minoxidil zeker een uur de tijd om goed opgenomen te worden. Daarna kunt u een hoofdhuidproduct zoals zonnecrème of een olie aanbrengen. Net zoals bij zwemmen en/of het nat maken van uw haar geldt dat hoe langer u wacht, hoe beter de Minoxidil opgenomen kan worden. Als u een keertje een iets kortere tijd in acht neemt is dat geen ramp, maar maak er geen gewoonte van.
28. Kan Minoxidil gebruikt worden als ik zwanger ben?
Tot aan de conceptie is het gebruik van Minoxidil toegestaan. Tijdens een zwangerschap wordt het gebruik echter afgeraden. Zodra een zwangerschap wordt bevestigd, zal een arts u aanraden het gebruikt te stoppen. Door de toename van hormonen tijdens de zwangerschap wordt de actieve fase van het haargroeiproces verlengd, waardoor uw haar er dikker uitziet. Wanneer de baby is geboren kan de haaruitval terugkeren. Geeft u geen borstvoeding of bent u daar mee gestopt, dan zal een arts het gebruik van Minoxidil niet langer als bezwaarlijk zien. Neem altijd contact op met een huisarts of dermatoloog, voordat u weer begint met het gebruik van dit haargroeimiddel. Eventueel kan een andere dosering geadviseerd worden.
Gerelateerde onderwerpen
- Nieuwe ontwikkeling: Haargroeimiddel voor wimpers
- Haargroeimiddel Propecia / Finasteride in de problemen
- Haargroeimiddel Crescina in Italië van de markt gehaald
- Finasteride krijgt mogelijk concurrentie van een nieuw haargroeimiddel
- Minoxidil – Hoe vrouwen Minoxidil zouden moeten gebruiken
- De garanties van haaruitval producten - Wat zijn ze waard?
- Verschillende goede huis, tuin en keuken methoden voor een gezonde haargroei
- 7 factoren die u kunnen helpen bij het kiezen van de beste anti-haaruitval shampoo
- De laserkam (LLL) tegen haaruitval en het gebruik hiervan
- RepliCel, haarklonen, mogelijk snel een oplossing tegen haaruitval en kaalheid?
- Zijn haargroeimiddelen of medicijnen tegen haaruitval nodig naast een haartranspantatie?
Laatst bijgewerkt op: 12-04-2022