Online test©
Door deze test te maken kunt u er achter komen wat voor soort haaruitval. Verder wordt er aan de hand van uw resultaten een advies gegeven. Wanneer er sprake is van haaruitval, raadt de Haarstichting aan om dit altijd eerst te laten onderzoeken door uw huisarts of een dermatoloog.
Klik op onderstaande figuur om de online test op haaruitval te doen.
Deze test is ontwikkeld door wetenschapper E.J.J. van Wooning MSc.
Aan deze test en de bijbehorende adviezen kunnen geen rechten worden ontleend. De test is ontwikkeld om slechts een indicatie/simpele afspiegeling te geven van uw situatie. De geleverde informatie is niet bedoeld als vervanger van een (medisch) consult, maar ter aanvulling en oriëntatie.
Online test haaruitval haarproblemen – FAQ
1. Is de online test betrouwbaar?
De test is ontwikkeld om een indicatie te geven van uw situatie. Als u te maken heeft met haarverlies en de oorzaak wilt weten, wordt geadviseerd om contact op te nemen met uw huisarts of een dermatoloog.
2. Hoe kan ik haaruitval thuis controleren?
Met een trektest kan de ernst van haaruitval gemeten worden. Verspreid over het hoofd neemt u kleine strengen bestaande uit ongeveer 40 haren. Trek zachtjes aan het haar. Als er uit een streng meer dan 6 haren vallen, kan dat duiden op haarverlies. Een trektest kan thuis gedaan worden, maar wordt ook door artsen gedaan.
3. Is de online test geschikt om de kans op kaalheid te weten te komen?
Nee, de online test geeft informatie over haaruitval en is indicatief bedoelt. Wanneer erfelijke kaalheid binnen uw familie regelmatig voorkomt, kan een dermatoloog uw DNA-testen op de gevoeligheid voor dihydrotestosteron.
4. Hoelang duurt de online haaruitval test?
De test bestaat uit 10 vragen. Aan het einde van de test krijgt u een advies. Het beantwoorden van de vragen neemt niet veel tijd in beslag.
5. Waarom is de online test ontwikkeld?
Mensen met haarverlies wachten nog altijd lang met het vragen van advies aan een arts. De test maakt deze stap makkelijker. De test geeft inzicht in haarverlies en legt uit waarom het belangrijk is om een arts te raadplegen.
6. Kan haaruitval behandeld worden?
Wacht bij een vermoeden van haaruitval niet te lang met het ondernemen van actie. De eerste stap in het behandelproces is het kennen van de oorzaak. Haaruitval kan tijdelijk, maar ook permanent zijn. Het kennen van de oorzaak is nodig om een goede oplossing te vinden.
7. Is mijn levensstijl van invloed op haarverlies?
Voedingstekorten, stress, traumatische gebeurtenissen en de manier waarop uw haar wordt verzorgd zijn van invloed op de haargroei. Bescherm uw haar tegen schadelijke in- en externe factoren, ontspan regelmatig en neem tijd voor uzelf. Gezonde en afwisselende voeding draagt bij aan uw gezondheid. Vitamine en mineraal tekorten kunnen haaruitval veroorzaken.
8. Op welke leeftijd kan haaruitval beginnen?
Haarverlies kan op bijna elke leeftijd voorkomen. Zowel kinderen, tieners als volwassenen en ouderen kunnen met haaruitval geconfronteerd worden. Waar kinderen vaker lijden aan alopecia areata, pleksgewijze kaalheid of haaruitval door een medische behandeling ervaren, zien volwassenen erfelijke kaalheid als veel voorkomende oorzaak van haarverlies.
9. Hoe kan ik zien of ik haar verlies of kaal word?
Als u kale vlekken op uw hoofd begint op te merken of als het haar merkbaar dunner is dan eerder, dan kan er sprake zijn van overmatige haaruitval.
10. Waarom moet ik toch naar een huisarts of dermatoloog?
Een online test geeft advies, maar is niet geschikt om de oorzaak van haarverlies te bepalen. Wanneer u haaruitval heeft en dit wilt laten behandelen is het nodig om een arts onderzoek te laten doen.
11. Welke behandeling vermindert haaruitval?
Afhankelijk van de reden voor het haarverlies zal een arts proberen de oorzaak te behandelen. Tijdelijke haaruitval herstelt zich in de meeste gevallen vanzelf, al kan hier veel tijd over heen gaan. Haargroeimiddelen, laser therapie, micro haar pigmentatie, een haarwerk, mesotherapie en een haartransplantatie zijn behandelingen die bij blijvend, maar soms ook tijdelijk haarverlies voorgesteld worden.
12. Zit er verschil in de online test voor mannen en vrouwen?
Een van de eerste vragen van de test is het aangeven van uw geslacht. Het advies wordt afgestemd op de antwoorden die u geeft. Geef antwoorden die op uw situatie van toepassingen zijn, omdat anders het advies afwijkt van de realiteit.
13. Hoe ziet beginnend haarverlies eruit?
Een veel voorkomend symptoom van beginnend haarverlies is onder meer het verschijnen van kleine, ronde plekken op de hoofdhuid, maar ook andere lichaamsbeharing kan verloren gaan. Mensen met overmatige haaruitval zien een toename van de haren in een borstel of kam, op het hoofdkussen en in het doucheputje.
14. Kan ik het verschil zien tussen tijdelijk en blijvend haarverlies?
Telogeen effluvium, tijdelijke haaruitval, onderscheid zich door in korte periode veel haar uit te laten vallen. Na enige tijd houdt het haarverlies op en een paar maanden later begint het haar opnieuw te groeien. Bij blijvend haarverlies zet de haaruitval zich onverminderd door. De hoofdhuid wordt langzaam, maar zeker beter zichtbaar en mannen kunnen zonder behandeling al het haar verliezen.
15. Kan haaruitval op latere leeftijd beginnen?
Ja. Haaruitval kent geen uitzonderingen voor bepaalde leeftijden. Vooral vrouwen met alopecia androgenetica zien het haarverlies pas vanaf de menopauze en op latere leeftijd tot ontwikkeling komen.
16. Kan iedereen de online test doen?
Ja. De meerkeuze vragen zijn duidelijk. De test kan door iedereen met een vermoeden van haaruitval gedaan worden. Het is anoniem en het resultaat is een eerste advies over de te nemen stappen. Het is niet nodig om persoonlijke gegevens in te vullen. U kunt het advies afdrukken en meenemen naar uw huisarts.
17. Moet ik betalen om de test te doen?
Nee, de test is vrij beschikbaar. Het duurt een paar minuten om de vragen te beantwoorden.
18. Geeft de test een behandeladvies?
Nee, de test geeft advies over het haarverlies dat u ervaart. Een behandeladvies krijgt u van een arts, nadat de oorzaak is onderzocht.
19. Hoe wordt haaruitval onderzocht?
Een arts kan verschillende onderzoeken doen, om de oorzaak van haarverlies vast te stellen. In geval van alopecia androgenetica wijst de oorzaak zichzelf vaak aan. Een enkele keer zal een arts bloedonderzoek doen om eventuele aandoeningen of onderliggende oorzaken uit te sluiten. Ook een huidbiopt kan gedaan worden.
20. Is het onderzoek naar haaruitval pijnlijk?
Nee. De onderzoeken die gedaan worden, veroorzaken nauwelijks pijn en/of ongemak. Het nemen van een huidbiopt kan gevoelig zijn, dit is tijdelijk.
21. Wordt haaruitval bij iedereen op dezelfde manier onderzocht?
Een arts gaat vaak af op uw verhaal, uw medische achtergrond en/of eventuele aandoeningen. Op basis daarvan worden vervolgonderzoeken gedaan. Soms is aanvullend onderzoek niet nodig en kan een arts met zekerheid de oorzaak van haaruitval vaststellen tijdens het consult.Laatst bijgewerkt op: 18-06-2021