Overige behandeling(en)
Alopecia Androgenetica
Behalve haargroeimiddelen en chirurgische behandelingen zijn er nog verschillende andere mogelijkheden om haarproblemen te behandelen. Het is ook mogelijk om bepaalde behandelingen te combineren. Zo kan een haartransplantatie samen met het gebruik van camouflage een zeer mooi en natuurlijk effect opleveren.
Bovenstaande producten en/of behandelingen kunnen in veel gevallen mooie resultaten opleveren.
De behandeling van Alopecia Areata
Alopecia Areata is een aandoening van het immuunsysteem. Op zich is het een onschuldige aandoening maar het verlies van het haar en de onzekerheid over het verloop maken een patiënt met AA erg onzeker.
Vrijwel altijd veroorzaakt Alopecia Areata stress en angst, die kan overgaan in depressiviteit. De behandeling is in eerste instantie gericht op het inkaderen van de problematiek, het reduceren van de angst en stress en het vastleggen en monitoren van de aandoening. Als de aandoening na één jaar niet in remissie is kan een actieve behandeling worden overwogen. Een actieve behandeling kan sneller worden overwogen wanneer blijkt dat veel haarfollikels in de loop van het eerste jaar reeds substantieel kleiner worden. Ingrijpen vóór het einde van het eerste jaar is dan een reële optie omdat verder afwachten kan leiden tot blijvend verlies van de haarfollikels en dus tot blijvende kaalheid.
Alopecia Areata is een aandoening die vaak spontaan in remissie gaat. Om deze reden wordt in het eerste jaar afgezien van actieve behandeling. Toch is het van belang om het verloop van de aandoening in het eerste jaar te volgen aan de hand van reproduceerbare lichtopnamen van de haarloze plekken. De belangrijkste reden is te voorkomen dat haarfollikels dermate snel miniaturiseren dat herstel door behandeling ernstig wordt bemoeilijkt. Daarnaast is het ook van belang om objectief te kunnen beoordelen of herstel plaatsvindt, dan wel sprake is van consolidatie of progressie van de aandoening.
De therapie is moeilijk en in de praktijk weinig bevredigend, in het bijzonder bij kinderen. Omdat het beloop van de alopecia zo grillig is, is het niet of nauwelijks te beoordelen, of de ingestelde therapie succesvol is of dat er spontaan herstel is opgetreden [Kos, 2009, Alkhalifah A 2010].
Lokale aspecifieke prikkeltherapie met b.v. anthralin (ditranol of cignoline) behoort tot de reële behandelingsmogelijkheden en blijkt effectief bij ongeveer 50% van de patiënten [Oranje en de Waard-van der Spek, 2009, Mukherjee 2009]. Corticosteroïden geven, indien ze systemisch worden toegepast, te ernstige bijwerkingen (b.v. groeiremming), terwijl na stoppen een recidief van de haaruitval optreedt. Intralesionaal geven corticosteroïden tijdelijk herstel. Lokale toepassing
van corticosteroïden heeft weinig effect.
Zowel zinksulfaat per os als PUVA geven slechts bij een enkele patiënt resultaat,
toch spelt zink een belangrijke rol bij de haargroei. Vijf procent minoxidil-oplossing
geeft soms verbetering met dunne meestal gedepigmenteerde haren. Zij worden
nooit langer dan enige centimeters en vallen daarna meestal weer uit. Andere
supplementen zijn belangrijk als ondersteuning van de therapie [Camacho 1999,].
Immunotherapie, waardoor een contactallergie wordt opgewekt, is tot nu toe de
meest belovende therapie en geeft in 50% herstel van haargroei bij volwassenen,
zelfs in hardnekkige gevallen [Schuttelaar et al, 1999]. Diphencyprone is een stof
met een sterk sensibiliserende werking, dat wil zeggen, dat deze stof
contacteczeem veroorzaakt. Hierdoor ontstaat een immunologische 'omkeerreactie'
in het perifolliculaire lymfocytaire infiltraat van T-helpercellen naar T-
suppressorcellen.
Hoewel AA bij kinderen in het algemeen ernstiger, en zowel voor
de ouders als voor het kind psychisch belastend is, raden wij poliklinische
behandeling met diphencyprone in het algemeen niet aan. Vooral omdat van de
effecten op lange termijn van diphencyprone therapie nog niets bekend is. Recent
werd gemeld, dat therapie per os met dapson vergelijkbare resultaten geeft als die
met diphencyprone lokaal. Verder onderzoek is nodig om deze bevindingen te
bevestigen.
Bij kinderen lijkt het verstandig in eerste instantie zich te beperken tot therapie met
zinksulfaat per os, wanneer het serumzinkgehalte te laag is, gecombineerd met
gecombineerde corticosteroid en anthralin-applicatie. Bij de progressieve vorm is
het raadzaam om bijtijds een haarprothese in de oorspronkelijke haarstijl aan te
laten meten.
Overige behandelingen – FAQ
1. Wat is de meest effectieve behandeling bij haarverlies?
Als u de oorzaak van het haarverlies kent, kan een gepaste behandeling gezocht worden. Wat in uw geval de beste oplossing is, is dat niet per se voor anderen. Een succesvolle oplossing bij haarverlies kan zowel het gebruik van een haargroeimiddel als een haartransplantatie zijn.
2. Wat kan een dermatoloog voorschrijven voor haaruitval?
Haargroeimiddelen waaronder minoxidil en finasteride kunnen door een arts voorgeschreven worden. Een dermatoloog kan ook advies geven over andere behandelmogelijkheden zoals low level laser therapie, mesotherapie bij haaruitval of het dragen van een haarwerk.
3. Wanneer moet ik naar een dermatoloog of tricholoog voor haaruitval?
Met zoveel verschillende mogelijke oorzaken van haaruitval is het belangrijk om een nauwkeurige diagnose te krijgen. Een dermatoloog is een goede keuze. Deze specialisten hebben een studie geneeskunde met een specialisatie genoten en verrichten grondig onderzoek naar de hoofdhuid en haarverlies. Een huisarts kan een doorverwijzing geven naar een dermatoloog.
4. Welke onderzoeken doet een dermatoloog?
Om de gezondheid van uw hoofdhuid en haargroei te onderzoeken kan de dermatoloog verschillende dingen doen. Zo kan een trektest gedaan worden. Om bepaalde zaken uit te sluiten wordt bloedonderzoek gedaan. Ook kan een huidbiopt genomen worden dat voor onderzoek wordt opgestuurd. De resultaten zijn snel bekend, zodat met een gerichte behandeling gestart kan worden.
5. Welke behandelingen bij haarverlies worden vergoed?
Haaruitval kan een gevolg zijn van uiteenlopende oorzaken. Niet alle beschikbare oplossingen komen voor een vergoeding in aanmerking. Met een medische indicatie vergoed uw zorgverzekeraar jaarlijks onder andere de kosten voor een haarwerk. Haargroeimiddelen, maar ook een haartransplantatie worden vrijwel nooit vergoed.
6. Wat kan een dermatoloog doen voor vrouwelijke haaruitval?
Als u een medische aandoening heeft, zoals alopecia areata, kan de dermatoloog medicatie voorschrijven of een vrij verkrijgbare behandeling aanbevelen. Hiervoor bestaan verschillende soorten behandelmethodes.
7. Kan erfelijk haarverlies behandeld worden?
Erfelijke haaruitval is in principe een ongevaarlijke, maar vervelende aandoening die mannen en vrouwen treft. Er is geen remedie voor en het haarverlies kan niet ongedaan gemaakt worden. Verschillende technieken zijn beschikbaar om het haarverlies te stoppen en de haargroei te stimuleren. De enige behandeling met blijvend resultaat en nieuwe haargroei is een haartransplantatie.
8. Welk type haaruitval is tijdelijk en wat kan ik eraan doen?
Telogeen effluvium is een vorm van haaruitval die zich vooral voordoet na een traumatische gebeurtenis. Er is weinig wat u aan telogeen effluvium kunt doen. Het haarverlies doet zich zo’n 3 maanden na de stress situatie voor. Het behandelen of wegnemen van de oorzaak is belangrijk om de haargroei te herstellen.
9. Hoeveel haar verlies ik met telogeen effluvium?
Haaruitval door telogeen effluvium is fors. Stress of een traumatische gebeurtenis zorgt ervoor dat veel meer haren dan gebruikelijk in de telogene fase komen. Ruim 30% van de haren kunnen uitvallen. Dat betekent dat u gemiddeld 300 haren per dag verliest. Dit in plaats van de gebruikelijke 50 tot 100.
10. Hoe wordt haarverlies bij tieners behandeld?
Dat is afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies. Het is belangrijk om stress te verminderen, gezond en gevarieerd te eten. Voor een gezonde haargroei is het nodig om een dieet te volgen dat rijk is aan eiwitten, fruit, groente en gezonde vetten. Cosmetische behandelingen worden in principe alleen bij volwassenen gedaan.
11. Kan finasteride haar op kale plekken laten teruggroeien?
Finasteride blokkeert gedeeltelijk de invloed van dihydrotestosteron en remt haarverlies. Soms wordt de haargroei verbetert en worden kale plekken opgevuld. Effecten van finasteride verschillen. Niet iedereen met alopecia androgenetica ziet verbetering van het haarverlies.
12. Hoe stop ik DHT en hoe kan ik mijn haar laten teruggroeien?
Haar dat door het DHT hormoon is vernietigd kan niet meer teruggroeien, de haarzakjes zijn immers verloren gegaan. Om kaalheid te voorkomen is het belangrijk om de invloed van DHT af te remmen. Dit kan met een haargroeimiddel, maar ook het aanpassen van uw voedingsgewoonte is van invloed. Verschillende voedingsstoffen bevatten belangrijke ingrediënten voor een gezonde en sterke haargroei.
13. Wat kan ik doen om haaruitval onder controle te krijgen?
Vermijd verdere haar- en hoofdhuidtrauma’s. Gebruik een zachte borstel of een kam met wijde tanden. Zo beschermt u de hoofdhuid tegen beschadiging. Vermijd het overmatige gebruik van chemicaliën en spoel shampoos, conditioners en haarstyling producten zorgvuldig uit. Eet gezond en probeer dagelijks voldoende te slapen en te bewegen.
14. Waarom valt mijn immuunsysteem mijn haarzakjes aan?
Alopecia areata is, net zoals lupus, een auto-immuunziekte. Uw eigen immuunsysteem valt per ongeluk een deel van uw lichaam aan. Bij alopecia areata omringen en vallen cellen in uw immuunsysteem de haarzakjes aan. Vaak stabiliseert de aandoening zich en groeit het haar terug.
15. Hoe voorkom ik dat witte bloedcellen mijn haargroei aanvalt?
Artsen kiezen vaak voor een behandeling met corticosteroïde injecties. De injecties worden direct in de kale hoofdhuid gegeven en hebben een stimulerend effect op de haarzakjes en de haargroei.
16. Wat zijn de beste vitamines voor haaruitval?
De beste vitamines voor een gezonde haargroei zijn biotine, ijzer, vitamine C en D, zink, selenium en foliumzuur. Een gebrek aan vitamines kan haaruitval tot gevolg hebben. Met een bloedonderzoek kan de waarde onderzocht worden. Let op dat u geen ‘overdosis’ vitaminesupplementen neemt, ook een teveel is van invloed op de haargroei.
17. Wat is mesotherapie bij haaruitval?
Bij mesotherapie worden injecties met actieve ingrediënten in de hoofdhuid geïnjecteerd. Bestanddelen zijn een combinatie van vitamines, mineralen, plantenextracten, aminozuren en eiwitten. Het is een techniek die de haargroei kan bevorderen en haaruitval verminderen. Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten ontbreekt.
18. Wanneer moet haaruitval behandeld worden?
Niet elke vorm van haarverlies is ernstig. Wanneer u dagelijks grote aantallen haren verliest, meer dan 100, dan kan dat reden zijn om uzelf zorgen te maken. Begin met de oorzaak van het haarverlies vast te laten stellen. Als daaruit blijkt dat uw haarverlies een behandelbare oorzaak heeft zal een arts de beschikbare behandelingen voorstellen en toelichten.
19. Is haaruitval altijd blijvend?
Nee, vaak is haaruitval onschuldig en herstelt de groei zich als de stressfactor is weggenomen.
Laatst bijgewerkt op: 18-06-2021