Testen
Oorzaken haaruitval opsporen – Hoe zijn de oorzaken van haarverlies te vinden?
Zo maar wat proberen is niet de meest effectieve manier om haaruitval te voorkomen. Een correcte diagnose is zeer belangrijk, dit is echter niet eenvoudig. Het is belangrijk dat je standvast bent en dat je niet opgeeft voordat de juiste diagnose is gesteld. Het Haaronderzoekscentrum biedt een haaruitval DNA test en haaruitval bloedwaardentest aan.
Welke manieren zijn er om (de soort) haaruitval vast te stellen?
- "Haren er uit trekken": Voorzichtig aan een groepje haren trekken van 25 tot 50haren. Normaal gesproken laten dan een aantal haren los. Als er veel haren loszitten is er iets mis en kan onder een microscoop worden bekeken of de oorzaak gevonden kan worden.
- "Phototrichogram": In een klein gemarkeerd gebied worden de haren tot op de huid afgeknipt of geschoren. Elke 3 tot 5 dagen wordt het gebied dan gefotografeerd om het aantal haren, de kwaliteit en de groeisnelheid vast te stellen.
- "Hair Window": Over een periode van 30 dagen wordt de haargroei geëvalueerd. Afwijkingen van de haargroeicyclus kan duiden op een verstoorde hormoonbalans, een tekort bij de voeding, een bijwerking van een geneesmiddel of een te groot percentage haarzakjes die in rust zijn (telogen effluvium).
- "Hoofdhuid biopsie": Hierbij wordt een klein cirkeltje huid verwijderd. Voor het merendeel van de patiënten is dit echter niet nodig.
- "Hair shaft evaluation": Het inspecteren van een haar onder de microscoop. Hierbij kunnen afwijkingen en/of infecties worden vastgesteld die verantwoordelijk zijn voor haarverlies en/of het afbreken van het haar.
- "Haaranalyse": Hierbij worden een paar uitgetrokken haren opgestuurd naar een labaratorium. Zij kunnen eventuele giften, drugs en zware metalen opsporen. Voor het vaststellen van voedingsstoornissen die haaruitval veroorzaken zijn er echter ongeschikt in tegenstelling tot wat veel niet-medische haarspecialisten beweren.
Zelf voorzichtig aan een groepje haren trekken van 25 tot 50 haren kan ook. Normaal gesproken laten dan een paar haren los. Als er veel haren loslaten is er iets mis en kan onder een microscoop worden bekeken of de oorzaak gevonden kan worden. De meeste mensen hebben een AGA. (Erfelijke haaruitval) Dit kan ook zonder bovengenoemde tests worden vastgesteld. Alleen bij twijfel kunnen genoemde tests worden overwogen.
Voordat een arts tot behandeling over gaat, moeten er verschillende zaken worden vastgesteld. Deze zijn als volgt:
- De medische geschiedenis moet worden onderzocht.
- Uw probleem moet goed begrepen worden.
- De hoofdhuid moet worden onderzocht.
- Indien nodig worden er nog verdere testen uitgevoerd.
Bij mannen is de diagnose meestal snel bepaald. Bij de meeste mannen is er sprake van AGA (erfelijke haaruitval). Bij vrouwen is de oorzaak echter vaak lastiger vast te stellen, een andere oorzaak dan AGA kan mogelijk zijn.
Klik hier om de online test te doen.
Testen – FAQ
1. Welke testen worden gedaan om haaruitval te diagnosticeren?
Er zijn verschillende testen en (bloed)onderzoeken die gedaan kunnen worden, zoals een hormoontest, het onderzoeken van de schildklierwaarden, het meten van de ijzerwaarde, een haartrektest en/of een biopsie van de hoofdhuid.
2. Hoe kan ik zien of ik haar verlies?
Tekenen en symptomen die op overmatig haarverlies wijzen variëren. De meest voorkomende vorm is het geleidelijk dunner worden van de haargroei op de bovenkant van het hoofd. Haaruitval kan ook ronde of vlekkerige kale plekken hebben of bestaan uit plotselinge haaruitval verspreid over het lichaam.
3. Is een 60 seconden haaruitvaltest betrouwbaar?4. Kan haarverlies een teken van iets ernstigs zijn?
Niet elke oorzaak van haarverlies is een symptoom van een ernstige medische aandoening. Om dit uit te sluiten kan de arts een bloedonderzoek laten doen en daarbij bepaalde zaken uitsluiten. In de meeste gevallen is haaruitval onschuldig en soms helaas wel erfelijk bepaald en dus onomkeerbaar.
5. Is haaruitval voorspelbaar?
Erfelijke kaalheid, alopecia androgenetica, wordt weliswaar beïnvloed door genen, maar is niet eenvoudig te voorspellen. Het is een frustrerend probleem voor mannen en vrouwen. Factoren zoals voeding, stress en medicijnen kunnen ook tot haarverlies leiden. Op basis van uw familie achtergrond en uw gezondheid kan een (huis)arts haaruitval diagnosticeren. Helemaal te voorkomen is haarverlies niet.
6. Waarom valt mijn haar uit als ik het kam?
Het is normaal om tot ongeveer 100 haren per dag te verliezen. Deze haren ziet u in een kam, borstel of op uw kussen. Dagelijks haarverlies is een onderdeel van de normale haargroeicyclus. Haren groeien een paar jaar, gaan in de rustfase, vallen uit en groeien weer aan.
7. Is het pijnlijk om haaruitval te laten testen?
Nee, onderzoek naar haarverlies is bijna pijnloos. Het afnemen van bloed is niet pijnlijk, alleen voor mensen die een angst hebben voor bloed en/of naalden, kan het een minder prettig onderzoek zijn. Ook het nemen van een biopt van de hoofdhuid is niet pijnlijk.
8. Welke bloedtest wordt gedaan bij haaruitval?
Dat hangt af van het vermoeden dat een (huis)arts heeft. Veelal worden de hormoonwaarden getest en kijkt een arts naar serumijzer, serum ferritine, de schildklierwaarden T3, T4 en THS en het volledige bloedbeeld.
9. Moet ik naar een endocrinoloog voor haaruitval?
Hormonale onevenwichtigheden kunnen haaruitval tot gevolg hebben. Een endocrinoloog kan de waarden laten onderzoeken en een behandeling zoeken die gericht is op het herstellen van de hormonale disbalans en het daarmee gepaard gaande haarverlies. Uw huisarts kan een verwijzing naar een endocrinoloog geven.
10. Welk hormoon is verantwoordelijk voor haaruitval?
Dihydrotestosteron, DHT, is een androgeen geslachtshormoon dat bijdraagt aan haargroei, spiergroei, vruchtbaarheid enz. DHT is een natuurlijk bijproduct van testosteron dat iedereen heeft. Mensen die overgevoelig zijn voor dihydrotestosteron zien dit in de vorm van haaruitval. DHT is de oorzaak van erfelijk haarverlies.
11. Kan hoge bloeddruk haarverlies veroorzaken?
Een goede doorbloeding is van belang voor een gezonde haargroei. Wanneer de doorbloeding naar de kleine bloedvaten die de hoofdhuid van bloed voorzien verstoord wordt, door bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, kan dat van invloed zijn op de normale lichaamsfuncties. Overigens kan haaruitval ook een gevolg zijn van bloeddruk medicatie.
12. Kan ik testen of ik kaal word?
De mogelijkheden om haaruitval te onderzoeken en testen zijn geavanceerd. Zo is het mogelijk om door middel van een uitstrijkje van het speeksel in uw wang aan te tonen hoe u gevoelig bent voor het DHT hormoon dat erfelijke haaruitval veroorzaakt. Er bestaan ook een haaruitval DNA test en haaruitval bloedwaardentest.
13. Kan haar dat is uitgevallen teruggroeien?
Ondanks de grote hoeveelheid haar die u misschien bent verloren, is het onwaarschijnlijk dat u kaal wordt. Met name als het haarverlies een andere oorzaak heeft dan alopecia androgenetica is de toestand vaak volledig omkeerbaar. Zodra de ontlokkende gebeurtenis of het stress moment is behandeld, kan het haar na een aantal maanden opnieuw gaan groeien. Tijdelijke haaruitval kan bij sommige mensen jaren duren.
14. Hoe kan ik mijn dunne haar dikker maken?
Er is geen echte manier om de textuur van haarzakjes te veranderen. Toch zijn er dingen die u kunt doen om het haar dikker te laten lijken, breuken en haaruitval te verminderen. Door uw haar in een bepaalde stijl te laten knippen, wordt optisch volume toegevoegd. Uw kapper kan helpen met het kiezen van een geschikte snit.
15. Moet ik betalen om een haaruitval test te laten doen?
Als u bij uw huisarts komt is betaling niet nodig. Afhankelijk van een eventuele verwijzing naar een specialist zoals een dermatoloog kan het eigen risico een rol spelen.
16. Is een thuistest betrouwbaar?
Een trektest kunt u thuis doen. Let op dat u voldoende haren bijeenneemt en daar voorzichtig aan trekt. Wanneer u zekerheid wilt hebben over haarverlies en de mogelijke oorzaak wilt kennen, is een huisarts de aangewezen persoon.
17. Heeft haaruitval altijd een oorzaak?
Haaruitval is in principe een normaal dagelijks verschijnsel. Als onderdeel van de haargroeicyclus vallen haren uit en groeien haren terug. Overmatig haaruitval heeft een oorzaak, al is die niet altijd even makkelijk vast te stellen. Op basis van uw verhaal tracht een arts de oorzaak te vinden. Bij telogeen effluvium wordt gekeken naar traumatische gebeurtenissen of stressvolle momenten die in de maanden voor het haarverlies hebben plaatsgevonden.
18. Kan haaruitval bij kinderen getest worden?
Ja, het onderzoeken en testen van haaruitval is niet aan leeftijd gebonden. Zo hebben kinderen vaak te maken met pleksgewijze kaalheid, alopecia areata, en kan het haar verloren gaan door een medische behandeling of medicijngebruik.
19. Wanneer moet haarverlies behandeld worden?
Tijdelijk haarverlies herstelt bijna altijd vanzelf. Om volledige kaalheid door alopecia androgenetica te voorkomen kan een behandeling voorgesteld worden. Het is aan u om daar gebruik van te maken of niet.Laatst bijgewerkt op: 18-06-2021