Lees verder
Lees verder
Lees verder
Tractie Alopecia
Ondanks dat haar dood weefsel is dat uit de huid komt, kan er wel schade aan worden toegebracht. Door grote spanningen op het haar, kan er op plekken op de hoofdhuid extra haaruitval onstaan. Oorzaken van Tractie Alopecia zijn bijvoorbeeld dreadolocks, te strakke paardenstaarten, te strakke vlechten, etc.
Er kan blijvende schade ontstaan wanneer er constant te veel spanning staat op de haarschacht door de eerder genoemde oorzaken.
Tractie Alopecia treedt vaak op bij meisjes of vrouwen met dreadlocks. Dit probleem kan worden voorkomen door de zogenaamde dreadlocks minder strak te zetten.
Tractie Alopecia FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over Tractie alopecia komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is Tractie alopecia?
Haaruitval door trekken, Tractie alopecia, ontstaat als er voortdurend aan uw haar wordt getrokken en er hierdoor spanning op de haarwortel staat. Voorbeelden hiervan zijn strak ingevlochten haren, rastakapsels en strakke paardenstaarten. Als de tractie regelmatig en langdurig voorkomt, kan uw haar hierdoor permanent uitvallen.
2. Is Tractie alopecia een haarziekte?
Nee, Tractie alopecia is geen haarziekte. Deze vorm van haarbeschadiging en haaruitval doet u uzelf aan. Het ontstaat door het langdurig en extreem straktrekken van uw haren. Dit straktrekken beschadigt uw hoofdhuid wat uiteindelijk leidt tot een minder goede doorbloeding en beschadigde haarzakjes. Het haarverlies bij Tractie alopecia is helaas vaak blijvend.
3. Is Tractie alopecia makkelijk te herkennen?
Het kan soms een langere tijd duren, voordat een arts Tractie alopecia als zodanig herkent. Regelmatig wordt gedacht dat het om Alopecia areata gaat.
4. Waar begint Tractie alopecia?
De haaruitval die veroorzaakt wordt door Tractie alopecia, begint meestal onder in de nek, rondom de oren en langs de haargrens bij het voorhoofd. Tractie alopecia uit zich door een rode huid die licht gezwollen kan zijn. De haarzakjes raken ontstoken, hierdoor lijkt het alsof er puistjes op de hoofdhuid ontstaan. Het is echter een teken dat het haar te strak is aangetrokken.
5. Wie kan door Tractie alopecia getroffen worden?
Tractie alopecia komt voor bij mannen en vrouwen, jongens en meisjes. De aandoening kan zich al op zeer jonge leeftijd voordoen. Zeker bij kinderen met kroeshaar waar regelmatig vlechtjes en staartjes in het haar worden gedaan. U kunt dan zien dat het haar begint uit te dunnen, omdat de overgebleven haren precies in de scheidingen van de vlechtjes of staartjes vallen. Haar dat te strak zit, kan pijn aan de hoofdhuid veroorzaken. Besteed altijd aandacht aan het haar als u merkt dat u of uw kind hier last van hebben.
6. Is er een verschil met Alopecia areata?
Ja. Tractie alopecia verschilt in meerdere opzichten van Alopecia areata. Het patroon waarin het haar uitvalt is anders. Alopecia areata veroorzaakt volledig kale plekken. Tractie alopecia doet dat niet. Daarnaast kan de haargroei zich herstellen als de Alopecia areata onder controle is. Haarzakjes die beschadigd raken door Tractie alopecia produceren uiteindelijk geen nieuwe haargroei meer. Haaruitval veroorzaakt door Tractie alopecia kan daarom blijvend zijn.
7. Kunnen hair extensions Tractie alopecia veroorzaken?
Ja. Hair extensions die niet op de juiste manier bevestigd worden, kunnen uw haar schade toebrengen. De reden hiervan is dat de hair extensions trekken aan uw haar. Hair extensions oefenen behoorlijke druk uit op zowel uw hoofdhuid als de haarzakjes. Laat de extensions daarom ook nooit langer zitten dan geadviseerd wordt. Dit kan op den duur Tractie alopecia veroorzaken. Hair extensions kunnen dus kaalheid of haaruitval veroorzaken.
8. Kan Tractie alopecia voorkomen worden.
Ja. Stel uw haar minder vaak bloot aan langdurige en regelmatige tractie. Strakgetrokken haren veroorzaken in sommige gevallen pijn. Het is belangrijk om de tractie dan direct weg te nemen. Kies dan bijvoorbeeld voor lossere paardenstaarten en vlechten, die niet te strak worden ingevlochten.
9. Kan Tractie alopecia behandeld worden?
Tractie alopecia is geen haarziekte. Het is belangrijk om de tractie van het haar weg te nemen. Dit doet u door voor een ander kapsel te kiezen. Uw kapper kan u advies geven over hoe een mooie staart of vlecht in het haar aangebracht kan worden, zonder het haar strak te trekken en uw eigen haar te beschadigen.
10. Als de tractie wordt weggenomen, komt mijn haargroei dan terug?
Nee. Haaruitval die veroorzaakt wordt door Tractie alopecia is helaas meestal blijvend van aard.
11. Hoe kan ik de kale plekken dan verbergen?
Kale plekken kunnen, indien mogelijk, bedekt worden met uw eigen haar. Los hangend haar kan gecombineerd worden met een traditionele staart, die niet strak zit. Daarnaast kunt u het dragen van een haarstukje of haarwerk overwegen. Dit zijn uiteraard tijdelijke oplossingen. Sommige mensen kiezen er voor om met behulp van een haartransplantatie de kalende of dunne plekken weer te bedekken met haar.
12. Is er een permanente behandeling voor de kale plekken door Tractie alopecia?
Ja. U kunt de kale plekken laten behandelen met een haartransplantatie. Bij een haartransplantatie worden haarzakjes geoogst uit uw haarkrans, aan de achterzijde van het hoofd. Na een kwaliteitscontrole worden de haarzakjes getransplanteerd naar de eerder aangegeven plaatsen. De resultaten van een haartransplantatie zijn blijvend. De getransplanteerde haarzakjes blijven uw leven lang haren produceren.
13. Kan een haartransplantatie bij iedereen met Tractie alopecia worden uitgevoerd?
Uw geschiktheid van een haartransplantatie wordt bekeken en bepaald door een ervaren arts. De oorzaak van het haarverlies wordt bekeken en ook uw algemene gezondheid en medische achtergrond zijn belangrijk. De haartransplantatie technieken zijn innovatief en worden nog steeds verder ontwikkeld. Zowel mannen als vrouwen kiezen geregeld voor een haarimplantatie behandeling. Meer informatie over de mogelijkheden kunt u krijgen bij een haartransplantatie kliniek.
14. Zijn de resultaten van een haartransplantatie bij Tractie alopecia echt blijvend?
Zolang u uw haren niet opnieuw strak trekt, waardoor er wederom tractie ontstaat, zijn de resultaten permanent. Verwacht echter niet direct na de haartransplantatie zichtbare resultaten. Het is normaal dat zo’n 2 tot 3 weken na de ingreep de getransplanteerde haren uitvallen. Na gemiddeld 3 maanden begint u voorzichtig haargroei te zien. Voordat het uiteindelijke resultaat van een haartransplantatie wordt bereikt, zijn er 9 tot 12 maanden verstreken.
15. Worden de kosten van een haartransplantatie bij Tractie alopecia vergoed?
Haartransplantatie kosten komen helaas bijna nooit voor vergoeding in aanmerking. Als uw kaalheid door een ziekte en/of medische behandeling wordt veroorzaakt, hebben de meeste zorgverzekeraars wel vergoedingsmogelijkheden. Lees uw polisvoorwaarden eens door. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Deze kan u de mogelijkheden en eventuele voorwaarden direct vertellen.
16. Zijn er nog andere behandelingen voor Tractie alopecia?
Vindt u een haartransplantatie een stap te ver? Dan kunt u als alternatieve behandeling kiezen voor micro haar pigmentatie. Hierbij worden met behulp van pigmenten haarstoppels in uw hoofdhuid aangebracht. Uw haardos lijkt hierdoor optisch voller. De resultaten zijn in tegenstelling tot een haartransplantatie tijdelijk of permanent, afhankelijk van het pigment waarvoor u kiest. U kunt na verloop van tijd eventueel kiezen voor een nabehandeling. De behandeling wordt uitgevoerd bij verschillende specialisten.
17. Wat zijn de symptomen van tractie alopecia?
Tekenen van eventuele tractie alopecia zijn rode bultjes of de hoofdhuid, gevoeligheid van de hoofdhuid, gebroken haren in de buurt van de haarlijn, ontbrekend haar in de buurt van de haarlijn, verlichting van de huid als een te strakke staart of vlecht wordt losgemaakt en jeuk. Als u deze symptomen opmerkt zodra ze verschijnen, kunt u vaak erger voorkomen. Laat het haar direct los en voorkom blijvend haarverlies.
18. Wat is de beste behandeling bij tractie alopecia?
Bij vroegtijdig ingrijpen kan tractie alopecia goed behandeld en vaak teruggedraaid worden. Zolang er geen littekens zijn ontstaan en er geen sprake is van pijn en/of zwellingen, kunt u het probleem oplossen door uw haar niet langer strak te trekken of strak in te vlechten. Draag het haar los en vermijd kapsels die hoofdhuidspanning veroorzaken. Wees geduldig, het duurt meestal meerdere maanden tot een jaar voordat u verbetering ziet. Blijft verbetering uit? Raadpleeg dan een dermatoloog, zodat de oorzaak van het haarverlies onderzocht kan worden en een behandeling wordt opgestart.
19. Komt tractie alopecia vaak voor?
Tractie alopecia is een veelvoorkomend probleem, dat ook regelmatig wordt gezien bij balletdansers en andere sportprofessionals die het haar lange tijd strakgetrokken dragen. Zowel volwassenen als kinderen hebben hiermee te maken. Opvallend is dat het voornamelijk bij volwassenen tot problemen leidt, om dat de haarzakjes met het verstrijken van de jaren op natuurlijke wijze verzwakken. Tijdig ingrijpen kan veel onzekerheden voorkomen.
Laatst bijgewerkt op: 08-03-2021