Zelftest
Test die je zelf thuis kunt doen:
De Teltest
Deze test, die je ook zelf kan uitvoeren, bestaat erin de haren te tellen. In principe zou je 4 dagen na de vorige wasbeurt je haar moeten doorkammen en de uitgevallen haren tellen. Ja kan dit echter ook 24 uur voor de volgende wasbeurt doen.
Schrik hier echter niet van de hoeveelheid haar die je op het eerste gezicht verliest. Je kan er namelijk van uitgaan dat we dagelijks gemiddeld tot 100 haren van onze totale haarmassa “verversen”.
De Haarkaarten
Voor zowel mannelijke als vrouwelijke vormen van haaruitval zijn verschillende kaarten uitgewerkt, waarop kan worden afgelezen in welke fase van haaruitval men zich bevindt.
Voor de man is er een kaart uitgewerkt door Norwood en Hamilton, in de zogenaamde Norwood/Hamilton Scale.
Voor de vrouw zijn gelijkaardige grafische voorstellingen uitgewerkt onder de Ludwig Scale. Het voornaamste nut van deze grafische voorstellingen, is de mogelijkheid hiermee de ernst van je haaruitval te bepalen.
Ze zullen je echter niet vertellen hoeveel haaruitval je concreet hebt of hoe snel de vooruitgang ervan is.
De Norwood/Hamilton Scale:
Ludwig Scale:
Zelftest haaruitval – FAQ
1. Welke test kan ik thuis doen om haaruitval te meten?
De trektest is een eenvoudige manier om haaruitval te meten. Neem een aantal strengen haar in uw hand en trek voorzichtig aan het haar. Heeft u op een streng van ca. 40 haren meer dan 6 haren in uw hand, dan kan er sprake zijn van haarverlies.
2. Is het zinvol om de haren in het doucheputje of op mijn kussen te tellen?
Om te zien of u last van haaruitval heeft, kunt u dagelijks kijken en tellen hoeveel haren er in uw borstel zitten. Ook tijdens het wassen van uw haar kunnen haren uitvallen. Neem bij een vermoeden van haarverlies contact op met uw huisarts. Deze kan onderzoek doen naar de oorzaak en indien nodig een behandeling voorstellen.
3. Hoe kan ik testen of ik kaal word?
Niet iedereen met haaruitval wordt volledig kaal. Met de juiste behandeling kan haaruitval behandeld en verminderd worden. Om te testen of u gevoelig bent voor het DHT hormoon en dus erfelijke kaalheid kan een DNA test gedaan worden. Een arts haalt wat wangslijm weg wat in een laboratorium onderzocht wordt.4. In mijn familie komt haaruitval voor. Krijg ik hier ook mee te maken?
Binnen de ene familie komt haaruitval vaker voor dan bij anderen. Wanneer haaruitval bij vader of moederskant, of bij beiden, voorkomt is de kans reëel dat u hier ook last van krijgt. Het haarverlies is niet te voorkomen, maar met een tijdige behandeling kan haaruitval beperkt worden.
5. Wat is de beste behandeling voor haaruitval?
De oplossing die voor u geschikt is, is afhankelijk van de oorzaak en mate van haarverlies. Beginnende alopecia androgenetica kan met een haargroeimiddel afgeremd worden, terwijl haaruitval door ijzertekort stopt door het nemen van ijzersupplementen. Als de waarde op peil is, herstelt de haargroei zich.
6. Welke arts geeft advies over haaruitval?
Vaak is haaruitval een gevolg van stress, mineraaltekort, weersomstandigheden, hormonale disbalans, medicijngebruik, ziektes of huidaandoeningen. Een behandeltraject begint meestal bij de huisarts. Deze kan u door verwijzen naar een dermatoloog.
7. Hoeveel kost een zelftest bij haaruitval?
De dingen die u zelf doet om haaruitval te testen zijn gratis. Een trektest kost niets en datzelfde geldt ook voor het tellen van haren in een borstel. Een zelftest geeft geen antwoord op de vraag waarom uw haar uitvalt en is bedoeld ter indicatie.
8. Kan ik een online test doen?
Ja, de Haarstichting heeft een online test die u zelf kunt doen. De resultaten zijn bedoeld als advies.
9. Wat doe ik bij haaruitval?
Als haaruitval wordt vastgesteld, hangt het behandeltraject af van de oorzaak. Tijdelijk haarverlies herstelt zich enkele maanden nadat de oorzaak is behandeld of weggenomen. Alopecia androgenetica is blijvend en heeft behandeling nodig om erger te voorkomen. U heeft daarbij de keuze uit chirurgische en niet-chirurgische oplossingen.
10. Is een zelftest bij haaruitval betrouwbaar?
De uitslag van een zelftest is een eenvoudige afspiegeling van haaruitval. Als u een behandeladvies wilt hebben of de echte oorzaak van haarverlies wilt weten, is het nodig om een huisarts of dermatoloog te raadplegen.
11. Kan de zelftest verschillende resultaten geven?
Ja. In een normale situatie verliest u dagelijks 50 tot 100 haren. Bij overmatig haarverlies kan dit aantal flink oplopen. Omdat geen dag hetzelfde is, kunt u verschillende resultaten hebben van een zelftest.
12. De zelftest heeft haarverlies aangetoond, wat kan ik doen?
Neem bij haarverlies altijd contact op met een arts. Deze kan uw bevindingen bevestigen. Met aanvullend onderzoek wordt de oorzaak van het haarverlies opgespoord. Daarna kan een passende oplossing voorgesteld worden.
13. Helpt een haartransplantatie bij iedereen met haaruitval?
Nee, een haartransplantatie wordt vooral gedaan bij alopecia androgenetica. Heeft u last van haaruitval door een andere, tijdelijke oorzaak dan wordt deze ingreep niet voorgesteld. Mensen die de haarimplantatie succesvol willen ondergaan, hebben genoeg donormateriaal nodig.
14. Kan tijdelijk haarverlies blijvend zijn?
Het haargroeiproces herstelt zich in eigen tempo. Na haarverlies kan het maanden tot jaren duren voordat de haargroei zich herstelt. Als het voor u gevoel lang duurt, kan een arts eventueel het gebruik van een haargroeimiddel voorstellen. Hiermee wordt de haargroei niet versneld, maar worden de haarzakjes gestimuleerd om sterke haren te produceren.
15. Waarom verlies ik opeens veel haar?
Telogeen effluvium is een vorm van plotseling haarverlies en een gevolg van een trauma of fysieke en psychologische stress. De gebeurtenis doet zich een paar maanden voor het haarverlies voor. De situatie is meestal tijdelijk en volledig omkeerbaar. Traumatische gebeurtenissen voor de haargroei zijn onder andere een medische ingreep, hoge koorts, stress of een bevalling.
16. Is haaruitval het gevolg van iets ernstigs?
Nee, haaruitval is een normaal en alledaags verschijnsel. Pas als u overmatig haar verliest, kan dat op iets wijzen. Dit hoeft echter niet ernstig te zijn. Erfelijke kaalheid is vervelend, maar niet ernstig of levensbedreigend. Een enkele keer is haarverlies het gevolg van een onderliggende ziekte.
17. Kan ik een supplement nemen om haaruitval te voorkomen?
Haaruitval is niet altijd te voorkomen. Neem geen supplement als niet is aangetoond dat het haarverlies een gevolg is van een voedingstekort. Als u dagelijks afwisselend eet en de ADH vitamines en mineralen binnenkrijgt, is een tekort onwaarschijnlijk. Een teveel van bepaalde vitamines doet de haargroei geen goed en kan haarverlies veroorzaken.
18. Hoe weet ik of ik dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijg?
Aan de hand van de maaltijden die u nuttigt, kan opgemaakt worden wat u binnenkrijgt. Eet gevarieerd met voldoende groenten, fruit, eiwitten, vlees, noten, zaden, vis en zuivelproducten. Bij het vermoeden van een tekort kan een bloedonderzoek duidelijkheid geven.
19. Kan ik de uitslag van de zelftest meenemen naar mijn huisarts?
Ja, u kunt het resultaat eventueel fotograferen en dit meenemen naar een arts. Een arts spreekt met u over uw dagelijkse gewoonten, werkzaamheden en voedingsgewoonte. Het resultaat van de zelftest wordt bekeken en in combinatie met het gespreksresultaat kan een diagnose worden gegeven.
20. Moet haaruitval behandeld worden?
Geen enkele behandeling is verplicht. Mensen gaan op verschillende manieren met haarverlies om en niet iedereen kiest daarbij voor een behandeling.Laatst bijgewerkt op: 18-06-2021