Haarimplantatie
Wist u dat een haarimplantatie behandeling jaarlijks alleen al in Nederland en België duizenden keren wordt uitgevoerd. Tegenwoordig spreken veel mensen gewoon open over het ondergaan van een dergelijke behandeling. Jaren geleden was dit nog ondenkbaar. In eerste instantie is Gerard Joling de trendsetter geweest op dit gebied. Toen hij jarenlang geleden open over zijn behandeling voor het haar praatte, was dit groot nieuws. Hij was namelijk 1 van de eersten die er zonder problemen over sprak. Daarnaast was zelfs op tv te zien hoe de behandeling precies werd uitgevoerd. Hierdoor wordt hij tegenwoordig nog steeds wel eens mister haartransplantatie genoemd.
Dankzij de haarimplantatie van Gerard Joling kan hij inmiddels weer zorgenloos door het leven. Zijn haar ziet er immers weer goed uit. Opvallend is dat er ook een groot aantal andere bekende Nederlanders zijn die tegenwoordig eerlijk en open er voor uit komen dat ze een haartransplantatie hebben laten uitvoeren of van plan zijn.
Wat is haarimplantatie?
Eigenlijk is haarimplantatie een ander woord voor haartransplantatie. Uit recent onderzoek is gebleken dat deze twee benamingen voor dezelfde behandeling vrijwel even vaak wordt gebruikt. Waar deze omslag vandaan komt, is onbekend.
Haarstichting video
Belangrijkste info over de haartransplantatie in 1 minuut
Vroeger werd namelijk vrijwel altijd gesproken van haartransplantatie. Een haarimplantatie kent verschillende methodes. Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen:
- FUE haarimplantatie methode
- FUT haarimplantatie methode
- Haarstamcel transplantatie methode - ontwikkeld en gepatenteerd door het Hair Science Institute
Tijdens deze behandelingen worden haren getransplanteerd. Deze haren groeien uit haarzakjes. De haarzakjes die getransplanteerd worden, worden ook wel grafts of haarimplantaten genoemd. Deze grafts worden vanaf de achterkant van het hoofd getransplanteerd. Het haar bovenop het hoofd kan last hebben van haaruitval. Vaak ziet u dan dat het haar steeds dunner wordt. Uiteindelijk kan het eerder nog behaarde gebied zelfs helemaal kaal worden. Kaalheid doet dan zijn intrede. De haren aan de achterkant van het hoofd is eigenlijk een soort lichaamshaar. Lichaamshaar is namelijk niet gevoelig voor haaruitval. Wanneer dit haar van het achterhoofd naar de kale plek of dun behaarde plek wordt getransplanteerd, heeft u hier weer haar. Vaak valt dit na de behandeling na ongeveer 2 weken eerst uit. Na 3 tot 4 maanden begint het haar weer te groeien. Dit haar zal niet meer uitvallen door haaruitval. 9 tot 12 maanden na de behandeling is het resultaat optimaal.
Haarimplantatie prijzen
De haarimplantatie prijzen kunnen sterk uiteen lopen per behandeling. Bent u al behoorlijk kalend en wilt u het hele gebied in 1 keer laten behandelen? Dan zijn er veel haren of grafts nodig om dit gebied op te vullen. Het is ook mogelijk dat u een klein beetje inhammen begint te krijgen en dat u zich hier aan stoort. U kunt dit oplossen door een kleine haarimplantatie behandeling te laten uitvoeren. De kosten van de behandeling zijn daarom afhankelijk van verschillende factoren. Deze zijn als volgt:
- Het land waar u de behandeling laat uitvoeren. Van landen als Polen en Turkije is bekend dat de kosten lager zijn dan in bijvoorbeeld Nederland en Belgie.
- Het benodigde aantal grafts. Heeft u 3.000 grafts nodig om het kalende gebied op te vullen, dan is dit uiteraard duurder dan wanneer u slechts 750 grafts nodig heeft.
- De haarkliniek waar u de behandeling laat uitvoeren. Er is geen standaard prijs voor een haartransplantatie. De verschillende haarklinieken in Nederland en Belgie hanteren allemaal andere prijzen.
- Eventuele acties of andere mogelijkheden om korting te krijgen op de behandeling. Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de behandeling en de kliniek altijd voorop dient te staan. Goedkoop kan namelijk uitpakken als duurkoop.
Haarimplantatie klinieken vergelijken
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om haarimplantatie klinieken te vergelijken. We raden dan ook aan om dit te doen. U kunt online veel informatie vinden over de verschillende klinieken in de Benelux. Er is ook veel informatie te vinden over de klinieken die u vindt in het buitenland. Wanneer u de klinieken vergelijkt, kunt u vaak achterhalen welke klinieken de door u gewenste kwaliteit kunnen bieden. Daarnaast is het ook mogelijk om de klinieken te vergelijken op een aantal andere punten. De service en prijs kwaliteit verhouding is voor veel mensen belangrijk. Wat ook interessant is, is of andere mensen de haarkliniek bij u zouden aanraden om daar ook een haarimplantate te laten uitvoeren.
Haarimplantatie forum
Er bestaan verschillende haar fora. Indien u echter op zoek bent naar een goed en uitgebreid haarimplantatie forum, kunt u onder andere een beroep doen op Haarweb. Haarweb is al sinds bijna 15 jaar een fenomeen op het gebied van fora waar dergelijke onderwerpen mee gemoeid zijn. Er zijn onder andere ervaringen gedeeld over de volgende onderwerpen:
- Haarimplantatie of micro haar pigmentatie?
- Haartransplantatie.
- Haarwerken en pruiken.
- Haaruitval.
- Haargroeimiddelen en haaruitval preventie.
- Haarziekten.
Haarimplantatie ervaringen
Of u nu op zoek bent naar haarimplantatie ervaringen met haarklinieken in Nederland, Belgie of het buitenland, het blijft interessant om dergelijke ervaringen op fora te bestuderen. Een belangrijke reden is dat hier vaak verschillende updates worden gegeven en er uitgebreide ervaringen worden gedeeld. Op deze manier kunt u daarom een goed beeld krijgen van de mogelijkheden betreffende deze behandeling. Bovendien kunt u ook een goed beeld krijgen van het herstel, de eventuele napijn, de prijzen, etc. Indien u lid wordt van het forum, kunt u daarnaast ook vaak communiceren met mensen die deze behandeling eerder hebben ondergaan. U kunt de vragen die u heeft na het lezen van de ervaringen dus ook voorleggen, u dient dan alleen wel vaak lid te worden van het haarimplantatie forum. Op de website van de Kliniekaanbiedingen.nl kunt u ook veel informatie vinden over de beoordeling van verschillende haarimplantatie klinieken. Scoort een haarkliniek slecht, dan is het wellicht verstandig om deze kliniek te weren. Klinieken die goed tot zeer goed scoren zijn daarentegen dus juist weer wel interessant.
Haarimplantaten
Mensen praten graag over haarimplantaten of grafts. Vaak is echter voor mensen niet geheel duidelijk waar dit nu precies voor staat. Een haarimplantaat of graft bevat meestal 1 tot 4 haren. In bijzondere gevallen wilt een graft ook nog wel eens 5 haren bevatten. Gemiddeld bevatten haarimplantaten echter meestal zo'n 2,2 of 2,3 haren. Wanneer er 2.000 grafts worden getransplanteerd, komt dit dus meestal neer op zo'n 4.400 tot 4.600 haren. Het is echter ook mogelijk dat het bij de ene persoon 3.600 haren zijn en bij een andere persoon ruim 5.000 haren. Dit is een belangrijke reden waarom sommige haarklinieken liever spreken over het aanal haren die ze getransplanteerd hebben dan het aantal grafts of haarimplantaten.
Haarimplantatie Turkije
Er zijn verschillende cosmetische behandelingen waarvoor mensen nog wel eens naar het buitenland gaan. Turkije staat bekend om het grote aantal toeristen hier dat hun ogen laten laseren of hun tanden laat doen. Haarimplantatie Turkije is echter ook zeer populair. Mensen van over de hele wereld reizen af naar dit land om deze behandeling te laten uitvoeren. De lagere haarimplantatie prijzen zijn hierbij van doorslaggevend belang.
Haarimplantatie België
Het is opvallend dat veel Nederlanders kiezen voor haarimplantatie België en dat veel mensen uit Belgie kiezen voor haarimplantatie Nederland. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de haarklinieken hier gemiddeld ongeveer even goed uit de bus komen. Het verschilt wel sterk per kliniek hoe goed deze beoordeeld wordt. Hiervoor kunt u dus onder andere een beroep doen op de website van Kliniekaanbiedingen.nl. Zij hebben een groot aantal onderwerpen behandeld die mogelijk interessant zijn voor u om over te lezen.
Haarimplantatie met biofibres of kunsthaar
Een relatief nieuwe ontwikkeling is de haarimplantatie behandeling met biofibres of kunsthaar. Er zijn om deze reden ook nog slechts weinig klinieken die deze behandeling uitvoeren. Onder andere Acura Medisch Centrum voert de haarimplantatie met biofibres uit. Het voordeel van deze ingreep is dat er geen herstelperiode is. Er wordt direct bij de behandeling haar geïmplanteerd dat de juiste lengte heeft. Let op dat jaarlijks ongeveer 10% van de geïmplanteerde haren zal uitvallen. Om deze reden is het belangrijk dat er iedere paar jaar een nieuwe behandeling plaatsvindt. Wanneer u een pruik of haarwerk draagt, kan dit een alternatief voor het haarwerk of de pruik zijn.
Foto Acura Medisch Centrum
Haarimplantatie FAQ
Bepaalde vragen over een haarimplantatie komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is een haarimplantatie?
Haarimplantatie is een ander woord voor haartransplantatie. Het is in principe dezelfde behandeling. Een haarimplantatie kan met de FUT- en FUE-techniek worden uitgevoerd. Daarnaast bestaat er nog de haarstamcel transplantatie methode. Het is een relatief ingrijpende behandeling, met blijvende resultaten.
2. Ben ik geschikt voor een haarimplantatie?
Hoewel steeds meer mannen en vrouwen een haarimplantatie behandeling ondergaan, is niet iedereen automatisch geschikt voor de ingreep. Bij kaalheid die wordt veroorzaakt door het gebruik van medicatie of een onderliggende ziekte, adviseert een specialist u doorgaans een andere behandeling. Voor een haarimplantatie dient u over voldoende donormateriaal te beschikken dat bovendien van goede kwaliteit is. Uw geschiktheid wordt mede bepaald door de mate van de kaalheid en het verwachtingspatroon dat u heeft van een haarimplantatie behandeling.
3. Wat houdt een haarimplantatie in?
Tijdens de haarimplantatie worden haarzakjes uit het donorgebied weggenomen en op de kalende plaatsen teruggeplaatst. De haarzakjes die hiervoor gebruikt worden, zijn ongevoelig voor het dihydrotestosteron hormoon, DHT, dat verantwoordelijk is voor het vroegtijdig afsterven van de haarzakjes. De getransplanteerde grafts produceren uw leven lang haren. De resultaten van een haarimplantatie behandeling zijn bovendien permanent.
4. Wat kan ik verwachten na een haarimplantatie?
De haarimplantatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Na de behandeling kunt u de kliniek verlaten om thuis te herstellen. De eerste dagen kunt u last hebben van napijn en mogelijk een lichte zwelling. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Tegen de pijn kunt u een pijnstiller nemen. De zichtbare rode puntjes verdwijnen gemiddeld een tot twee weken na de haarimplantatie. Verzorg uw huid met de producten die door de haarkliniek geadviseerd worden.
5. Wat voor resultaat kan ik van een haarimplantatie verwachten?
Als u een haarimplantatie overweegt, dan is het van belang om te weten welke resultaten u kunt verwachten. Tijdens een intakegesprek geeft u uw wensen aan, waarna een ervaren arts u voorlicht over de mogelijkheden. Na een behandeling zijn de resultaten niet direct zichtbaar. Dit proces heeft tijd nodig. Het eindresultaat is negen tot twaalf maanden na het transplanteren van de haarimplantaten bereikt.
6. Laat een haarimplantatie zichtbare littekens achter?
Ja en nee. De mogelijkheid op littekenvorming na een haarimplantatie is afhankelijk van de methode die wordt toegepast. Als u wordt behandeld met de FUT-techniek, dan houdt u daar een zichtbaar litteken aan over. De reden hiervan is dat er een reepje huid van de achterzijde van uw hoofd wordt weggenomen. De FUE-techniek en haarstamcel transplantatie daarentegen laat niet of nauwelijks littekens achter. De grafts worden een voor een geoogst met behulp van een holle naald. De witte puntjes die ontstaan, zijn na verloop van tijd meestal niet meer zichtbaar.
7. Is een haarimplantatie pijnlijk?
Nee. De haarimplantatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving, waardoor u nauwelijks iets voelt van de behandeling. Na de ingreep kunt u lichte napijn of jeuk ervaren. Dit verschilt per persoon en het ongemak kan eenvoudig verminderd worden door een pijnstiller te gebruiken.
8. Kan ik het resultaat van een haarimplantatie beïnvloeden?
Ja. U krijgt adviezen van de behandelend arts die de resultaten positief kunnen beïnvloeden. Het is daarom van belang om de adviezen op te volgen en de eerste weken na de haarimplantatie geen zware inspanning te doen. Ook intensief sporten kunt u beter uitstellen. Door niet te roken is er sprake van een betere doorbloeding, wat de getransplanteerde haarzakjes goed kunnen gebruiken. Daarnaast ontvangt u informatie over de wijze waarop u uw hoofdhuid kunt verzorgen tijdens de eerste dagen en weken na de haarimplantatie.
9. Wat zijn de voordelen van een haarimplantatie?
Na een haarimplantatie heeft u weer een volle haardos. U kijkt weer met vertrouwen in de spiegel. Bovendien is het een behandeling waarbij u nauwelijks pijn ervaart. Door de toename van het aantal binnen- en buitenlandse haarklinieken, kunt u tarieven vergelijken en een weloverwogen keuze maken.
10. Heeft een haarimplantatie nadelen?
Het is een ingrijpende behandeling met een lange behandelduur. Complexe haarimplantaties kunnen over meerdere behandeldagen verspreid worden. Als u een te hoog verwachtingspatroon heeft, kan het uiteindelijke resultaat teleurstellend zijn. De hoge kosten komen meestal niet in aanmerking voor vergoeding door uw zorgverzekeraar. Dit zorgt ervoor dat het een relatief dure behandeling is.
11. Kan een haarimplantatie onder volledige narcose worden uitgevoerd?
Nee. De ingreep wordt door de meeste mannen en vrouwen niet als pijnlijk ervaren. De plaatselijke verdoving is doorgaans voldoende. U ervaart weinig van de ingreep. Het is mogelijk dat bij een uitgebreide haarimplantatie voor een extra verdoving wordt gekozen. Dit is afhankelijk van de lengte van de ingreep en werkingsduur van de plaatselijke verdoving. Indien u erg gevoelig bent, kunt u het gebruik van pijnstillers overwegen. Overleg dit altijd met de arts die de haarimplantatie uitvoert.
12. Hoe lang duurt een haarimplantatie?
De duur van een haarimplantatie hangt af van het aantal haarzakjes die getransplanteerd worden. Het is een behandeling die met uiterste nauwkeurigheid wordt uitgevoerd. U moet rekening houden met een gemiddelde behandelduur van 6 tot 8 uur. Wordt een groter aantal grafts getransplanteerd, dan komt het soms voor dat de behandeling over meerdere dagen wordt verspreid.
13. Zijn er alternatieve behandelingen voor een haarimplantatie?
Als u niet in aanmerking komt voor een haarimplantatie of als u nog niet toe bent aan de ingrijpende behandeling, kunt u kiezen voor een alternatief. Bij vergevorderde kaalheid en onvoldoende donormateriaal is een Micro Haar Pigmentatie behandeling een mogelijkheid. U kunt zich daarnaast laten informeren over een haarwerk of het gebruik van haargroeimiddelen.
14. Hoe lang duurt het voor het eindresultaat wordt bereikt?
Een haarimplantatie is een behandeling waarbij u enige tijd moet wachten op zichtbare resultaten. Schrik niet als de getransplanteerde haren in de eerste twee tot drie weken na de behandeling uitvallen. Dit is normaal na een haartransplantatie. Uw haren gaan twee tot drie maanden na de ingreep groeien. Het eindresultaat wordt gemiddeld negen tot twaalf maanden na de haarimplantatie zichtbaar. De resultaten zijn overigens definitief en dus blijvend van aard.
15. Wat zijn de kosten van een haarimplantatie?
Een haarimplantatie is een ingrijpende behandeling met een behoorlijk kostenplaatje. De kosten verschillen per haarkliniek en zijn onder andere afhankelijk van de te behandelen oppervlakte en het aantal grafts. Het verdient de aanbeveling om meerdere prijsopgaven met elkaar te vergelijken. Let daarbij ook op de zorg die is inbegrepen in het kostenoverzicht. Probeer altijd een afweging te maken van de prijs en kwaliteit.
16. Worden de kosten van een haarimplantatie vergoed?
Nee, doorgaans niet. Zorgverzekeraars vergoeden alleen in enkele gevallen de kosten voor haarimplantaties. U moet dan kunnen aantonen dat u psychisch lijdt aan de kaalheid. Kaalheid die moet daarnaast zijn veroorzaakt door een ziekte en/of een ongeval. In dergelijke gevallen kunt u soms rekenen op een gedeeltelijke of volledige vergoeding. U kunt de voorwaarden voor vergoeding terugvinden in uw zorgpolis. Neem contact op met uw ziektekostenverzekeraar en leg uw vraag voor.
17. Wat zijn de risico’s van een haarimplantatie?
Een haarimplantatie heeft net zoals andere cosmetische ingrepen bepaalde risico’s en bijwerkingen. Zo is er een kans op infecties en slechte wondgenezing. U kunt een allergische reactie hebben op de plaatselijke verdoving en uw hoofhuid kan tijdelijk gevoelloos zijn. De meeste bijwerkingen zijn echter tijdelijk van aard en komen zelden voor. Tijdens het intakegesprek bij een haarkliniek wordt u geïnformeerd over de kans op complicaties.
18. Hoe lang duurt het voor mijn hoofdhuid is hersteld na een haarimplantatie?
Het verloop van het herstel na een haarimplantatie is meestal vlot. Bij de meeste mannen en vrouwen is het een week na de behandeling niet meer zichtbaar dat u een haarimplantatie heeft ondergaan. Houdt u zich altijd goed aan de adviezen die u van de haarkliniek heeft gekregen. Dit bevordert het herstel.
19. Wat is de beste haarimplantatie techniek?
Zowel de FUT- als de FUE-techniek hebben voor- en nadelen. Dit geldt ook voor de haarstamcel transplantatie methode. De toegepaste techniek verschilt per persoon. Naast uw persoonlijke voorkeur zijn er een aantal factoren die een doorslaggevende rol hebben. Zo zijn de omvang van het transplantatiegebied, de structuur van uw haar en uw haarkleur van belang. De verschillende behandelmethoden worden tijdens een intakegesprek bij een haarkliniek besproken en toegelicht. De arts zal u een advies geven over de methode die het beste bij uw persoonlijke situatie past.
20. Wordt een haarimplantatie ook bij kroeshaar toegepast?
Ja, al wordt kroeshaar niet bij iedere haarkliniek behandeld. Haarimplantaties bij kroeshaar zijn doorgaans iets complexer dan bij stijl haar. Kroeshaar krult namelijk ook onderhuids. Het vergt een ervaren specialist om een goed resultaat te realiseren.
21. Wat kan ik verwachten van een intakegesprek bij een haarkliniek?
Het intakegesprek is een belangrijk onderdeel van uw voorbereiding. U krijgt tijdens het gesprek een goede indruk van de haarkliniek en specialist die de behandeling uitvoert. Er worden vragen gesteld over uw algemene gezondheidstoestand en uw medische achtergrond. De arts kijkt naar uw hoofdhuid en bespreekt de oorzaak van het haarverlies. De verschillende haarimplantatie behandelingen worden toegelicht en u krijgt de tijd om vragen te stellen. Samen met u streeft een arts naar de best mogelijk resultaten. Het is van belang dat u vermeld welke medicijnen u eventueel gebruikt. Doorgaans wordt een intakegesprek afgesloten met het overhandigen van een persoonlijk behandelplan.
22. Waarom bezoek ik meerdere haarklinieken?
U bezoekt verschillende haarklinieken om de behandelingen, kwaliteit en tarieven met elkaar te kunnen vergelijken. Het is belangrijk om met een positief gevoel aan de haarimplantatie te beginnen. Leg daarom altijd al uw wensen en vragen voor tijdens het consult bij de desbetreffende haartransplantatie kliniek.