Haarwerken

Waarom een haarwerk aanschaffen?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen een haarwerk aanschaffen. Veel mensen raken door bijvoorbeeld alopecia androgenetica, haarziekten of de behandeling van kanker hun haar (gedeeltelijk) kwijt. Bij de veel voorkomende haarziekte Alopecia Areata, onstaan er kale plekken op het hoofd. Wanneer er sprake is van eerder genoemde haaraandoeningen, voelen veel mensen zich niet volledig op hun gemak. Ze hebben het idee dat ze worden nagekeken en aangestaard. In dergelijke gevallen kan een haarwerk een goede uitkomst zijn.

Tegenwoordig zijn haarwerken vaak van zeer goede kwaliteit en nauwelijks van echt haar te onderscheiden.

Haarstichting video: Belangrijkste info over haarwerken in 1 minuut

Haarwerken

U moet in ogenschouw nemen dat een haarwerk een hulpmiddel is en veel aandacht behoeft. Deze moet speciaal worden schoongehouden, goed worden vastgezet en goed worden verzorgd. Daarnaast is er geen haarwerk dat een heel leven mee zal gaan. Haarwerken slijten en afhankelijk van het haarwerk zal gemiddeld om de ongeveer 6 maanden een nieuw haarwerk moeten worden aangeschaft.

Er zijn verschillende bevestigingsmethoden voor haarwerken. Er kan o.a. worden gekozen tussen tijdelijke en permanente bevestiging.

Informatie en demonstratie van materialen en technieken

Het is van belang dat u een goede indruk krijgt van de verschillende materialen en technieken die voor haarwerken worden toegepast. Alleen op die manier kunt u een goede keuze maken. Naast het materiaal zijn ook foto’s van modellen, verwerkingsmogelijkheden etc. van belang. Door deze voorbeelden wordt een keuze makkelijker.

Materialen:

 • Europees haar
 • Aziatisch haar
 • Synthetisch haar

Europees haar is voor veel Europeanen het natuurlijke haar, het is in iedere kleur verkrijgbaar. De kwaliteit kan minder zijn door de wijze waarop met het haar is omgegaan. Bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve shampoos, chemische kleurstoffen, krulmiddelen, föhn, droogkappen, ultraviolet licht en chloorhoudend zwemwater kan het haar beschadigd zijn.

Aziatisch haar wordt meestal gebruikt voor mode-haarwerk, waar meer haar dan normaal gewenst is. Aziatisch haar is vaak minder beschadigd dan Europees haar, maar Aziatisch haar is vrijwel altijd donker. Om lichte kleuren te krijgen moet dit haar chemisch worden behandeld.

Synthetisch haar heeft de laatste tijd een betere naam gekregen dan voorheen. Het is, mits het goed is onderhouden, niet van echt haar te onderscheiden en is in het gebruik en onderhoud meestal eenvoudig. Soms voelt het wat anders aan en mist het de natuurlijke structuur van echt haar. Vooral in fel licht kan dit te zien zijn.
Haarwerken hebben soms een mix van echt haar en synthetisch haar. Bijvoorbeeld echt haar bovenop en synthetisch haar aan de randen.

Soorten haarwerken:

 • Confectie = machinaal vervaardigd
 • Maatconfectie = machinaal vervaardigd
 • Maatwerk = meestal handgeknoopt

Confectiehaarwerk is over het algemeen veel goedkoper dan maathaarwerk. Maathaarwerk is precies op de maat van het hoofd gemaakt en meestal met de hand geknoopt. Het knopen wordt bijna altijd in het buitenland gedaan, omdat de arbeidskosten daar lager zijn. Het duurt daardoor vaak langer voor het haarwerk klaar is. Levertijden van drie maanden zijn dan geen uitzondering.
In confectiehaarwerk zijn veel modellen te koop. Het is belangrijk dat de maat goed is of dat het anders wordt vermaakt, waarbij het model wel goed moet blijven en dat het haarwerk als dat nodig is goed wordt bijgeknipt.
Laat u goed informeren voordat u besluit welk haar u wilt.

De ondergrond
De haren worden geknoopt op een ondergrond. Dit kan b.v. monofilament (gaas) zijn. Aan de achterzijde worden haren nog wel eens op trenzen geknoopt. Dat is goedkoper, maar soms wel goed zichtbaar als het haar nat wordt. Met trenzen is het uitstaan van haren in de nekpartij wat beter te voorkomen dan met op filament geknoopte haren.
Soms worden haarwerken voorzien van een gesloten kunststof basis die zich op de hoofdhuid vastzuigt. Ook zijn er haarwerken die geheel worden geplakt. Na 4 tot 6 weken moet de leverancier het haarwerk loshalen en opnieuw plakken. Het haarwerk zit dan ‘als een huis’, maar jeuk en allergische reacties komen dan vaker voor.

Maat en model

 • Een juiste en precieze maat van het haarwerk is belangrijk.
 • De haarlijn aan de voorkant moet natuurlijk zijn.
 • Een afstaande nekpartij moet vermeden worden.

Als het haarwerk klaar is, moet het resultaat naar uw zin zijn. Bent u teleurgesteld, bespreek dat dan rustig, maar wel onmiddellijk, met de leverancier.
Een haarwerk hoeft er niet uit te zien alsof u net bij de kapper vandaan komt. Een haarwerk moet er uitzien zoals u er zelf ‘gemiddeld’ bij zou lopen, dat valt namelijk het minste op. Maak van tevoren duidelijke schriftelijke afspraken over model, kleur, prijs en betaling. Betaal als het haarwerk klaar is. Bij een maathaarwerk is het redelijk een aanbetaling te doen. Voor een confectiehaarwerk lijkt ons dat niet nodig.

Kinderen en haarwerk
Voor kinderen is er weinig confectieaanbod. Soms bieden haarwerkers aan een haarwerk voor een volwassene te vermaken tot een kinderhaarwerk. Dit raden wij sterk af. Het leidt vrijwel nooit tot een goed resultaat. Vooral voor jongens, die kort haar willen, is het moeilijk een vakman te vinden die een acceptabel haarwerk kan maken. Bij kinderen moet in het bijzonder worden gelet op de omstandigheden waaronder het haarwerk wordt gedragen: op de fiets, op school, bij sport of spel. Van het haarwerk moet het kind zelf gelukkiger worden, de ouders moeten zichzelf daarbij op de tweede plaats stellen. Een haarwerk moet daarom niet opgedrongen worden. Laat het kind zelf bepalen of het wel of niet een haarwerk wil dragen.

Haarwerk bevestigen
Haarwerken zijn met behulp van diverse materialen op hun plaats te houden, zodat u zich wat vrijer kunt bewegen.

 • U kunt een zweetband, haarband of sjaal dragen.
 • U kunt het haarwerk aan de binnenkant vastzetten met dubbelzijdig plakband of pleisters (te koop in haarwerkzaken). Een paar kleine stukjes op kritieke plaatsen, zoals b.v. bij de oren moet bij een goed passend haarwerk voldoende zijn. Je kunt ook stukjes vastzetten met speciale lijm.

Het dragen
Haarwerken kunnen nogal eens plakkerig of kriebelig zijn; om dit te vermijden kunt u ze voeren met een zachte absorberende stof. Als de rand irriteert kunt u een strook tape plakken, b.v. sporttape of papierpleisters (Leukopor).
Er bestaan wel ondermutsjes van nylontricot, maar deze voldoen meestal niet.

Hoe vindt u een goede haarwerkspecialist?
U kunt in contact komen met een haarwerkzaak of haarwerkspecialist via de huisarts, de ziektekostenverzekeraar, (mond-tot-mond) reclame, het telefoonboek of door de haarwerkspecialisten-zoekfunctie te gebruiken. De vraag is of dat dan ook een goede haarwerker is. Er is veel vakmanschap onder de haarwerkers, maar er is ook kaf onder het koren. Leveranciers die hun vak niet verstaan of leveranciers die misbruik maken van de emotionele nood van hun klanten door exorbitante prijzen te rekenen of de klant verplichten tot onnodige onderhoudscontracten gekoppeld aan het recht op garantie.
Bij de Alopecia Patiëntenvereniging komen ervaringen binnen van mensen die positieve of negatieve ervaringen hebben met haarwerkers. Er zijn sinds enige tijd ook ‘erkende’ leveranciers. Het betreft een erkenningsregeling die door de branche zelf in het leven is geroepen. De erkende leverancier wordt jaarlijks getoetst, waarbij wordt beoordeeld of deze steeds voldoet aan de criteria die de regeling stelt. In de regeling staan o.a. voorwaarde m.b.t. kwaliteit, bereikbaarheid, voorraad, levertijd en klachtenprocedure.

Garantie op haarwerk
Maak bij de aankoop van een haarwerk duidelijke afspraken over het onderhoud en de verzorging van het haarwerk en vraag of u het zelf kunt doen, of dat u regelmatig naar de haarwerkzaak terug moet en wat dan de kosten zijn.
Als er snel problemen ontstaan met het haarwerk zoals overmatige haaruitval, ernstige verkleuringen of als er meteen al mankementen zijn zoals een onjuiste pasvorm of afstaande nekharen dan is service of reparatie noodzakelijk. Bespreek vooraf of dit onder de garantie valt. Valt de reparatie niet onder de garantie, maak dan vooraf duidelijke afspraken over de kosten van de reparatie.
Er zijn leveranciers die uitgevallen haren bijknopen terwijl u er op wacht. Als de haren sneller uitvallen dan redelijk is, dan hoort dat o.i. een gratis service te zijn. Andere leveranciers doen dagen of weken over zo’n behandeling. U loopt dan zonder haarwerk of u moet zorgen dat u een reserve haarwerk heeft.

Onderhoud
Een haarwerk met synthetisch haar is in het dagelijks gebruik makkelijk zelf te onderhouden en te verzorgen. Een haarwerk met echt haar vergt wat extra zorg, maar ook dat is meestal goed zelf te doen. Wassen, op kleur houden en conditioneren zijn handelingen die – mits zorgvuldig en voorzichtig uitgevoerd – heel goed zelf te doen zijn. De leverancier kan een goede instructie geven en de juiste onderhoudsmiddelen verstrekken. Alleen als er problemen zijn, moet het haarwerk terug naar de leverancier. Bijvoorbeeld bij haaruitval, ernstige verkleuring of beschadiging.

Wat kost een haarwerk?
De kosten van haarwerken kunnen enorm verschillen. Er zijn al confectiehaarwerken met synthetisch haar te koop vanaf zo’n €300,- á €400,-. Via Internet zijn soms zelfs nog goedkopere haarwerken te koop.
Een maathaarwerk met echt haar of gepatenteerd synthetisch haar kost echter al snel meer dan €1000,-. Er bestaan hiervoor echter ook behoorlijke prijsverschillen. Het is vaak verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten, bij permanente bevestiging is dit zelfs noodzakelijk. Daarnaast wordt altijd aangeraden om minimaal 1 reserve-haarwerk aan te houden. Stel dat uw haarwerk door onvoorziene omstandigheden kapot gaat, dan is het belangrijk dat u direct een ander haarwerk kunt dragen en niet hoeft te wachten tot een nieuw haarwerk binnen is.

 

Alternatief voor haarwerken

Er bestaan tegenwoordig verschillende alternatieven voor haarwerken. Denk hierbij onder andere aan haarimplantatie met biofibres. Ook wel een haarimplantatie met kunsthaar genoemd.

Haarwerken FAQ - veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over haarwerken komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Wat zijn haarwerken?

Haarwerken zijn net als pruiken kunstmatige kapsels die gedragen worden op het hoofd. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn. Afhankelijk van de mate van de haaruitval kan bepaald worden welk haarwerk het beste bij uw situatie past.

2. Ben ik geschikt voor een haarwerk?

Het dragen van haarwerken is niet leeftijdsgebonden. Haarwerken worden om uiteenlopende redenen gedragen. Mannen en vrouwen die geconfronteerd worden met haarverlies door zowel een ziekte als bijvoorbeeld alopecia androgenetica of alopecia areata, kiezen naast andere behandelingen regelmatig voor een al dan niet tijdelijk haarwerk.

3. Kan een haarwerk tijdelijk gedragen worden?

Ja. Tijdelijke haaruitval die bijvoorbeeld door chemotherapie veroorzaakt wordt, kan bedekt worden door het dragen van een haarwerk. Laat u adviseren door een haarwerkspecialist over het soort haarwerk dat geschikt is.

4. Welke soorten haarwerken zijn er verkrijgbaar?

Diverse soorten materialen worden gebruikt om haarwerken te vervaardigen. Synthetische stoffen en natuurlijke haren kunnen zowel met de hand als machinaal geknoopt worden tot een haarwerk. Confectie haarwerken worden machinaal vervaardigd en meestal met synthetische materialen. Daarnaast zijn er zogenaamde maatconfectie haarwerken die eveneens machinaal gemaakt worden, maar die aan uw hoofd aangepast kunnen worden. Een maatwerk haarwerk wordt volledig op maat gemaakt en meestal handgeknoopt. Dit zijn de haarwerken die volledig op uw wens worden afgestemd.

5. Beïnvloedt het dragen van een haarwerk mijn eigen haargroei?

U hoeft geen angst te hebben dat uw eigen haargroei wordt geremd of beïnvloed door het dragen van een haarwerk.

6. Hoelang gaat een haarwerk mee?

De levensduur van haarwerken is sterk afhankelijk van het onderhoud, de kwaliteit, het soort haarwerk en het verschilt per persoon. Een haarwerk dat regelmatig wordt gedragen en dat goed wordt verzorgd, kan een jaar mee gaan. Doorgaans vertonen de meeste haarwerken na een periode van 8 tot 9 maanden de eerste slijtage. Door goed voor uw haarwerk te zorgen, kunt u de levensduur verlengen. Een haarwerkspecialist geeft u bij de aflevering van het haarwerk tips over de producten die u voor het onderhoud kunt gebruiken.

7. Wat is het verschil tussen een haarstukje en haarwerk?

Een haarwerk bedekt uw hele hoofd en een haarstukje is een stukje met haar dat in uw eigen haar overgaat. Waar een haarwerk vaak wordt gebruikt door mannen en vrouwen die door chemotherapie hun haar hebben verloren, wordt een haarstukje gebruikt om gedeeltelijke kaalheid of dunner wordend haar te verhullen.

8.  Wat zijn de verschillen tussen synthetische haarwerken en haarwerken van echt haar?

Er zijn een aantal verschillen tussen beide producten. Synthetische haarwerken zijn makkelijk in onderhoud en blijven vaak beter in model zitten. U moet echter altijd oppassen met warmte, omdat de gebruikte materialen kunstvezels zijn, welke warmte niet goed verdragen. Ook slapen met een synthetisch haarwerk wordt afgeraden. Haarwerken van echt haar daarentegen kunnen geföhnd worden en u kunt er meestal zonder problemen mee slapen. Deze haarwerken kunnen ook permanent bevestigd worden. Vernieuwen gebeurt dan gemiddeld eens in de vijf à zes weken. De kleur van echt haar kan onder meer door het zonlicht verbleken.

9. Kan ik met een haarwerk ook een muts of hoed opzetten?

Met name bij het dragen van synthetische haarwerken, wordt het gebruik van een hoed of muts afgeraden. Door de wrijving die ontstaat, kunnen de vezels van uw haarwerk beschadigen. Ook sjaals en kragen kunnen een nadelige invloed hebben op het haarwerk. Een ander nadeel van een muts of hoed kan zijn dat het haarwerk de vorm van uw hoofddeksel aanneemt. Haarwerken van echt haar hebben minder risico’s op beschadiging door een pet of muts.

10. Kan een haarwerk bij harde wind afwaaien?

Goed aangemeten haarwerken kunnen niet zomaar afwaaien. Heeft u toch angst voor harde wind in combinatie met uw haarwerk? Dan kunt u extra clips gebruiken voor een nog betere bevestiging.

11. Wat is de beste manier om een haarwerk op te zetten?

De leverancier van uw haarwerk laat u zien hoe u het haarwerk het beste op kunt zetten. De meest gebruikte manier is om dit van voor naar achter te doen. Let er bij het opzetten op dat de oortjes op dezelfde hoogte zitten. Als uw haarwerk te ver naar voren zit, kan dit een onnatuurlijke uitstraling geven. Uw haarwerk wordt op uw maat afgestemd en sluit aan op uw hoofd. Het is mogelijk om het haarwerk te laten verstellen. U kunt hiervoor contact opnemen met uw haarwerkspecialist. 

12. Kan mijn huid geïrriteerd raken door haarwerken?

Haarwerken die goed zijn aangemeten, veroorzaken in principe geen irritaties zoals jeuk. Door het gebruik van medicatie of door een medische behandeling kan uw huid wel gevoeliger zijn. Haarwerken voelen doorgaans ook niet extra warm aan en laten genoeg lucht door, waardoor uw hoofdhuid niet gaat zweten.

13. Kan ik met een haarwerk sporten?

Als u een haarwerk heeft dat goed past met een goede bevestiging, is sporten prima mogelijk. Zwemmen wordt voornamelijk met haarwerken van synthetische materialen afgeraden, omdat chloor en zout de kunstvezels kunnen beschadigen. Met een haarwerk van echt haar kan in principe wel gezwommen worden, al moet u dan ook goed letten op het onderhoud na het zwemmen.

14. Hoe kan ik mijn haarwerk wassen?

De meeste haarwerken kunnen met de hand gewassen worden. U ontvangt bij de levering van het haarwerk onderhoudsinstructies van de haarwerkspecialist. Bij intensief gebruik en regelmatig dragen van het haarwerk kunt u deze eens in de 1 à 2 weken voorzichtig wassen. Dit kunt u doen met onderhoudsproducten die door de leverancier worden aanbevolen. Pas op met het drogen van het haarwerk. Synthetische pruiken zet u bij voorkeur op een standaard en kunt u handmatig in model brengen. Draag het haarwerk pas weer als ook de binnenzijde volledig is opgedroogd. Haarwerken van echt haar kunnen voorzichtig geföhnd worden.

15. Wat kost een haarwerk?

De kosten voor een haarwerk worden door een aantal factoren bepaald. De basisprijs is afhankelijk van de gebruikte materialen, de toegepaste techniek en de benodigde arbeidstijd. Op het gebied van materiaal heeft u de keuze tussen synthetische vezels en echt haar. Maar ook het merk van het haarwerk en de lengte van het haar zijn bepalend voor de kostprijs. Een haarwerk dat volledig maatwerk is, is duurder dan machinaal vervaardigde confectie haarwerken. Laat u door verschillende haarwerkspecialisten voorlichten, zodat u weet wat u op het gebied van de haarwerk kosten kunt verwachten.

16. Wordt een haarwerk vergoed door mijn zorgverzekering?

Zorgverzekeraars vergoeden op medische indicatie zowel in de basisverzekering als bij aanvullende modules de kosten voor een haarwerk. Dit kan zowel een volledige als gedeeltelijke vergoeding zijn. In de basisvergoeding is het bedrag van de vergoeding voor iedereen gelijk. Vergoedingen via aanvullende zorgverzekeringen verschillen per zorgverzekeraar en per zorgpakket. U kunt de hoogte van het vergoedingsbedrag nalezen in de polisvoorwaarden. Uw zorgverzekeraar kan vertellen aan welke voorwaarden u dient te voldoen om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

17. Kunnen haarwerken op maat gemaakt worden?

Ja, naast confectie haarwerken kunt u een haarwerk op maat laten maken. Hiervoor kunt u terecht bij diverse haarwerkspecialisten. Het voordeel van een haarwerk op maat is dat het volledig op uw smaak en wensen is afgestemd.

18. Kan ik met een haarwerk douchen?

Met haarwerken die gemaakt zijn van synthetische kunstvezels wordt douchen afgeraden. Het warme water kan de vezels beschadigen. U kunt beter kiezen voor onderhoud van uw haarwerk zoals dat door de leverancier wordt geadviseerd. Een haarwerk van echt haar kan onder de douche gedragen worden. Uw haarwerk wordt op deze manier niet zo goed gereinigd. Als uw haarwerk niet permanent is bevestigd, kunt u beter kiezen voor apart wassen met zo weinig mogelijk wrijving. U verlengt hierdoor de levensduur van uw haarwerk.

19. Verschuift een haarwerk tijdens het dragen?

Het kans soms voorkomen dat een haarwerk tijdens het dragen omhoog verschuift. Dit komt door het bewegen van de nekspieren. Te klein aangemeten haarwerken kunnen verschuiven. Het verschuiven kan ook komen als u een platte nek heeft of dat uw nek een kuiltje heeft. Heeft u last van het verschuiven van een haarwerk? Neem dan altijd contact op met de leverancier. Uw haarwerk kan dan wellicht versteld worden voor een betere bevestiging. Voorkom het handmatig naar beneden trekken van uw haarwerk.

20. Waar kan ik een goed passend haarwerk kopen?

Nederland kent een groot aantal ervaren leveranciers en haarwerkspecialisten. Als u de aanschaf van een haarwerk overweegt, wordt het aangeraden om bij meerdere leveranciers een afspraak te maken. Zeker bij een eerste haarwerk is het kopen via internet niet direct optimaal. Door naar een haarwerkspecialist te gaan wordt uw haarwerk op de juiste manier aangemeten en krijgt u de juiste pasvorm.

21. Waarom is het draagcomfort van haarwerken belangrijk?

Zeker bij het regelmatig dragen van een haarwerk wilt u dat dit comfortabel aanvoelt. Haarwerken die uw hoofdhuid irriteren of waar u een benauwd gevoel van krijgt, dient u zoveel mogelijk te voorkomen. Het draagcomfort draagt bij aan een natuurlijke uitstraling en een langere levensduur van het haarwerk. Uw haarwerkspecialist kan u meer vertellen over de mogelijkheden met betrekking tot het draagcomfort. 

22. Wat is natuurlijk Europees haar?

Haarwerken worden gemaakt van synthetische materialen of natuurlijk haar. Haarwerken die gemaakt zijn van natuurlijk Europees haar zijn, qua haarstructuur en haartype identiek, aan uw eigen natuurlijke haar.

23. Is een haarwerk alleen voor vrouwen of zijn er ook haarwerken voor mannen en kinderen?</h2>

Haarwerken beperken zich niet tot vrouwen. Ervaren haarwerkspecialisten kunnen u ook helpen bij het vinden en aanmeten van een geschikte pruik of haarwerk voor mannen en kinderen.

24. Moet ik voor het passen van een haarwerk eerst naar de kapper?

Nee, dat is niet noodzakelijk tenzij een haarwerkspecialist dit met u bespreekt voorafgaand aan de pasafspraak.

25. Wat is de levertijd van een haarwerk?

Haarwerkspecialisten hanteren eigen levertijden. De exacte levertijd hangt af van diverse factoren. Wanneer uw voorkeur uitgaat naar een model dat uit voorraad leverbaar is, kunt u in principe tijdens het passen het haarwerk direct meenemen. Wordt een haarwerk speciaal op maat gemaakt? Dan kan de levertijd variëren van een paar weken tot enkele maanden.

26. Moet ik veel bijbetalen?

Jaarlijks wordt er vanuit uw basisverzekering een vast bedrag voor een haarwerk of pruik vergoed. U kunt voor dit bedrag een haarwerk aanschaffen. Gaat uw voorkeur uit naar een haarwerk dat duurder is dan de vergoeding, dan betaalt u de meerkosten zelf bij. Uw zorgverzekeraar kan hierover meer informatie verstrekken.

27. Kan ik een haarwerk zelf wassen?

Ja, u krijgt was- en verzorgingsinstructies van de haarwerkspecialist. Indien gewenst kunt u samen een keer oefenen met het wassen van het haarwerk. Daarbij wordt gelijktijdig speciale aandacht besteed aan de manier waarop u het haarwerk kunt laten drogen.

28. Hoe kan ik een haarwerk onderhouden?

Bij de aanschaf van een haarwerk krijgt u van de haarwerkspecialist duidelijke onderhouds- en was instructies. Eventueel kunt u speciale reinigingsproducten, shampoo, kopen die geschikt zijn voor het onderhoud van het haarwerk. Daarnaast kunt u ook terecht bij de haarwerkspecialist voor een professionele was- of onderhoudsbeurt.

29. Kan ik een haarwerk kammen of borstelen?

Een synthetisch haarwerk kan niet gekamd of geborsteld worden als deze nog nat is. U kunt een haarwerk of pruik kammen of borstelen als het droog is. U kunt daarvoor een kam of borstel gebruiken die geschikt is voor het onderhoud van een haarwerk. Heeft u een krullend haarwerk? Borstel het haarwerk niet uit, maar gebruik uw vingers om het haarwerk te modelleren en verzorgen.

30. Wat doe ik als mijn eigen haar weer gaat groeien?

Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies, zal het nieuwe haar in eerste instantie broos zijn. Dit verandert met het verstrijken van de tijd. Het kan dan gebeuren dat uw haarwerk minder stevig zit dan voorheen, waardoor het kan verschuiven. U kunt dan de beslissing nemen om het haarwerk af te zetten. Het is ook mogelijk om in overleg met de haarwerkspecialist het haarwerk eventueel aan te laten passen.

31. Kan ik een haarwerk aan laten meten voorafgaand aan chemotherapie?

Ja, dit wordt zelfs geadviseerd. Een haarwerkspecialist heeft dan een goed idee van uw natuurlijke kapsel en kan het haarwerk op uw persoonlijkheid afstemmen.