Kapper

De kapper, of de kapsalon, wordt door de consument gemiddeld zo’n 8 keer per jaar bezocht. Veel mensen hebben een hechte band met de kapper, u spreekt de kapper namelijk regelmatig en komt vaak jarenlang bij dezelfde kapper.

Over het algemeen kunnen mensen hun haar zelf goed in model brengen. Dingen die vaak beter overgelaten kunnen worden aan de kapper, zijn o.a. knippen, kleuren en permanenten. Om dit goed te laten doen, zijn vakmensen nodig. Behalve het knippen, kleuren en permanenten is er nog een belangrijke rol weggelegd voor de kapper, het adviseren van de klant.

De kapper kent u en uw haar(situatie) het beste, weet welk kapsel het beste staat en welke (professionele) producten het beste zijn voor uw haar(type).

Hoe vaak gaat u naar de kapper?

Het verschilt per persoon hoe vaak de desbetreffende persoon naar de kapper gaat. Hoe vaak het nodig is om naar de kapper gaat is o.a. afhankelijk van de persoon zelf, het kapsel, de haarstijl en het haartype.

Het haar groeit gemiddeld zo’n 15 centimeter per jaar. Hoe korter het haar, hoe sneller het haar “uit model” is. Mannen gaan daarom gemiddeld vaker naar de kapper dan vrouwen. Het wordt aangeraden om korte kapsels elke 4 tot 5 weken bij te laten werken door de kapper. Bij middellang haar wordt aangeraden het elke 6 tot 8 weken te laten knippen en bij lang haar is het verstandig om elke 3 maanden de dode punten te laten knippen. Op deze manier blijft het haar er gezond uit zien.

Hoe vindt u een goede kapper?

De relatie met de kapper is vrij hecht. Het is daarom belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij uw kapper. Als iemand eenmaal een goede kapper of kapsalon heeft gevonden, blijft deze vaak erg lang loyaal aan dezelfde kapper of kapsalon.

Mond-tot-mond reclame en goede resultaten zijn vaak de beste redenen om naar een specifieke kapper of kapsalon te gaan en daar te blijven.

Tegenwoordig gebeurt het ook steeds vaker dat op internet wordt gekeken naar de recensies van kapsalons.

Het belangrijkste voor vrijwel ieder individu om naar een bepaalde kapper te gaan, is dat het gevoel “goed” is en dat de klant en de kapper elkaar begrijpen.

Waar de consument nog meer goed op let, is de prijs. Een goede kapper is normaal gesproken niet erg goedkoop. Over het algemeen neemt een duurdere kapper vaak ook gemiddeld meer tijd voor een klant dan een erg goedkope. Daarnaast wordt er met verschillende technieken geknipt.

Een professionele salon, goed opgeleid en vakbekwaam personeel zijn zaken waar voor moet worden betaald.
Bij kappers wordt er tegenwoordig vaak onderscheid gemaakt tussen beginnende kappers, ervaren kappers en zeer-ervaren kappers, ook wel top-styliste genoemd. Hoe meer ervaring de kapper heeft, hoe duurder deze vaak is.

Zoekt u een kapper bij u in de buurt, dan kunt u deze ook vinden in de zoekfunctie met geregistreerde kappers van de Nederlandse Haarstichting.

Kapper FAQ - veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over de kapper komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Welk kapsel past bij mij?

Een passend kapsel geeft u een verzorgde uitstraling. De kapper kan u helpen met professioneel advies bij het kiezen van een geschikt kapsel. U kunt uw ideeën over het ideale kapsel voorleggen. De kapper zal bekijken of uw verwachtingspatroon realistisch is. Kappers kunnen natuurlijk veel, maar niet alles is mogelijk.

2. Hoe komt het dat mijn haar dunner wordt?

Ongewenste haaruitval vormt voor mannen en vrouwen een probleem. De oorzaken zijn divers en worden soms erfelijk bepaald. Erfelijke kaalheid kan in een vroeg stadia vaak tijdelijk behandeld worden met haargroeimiddelen. Een definitieve oplossing is mogelijk door voor een haartransplantatie te kiezen. Daarnaast kan haaruitval veroorzaakt worden door bepaalde ziektes, medische behandelingen en medicijngebruik. Maar ook stress en een minder goede haarverzorging kunnen het haar beschadigen en laten uitvallen. Een dermatoloog of huisarts kan de oorzaak van uw haarverlies vaststellen. Let op dat wanneer u kiest voor haargroeimiddelen, hier bijwerkingen mee gemoeid kunnen zijn.

3. Kan beschadigd haar door de kapper hersteld worden?

Beschadigd haar is meestal niet meer te herstellen. Uw kapper kan u wel een shampoo of conditioneren adviseren die verdere schade voorkomt. Professionele haarverzorging producten geven uw haar meer glans en zorgen voor het behoud van de kleur. Daarnaast zijn er ook verzorgende producten die de conditie van uw hoofdhuid verzorgen, voeden en dus verbeteren. Een gezonde hoofdhuid is van levensbelang voor de haarzakjes en het haargroeiproces. Laat u voorlichten door uw kapper over welke producten u het beste kunt gebruiken. Hiermee voorkomt u dat uw haar verder beschadigt.

4. Heeft stress invloed op haaruitval?

Verschillende emoties kunnen invloed hebben op de haargroei. Zowel stress, angst, geluk en blijdschap laten soms sporen na. Mensen reageren allemaal anders op diverse situaties. Waar de een pukkeltjes of rode vlekken krijgt, heeft u misschien last van dunner wordend haar in een langdurige stress situatie. Stress kan van dus wel degelijk van invloed zijn op de haargroei. Daarentegen is stress geen factor bij grijzer wordend haar.

5. Beschadigt dagelijks wassen mijn haar?

Gezond haar heeft het niet nodig om dagelijks gewassen te worden. Door een dagelijkse wasbeurt wordt de beschermende huidlaag afgewassen en kan de vochtbalans mogelijk verstoord worden. Wekelijks 2 tot 3 keer wassen met een verzorgende shampoo in combinatie met een conditioner is voldoende.

6. Hoe kan ik mijn haar het beste wassen?

Uw kapper kan u alles vertellen over de beste manier om uw haren te wassen. Als u uw haren wast, maakt u deze eerst goed nat en via de handen verdeelt u de shampoo gelijkmatig. Voorkom het hardhandig wrijven of krabben van uw hoofdhuid. Licht masseren van de hoofdhuid kan wel. Probeer het schuim te verdelen over uw hoofd en spoel het vervolgens grondig uit. Om het achterblijven van shampoo resten te voorkomen, duurt het uitspoelen van uw haar vaak langer dan het wassen zelf. Vermijd het gebruik van water dat te warm is. Koud tot lauw water geeft de lengte van uw haar een mooiere glans. De haren kunt u na het wassen het beste door de lucht op laten drogen. Wilt u gebruik maken van een föhn? Kies dan niet voor de warmste stand.

7. Kan nat haar direct gekamd of geborsteld worden?

U wilt natuurlijk graag voorkomen dat uw haar beschadigt tijdens het kammen of borstelen. Nat haar is breekbaarder, waardoor intensief borstelen beter is als het is opgedroogd. Veel kappers raden daarom het gebruik van een conditioner aan. Een conditioner heeft een ontwarrende functie, wat het borstelen makkelijker maakt. Direct na het wassen is het beter om uw haar eerst met een grove kam door te kammen en zo de klitten te verwijderen. Later kunt u dan alsnog een fijnere borstel gebruiken.

8. Ik wil graag meer volume in mijn haar. Zijn er producten die werken?

Producten die uw haar meer volume geven bestaan echt, zonder dat ze een verzwarende werking hoeven te hebben op het haar. Uw kapper kunt u adviseren over de mogelijkheden. De juiste volume producten maken uw haar licht en luchtig. Meer volume wordt gecreëerd door een combinatie van shampoo, conditioner en een styling product. Extra volume kan met behulp van de föhn bereikt worden. Wees voorzichtig bij het gebruik van een föhn en let op dat u niet de warmste stand gebruikt.

9. Kan een kleurspoeling mijn haar beschadigen?

Een kleurspoeling heeft een andere samenstelling dan andere haarkleurproducten. Dit maakt het mogelijk dat de kleur in de schubbenlaag van uw haar dringt. Een kleurspoeling is doorgaans een mild product, dat nauwelijks sterke peroxideontwikkelaars gebruikt. Sommige kleurspoelingen bevatten ook verzorgende conditioners, die een positief op het haar hebben. De effectiviteit van een kleurspoeling is doorgaans kort. Afhankelijk van de conditie van uw haar is het effect na 6 tot 12 wasbeurten verdwenen.

10. Kan een permanent mijn haar beschadigen?

De gebruikte ingrediënten om uw haar te permanenten zijn niet direct een gevaar voor uw haar. Soms kan het haar gaan pluizen. Het zijn de elastiekjes die gebruikt worden om het haar om de krulspelden te rollen die uw haar kunnen beschadigen. Te strak bevestigde elastiekjes knellen het haar af, waardoor het af kan breken.

11. Is het waar dat vrouwen tijdens een zwangerschap meer haar krijgen?

Nee. Tijdens een zwangerschap kan de haardos van een vrouw voller lijken, maar het haar vermeerdert niet. Vanaf de vijfde maand van een zwangerschap is het haar minder gevoelig om uit te vallen. Dit wordt na de geboorte gecompenseerd. De haren vallen dan alsnog uit. U kunt hierdoor het idee krijgen dat uw haar uit blijft vallen. Het is echter een normale reactie van het lichaam. Het haargroeiproces normaliseert zich in de weken die volgen op de geboorte.

12. Hoe kan ik gespleten haarpunten voorkomen?

Gespleten haarpunten kunnen niet gerepareerd worden. De enige goede oplossing is de punten laten knippen. Gespleten haarpunten kunnen voorkomen worden door een paar keer per jaar de haarpuntjes te laten knippen. Dit geeft gespleten haarpunten geen kans om het haar verder te beschadigen.

13. Hoe kom ik van roos af?

Roos kenmerkt zich door de aanwezigheid van huidschilfers op de hoofdhuid. De schilfertjes zitten vaak los en komen op uw schouders terecht. Roos ontstaat door de voortdurende vernieuwing van de cellen op uw hoofdhuid. Het vernieuwingsproces komt bij roos in een stroomversnelling terecht en de huid blijft zichzelf vernieuwen. Roos is een haarprobleem dat met de juiste producten over het algemeen goed te behandelen is. U kunt hierover advies inwinnen bij uw kapper. Gebruik een goede anti-roosshampoo volgens de instructies die op de flacon vermeld zijn.

14. Waarom zijn verzorgingsproducten bij de kapper vaak duurder?

De producten die uw kapper levert, zijn in tegenstelling tot de meeste producten in de supermarkt en drogisterij, professionele kappersproducten. U maakt gebruik van betere ingrediënten. Kappersproducten zijn doorgaans beter geconcentreerd, waardoor u er minder van nodig heeft. Professionele producten trekken in de hoofdhuid en werken van binnenuit.

15. Hoe vind ik een goede of de beste kapper?

Kapsalons en kappers kunnen onderverdeeld worden in categorieën. Van de trendy kapsalon tot de budget kapsalon. Iedereen heeft een eigen voorkeur als het op de kapper aankomt. Wilt u bij de kapper kunnen bladeren in trendy magazines en de nieuwste trends bekijken? Dan is de trendy kapper een goede optie. Houdt u meer van hoge kwaliteit en misschien de mogelijkheid om een schoonheidsspecialist te combineren met een kappersbezoek? Een luxe kapsalon heeft vaak gecombineerde mogelijkheden beschikbaar. Op basis van klantervaringen kunt u proberen te bepalen wat de beste kapper bij u in de buurt is.

16. Welke kapper past het beste bij mij?

U bepaalt uiteindelijk zelf welke kapper het beste bij u past. Gaat u naar de kapper, omdat het een noodzakelijk iets is? Kies dan voor een kapper waar u snel klaar bent, een luxe kapsalon past daar niet bij. Zoekt u een goedkope kapsalon waar uw haar geknipt wordt, zonder veel extra’s? De budget kapper past dan misschien beter bij u. Voor iedere smaak en voorkeur is tegenwoordig een kapper beschikbaar.

17. Wat is de beste manier om een kapper te kiezen?

Door gewoon eens binnen te lopen bij een kapsalon en kennis te maken, kunt u een goede indruk krijgen. Ziet u iemand met een geweldig kapsel, dan kunt u vragen bij welke kapper men is geweest. Heeft u een goed gevoel bij een kapsalon of een kapper? Vaak is dat al een prima uitgangspunt voor een geslaagde kappersbeurt. Een kapper probeert in te schatten wat voor type persoon u bent. Kleed u daarom bij een eerste kappersbezoek niet anders dan normaal. De kapper stelt vragen en zoekt zo de (haar)stijl die past bij uw persoonlijkheid.

18. Ik wil mijn lange haren laten afknippen en doneren. Hoe gaat dat?

Als u overweegt uw haar te doneren, kunt u de kapper uw haren af laten knippen. Haar heeft een minimale lengte nodig van 30 cm. De kapper zal uw haar in een staart doen of vlechten en daarna afknippen. Sommige kapsalons knippen uw haar gratis of met korting als het gedoneerd wordt aan de Haarstichting.

19. Kan gekleurd haar gedoneerd worden?

Ja. Zowel gekleurd haar als haar met high-lights kan gedoneerd worden zolang het aan de minimale lengte vereisten voldoet. Daarnaast dient het wel een natuurlijke haarkleur te zijn.

20. Welke kappers knippen gratis of met korting als ik mijn haar wil doneren?
Er zijn in Nederland meer dan 500 kappers die samenwerken met de Haarstichting. Wilt u uw haar doneren? Dan kunt u er voor kiezen om uw haar te laten knippen bij één van deze kappers. Deze kappers knippen gratis of met 50% korting. Hiervoor is een zoekfunctie met professionele kappers ontwikkeld. 

Bepaalde vragen over de beste kapper van Nederland en/of België komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Wat is een goede of zelfs de beste kapper?

Iedereen heeft eigen voorkeuren als het aankomt op een goede of de beste kapper. Voelt u zich op uw gemak en begrijpt uw kapper wat uw wensen zijn? Dan heeft u een solide uitgangspunt voor een geslaagd kappersbezoek. Mannen en vrouwen hebben elk hun eigen redenen om voor een bepaalde kapper te kiezen. Vaak op advies van vrienden, familie en/of kennissen wordt kennisgemaakt met een kapper.

2. Mag iedereen zichzelf kapper noemen?

Ja dat mag. De meeste ervaren kappers hebben echter een opleiding van meerdere jaren achter de rug, voordat ze zichzelf ook daadwerkelijk kapper noemen. Waar vroeger aparte opleidingen voor dames- en herenkappers bestonden, is dat tegenwoordig niet langer het geval. Kappers en kapsters volgen een brede opleiding die ze voorbereidt op vrijwel alle aspecten van het kappersvak. Later kunnen aanvullende en verdiepende cursussen en workshops gevolgd worden. Hierbij kunt u onder meer denken aan het aanbrengen van hairextensions.

3. Hoe vind ik een goede kapper?

Dit kunt u doen door onderzoek te doen naar de kappers die zich in uw woonplaats en/of in de omgeving gevestigd hebben. Veel kapsalons beschikken over een website of een Facebookpagina, waar regelmatig nieuwtjes en wetenswaardigheden op vermeld worden. Lees de ervaringen van anderen en maak vrijblijvend een afspraak. Daarnaast kunt u natuurlijk ook iemand aanspreken die u toevallig tegenkomt en waarvan u onder de indruk bent van het kapsel. Vraag wie de kapper is en wat de contactgegevens zijn. Gewoon binnenstappen bij een kapsalon waar u goede verhalen over heeft gehoord kan uiteraard ook. Ervaren kappers volgen op regelmatige basis workshops en cursussen om op de hoogte te zijn van de nieuwste trends en mogelijkheden. Het is niet vreemd om uw kapper te vragen of deze ook wel eens een workshop bezoekt.

4. Is een goede kapper ook altijd de duurste?

Nee, hoe goed een kapper is hangt niet altijd samen met de prijs die wordt gehanteerd. Prijs en kwaliteit gaan niet altijd hand in hand samen. Naast gevestigde kapsalons, met goede kappers, zijn er ook bijvoorbeeld thuiskappers die hun vak verstaan. Het verschil in prijs tussen de kapsalon en een thuiskapper is aanzienlijk. Vaak is het vergelijken van mogelijkheden en tarieven een zeker uitgangspunt. Kapsalons hebben immers te maken met hogere vaste lasten dan thuiskappers die alleen bij klanten thuis de werkzaamheden uitvoeren.

5. Is de beste kapper op de hoogte van de nieuwste haartrends?

De meeste kappers volgen de ontwikkelingen binnen het vakgebied nauwgezet. Dat geldt zowel voor kappers die werkzaam zijn bij een kapsalon als voor thuiskappers. Toch kan het voorkomen dat u een trend heeft gezien die uw kapper niet bekend voorkomt.

6. Weet een goede kapper direct hoe ik mijn haar wil hebben?

Zeker als u langere tijd bij dezelfde kapper komt, weet deze vaak precies wat u bedoelt en wat bij u past. Komt u echter sinds kort bij een nieuwe kapper, dan verdient het vaak de aanbeveling om duidelijk uit te leggen waar uw voorkeur naar uit gaat. Neem desnoods een foto mee van het kapsel dat u heeft gezien. Aan de hand hiervan kan uw kapper aangeven of het gekozen kapsel in overeenstemming is met uw gezicht. Duidelijke communicatie voorkomt, ook bij de kapper, in veel gevallen een tegenvallend resultaat.

7. Wat doe ik als ik niet tevreden ben over een kapper?

Helaas komt het soms voor dat u toch niet helemaal tevreden bent over uw kapper. Veel kappers staan open voor een gesprek waarin over en weer aangegeven kan worden wat er niet naar tevredenheid is verlopen. U kunt eerlijk vertellen wat tegen is gevallen en waarom u niet blij bent met uw nieuwe kapsel. Ervaren kappers gaan samen met u op zoek naar oplossing, zodat u alsnog met een tevreden gevoel van de kapsalon naar huis gaat. Praten over tegenvallende resultaten is zeker een aanrader als u niet weer op zoek wilt gaan naar een nieuwe kapper.

8. Waar vind ik de beste kinderkappers?

Ja, net zoals dames- en herenkappers zijn er ook gespecialiseerde kinderkappers. Er zijn geen aparte opleidingen meer. Iedereen die een kappersopleiding doet, leert kapperstechnieken toe te passen bij kinderen, dames en heren. Later kan iemand uiteraard wel beslissen zich volledig te richten op kinderkapsels. Online vindt u meerdere voorbeelden van kappers en kapsalons die zich gespecialiseerd hebben in kinderkapsels. Door ervaringen met deze kappers te bestuderen, kunt u een beter beeld krijgen van hoe goed deze kappers zijn.

9. Is een barbier een goede kapper?

Een barbier is een herenkapper die zich volledig heeft gespecialiseerd in de haardracht bij mannen. Dit gaat echter verder dan het wassen en knippen van hoofdharen. Bij een barbier kunt u ook terecht voor het laten bijwerken van baard- en snorharen. De term ‘barbier’ heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen.

10. Welke werkzaamheden voert een kapper allemaal uit?

Kappers en kapsters hebben een veelzijdig beroep dat vaak uit meer bestaat dan alleen het knippen van haren. Het is belangrijk om aandachtig naar de wensen van een klant te luisteren en professioneel advies te geven. Als klant verwacht u een kapsel dat bij uw gezicht en uitstraling past. Van het wassen van uw haren en het in de gekozen model knippen, kunt u bij de kapper terecht voor het laten kleuren, krullen, stylen en verven van uw haar. U kunt bij een goede kapsalon ook terecht voor het aankopen van professionele haarverzorgingsproducten.

11. Waarom is een goede kapper belangrijk?

Een bezoek aan de kapper is iets waar u zich op kunt verheugen. Even een moment voor uzelf, waarbij de kapper precies weet wat u bedoelt en welk kapsel bij u past. Een teleurstellende ervaring is vaak moeilijk te herstellen. Niet zozeer omdat het een ander kapsel is geworden dan dat u had bedoeld, maar omdat het vertrouwen in de kapper er niet is. Zorg voor een vertrouwd gevoel. Het is belangrijk om met plezier plaats te nemen in de kappersstoel en te kunnen vertrouwen op een positief resultaat. Heeft u dat niet? Dan is het waarschijnlijk beter om een andere kapper te zoeken.

12. Hoe vind ik een goede kapper?

Loop eens binnen bij een aantal verschillende kapsalons bij u in de buurt. U krijgt al snel een idee of u welkom bent en het een professionele kliniek betreft. Maak een praatje met de kapper en stel een aantal vragen. Aan de hand van de antwoorden die u al dan niet krijgt, kunt u in de regel al een eerste selectie maken tussen mogelijk geschikte kappers.

13. Moet ik bij iedere kapper een afspraak maken?

Nee, er zijn ook voldoende kapsalons waar u zonder afspraak terecht kunt. Het werken op afspraak is handig, omdat u weet om welk tijdstip u terecht kunt. Het kan zijn dat u bij een afspraak vrije kapsalon langer moet wachten dan dat u gewend bent. Vooraf bellen en vragen of er veel wachtenden zijn, kan teleurstellingen en irritaties voorkomen.

14. Beschikt elke kapper over dezelfde vaardigheden?

Kappers doorlopen altijd een kappersopleiding, waarbij eerst de basisvaardigheden aangeleerd worden. Elke gediplomeerde kapper beschikt over een solide basis. Kappers kunnen zich specialiseren en volgen regelmatig bijscholingsmomenten en aanvullende trainingen. Zo kan een kapper gespecialiseerd zijn in het aanbrengen van hairextensions, maar ook het knippen en haar verzorgen van kinderen is niet voor elke kapper weggelegd.

15. Gebruikt een kapper speciaal kappersgereedschap?

De meeste kappers en kapsalons werken met nikkelvrije of nikkelarme kappersgereedschap. Zowel bij het snijden als knippen van het haar, hebben dit soort producten de voorkeur. U zult zien dat een kapper vaak meerdere scharen gebruikt tijdens een knipbeurt. Iedere schaar en elk snijmes heeft eigen unieke eigenschappen. Door een combinatie van materialen krijgt u een perfect geknipte kapsel.

16. Waarom en wanneer maakt een kapper gebruik van handschoenen?

Een kapper voert dagelijks meerdere haarbehandelingen uit. Naast de standaard knipbeurt kunt u hierbij onder meer denken aan het wassen van haren, kleuren en verven, permanenten en watergolven. Om de huid te beschermen tegen de verschillende ingrediënten, worden regelmatig handschoenen gebruikt. De handschoenen die een kapper gebruikt zijn vloeistofdicht, poedervrij en sluiten goed aan op de huid. Voor het draagcomfort werken kappers graag met handschoenen die gemaakt zijn van stoffen als PVC en/of nitril.

17. Kan ik online een afspraak maken bij de kapper?

Steeds meer kappers maken het mogelijk om via de website of een WhatsApp berichtje een afspraak te maken.

18. Waarom zijn professionele haarverzorgingsproducten bij de kapper duurder?

Haarverzorgingsproducten die u koopt bij de drogist zijn over het algemeen goedkoper dan de professionele kappersproducten. Het verschil zit in de samenstelling en de merken van de diverse producten. Kappersproducten zijn vaak meer geconcentreerd, waardoor u minder van een bepaald product nodig heeft en tegelijkertijd een beter resultaat heeft. Goedkope varianten van haarverzorgingsproducten zijn soms samengesteld uit schadelijke ingrediënten.

19. Heb ik garantie op een goede kappersbehandeling?

Klachten en problemen worden door ervaren kapsalons op professionele wijze opgelost. Als uw nieuwe kapsel na korte tijd niet meer in model te krijgen is, zal een kapper hier samen met u een oplossing voor zoeken. Veel kapsalons hebben een klachten en garantie regeling die van toepassing is op de verschillende kappersbehandelingen die in de salon worden aangeboden.