Haaruitval door anticonceptie
Heeft u mogelijk last van haaruitval door anticonceptie? Haaruitval is geen prettige gewaarwording. Het is een verschijnsel dat mannen, maar zeker ook vrouwen treft. Haaruitval veroorzaakt stress en heeft invloed op het zelfvertrouwen. De talloze mogelijke oorzaken van haaruitval maken het niet altijd even makkelijk om te bepalen wat de reden is voor uw haarverlies. De anticonceptiepil is bij Nederlandse vrouwen het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Een groot aantal vrouwen gebruikt de pil naar volle tevredenheid, zonder daarbij op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen. Haaruitval door anticonceptie komt echter regelmatig voor, maar het duurt vaak langere tijd voordat het pil gebruik als oorzaak van haarverlies wordt vastgesteld.
Hoe ontstaat haaruitval door anticonceptie?
Niet elke pilgebruikster is gevoelig voor haaruitval veroorzaakt door anticonceptie. Het zijn doorgaans vrouwen met een genetische, erfelijke aanleg voor haarverlies dat hormoon gerelateerd is, die door het gebruik van de pil haaruitval kunnen krijgen. Daarnaast worden ook vrouwen die bevattelijk zijn voor hormonale schommelingen getroffen door haaruitval bij anticonceptie middelen. Uw huisarts kan de genetische aanleg voor haaruitval vaststellen. Als u hieraan lijdt, wordt het haarverlies door de pil vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van het progesteron hormoon. Dit hormoon veroorzaakt een toename van het haarverlies dat bovendien onomkeerbaar is. In dit geval heeft u niet alleen te maken met aanhoudende haaruitval, ook de kwaliteit van uw haar wordt beïnvloed. Na verloop van tijd is de haaruitval in een diffuus patroon zichtbaar. De hoofdoorzaak van haaruitval door anticonceptie is dat uw natuurlijke hormoonhuishouding beïnvloed wordt door de bestanddelen van het anticonceptiemiddel dat u gebruikt. In combinatie met een erfelijke aanleg is de link met haaruitval snel gelegd.
Behandelen van haaruitval door anticonceptie
Haaruitval door Microgynon 30 en haarverlies door de pil kunnen vaak behandeld worden. Met name als er bij u sprake is van een erfelijke aanleg voor haaruitval, is het belangrijk om zo spoedig mogelijk actie te ondernemen. Neem contact op met uw huisarts, dermatoloog of gynaecoloog en maak het probleem bespreekbaar. U bent niet de enige die te maken heeft met haaruitval door een anticonceptiepil. Een arts kan een pil voorstellen met een lage androgene hoeveelheid. In enkele gevallen, wanneer kaalheid regelmatig in de familie voorkomt, kan een arts u zelfs voorstellen om op een andere vorm van anticonceptie over te stappen. Zeker als het haarverlies kort na de start van het pilgebruik optreedt, ligt het voor de hand dat anticonceptie de oorzaak is van de haaruitval. Gebruikt u de pil al langere tijd en heeft u plotseling last van toegenomen haaruitval? Waarschijnlijk heeft het haarverlies een andere oorzaak. Uw (huis)arts kan behulpzaam zijn met het vaststellen van de daadwerkelijke oorzaak en een gerichte behandeling voorstellen.
Bestrijden van haaruitval door anticonceptie Diane pil
Naast het veroorzaken van haaruitval kan anticonceptie ook gebruikt worden om haaruitval te verminderen. Vrouwen die te maken hebben met overmatige haaruitval, kunnen soms juist behandeld worden met de Diane pil. Dit omstreden anticonceptiemiddel heeft vaak een gunstige werking op haaruitval. Het haarverlies wordt verminderd en soms helemaal gestopt. De haargroei herstelt zich dan. Het bestrijden van haaruitval door anticonceptie met behulp van de Diane pil kan alleen op voorschrift van een arts. De Diane pil is bekend om de soms ernstige bijwerkingen en wordt als anticonceptiemiddel vrijwel nooit meer voorgeschreven. Het middel is echter een van de weinige haargroeimiddelen die aan vrouwen voorgeschreven mogen worden. Naast een effectief middel als Minoxidil zijn er nagenoeg geen andere effectieve haargroeimiddelen voor vrouwen beschikbaar. Heeft de Diane pil bij iedere vrouw met haaruitval een gunstig effect? Nee, helaas niet. Bovendien moet u het middel meerdere maanden gebruiken, voordat de eerste resultaten zichtbaar worden. Regelmatig vindt een controlegesprek bij de voorschrijvend arts plaats. Hierbij worden de resultaten bekeken en worden eventuele bijwerkingen van de pil met u besproken. Zijn er na 4 tot 6 maanden nog geen zichtbare verbeteringen zichtbaar? Dan is het niet waarschijnlijk dat de Diane pil bij u tot vermindering van de haaruitval leidt. In overleg met de arts kan de behandeling gestaakt worden.
Krijgt elke vrouw haaruitval door anticonceptie?
Nee. Het is dan ook geen reden om direct te stoppen met het gebruik van de pil die u werd voorgeschreven. Geneesmiddelen en ook anticonceptie zijn voorzien van een bijsluiter, met daarin onder meer een opsomming van mogelijke bijwerkingen. Dat een bijwerking wordt vermeld betekent echter niet automatisch dat iedereen die een middel gebruikt ook daadwerkelijk te maken krijgt met bijwerkingen zoals haaruitval. Haaruitval kent uiteenlopende oorzaken en een verband met het gebruik van anticonceptie is niet altijd even vanzelfsprekend. Zeker als u pas na langere tijd dat u de pil gebruikt, te maken heeft met een toename van het normale haarverlies lijkt een andere oorzaak meer voor de hand te liggen. Laat de oorzaak van haaruitval daarom altijd door een (huis)arts vaststellen.