Haaruitval tips
Haaruitval is voor veel mensen erg vervelend. Het kan iemand erg onzeker maken als de hoofdhuid zichtbaar wordt en er kale plekken ontstaan. Met behulp van deze haaruitval tips is het mogelijk het verliezen van haar te lijf te gaan. Omdat er jaarlijks tienduizenden mensen te maken krijgen met haaruitval, is het belangrijk dat u weet wat hieraan gedaan kan worden.
Wat is de oorzaak van haaruitval?
Er is helaas niet altijd sprake van één oorzaak van haaruitval. Wanneer iemand hier last van krijgt, is er meestal sprake van erfelijke haaruitval. Erfelijke haaruitval wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd.
In ongeveer 95% van de gevallen dat iemand last krijgt van haarverlies, is de oorzaak erfelijk bepaald. In de overige 5% kan er sprake zijn van een haarziekte, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, een ongeluk of iets anders.
Haaruitval tip 1: Stel vast waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt.
Er kunnen pas stappen worden ondernomen tegen het haarverlies, nadat duidelijk is geworden waardoor dit precies veroorzaakt wordt. U kunt de oorzaak van haaruitval onder andere laten vaststellen door uw huisarts of dermatoloog. In de meeste gevallen is aan de hand van het haaruitval patroon vrij eenvoudig te zien, waardoor er kaalheid optreedt. Het is echter ook mogelijk dat er verder onderzoek nodig is.
Haaruitval tip 2: Bepaal of u de haaruitval kunt accepteren.
Het is voor sommige mannen en vrouwen te accepteren dat er sprake is van haaruitval. Een man kan ervoor kiezen om zijn haar te millimeteren en zich verder bij de haaruitval neer te leggen. Indien u het verlies van uw haar niet kunt accepteren, is het belangrijk dat u zich beseft dat de strijd tegen haaruitval soms moeilijk zal zijn.
Haaruitval tip 3: Maak een stappenplan om de haaruitval te bestrijden.
Wanneer u merkt dat uw haar dunner begint te worden, is het verstandig om een stappenplan te maken wat u hiertegen wilt doen. Dit begint vaak bij het inwinnen van kostbare informatie bij een specialist op het gebied van haaruitval. Er is online veel informatie te vinden over haaruitval. Daarnaast kun u er voor kiezen een gespecialiseerd dermatoloog te raadplegen. Nadat er meer duidelijkheid is ontstaan over de oorzaak van de haaruitval, kunt u bepalen wat u wilt doen tegen dit haarprobleem. Kiest u voor bepaalde supplementen, voor haargroeimiddelen of overweegt u wellicht een andere behandeling om iets aan de kaalheid te doen. Voorbeelden van dergelijke behandelingen zijn:
- Een haartransplantatie behandeling.
- Een haarwerk of pruik.
- Een micro haar pigmentatie behandeling.
Er zijn dus diverse mogelijkheden om iets tegen haarverlies te doen.
Haaruitval tip 4: Zoek online naar ervaringen en bezoek diverse klinieken.
Zoek altijd eerst online naar informatie over bepaalde haarklinieken, haartransplantatie klinieken, haargroeimiddelen, dermatologen, etc. Op basis van de verkregen informatie kan een selectie worden gemaakt van klinieken die mogelijk voldoen aan uw kwaliteitseisen. Vervolgens raden we aan altijd bij minimaal twee klinieken op consult te gaan, zodat u ook de klinieken op locatie kunt vergelijken.
Haaruitval tip 5: Evalueer iedere 6 tot 12 maanden.
Of u nu kiest voor bepaalde haargroeimiddelen of u ondergaat een behandeling tegen haaruitval, het is verstandig om na 6 tot 12 maanden te evalueren. Na ongeveer 6 tot 12 maanden is het namelijk mogelijk om voor het eerst te evalueren of de behandeling daadwerkelijk helpt.
Haaruitval tip 6: Leef gezond!
Het lijkt vanzelfsprekend, maar leef gezond! Eet gezond en gevarieerd, zorg er voor dat u voldoende slaap krijgt en rook niet. Wist u dat de kans 50% groter is om op uw 50e kaal te zijn, wanneer u jarenlang rookt? Een gezond lichaam is ook belangrijk voor gezonde haargroei en herstel van het lichaam.
Heeft u naast deze haaruitval tips zelf nog tips die hier aan toegevoegd zouden moeten worden? We horen dit graag van u!
Haaruitval tips FAQ – Veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over haaruitval tips komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen en tips op het gebied van haaruitval. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Waarom valt mijn haar uit?
Iedereen, mannen en vrouwen, verliezen dagelijks zo’n 50 tot 100. Dit is normaal en door het natuurlijke haargroeiproces valt deze haaruitval meestal niet op. Verliest u meer haren en wordt uw haardos opvallend dunner en/of ontstaan er kale plekken, dan heeft u mogelijk last van overtollige haaruitval. De oorzaken hiervan lopen uiteen. Waar bij veel mensen haaruitval vaak erfelijk bepaald is, kunt u ook last hebben van een huid- of haaraandoening die voor haarverlies zorgt. Daarnaast zijn factoren als medicatie gebruik, stress, ziektes en een tekort aan de nodige voedingsstoffen en vitamines geregeld oorzaak van overmatig haarverlies.
2. Wanneer ga ik met haaruitval naar de huisarts?
Het is normaal om dagelijks haren te verliezen, hiervoor hoeft u niet direct naar de huisarts. Heeft u echter last van overmatig haarverlies, waarbij uw haardos dunner wordt of als zich kale plekken voordoen, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. Zeker als u zich zorgen maakt over de haaruitval en uw zelfvertrouwen afneemt, wordt geadviseerd uw huisarts of dermatoloog te raadplegen. De arts kan samen met u naar eventuele behandelingen kijken om de haaruitval te verminderen.
3. Wat kan ik doen om haaruitval te verminderen?
Afhankelijk van de oorzaak van uw haarverlies zijn er meerdere middelen beschikbaar die haaruitval kunnen verminderen. Naast het gebruik van haargroeimiddelen is het belangrijk om langdurige blootstelling aan stress te vermijden en te kiezen voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Verzorgingsproducten hebben vaak directe invloed op uw haar. Kies daarom producten die passen bij uw haartype. Bij voorkeur kiest u voor natuurlijke verzorgingsproducten.
4. Hebben huidproblemen, zoals roos, invloed op mijn haaruitval?
Hoofdhuidproblemen zoals onder meer roos veroorzaken normaal gesproken geen kaalheid. Door het ontstaan van schilfers en bijgaande jeuk kunt u door hardhandig borstelen wel meer haren uittrekken. Voor een verzorgde haardos is het belangrijk om deze problemen aan te pakken. Kies voor een verzorgende shampoo die de huid kalmeert. Er zijn speciale anti-roos shampoos verkrijgbaar, die geschikt zijn voor de gevoelige huid en die de groei van schimmels en gisten tegengaan.
5. Heeft de warmte van mijn föhn invloed op haaruitval?
Ja, zowel het gebruik van een föhn als een krul- of stijltang kan van invloed zijn op uw haar(uitval). De warmte die van de apparaten afkomstig is, kan het haar beschadigen. Gebruik uw föhn daarom niet op de warmste stand en blaas het haar droog vanaf een afstand. Vermijd dat de warme föhn te dicht bij de haren en de hoofdhuid komt. Haren die beschadigen door het gebruik van een föhn zijn soms zelfs onherstelbaar beschadigd.
6. Kan ik een haargroeimiddel gebruiken om haaruitval te verminderen?
Tijdelijke haaruitval die een gevolg is van een zwangerschap, stress, ijzertekort en/of medicatie herstelt zich doorgaans vanzelf. Haaruitval die een andere oorzaak heeft, is soms langer van aard en in enkele gevallen zelfs blijvend. Als u een haargroeimiddel wilt gebruik om haaruitval te verminderen laat u dan door een deskundige adviseren. Uw huisarts of behandelend specialist is hiervoor de aangewezen persoon. De markt van haargroeimiddelen is uitgebreid, terwijl er slechts enkele middelen ook daadwerkelijk wetenschappelijk zijn bewezen.
7. Hoe helpt gezonde voeding bij haaruitval?
Een afwisselend voedingspatroon is niet alleen belangrijk voor uw huid en de lichaamsfuncties. Gezonde voeding bevordert een gezonde haargroei. Vermijd daarbij zoveel mogelijk schadelijke stoffen zoals suiker, te veel verkeerde vetten en beperk de inname van alcohol. Kies voor gevarieerde voeding met fruit, groente, noten, granen, zaden, zuivelproducten en vlees. Zeker vegetariërs en veganisten hebben geregeld te maken met haaruitval veroorzaakt door een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Laat daarom de oorzaak van het haarverlies door uw huisarts of dermatoloog vaststellen. Als er sprake is van een ijzer- en/of vitaminetekort, kunt u daarvoor eventueel supplementen gebruiken, waardoor de haargroei zich kan herstellen.
8. Ik wil graag een streng dieet volgen. Klopt het dat dit haaruitval kan veroorzaken?
Ja, het is bekend dat wanneer mannen of vrouwen een zogenaamd crashdieet volgen, dit van invloed kan zijn op de haargroei. De haaruitval wordt veroorzaakt, omdat uw lichaam gedurende de periode van het dieet onvoldoende mineralen, voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt. Hoe mooi het ook is om op korte tijd een paar pondjes af te vallen, het is vaak beter om aan uw voedingspatroon gezonde producten toe te voegen. Combineer gezonde voeding met regelmatig bewegen. U heeft dan op meerdere fronten een positieve invloed op de natuurlijke haargroei.
9. Vermindert mijn haaruitval als ik stop met roken?
Sigaretten en tabak bevatten ingrediënten die een negatieve invloed hebben op de doorbloeding van uw lichaam. Voor een gezonde haargroei hebben uw haarzakjes behoefte aan zuurstofrijkbloed. Door het gebruik van tabaksproducten wordt de doorstroming nadelig beïnvloed en krijgen de haarzakjes niet hetgeen ze nodig hebben. Uw haar krijgt een doffe uitstraling en kan dus zelfs uitvallen. Stoppen met roken verbetert niet alleen de doorbloeding van uw lichaam, maar heeft ook invloed op een gezondere haardos.
10. Is er altijd iets te doen aan haaruitval?
Om haaruitval effectief te behandelen, is het belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen. Pas, indien van toepassing, uw voedingspatroon aan en vermijd blootstelling aan stressvolle situaties. Ga bij aanhoudende, overmatige haaruitval naar uw huisarts of dermatoloog. Vaak is behandeling mogelijk. Afhankelijk van de oorzaak van uw haaruitval kan de arts u een behandeling voorstellen. Zowel voor mannen als vrouwen zijn uiteenlopende behandelingen die haaruitval verminderen beschikbaar.
11. Welke haaruitval tips moet ik nog meer weten?
Haaruitval verschilt van persoon tot persoon, waarbij niet iedereen in dezelfde mate te maken heeft met haarverlies. De oorzaken van het haarverlies lopen uiteen. Zeker bij overmatige haaruitval is het belangrijk om de oorzaak eerst vast te laten stellen. Aan de hand hiervan kan immers voor een passende behandeling gekozen worden. Haaruitval is tegenwoordig goed te behandelen. Blijf niet te lang doorlopen met een ongelukkig gevoel over uw haarverlies. Met de juiste behandeling, die is afgestemd op uw situatie, kan de haaruitval in sommige situaties verminderd worden.
12. Wat is het verschil tussen erfelijke en niet-erfelijke haaruitval?
Hoewel het grootste gedeelte van de gevallen van haarverlies wordt veroorzaakt door mannelijke kaalheid, wat erfelijk is, zijn er tal van niet-erfelijke oorzaken voor haarverlies en kaalheid. Niet-erfelijke haaruitval is meestal tijdelijk, dit in tegenstelling tot mannelijke kaalheid. Deze oorzaken van haarverlies kunnen op elke leeftijd optreden en gaan door totdat de externe factor wordt weggenomen en/of aangepakt. Neem altijd contact op met uw huisarts als u een toename van het dagelijkse haarverlies ervaart.
13. Hoe verzorg ik mijn natte haar op de juiste manier?
Nat haar is zwak haar. Wees voorzichtig met het borstelen of kammen van uw haar, nadat u het heeft gewassen of als het door een andere reden nat is geworden. Kies voor het gebruik van een kam met brede tanden. Vermijd te vaak en hardhandig borstelen of kammen, hiermee kunt u het toch al zwakke haar beschadigen en het haarverlies doen toenemen. Zitten er klitten in uw natte haar? Gebruik uw vingers om deze eruit te halen, daarna kunt u het haar kammen.
14. Zijn stylingsbehandelingen van invloed op mijn haardos?
Ja, chemische bestanddelen en permanente kleuringsproducten kunnen schadelijk zijn voor uw haar. Heeft u last van haaruitval? Wees dan terughoudend met kleuren en/of verven. Vraag advies aan uw kapper.
15. Betekent dunner wordend haar altijd kaalheid?
Nee, haaruitval is niet hetzelfde als kaal worden. Haaruitval is echter wel iets waarvan u tijdig de oorzaak wilt weten. Met het weten van de oorzaak kan soms erger worden voorkomen.