Onderzoek naar de veiligheid van hoofdhuidkoeling
Heather Millar heeft deelgenomen aan een studie waarin wordt onderzocht of het veilig is om hoofdhuidkoeling toe te passen tijdens chemotherapie. Ze vertelt over haar ervaring.
Twintig vrouwen die behandeld worden aan de Universiteit van California San Francisco en aan de Wake Forest Universiteit kregen de kans om kaalheid door chemotherapie te voorkomen. Ze hebben allemaal gebruik gemaakt van een hoofdhuid-koelsysteem dat er voor zorgt dat de bloedvaten in onze hoofdhuid vernauwen. Het idee van deze methode is dat een kankerpatiënt zijn of haar hoofdhaar behoud indien de werkzame stoffen van chemo de haarzakjes niet, of in mindere mate, bereiken.
Verschillende hoofdhuid-koelsystemen worden reeds op grote schaal gebruikt in Europa, Canada, Turkije en in het Midden-Oosten. Ik heb eerder al geschreven over de Pinguin Cap, droge ijskappen die vaak gebruikt worden in dit land. Echter is deze methode nog niet goedgekeurd door de Food and Drug Administration. Al jaren maakt men zich zorgen over uitzaaiingen op de hoofdhuid, waardoor dit nog niet is goedgekeurd in de VS.
Heather vertelt dat ze blij is om te kunnen melden dat de onderzoekers, onder leiding van mijn oncoloog Dr. Hope Rugo, bevestigd hebben dat de haaruitval beperkt is gebleven bij de dames onder ons die tijdens hun chemo de Dicicap methode gebruikt hebben. Bij hen bleef 50 tot 75 procent van het hoofdhaar behouden. Via de cap werd koelvloeistof verspreid waardoor onze hoofdhuid werd blootgesteld aan een constantste temperatuur van 5 graden Celsius gedurende de chemobehandeling en tijdens de eerste 1 á 2 uur na de behandeling.
Tijdens een controle na ongeveer 15 maanden, heeft niemand van de deelnemers kanker in de hoofdhuid. Het systeem lijkt "minimaal giftig" te zijn, dat wil zeggen, de nadelen lijken erg gering te zijn. De meeste deelnemers hadden het erg koud tijdens de behandeling. Ongeveer 65 procent van hun nam pijnstillers tegen de kou, dit gold ook voor Heather. Een aantal van de deelnemers kreeg huiduitslag.
Voordat Dr. Rugo deze aan deze “haalbaarheidsstudie” begon, heeft zij een onderzoek laten zien waarin wordt bewezen dat er een risico van 1% is op uitzaaiingen in de hoofdhuid.
Nu hebben Dr. Rugo en haar medewerkers onderzoekresultaten die de vermoedens van Heather bevestigen. Het lijkt erop dat de Dignicap voor de overgrote meerderheid van de deelnemers positief heeft uitgepakt. Nog belangrijker, deze methode lijkt geen grote nadelige gevolgen op de gezondheid te hebben. Volgend jaar wordt er een nieuwe, studie gestart (de multi-center Fase I studie). Deze studie zal zich niet alleen richten op patiënten met kanker in stadium I, maar ook op patiënten met kanker in stadium II. Ik hoop dat deze studie ook succesvol zal zijn.
De voorlopige resultaten zijn goed nieuws voor alle kankerpatiënten. Het hebben van kanker is al erg genoeg zonder dat je kaal wordt. In een onlangs gepubliceerde studie wordt aangetoond dat patiënten die tijdelijk hun haar verliezen tijdens de behandeling van kanker een lagere zelfwaardering en een vertekend lichaamsbeeld hebben. Daarnaast ervaren zij een verminderde kwaliteit van leven.
Tekst: Renate Bambacht
Bron: WebMD