Succesverhaal – De strijd van de Haarstichting-directeur tegen erfelijke haaruitval
Door (erfelijke) haaruitval kan iemand in een serieuze depressie belanden. Gelukkig wordt hier steeds opener over gesproken en wordt het taboe doorbroken, daarnaast maken mensen zich meestal onnodig druk over de reacties van hun naasten wanneer ze iets willen doen of hebben gedaan tegen hun haaruitval.
Edwin van Wooning, directeur van de Haarstichting, wilt graag bijdragen en het taboe doorbreken om ook zijn verhaal te vertellen.
Wanneer begon de erfelijke haaruitval?
"Mijn serieuze haaruitval is denk ik begonnen rond mijn 18e of 19e. Als ik achteraf terug kijk naar foto’s, zie ik dat ik toen al behoorlijke inhammen en een aardig hoog voorhoofd kreeg. Er rekening mee houdende dat je haaruitval pas gaat zien wanneer je 50% van je haar verloren hebt, moet het al even aan de gang zijn geweest. Toen ik 20 werd, begon het echt tot mij door te dringen dat ik jong kaal zou gaan worden als ik geen serieuze stappen zou ondernemen."
Hoe reageerde je in eerste instantie op het idee dat je kaal begon te worden?
"Ik vond dit verschrikkelijk en kon me bij deze gedachte absoluut niet neerleggen. Maandenlang heb ik piekerend iedere avond uren wakker gelegen door deze verontrustende gedachte. Ik heb het internet letterlijk afgestruind op zoek naar methoden om het kaal worden tegen te gaan. Maandelijks bracht ik zo’n 50 uur achter de computer door, puur om informatie te zoeken over wat er allemaal mogelijk was, er was dan ook zo ontzettend veel (uiteenlopende) informatie te vinden."
Wat heb je allemaal geprobeerd tegen de haaruitval?
"Omdat er zo veel uiteenlopende informatie beschikbaar was, heb ik echt van alles geprobeerd. In eerste instantie ging het vooral om “natuurlijke pillen”. Achteraf besef ik me dat de kans minimaal was dat dit zou helpen tegen erfelijke haaruitval, maar ik was geneigd elke mogelijke oplossing te proberen.
Toen dit niet bleek te helpen, ben ik overgestapt op een laserkam. Ondertussen ben ik bij een haarwerkspecialist geweest, die me erg eerlijk heeft voorgelicht en heeft laten weten dat het verstandiger was om een haartransplantatie te overwegen. Ik dacht zelf dat ik daar niet geschikt voor was, maar heb gelukkig goed geluisterd naar dit erg eerlijke advies. Omdat ik op dat moment nog studeerde aan de Vrije Universiteit en me geen haartransplantatie in Nederland kon veroorloven, besloot ik via een bemiddelingsbureau naar Turkije te gaan. Mijn eerste ervaring met een haartransplantatie in Turkije was één groot drama, ik zou er een boek over kunnen schrijven. Op de heenweg met het vliegtuig een bommelding, technische problemen en iemand had m’n koffer meegenomen met alles wat ik nodig had voor de haartransplantatie. Uiteindelijk uren later dan gepland toch gelukkig in het hotel beland, met koffer! De volgende dag de haartransplantatie. Ik was het niet eens met de haarlijn die niet recht was, maar dat zou nog wel goed komen volgens de arts.. Niet dus! Met een scheve haarlijn terug naar Nederland. Het haar begon, zoals gepland, na zo’n 2 weken uit te vallen. Na 3 maanden kan de hergroei beginnen. 4 maanden gingen voorbij.. 5 maanden.. 8 maanden.. Vrijwel geen hergroei te zien. Ik begon me serieus zorgen te maken. Uiteindelijk slechts zo’n 15% hergroei op plekken waar het niet moest, het was niet om aan te zien. Ik vermeed drukke activiteiten en probeerde zo veel mogelijk het rare nieuwe haarpatroon op mijn hoofd te camoufleren. Dit kon zo niet langer, ik moest opnieuw voor een haartransplantatie. Na zeer goed inlezen ben ik opnieuw voor een haartransplantatie naar Turkije gegaan, dit keer gelukkig met een uiteindelijk resultaat waar ik tevreden over was. Om de puntjes op de spreekwoordelijke “i” te zetten en de haarlijn te verdichten heb ik een HaarStamcel Transplantatie laten doen, welke van begin tot eind is opgenomen op camera en is uitgezonden op het programma 'New Beauty Looks' van RTL4!
Met mijn huidige strenge haargroeimiddelenregime probeer ik het haar dat ik heb te behouden."
Wat doe je tegenwoordig nog tegen haaruitval?
"Ik gebruik momenteel verschillende haargroeimiddelen, een waar haargoeimiddel-regime om het haar te behouden dat ik heb. Het geeft me tegenwoordig meer rust dat ik weet wat er allemaal al mogelijk is en dat er daarnaast ook veel geld wordt geïnvesteerd om nieuwe middelen te ontwikkelen."
Hoe reageerde je omgeving op jouw verhaal?
"Vroeger was ik erg bang om te vertellen dat ik een haartransplantatie zou/had ondergaan of dat ik haargroeimiddelen gebruik, ik heb dit dan ook jarenlang geheim gehouden. Toen ik er voor het eerst over sprak, kreeg ik echter alleen maar positieve reacties! Achteraf denk ik: Waarom heb ik het niet gewoon eerder verteld, dat was veel makkelijker geweest en ik had veel minder zorgen gehad!"
Wat verwacht je in de toekomst m.b.t. haargroeimiddelen en andere methoden om het kaal worden tegen te gaan?
"Gelukkig is er tegenwoordig al veel mogelijk en praten mensen steeds opener over hun “haarprobleem”, het taboe wordt steeds meer doorbroken. Meer dan een miljoen mensen per jaar weten inmiddels hun weg naar de Haarstichting te vinden, die o.a. over dit onderwerp onafhankelijke informatie over verstrekt.
De huidige middelen en methoden kunnen verder worden verbeterd, innovatie is gelukkig erg belangrijk in de haarbranche. Er zullen steeds meer producten en methoden worden ontwikkeld om kaal worden tegen te gaan. Hier worden jaarlijks miljarden in geïnvesteerd en er zijn een aantal veelbelovende onderzoeken bezig. Ik hoop dat dit voor veel mensen financieel haalbaar zal zijn en dat er geen of minimale bijwerkingen zullen zijn."
Omdat er tegenwoordig van alles tegen haaruitval kan worden gedaan, zal er regelmatig een succesverhaal worden geplaatst op de website van de Haarstichting. Wil je ook jouw succesverhaal delen? Stuur dan een e-mail naar [email protected]
Tekst door: Merel van den Berg