Weer een stap vooruit in de strijd tegen haaruitval
Weer een stap vooruit in de strijd tegen haaruitval
Dr. George Cotsarelis en zijn team van de universiteit van Pennsylvania (USA) zijn weer een stapje of wellicht zelfs een stap verder gekomen met het onderzoek naar de oorzaken van haaruitval. Als de oorzaken van haaruitval bekend zijn, kunnen onderzoeken en studies plaatsvinden die zich specifiek richten op de oplossingen van haaruitval.
Naast DHT blijkt een bepaald proteïne eveneens belangrijk te zijn
Wat heeft Dr. Cotsarelis gedaan? Er zijn biopsies (huidmonsters) vergeleken van kale huid en behaarde huid. Uit deze biopsies is gebleken dat in de kale huid de proteïne “Prostaglandine D2” (PGD2) bijna driemaal vaker voorkwam dan in de biopsie van de behaarde huid.
Verder onderzoek
Na de ontdekking van PGD2 zijn er verdere tests gedaan op muizen en op haarfollikels die in het laboratorium waren gekweekt. Het resultaat was een duidelijk verminderde haargroei door de PGD2.
Enkele vragen aan Dr. Cotsarelis
“Niemand wist tot nu toe toch dat PGD2 iets te maken had met haargroei?” Antwoord Dr. Cotsarelis op deze vraag: “We wisten wel dat andere proteïnen haargroei konden bevorderen zoals is gebleken met Latisse. In Latisse (Bimatoprost) zit het prostaglandine F2alpha dat wimperhaar langer kan laten groeien. Net als bij veel andere medicijnen werd dat bij toeval gevonden bij patiënten die oogdruppels tegen glaucoom gebruikten met prostaglandine er in. Mensen merkten dat hun wimpers langer werden”. PGD2 werkt dus tegenovergesteld als F2alpha. De 1 vermindert haargroei de ander bevordert haargroei.
En wat nu met het zeer bekende Dihydrotestosteron (DHT)?
De vondst dat DHT (mede) oorzaak was van erfelijke haaruitval werd nog niet zo lang geleden gedaan. Behandeling met finasteride (Propecia) werd hiervoor ontwikkeld, eveneens een toevallige ontdekking. Dit haargroeimiddel/medicijn werkt bij ongeveer 50% van de gebruikers. Nu heeft Dr. Cotsarelis een andere complicerende factor, PGD2 toegevoegd.
Zijn ze op het goede spoor?
Er is enig bewijs dat de onderzoekers op het goede spoor zijn door de werking van Minoxidil. Minoxidil activeert namelijk een enzym dat prostaglandine produceert.
PRP, DHT, PGD2, Acell, Stamcellen
Weet u het nog? Er zijn afgelopen jaren grote vooruitgangen geboekt met onderzoeken naar haaruitval. De wetenschap komt steeds verder in het ontrafelen van de oorzaken van haaruitval en geschikte therapieën daarvoor. Nieuwe ontwikkelingen op dit gebied lijken elkaar in rap tempo op te volgen. Dat heeft waarschijnlijk o.a. te maken met het feit dat haaruitval de laatste jaren serieuzer wordt bekeken en er veel geld in omgaat. De bekende uitspraak van de huisarts of dermatoloog “Daar moet u maar mee leren leven” hoort in de toekomst mogelijk tot het verleden.
Wanneer is dit product mogelijk beschikbaar?
Er zijn continu nieuwe vindingen en ontwikkelingen die de hoop op een uiteindelijke oplossing tegen haaruitval beloven. Er gaan vaak jaren overheen voordat dergelijke producten daadwerkelijk kunnen worden toegepast in de praktijk. Dr. Cotsarelis beweert echter dat door de vinding van deze receptor er een goede kans is dat de toepassing in de praktijk nabij is.
Bron: www.haarconsument.nl