Lees verder
Lees verder
Lees verder
Kanker - Bestraling / Chemotherapie
Bestraling
Wanneer bij iemand kanker is geconstateerd, wordt deze persoon vaak bestraald. Deze bestraling is een heftige ingreep en heeft dan ook veel nare bijwerkingen. Naast hoofdpijn en misselijkheid is een veel voorkomende bijwerking van bestraling van het hoofd het uitvallen van het haar.
Na de bestraling groeit het haar normaal gesproken weer terug, dit kan soms echter wel tot 6 maanden duren. Indien er sprake is van meerdere bestralingen, kan dit het haar permanent beschadigen, waardoor uw haardos niet zo terug groeit als het voorheen was.
Chemotherapie veroorzaakt meestal wel haaruitval. U vindt hier onder meer informatie over chemotherapie.
Haarstichting video
Belangrijkste info over de oorzaken van haaruitval in 1 minuut
Het bedekken van uw hoofd met een sjaal of het aanschaffen van een haarwerk kan de pijn mogelijk verzachten, omdat uw hoofdhaar erg belangrijk is voor het aangezicht. Het haarwerk zal grotendeels worden vergoed door uw verzekering.
Chemotherapie
Waarom veroorzaakt chemotherapie haaruitval?
Chemotherapie is een zeer heftige ingreep op uw lichaam. Door deze manier van therapie worden zowel kankercellen als normale cellen in het lichaam vernietigd. Hoe sneller cellen zich delen, hoe gevoeliger ze zijn voor de chemotherapie. Cellen die zorgen voor haargroei delen zich het snelste van het lichaam, dit is de reden dat bij chemotherapie sprake zal zijn van een sterk toegenomen haaruitval
Veroorzaken alle soorten chemotherapie medicijnen haaruitval?
Niet alle soorten chemotherapie medicijnen veroorzaken haaruitval, bepaalde medicijnen zorgen alleen voor (onopvallend) dunner haar. De mate van haaruitval is afhankelijk van verschillende factoren. De eigenschappen van degene die deze behandeling ondergaat en de dosis en frequentie van de chemotherapie beïnvloedt dit onder andere.
Is het haarverlies slechts van tijdelijke aard?
De chemotherapie zorgt voor tijdelijke extra haaruitval. Wanneer de chemotherapie is gestopt en het lichaam zich herstelt, zal er opnieuw haar gaan groeien. Het is echter wel mogelijk dat de textuur en in sommige gevallen ook de kleur van het haar verandert nadat een chemotherapie is ondergaan.
Verminderingen van haarverlies bij behandeling van kanker door hoofdhuidkoeling.
Hoofdhuidkoeling wordt toegepast om haaruitval ten gevolge van chemotherapie te verminderen. Haaruitval, hoewel “slechts tijdelijk”, wordt door patiënten ervaren als één van de meest belastende bijwerkingen van de chemotherapie.
In Nederland wordt hoofdhuidkoeling aangeboden in enkele Academische Ziekenhuizen, het Nederlands KankerInstituut en bijna 40 Algemene Ziekenhuizen.
Op de website van Stichting Geef Haar een Kans vindt u meer informatie over de stand van zaken betreffende hoofdhuidkoeling.
Haaruitval veroorzaakt door kanker FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over haaruitval veroorzaakt door kanker of de behandeling hiervan, komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Veroorzaken zowel bestraling als chemotherapie haaruitval bij kanker?
Ja en nee. Bestraling veroorzaakt alleen haaruitval als uw hoofd bestraald wordt. Wordt u bestraald op een andere plaats? Dan is haaruitval van het hoofdhaar geen bijwerking van de therapie. Chemotherapie veroorzaakt vrijwel altijd haaruitval.
2. Waarom veroorzaakt chemotherapie haaruitval?
Chemotherapie hoeft niet altijd haaruitval tot gevolg te hebben. Dit hangt af van de soort medicatie die gebruikt wordt. Als u behandeld wordt voor borstkanker, dan veroorzaakt de chemo helaas vaak wel haaruitval. Dat komt omdat de chemotherapie niet alleen de slechte kankercellen vernietigt, maar ook de normale cellen die snel groeien. Cellen die verantwoordelijk zijn voor de haargroei delen snel en worden daardoor ook beschadigt.
3. Valt mijn haar direct uit na het begin van de chemotherapie?
Nee. Uw haar wordt in eerste instantie dunner. Na enkele weken is het resultaat duidelijk zichtbaar en begint uw haar meestal in een behoorlijk tempo uit te vallen. Uw arts kan het verloop van de haaruitval aangeven. Dit hangt sterk af van de gebruikte medicatie.
4. Kan ik mijn haar voor de chemobehandeling afknippen?
Ja. Er zijn mannen en vrouwen die voor het begin van de chemotherapie besluiten om hun haren af te laten knippen. Dit is vaak een emotioneel moment. U kunt iemand meenemen naar de kapper, zodat u er niet helemaal alleen voorstaat. Door het haar af te knippen, lijkt het tijdens de chemotherapie dat uw haar niet in grote plukken uitvalt. Het is vooral een psychische hulp waar veel mensen baat bij hebben. Verplicht is het echter niet. Daarnaast kiezen sommige vrouwen ervoor om hun haar dan ook direct te doneren, om andere financieel minder bedeelde mensen weer te kunnen helpen.
5. Is haaruitval veroorzaakt door kanker blijvend van aard?
Nee. De haaruitval is tijdelijk. Als de behandeling is afgerond en het haargroeiproces zich herstelt, begint de haargroei langzaam maar zeker weer.
6. Wanneer gaat mijn haar weer groeien?
Dit is afhankelijk van de samenstelling van de gebruikte medicatie. Sommige medicijnen worden sneller door uw lichaam verwijderd, waardoor de haargroei zich sneller herstelt. Doorgaans is de nieuwe haargroei 3 tot 4 weken na de laatste chemokuur zichtbaar. Het kan echter ook soms langer dan een half jaar duren, voordat de haargroei weer op gang komt. Het is helaas zelfs mogelijk dat de haargroei niet meer helemaal herstelt.
7. Ziet de nieuwe haargroei eruit zoals ik gewend ben?
Vaak is de haargroei hetzelfde als voor de chemotherapie. Het komt echter soms voor dat uw haar dunner is. Uw haar dat eerst stijl was, kan nu krullend zijn en omgekeerd. Deze veranderingen zijn in de regel tijdelijk van aard. Naarmate uw haar groeit, keert ook de structuur zoals u die gewend bent weer terug. Hetzelfde geldt voor uw haarkleur. Deze kan bij aanvang van de haargroei donkerder of juist lichter zijn. Dit herstelt zich vanzelf.
8. Hoe kan ik mijn kale hoofd het beste bedekken?
U kunt uw hoofd bedekken met chemomutsjes en sjaaltjes. Deze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Ze zijn gemaakt van zachte materialen die uw hoofdhuid niet irriteren. Ook slaapmutsjes zijn beschikbaar. Uw hoofd blijft hierdoor warm. Mannen en vrouwen kiezen daarnaast voor het dragen van een tijdelijk haarwerk of pruik.
9. Beschadigt een haarwerk mijn hoofdhuid en haar niet?
Nee. Het dragen van een haarwerk of pruik beschadigt uw hoofdhuid niet. Nieuwe haargroei wordt niet geremd. U kunt een haarwerk of pruik veilig dragen.
10. Helpt een koelhelm haaruitval bij chemo voorkomen?
Door het dragen van een koelhelm trekken de bloedvaten in uw hoofdhuid samen. Dit samentrekken heeft als gevolg dat de medicijnen van de chemotherapie slechter door kunnen dringen. Het haarverlies kan verminderd of zelfs voorkomen worden. De werking van de koelhelm verschilt per behandeling. Wilt u weten of een koelhelm u kan helpen de haaruitval te beperken? Vraag om informatie aan uw behandelend oncoloog.
11. Doet haaruitval veroorzaakt door kanker pijn?
Dit gevoel verschilt per persoon en wordt beïnvloed door de samenstelling van de gebruikte medicatie. Uw huid kan geïrriteerd aanvoelen. Om het nare gevoel te verlichten, kan een hoofdhuidmassage overwogen worden.
12. Valt al mijn haar uit door chemotherapie?
Haaruitval veroorzaakt door kanker en chemotherapie beperkt zich meestal niet tot uw hoofdharen. Alle lichaamsbeharing kan onder invloed van chemotherapie uitvallen. Na beëindiging van de medicatie groeit het haar na verloop van tijd weer terug. Zeker bij het uitvallen van wenkbrauwen en wimpers, kan uw zelfvertrouwen een deuk oplopen. Sommige mensen kiezen voor de start van de chemotherapie voor een permanente make-up behandeling voor wenkbrauwen en wimpers. Hierdoor lijkt het alsof u toch wimpers en wenkbrauwen heeft.
13. Is het zichtbaar dat ik tijdelijk een pruik draag?
Nee, dat hoeft niet. Pruiken en haarwerken worden volledig op uw situatie en wensen afgestemd. Hierbij kan rekening worden gehouden met uw eigen haarkleur en stijl. Een uiterst natuurlijk resultaat is tegenwoordig prima mogelijk. Het draagcomfort is daarbij van belang. Haarwerken moeten goed zitten, zonder dat u hier last van heeft. Uw huid krijgt voldoende lucht, zodat u geen hinder heeft van irritaties.
14. Hoe kan ik mijn hoofdhuid het beste verzorgen voor, tijdens en na de chemokuren?
Wees lief voor uw hoofdhuid. Door de chemotherapie kan uw huid droog en schilferig worden. U kunt uw hoofdhuid wassen met een verzorgende shampoo. Hiermee wordt de huid schoon en verwijdert u eventuele schilfers. Uw huid dagelijks verzorgen vermindert bovendien vaak het eventuele geïrriteerde en jeukende gevoel. Het voorzichtig wassen van uw hoofdhuid heeft een stimulerend effect op uw bloedsomloop.
15. Waarom wordt het dragen van een slaapmutsje geadviseerd?
De meeste lichaamswarmte gaat verloren via uw hoofd. ’s Nachts kunt u het daardoor sneller koud krijgen. Dit hangt uiteraard ook af van de tijd van het jaar en de buitentemperatuur. Om uw lichaam de kans te geven te herstellen, is rust en voldoende slaap belangrijk. Door uw hoofd warm te houden, slaapt u beter. Daarom adviseren artsen geregeld het gebruik van een slaapmutsje.
16. Wanneer kan ik het beste een haarwerk aanschaffen?
Het is verstandig om dit voor het begin van de chemotherapie te doen. De haarwerkspecialist kan dan zien hoe uw eigen haar en kapsel eruitzien. Uw haarwerk of pruik kan hierop afgestemd worden. De pruik kan later aangepast worden als uw hoofd door bijvoorbeeld gewichtsverlies veranderd is. Een haarwerkspecialist kan u hier uitgebreid over informeren.
Laatst bijgewerkt op: 17-01-2021