Lees verder
Lees verder
Lees verder
Hirsutisme
Er wordt gesproken van Hirsutisme wanneer sprake is van overmatige (lichaams)beharing.
Deze vorm van overbeharing kan door verschillende aspecten veroorzaakt worden. Vaak is er sprake van genetische factoren. De ene persoon heeft meer haargroei dan de ander, soms is dit erfelijk aangelegd.
Bij bepaalde geneesmiddelen of supplementen die mannelijke hormonen bevatten (verschillende bloeddrukverlagers en cortisone preparaten), kan overmatige haargroei optreden, dit is ook het geval bij sommige aandoeningen aan de bijnieren of eierstokken.
U kunt door uw huisarts of door een dermatoloof laten onderzoeken waardoor uw overmatige haargroei veroorzaakt wordt. Soms is het moeilijk om vast te stellen waardoor de overmatige haargroei veroorzaakt wordt.
De mate van lichaamsbeharing verschilt per ras. Mensen die van oorsprong rond de evenaar wonen, hebben vaak dikkere en donkerdere lichaamsbeharing dan mensen die verder van de evenaar af wonen.
Wanneer er sprake is van Hirsutisme buiten de genetische factoren om, moet eerst de veroorzaker worden weggenomen voordat de lichaamsbeharing kan worden behandeld. Tegenwoordig zijn er veel manieren om (permanent) van de ongewenste lichaamsbeharing af te komen. De overtollige haargroei kan op verschillende manieren worden verwijderd, dit kan worden gedaan door te scheren, epileren, waxen of met een laserbehandeling.
Wanneer u in contact wilt komen met een ontharingskliniek, kunt u hier klikken.
Hirsutisme FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over hirsutisme komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is hirsutisme?
Hirsutisme is overbeharing bij vrouwen. De overbeharing komt voor in een typisch mannelijk patroon. Vrouwen met hirsutisme kunnen last hebben van baardgroei, borsthaar, een snor, haargroei op de rug en rond de tepels. Deze haren zijn meestal donkerder en stugger. Dit wordt vaak veroorzaakt onder invloed van de mannelijke hormonen.
2. Hoe wordt hirsutisme veroorzaakt?
Hirsutisme kan meerdere oorzaken hebben. In sommige families komt hirsutisme geregeld voor. Er is dan sprake van een erfelijkheidsfactor. Maar ook vrouwen die te kampen hebben met PCOS, polycysteus-ovariumsyndroom, hebben naast een onregelmatige menstruatiecyclus en overgewicht last van overbeharing. Daarnaast kan hirsutisme een bijwerking zijn van bepaalde medicatie.
3. Ik heb last van overbeharing, heb ik hirsutisme?
Als u vindt dat u overbeharing heeft, raadpleeg dan altijd een arts. Uw arts weet vaak direct, aan de hand van de structuur van het haar en de locatie waar dit zich bevindt of het om hirsutisme gaat. Het is daarna belangrijk om de oorzaak vast te stellen. Hiervoor zal de arts u vragen stellen en soms wordt voor een bloedonderzoek gekozen. Vrouwen met hirsutisme worden regelmatig gezien en behandeld door zowel gynaecologen als endocrinologen.
4. Hoe ziet hirsutisme eruit?
Vrouwen met hirsutisme worden geconfronteerd met donkere en stuggere haren op plaatsen als de bovenlip, in de hals, op de borst en rond de tepels. Maar ook plaatsen als de kin, de rug en bovenbenen kunnen last hebben van overmatige haargroei.
5. Groeit er op alle plaatsen haar bij hirsutisme?
Nee. De haargroei is bij iedere vrouw anders. De een krijgt op meer plaatsen ongewenste haargroei dan de ander. Kenmerkend zijn de stugheid en donkere kleur van de haren.
6. Kan hirsutisme genezen worden?
Wanneer hirsutisme is vastgesteld, zal het vrijwel nooit helemaal genezen worden. U blijft in min of meerdere mate altijd last houden van ongewenste haargroei. In enkele gevallen verergert de aandoening. Dit gebeurt doorgaans als uw lichaam grote hormonale veranderingen doormaakt. Typische momenten zijn een bevalling of de overgang. De aandoening kan met de juiste behandeling verbeterd worden. Daarnaast kan er worden gekozen voor permanente ontharing, om de ongewenste haargroei definitief te verwijderen.
7. Hoe kan hirsutisme behandeld worden?
Om de juiste behandeling te starten, is het belangrijk om eerst de oorzaak van hirsutisme te kennen. Wanneer deze bekend is, zal de arts u een bepaalde behandeling aanraden. Veel toegepaste behandelingen zijn onder meer het verwijderen van de overbeharing met een laserbehandeling. Regelmatig worden vrouwen met hirsutisme ook behandeld met de anticonceptiepil. De pil heeft een positief effect op de aandoening. Is een laserbehandeling niet geschikt voor u en heeft u bezwaar tegen het gebruik van de anticonceptiepil, dan is een behandeling met onder meer spironolacton een mogelijkheid. Het geneesmiddel werkt tegen mannelijke hormonen. Het is helaas wel bekend om de heftige bijwerkingen. Laat u daarom altijd goed voorlichten als u één van de eerder genoemde behandelingen overweegt.
8. Zijn er nog andere behandelingen?
De ontwikkelingen staan niet stil. Relatief nieuwe is het zogenaamde eflornithine in crème vorm. De crème is speciaal bedoeld om ongewenste haargroei in het gezicht te verminderen. Het bijzondere is dat de crème in combinatie met lasertherapie toegepast kan worden.
9. Zijn er veel vrouwen met hirsutisme of ben ik de enige?
Hirsutisme treft meer vrouwen dan dat u wellicht denkt. De overmatige haargroei komt relatief vaak voor, soms al vrij vroeg in de puberteit. Een percentage van 5 tot 10 % van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft last van hirsutisme.
10. Waarom lees ik niet veel over deze aandoening die toch vaak voor komt?
Vrouwen die last hebben van hirsutisme lopen daar meestak niet graag mee te koop. Het wordt dan gezien als een groot cosmetisch probleem, dat van negatieve invloed is op het zelfvertrouwen. Hirsutisme leidt namelijk soms tot psychische en sociale problemen.
11. Kan ik definitief van overbeharing afkomen?
Ja en nee. Tijdens een laserbehandeling worden de haren in het behandelgebied permanent verwijderd. De haarzakjes die behandeld worden verdwijnen. Dit neemt niet weg dat met het verstrijken van de tijd slapende haarzakjes toch weer haren kunnen gaan produceren. U kunt dan echter natuurlijk weer kiezen voor een laserbehandeling.
12. Is een laserbehandeling bij hirsutisme voldoende?
Nee. Om tot een gewenst resultaat te komen waarbij de haren aanmerkelijk zijn verminderd en/of verdwenen, zijn meerdere behandelsessies nodig. Hoeveel sessies u nodig heeft, hangt af van het aantal plaatsen dat u wilt laten behandelen.
13. Waar kan ik terecht voor een laserbehandeling?
Laserbehandelingen worden aangeboden door zowel huidtherapeuten als schoonheidsklinieken. Online kunt u eenvoudig zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.
14. Worden behandelingen bij hirsutisme vergoed?
Sommige behandelingen tegen overbeharing worden door zorgverzekeraars vergoed. Dit is zeker het geval, wanneer het overbeharing in het gezicht betreft. Overige plaatsen met overbeharing komen niet automatisch voor een vergoeding in aanmerking. Welke behandeling vergoed wordt door uw verzekeraar, kunt u terug vinden in de polisvoorwaarden. U kunt ook contact opnemen met uw ziektekostenverzekeraar. Deze kan u direct vertellen aan welke voorwaarden u dient te voldoen en welke documenten en verwijzingen u moet overleggen.
15. Kom ik in aanmerking voor een laserbehandeling?
Uw geschiktheid wordt bekeken door een huidtherapeut of specialist. Niet iedere huidskleur kan met een laser behandeld worden. Ook uw algemene gezondheid is daarbij van belang. Laat u altijd goed adviseren over de voordelen van een behandeling. Een goede therapeut zal ook de eventuele risico’s en bijwerkingen toelichten. Er bestaan diverse behandelingen om overbeharing permanent te verwijderen.
16. Als ik de overbeharing afscheer, wordt het dan erger?
Nee. Alhoewel dit vaak wordt beweerd, is het niet waar. Overbeharing die u afscheert en/of epileert komt niet sneller, erger, dikker of donkerder van kleur terug. Het is wel zo dat scheren, waxen en epileren allemaal tijdelijke oplossingen zijn.
17. Kan ik de haren in mijn gezicht bleken?
U kiest zelf de behandeling waar u zichzelf goed bij voelt. Als dat het bleken van de haren is, moet u dat zeker doen. Ook hier geldt dat het een tijdelijke oplossing is, die op regelmatige basis herhaald dient te worden.
18. Hoe kom ik meer te weten over hirsutisme?
Uw behandelend arts kunt u veel vertellen over de oorzaak en het verloop van hirsutisme. Schaam u niet, u bent immers niet de enige die met lastige overbeharing geconfronteerd wordt. Daarnaast kan de ongewenste haargroei tegenwoordig vaak goed worden verminderd of verwijderd.
Gerelateerde onderwerpen
Artikel 32: De 4 meest permanente onharingsmethoden
Laatst bijgewerkt op: 13-07-2018