Lees verder
Lees verder
Lees verder
Laser ontharing
Laserontharing is een permanente vorm van ontharen. Deze techniek is efficiënt, veilig en snel. Er wordt in de praktijk gebruik gemaakt van de diodelaser, deze geeft zeer intensief licht met een golflengte van rond de 800 nanometer. Met deze manier van ontharen kunnen grote oppervlakken definitief worden onthaard.
Deze intensieve lichtstraal wordt geabsorbeerd door het pigment dat zich in de haarzakjes bevindt. De haren moeten daarom wel voldoende pigment hebben. Het pigment absorbeert namelijk het licht van de laser en zet dit om in warmte. Deze warmte vernietigt de haarwortel definitief.
Laserontharen is voor zowel mannen als vrouwen geschikt en kan worden gebruikt op vrijwel het hele lichaam. Het kan o.a. worden gebruikt op de rug, borst, buik, billen, bikinilijn, benen, oksels en gezicht.
Nadelen van laserontharing zijn dat deze manier door sommigen als vrij pijnlijk wordt ervaren. Daarnaast is deze manier van ontharen niet geschikt voor licht haar en grijs haar. Donkere huidtypen kunnen bovendien niet worden behandeld door elke soort laser, omdat de donkere huid soms voor haar aan wordt gezien door de desbetreffende laser. Niet iedereen reageert op de behandeling.
De hoeveelheid benodigde behandelingen
Haren kunnen alleen worden behandeld met de permanente ontharingsmethoden wanneer deze zich in de groeifase bevinden. Er wordt gestreeft naar een tussenpoos van 6 tot 12 weken bij de behandelmethoden. Tijdens de groeifase kunnen de haren worden behandeld, omdat alleen dan de haren genoeg pigment bevatten. U kunt er van uitgaan dat u minimaal 5 behandelingen nodig heeft.
Resultaten
Bij de permanente ontharingsmethoden kunt u er van uitgaan dat er een reductie van de hoeveelheid haar wordt gerealiseerd van zo'n 75 procent. Donshaar blijft altijd een beetje achter. Bij donker haar en een lichte huidskleur wordt normaal gesproken het beste resultaat behaald.
De kans bestaat altijd dat er opnieuw donker haar gaat groeien, waardoor deze ongewenste haren opnieuw moeten worden behandeld.
Risico's
Er bestaat bij alle vier permanente ontharingsmethoden een kans op verbranding, littekens, brandblaren en tijdelijke verkleuring van de huid. De grootte van de kans hierop is echter grotendeels afhankelijk van de deskundigheid van degene die u behandelt.
Het is daarom belangrijk dat u nagaat of deze kliniek aangesloten is bij de ANBOS en staat weergegeven in de zoekfunctie van de Haarstichting.
De ontharingsapparaten zouden volgens de Richtlijn van de Vereniging voor Dermatologie en Venereologie alleen mogen worden gebruikt door een huidtherapeut, een dermatoloog of een zeer ervaren schoonheidsspecialist onder supervisie van een arts.
Klik hier voor een overzicht van de ontharingsklinieken die voldoen aan de door de Nederlandse Haarstichting gestelde criteria. Op de website van onze sponsor vindt u ook meer informatie over laserontharing.
Laserontharing FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over laserontharing komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is laserontharing?
Laserontharing vernietigt de haarwortels met lichtflitsen. Hiervoor maakt de techniek gebruik van het lichaamseigen melanine. Melanine is van nature in het haar aanwezig. De puls die door de laserapparatuur wordt verstuurd, komt via de melanine in uw haarwortel terecht. De haarwortel wordt hierdoor vernietigd. Het laserapparaat geeft tegelijkertijd koeling af. Hierdoor zijn de omliggende huid en bloedvaten beschermd tegen de warmte. Laserontharing is een definitieve behandeling tegen overbeharing.
2. Wat is definitief ontharen?
Definitief ontharen houdt in dat uw haarzakjes worden vernietigd. Dit bekent dat de haren niet meer terugkomen. In de behandelde huid zijn zogenaamde slapende haren aanwezig die op ieder willekeurig moment met het haargroeiproces kunnen beginnen. Deze activatie kan onder meer veroorzaakt worden door hormonale schommelingen. Laserontharing kan de slapende haren niet vernietigen. Nieuwe haargroei kan later dus altijd weer ontstaan. Dan kunt u een nieuwe laserbehandeling overwegen.
3. Ben ik geschikt voor laserontharing?
Een grote groep mannen en vrouwen die last hebben van overtollige lichaamsbeharing kunnen behandeld worden met laserontharing. De beste resultaten worden bereikt bij mannen en vrouwen, waarbij een groot verschil tussen de haar- en huidskleur aanwezig is. Laserontharing kan worden toegepast bij ieder huidtype. Ondanks de goede resultaten komt niet iedereen automatisch in aanmerking voor een laserontharing behandeling. Haarkleuren met weinig pigment, zoals rood, grijs en blond haar, zijn in de regel niet geschikt voor laserontharing.
4. Wanneer is er sprake van overbeharing?
Overbeharing treft zowel mannen als vrouwen en is niet leeftijdsgebonden. Indien u last heeft van overmatige en storende haargroei, kan dat verschillende oorzaken hebben. Overbeharing kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook door hormonale schommelingen veroorzaakt worden. Als u uw overbeharing storend vindt, is het van belang dat de oorzaak van de haargroei wordt achterhaald. U kunt hiervoor terecht bij uw huisarts.
5. Wat kan ik verwachten na een laserontharing behandeling?
In de minuten na een behandeling kan de behandelde huidoppervlakte rood verkleuren en licht zwellen. Dit is een normale reactie van de huid die in de uren na de behandeling vanzelf weer verdwijnt. U kunt de reactietijd verkorten door de huid te koelen. Hierover krijgt u advies van de behandelend specialist. In de weken na de laserbehandeling zult u zien dat de haren uit het behandelde gebied groeien. Het is toegestaan om de haren weg te scheren. Laten zitten kan ook, ze vallen immers vanzelf uit.
6. Veroorzaakt laserontharing littekens?
Nee. Laserontharing veroorzaakt geen zichtbare littekens. Kort na de behandeling kan de huid rood en gezwollen zijn. Voorkom het kapot krabben van de huid. Dit kan korstjes veroorzaken. Als uw huid korstjes heeft, laat deze dan zitten tot ze vanzelf loslaten. Dit voorkomt littekenvorming.
7. Is laser ontharen pijnlijk?
Van echte pijn is tijdens een laserontharing behandeling geen sprake. U kunt een tintelend tot licht prikkend gevoel ervaren, wat wel irritant kan zijn. Iedereen ervaart pijn echter op zijn of haar eigen manier. Daarnaast hangt het gevoel dat u ervaart tijdens een behandeling ook af van het lichaamsdeel dat behandeld wordt.
8. Hoe lang duurt een laserbehandeling?
De duur van een behandeling wordt hoofdzakelijk bepaald door de huidoppervlakte en het lichaamsdeel dat behandeld wordt. Gemiddeld duurt een laserbehandeling 15 tot 45 minuten. Laat u meerdere lichaamsdelen behandelen, dan kan de behandeltijd langer duren.
9. Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Niet ieder haarzakje bevindt zich in dezelfde fase van het haargroeiproces. Sommige haren zitten in de actieve fase tijdens de behandeling en anderen niet. Daarom zijn er meerdere laserontharing behandelingen nodig om optimale resultaten te bereiken. Hoeveel behandelingen in uw situatie nodig zijn, hangt af van de mate van beharing en het lichaamsdeel dat u wilt laten behandelen. Gemiddeld zijn 3 tot 8 behandelingen nodig. Tussen de behandelingen zitten 3 tot 6 weken. Hierdoor worden alle haarzakjes in het gebied behandeld.
10. Welke lichaamsdelen kunnen met laserontharing behandeld worden?
Doorgaans kunnen vrijwel alle behaarde lichaamsgebieden met laserontharing behandeld worden. Dit met uitzondering van extra gevoelige plaatsen, zoals rondom uw ogen en oren. De hitte van de laser zou anders zachte weefsels kunnen beschadigen. U kunt meer informatie vragen bij huidtherapeuten en schoonheidsklinieken waar de lasertechniek als ontharingsmethode wordt aangeboden.
11. Kan ik de resultaten beïnvloeden?
Ja. U ontvangt van de kliniek waar u de laserbehandeling ondergaat instructies, tips en adviezen die het resultaat positief kunnen beïnvloeden. Probeer deze instructies zoveel mogelijk op te volgen. U verkleint hiermee bovendien de kans op complicaties en bijwerkingen. Vermijd het aanbrengen van verzorgingsproducten, anders dan een koelende gel of een zonnebrandcrème. Uw huid kan zachtjes gewassen geworden, waarbij u hard wrijven en krabben vermijdt. Het is ook belangrijk om tussen de behandelingen door uw huid niet te harsen. Scheren is wel toegestaan. Wees vriendelijk voor uw huid, zodat een voorspoedig herstel mogelijk is.
12. Zijn er alternatieve behandelingen voor laserontharing?
Ja. Naast laserontharen zijn er uiteenlopende methodes en technieken die toegepast kunnen worden om overtollig haar te verwijderen. Elektrisch ontharen is een manier van ontharen die bij ieder haartype kan worden toegepast. Een fijn naaldje wordt via de huid in het haarzakje ingebracht, waarna een stroomstootje volgt. Hierdoor wordt het haarzakje vernietigd en wordt nieuwe haargroei voorkomen. Bij elektrisch ontharen worden de haren een voor een behandeld. Het is een tijdrovende behandeling die in de regel beter geschikt is voor kleinere huidoppervlaktes. Uiteraard kunt u ook zelf de overbeharing wegscheren. Scheren heeft geen invloed op de dikte en snelheid waarmee de haren terugkomen. Het is echter altijd een tijdelijke oplossing. U kunt ook de haren laten harsen. Hierdoor blijft de huid gemiddeld 3 tot 6 weken haarvrij. Harsen kan pijnlijk zijn en daarnaast is het resultaat altijd tijdelijk. Daarnaast kunt u ook kiezen om de haren te laten epileren. Dit is een langdurige en vaak pijnlijke behandeling, die eveneens tijdelijke resultaten geeft.
13. Kan laserontharing op een tatoeage?
Tatoeages worden aangebracht met permanente inkt/pigment. De warmte die vrijkomt bij een laserbehandeling kan het pigment in de tatoeage beschadigen. Hierdoor wordt laserontharing op een huidgebied met daarop een tatoeage afgeraden.
14. Hoe kan ik me voorbereiden op laserontharing?
Het is belangrijk om u goed te laten voorlichten over de laserbehandeling. Dit kunt u doen door een afspraak te maken voor een intakegesprek, bij een huidtherapeut of schoonheidskliniek. Hier krijgt u adviezen die u helpen bij de voorbereiding. Geadviseerd wordt om zo’n 6 tot 8 weken voor de behandeling de huid die u laat behandelen niet overmatig aan zonlicht of de zonnebank bloot te stellen. Voor de laserontharing kunt u de haren in het betreffende gebied scheren. Dit zorgt ervoor dat de warmte van de laser rechtstreeks naar de haarwortels kan. De behandeling krijgt meer effect. Voor de behandelend specialist werkt het makkelijker als u ontspannen bent. Gezonde zenuwen kunnen geen kwaad, maar zorg ervoor dat u vertrouwen heeft in de kliniek waar u de behandeling ondergaat.
15. Ik heb last van ingegroeide haren. Kunnen deze met laserontharing verwijderd worden?
Ingegroeide haren zijn soms lastig te verwijderen. Ze kunnen bovendien problemen en irritaties veroorzaken. Laserontharing is een effectieve oplossing bij ingegroeide haren. U kunt voor een laserontharing behandeling kiezen, als er geen onderliggende ontstekingen zijn en het haarzakje rustig is. Het haarzakje wordt dan op effectieve wijze door de laser vernietigd.
16. Wanneer kan ik starten met laserontharing?
Als u een zonaanbidder bent, kunt u een laserontharing behandeling na de zomer overwegen. Tijdens de behandelperiode mag uw huid niet blootgesteld worden aan zonlicht of de zonnebank. Laserontharing werkt bovendien het beste op huid die niet gebruind of verkleurd is door de zon. Kies daarom een periode waarin u niet in de zon komt en waarin uw huid de lichtste kleur heeft. Komt u sowieso niet vaak in de zon? Dan kunt u de behandeling in elk seizoen ondergaan. De meeste laserontharing behandelingen worden uitgevoerd in de periode van oktober tot ongeveer half juni.
17. Zijn er verschillen bij laserontharing tussen mannen en vrouwen?
Nee. De resultaten die bereikt worden, zijn bij mannen en vrouwen gelijk.
18. Wat kost laserontharing?
De kosten voor laserontharing verschillen per kliniek en huidtherapeut. U kunt een enkele behandeling ondergaan of een pakket afnemen. Losse behandelingen zijn in verhouding duurder dan een pakket, bestaande uit meerdere behandelsessies. Aangeraden wordt om bij verschillende aanbieders van laserontharing tarieven op te vragen. Vergelijken kan kosten voor laser ontharen besparen voor u.
19. Worden de kosten van laserontharing vergoed door mijn ziektekostenverzekeraar?
Veel zorgverzekeraars vergoeden alleen de kosten van laserontharing als u behandeld wordt voor overbeharing in uw gezicht, het gelaat. Vergoeding vanuit de basisverzekering is niet mogelijk. U heeft een aanvullende verzekering nodig om op enige vergoeding aanspraak te kunnen maken. Het bedrag wat verzekeraars vergoeden voor een laserontharing behandeling, verschilt per polis en per verzekeringsmaatschappij. Daarnaast hanteren verzekeraars ook verschillende voorwaarden waar u aan dient te voldoen. Soms heeft u een medische verwijzing nodig van uw huisarts of behandelend specialist. De voorwaarden die voor u van toepassing zijn, staan vermeld in uw polisvoorwaarden. U kunt ook contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Deze kan u precies vertellen welke documentatie u moet overleggen.
Gerelateerde onderwerpen
Laatst bijgewerkt op: 21-01-2021