Pruik
Pruik of haarstuk van echt haar en Pruiken van synthetisch haar
Een pruik van echt haar of synthetisch haar kan tegenwoordig zodanig worden gemaakt, dat het onzichtbaar is voor een buitenstaander of betrokkene die een pruik draagt. De technieken zijn behoorlijk verbeterd t.a.v. bevestigingsmethodes en draagcomfort, maar ook de kwaliteit van de synthetische vezel is verbeterd.
Wel wordt het steeds moeilijker door de grote vraag naar echt haar vanuit de extension industrie, om een goede kwaliteit echt haar te krijgen. De klant dient dus goed door te vragen waar de verschillen in zitten en wat hij of zij vooral moet doen is het haar voelen en vragen of je het kan zien.
Wat zijn de voordelen van pruiken van echt haar t.o.v. pruiken van synthetisch haar?
Bij aanschaf van een pruik moet er vooral naar de ADL (algemene dagelijkse levensomstandigheden) gekeken worden van betrokkene, alvorens tot aanschaf wordt overgegaan. Hoe actief is iemand? De sociale omgang maar ook de psychische impact van het haarverlies spelen daarbij een rol. Als er echt haar wordt geleverd vraag door of de pruiker een kappers vakdiploma heeft zodat er een fatsoenlijke coupe geknipt kan worden. Ook hier zitten nog steeds veel verschillen in.
Vragen die door de pruiker gesteld moeten worden zijn o.a. ook wat voor werk doet iemand?, is er sprake van een overbruggingsperiode bijv. door chemo tijdelijk haarverlies, of is er sprake van een chronische haarziekte waarbij haar telkens uitvalt of haar niet terug komt. Als we dit in beeld hebben kunnen we een goed advies geven tav. de voor-en nadelen van echthaar en synthetisch haar en de capconstructie. Ook is het belangrijk te kijken naar het budget van betrokkene.
Een voordeel van synthetisch haar kan zijn dat je zelf weinig hoeft te doen in onderhoud en styling. Als je behoorlijk ziek bent kan onderhoud een flinke belasting zijn, en kies je voor gemak.
Een voordeel van echt haar kan zijn bij chronische ziekte dat je het permanent kunt dragen, dus mee kunt slapen en zwemmen bijvoorbeeld.
Wat zijn de nadelen van pruiken van echt haar t.o.v. pruiken van synthetisch haar?
De nadelen van echt haar kan de kwaliteit van het haar zijn. Tegenwoordig wordt er overal echt haar aangeboden, echter de prijzen en kwaliteitsverschillen zijn zeer groot. De klant moet daar in feite ook goed op doorvragen, en de pruikspecialist moet goede voorlichting geven over de haarverschillen en wat kunnen laten zien.
Doordat veel echthaar Aziatisch of Chinees is wat wordt aangeboden kun je vaak ook zien dat iemand een pruik of haarstuk draagt. Het haar is meestal bewerkt en ontschubt en oogt erg dik. Het chemisch bewerken
van het haar is een noodzaak omdat het zwarte haar ontkleurt moet worden, en vaak wordt het ook nog ontschubt. Dit haar heeft als nadeel dat de kleur snel vervaagt, het haar dik en onnatuurlijk oogt bij een Europeaan, en in het dragen vaak begint te guren, dus veel haar verlies geeft.
Indien gekozen wordt voor Europees haar krijg je een natuurlijker effect. Wel dient erop gelet te worden dat dit haar niet is bewerkt. Het Europese haar is de fijnste in zijn soort vooral blond tinten, en verdraagt geen chemische processen. Je komt dan vaak al terecht in het maagdelijk Europese haar.
Een pruik van echt haar kan gestyld worden met of zonder krullen, een fohn of stijltang kan gebruikt worden, en eventueel kan er gekleurd worden, of high en lowlights worden toegevoegd. Wel dient dit op een speciale zeer milde manier te gebeuren om de kwaliteit van het haar goed te houden.
Bestaan er grote onderlinge verschillen tussen pruiken van echt haar?
De echthaar soorten die het meest worden aangeboden zijn Chinees en Indian of Aziatisch haar, en momenteel ziet men ook veel Birmeens haar.
De doorsnee van het haar varieert:
- Chinees haar heeft een gemiddelde doorsnee van 0,12 mm
- Aziatisch haar heeft een gemiddelde doorsnee van 0,07-0,08 mm
- Europees haar heeft een gemiddelde doorsnee van 0,04 – 0,06mm
Om het Chinese haar dunner te maken en voor europees haar aan te kunnen bieden wordt het regelmatig gesplitst. Een kenner kan het direct zien en voelen, maar een leek komt pas tijdens het dragen erachter wat er speelt. Het haar is droog en gaat uitstaan, begint te guren en oogt in de valling onnatuurlijk, vooral als het gecombineerd bij het Europese haar. Op het internet zijn legio sites te vinden waar dit haar ook nog eens veel te duur wordt aangeboden.
Er zijn veel verschillen in de manier waarop het haar is geknoopt op een base. Dit kan ook machinaal worden gedaan. We zien ook veel haarstukken van Indian of Aziatisch haar die ontschubt zijn en in eenbasis worden geïnjecteerd. Deze soorten worden ook regelmatig aangeboden als de wegwerp haarstukken. De kwaliteit is niet zo goed en men heeft meerdere stukken per jaar nodig. Er wordt hier veel bespaart op het productieproces. We zien ook pruiken met trenzen die machinaal worden gemaakt maar wel een goede haarkwaliteit hebben, omdat het machinaal is hoeft het niet slecht te zijn. Hier is de haarkwaliteit veel belangrijker.
Als een pruik degelijk wordt gemaakt door vaklieden zal het langer in het dragen meegaan. De knoopdichtheid van het pruik of haarstuk is ook van belang. We zien meestal pruiken en haarstukken die veel te veel haar hebben, wat erg jammer is. Dit wordt dan gedaan omdat het langer mee moet gaan, wat overigens onwaar is. Degelijk knoopwerk in een goede base met een goede haarkwaliteit en daarbij een goede haarverzorging van het echt haar met milde shampoo en goede conditioner zal de levensduur in het dragen verlengen.
Bestaan er grote onderlinge verschillen tussen pruiken van synthetisch haar?
In synthetisch haar zijn er ook zeker verschillen. Tegenwoordig wordt de synthetische vezel steeds dunner gemaakt wat voor een natuurlijk effect zorgt. Hoe dikker de vezel is gemaakt, hoe onnatuurlijker het oogt. Er zit dan weinig beweging in het haar. Kanekalon, toupelon en cyber hair zijn bijv. synthetische vezels.
Kanekalon mag nooit gestyled worden met een fohn of tang. Ook warme stoom uit de vaatwasser kan ervoor zorgen dat de coupe van het haar slap wordt of krul verliest.
Cyber hair is flinterdun en mag gewoon gestyled worden. De valling is natuurlijk en de levensduur is lang. Een nadeel kan zijn dat het plastic achtig oogt vooral als men onder licht staat. De glans is onnatuurlijk. Daarnaast is cyberhair duur, maar er zijn dragers die nooit meer iets anders willen.
Voor welke doelgroepen zijn pruiken van echt haar het meest geschikt?
Vooral mensen met een chronische haarziekte ervaren een goede kwaliteit echt haar in combinatie met een goede base als zeer positief. Maatwerk zou hier de voorkeur hebben, echter een goed confectie stuk kan hier ook hoog scoren. De valling van het haar moet natuurlijk zijn en bij een goede haarkwaliteit zal er minder slijtage zijn. Een veilig gevoel in het dragen alsmede natuurlijk ogend resultaat zal bevrijdend werken voor de drager die 364 dagen per jaar moet..
Als doorsnee kan je aanhouden dat een pruik van echthaar gemiddeld een jaar meegaat, afhankelijk van de leefomstandigheden en verzorging. Mensen die een haarlengte prefereren van meer dan 25 cm (schouderlengte)
kunnen ook beter voor echt haar kiezen vanwege het woleffect dat optreedt bij synthetisch haar.
Diegene die kiest voor een permanente bevestiging waarmee je slaapt komen ook in echt haar terecht.
Voor welke doelgroepen zijn pruiken van synthetisch haar het meest geschikt?
Uit de praktijk blijkt dat vooral vrouwen die chemotherapie moeten ondergaan gedurende een korte periode, voorkeur hebben vanwege het gemak van synthetisch haar en de prachtige light geknoopte pruikjes die er tegenwoordig te krijgen zijn. Even schudden met het pruik, en met de vingers door het haar, wat conditioner sprayen en klaar.
Ook het wassen gaat erg gemakkelijk. Laten drogen op de standaard, de kop of je eigen hoofd en klaar.
Hoe lang gaan synthetische pruiken gemiddeld mee?
De levensduur van een synthetisch pruik is ook afhankelijk van de ADL. Slijtage treedt vaak rond de 6e maand op, en het eerst in de contouren aan de voorkant van de kap, en nekpartij. Vooral in de nek waar de jas of trui het pruik raakt, wordt het ruw. Vergelijk het met iemand die 364 dagen per jaar iedere dag dezelfde synthetische trui aan moet.
Een goede pruiker kan stoomonderhoud geven en de vezel weer wat gladder maken als ruwheid optreedt. Iemand met chronisch haarverlies kan beter 2 synthetische pruikjes nemen. De haarstukken die te verkrijgen zijn bij de Toko zijn overigens vaak van een dikkere soort kanekalon of toupelon vezel en slijten nog sneller. Ikzelf zal nooit een synthetisch lang haar adviseren omdat het haar zal schuren op schouders en woleffect ontstaat (pluizig) waardoor het haar gaat klitten.
Hoe lang gaan pruiken van echt haar gemiddeld mee?
Een goed geknoopt pruik van goede haarkwaliteit met haarschubben en een medium knoopdichtheid gaat gemiddeld 1 jaar mee. Zoals gezegd is het hierbij belangrijk dat het haar goed wordt verzorgd en milde producten worden gebruikt. Hete tangen van 230C waar het haar mee gestyld wordt zijn uit den boze.
Tip:
Nieuwkomers die zijn aangewezen op een pruik kunnen te rade gaan bij patiëntenorganisaties/stichtingen, maar ook de SEMH of Anko Sectie Pruiken benaderen. Vraag verder altijd of de pruiker gecertificeerd is en is aangesloten bij de branche organisatie, en beschikt over vakdiploma’s. Vraag desnoods naar referenties om goed beeld te krijgen van de werkwijze en producten waar het bedrijf mee werkt. Een vrijblijvend gesprek is tevens een voorwaarde en voor een intake mag nooit geld gevraagd worden.
Geïnterviewd: Viola de Vries, directrice van de SEMH-erkende haarwerkspecialist MoveHs Pure & Natural Hair Solutions
Interview door: Merel van den Berg
Lees verder
Lees verder
Lees verder