Shedding
Wanneer er haargroeimiddelen worden gebruikt om haaruitval tegen te gaan, komt het regelmatig voor dat er een "shedding" plaatsvindt. Tijdens deze shedding vallen er gedurende een korte periode, vaak enkele dagen tot enkele weken, meer haren uit dan normaal.
Een shedding, een periode dat er meer haar uitvalt dan normaal, is vaak niet negatief. Sterker nog, het is vaak een indicatie dat het medicijn of het haargroeimiddel aanslaat.
Tijdens een shedding gaat een groot aantal van de haren tegelijk over van de anagene fase naar de telogene fase. Hierdoor vallen er tijdelijk meer haren uit dan normaal. Het uitgevallen haar zal na de shedding gewoon weer, vaak sterker, terug groeien.
Shedding FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over shedding komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is shedding na haartransplantatie of bij gebruik haargroeimiddelen?
Shedding is een periode waarin er veel meer haren uitvallen dan normaal het geval is. Veel haren gaan tegelijkertijd van de zogenaamde anagene fase naar de telogene fase van het haargroeiproces en vallen uit. Dit kan ontstaan na een haartransplantatie of wanneer er wordt gestart met bepaalde haargroeimiddelen.
2. Hoe lang duurt shedding?
Shedding is een tijdelijk verschijnsel dat 8 tot 10 weken kan aanhouden. De duur waarin shedding aanhoudt, verschilt van persoon tot persoon.
3. Heb ik last van shedding?
Als u zich zorgen maakt over een toename in uw dagelijkse haaruitval, kunt u uw huisarts of een dermatoloog raadplegen. Artsen hebben ervaring met het vaststellen van oorzaken die haaruitval hebben. Een dermatoloog kan u vertellen of uw overmatige haaruitval inderdaad shedding is. U kunt ook een combinatie van ‘normaal’ haarverlies en shedding hebben. Als de oorzaak van het haarverlies is vastgesteld, kan een dermatoloog u meer inzicht geven in wat u kunt verwachten van de haaruitval. Er kan gekozen worden voor een effectieve behandeling. Hoe sneller u begint met een behandeling, hoe beter de vooruitzichten doorgaans zijn.
4. Verschilt gewoon haarverlies van shedding?
Het is normaal om dagelijks haren te verliezen. Het haargroeiproces bestaat uit verschillende fasen. Soms kunnen haren stoppen met groeien. De haaruitval die dan ontstaat, wordt anageen effluvium genoemd. Veel voorkomende oorzaken van overmatige haaruitval zijn een erfelijke belasting, het gebruik van bepaalde medicijnen, het gebruik van verkeerde haarverzorgingsproducten, een overdreven reactie van het lichaamseigen immuunsysteem en diverse ziektebeelden. Haaruitval kan vaak gestopt of verminderd worden als de oorzaak bekend is. Het kan voorkomen dat u een behandeling nodig heeft om de haaruitval te verminderen of te stoppen. Haarverlies verschilt in duur en hoeveelheid van shedding. Shedding is doorgaans een korte periode waarin extra veel haar uitvalt. Het is dus vaak tijdelijk en herstelt zich hierna weer.
5. Stopt shedding vanzelf?
Dagelijks verliest u tussen de 50 en 100 haren. Als uw lichaam onder druk staat, kunt u op een dag aanzienlijk meer haren verliezen, shedding. Artsen en dermatologen zien shedding regelmatig onder invloed van een aantal factoren. Hierbij kunt u onder meer denken bij gewichtsverlies van meer dan 10 kilo, een doorgemaakte zwangerschap, bij perioden waarin men langdurige blootgesteld wordt aan stress, na een zware operatieve ingreep en vrouwen die gestopt zijn met het nemen van de anticonceptiepil. Bij de meeste mensen ontstaat shedding een of meerdere maanden nadat het uitlokkende moment zich voor heeft gedaan. Zo kan een aantal maanden na de geboorte een vrouw geconfronteerd worden met shedding. De extra haaruitval is tijdelijk en herstelt zich in de meeste gevallen vanzelf. Dit gebeurt op het moment dat uw lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie. Op het moment dat de stress factor aanwezig blijft, kan de shedding voort blijven duren. Een shedding kan ook na een haartransplantatie ontstaan, dit wordt ook wel shock loss genoemd. Als u begint met haargroeimiddelen als Minoxidil of Finasteride kan er ook een tijdelijke shedding ontstaan. U hoeft zich hier normaal gesproken niet druk over te maken. Dit zijn namelijk de zwakkere haren die eerst uitvallen en vaak plaatsmaken voor sterkere haren.
6. Wanneer kan ik zien dat de shedding minder wordt?
Shedding is een tijdelijke situatie die vanzelf afneemt. Op het moment dat de shedding stopt, is uw haar niet direct weer zo vol als voor de extra haaruitval. Hoe snel het haar zich herstelt, verschilt per persoon. Sommige mannen of vrouwen zien na 6 maanden al verbetering, terwijl anderen pas na 10 tot 12 maanden verbetering waar kunnen nemen.
7. Klopt het dat het gebruik van haargroeimiddelen shedding veroorzaakt?
Effectief bewezen haargroeimiddelen als Minoxidil, Ketoconazol shampoo, Finasteride en Dutasteride geven uw haarzakjes een groei-impuls. Haarzakjes kunnen echter niet meer haren produceren dan ze op dat moment aankunnen. Door de extra impuls kan het groeiproces verstoord raken en het haarzakje kan haren afstoten. Hierdoor kan tijdelijk shedding ontstaan. U hoeft hier eigenlijk niet van te schrikken. U hoeft ook niet te stoppen met het haargroeimiddel te gebruiken. Shedding duurt vaak niet langer dan enkele weken tot 4 maanden en het is tegelijkertijd een teken dat het haargroeimiddel effect heeft. De haren die zijn uitgevallen, keren in de regel dikker terug. Shedding hoeft dus niet altijd negatief bekeken te worden.
8. Wanneer begint shedding bij het gebruik van een haargroeimiddel?
Bij het gebruik van een nieuw of ander haargroeimiddel kan shedding ontstaan zo’n 2 tot 8 weken na aanvang. Het duurt meerdere weken voordat nieuwe haargroei kan worden vastgesteld. Dit gebeurt met een microscoop 12 tot 20 weken na het eerste gebruik. Echt zichtbare resultaten laten gemiddeld zo’n 6 maanden tot een jaar op zich wachten.
9. Wordt alleen hoofdhaar getroffen door shedding?
Extra haaruitval kan zich ook uiten bij uw wimpers en wenkbrauwen. Na het gebruik van onder meer een wimperserum kan een aantal weken later haaruitval optreden. In de regel herstelt de haargroei zich vanzelf.
10. Wie kan met shedding te maken krijgen?
Shedding is niet leeftijd en/of geslacht gebonden. Iedereen kan op een bepaald moment in het leven te maken krijgen met extra haaruitval die tijdelijk van aard is. Het wegnemen of voorkomen van de veroorzakende factor is belangrijk om het proces te stoppen en daar waar mogelijk in de toekomst te voorkomen.
11. Kan ik shedding voorkomen?
U heeft de meeste stress factoren niet in de hand. Door uw haar goed te verzorgen en beschadigende invloeden van buitenaf tot een minimum te beperken, houdt u uw haar en hoofdhuid in goede conditie. Hoofdhuidmassages verbeteren de bloedtoevoer naar de haarzakjes, wat uw haargroei eveneens ten goede komt. Vermijd langdurige blootstelling aan stress. Shedding is nooit uit te sluiten en/of te vermijden. U kunt de kans wel zo klein mogelijk maken.
12. Moet ik me zorgen maken als ik shedding blijk te hebben?
Ongewenst haarverlies kan uw zelfvertrouwen beschadigen. Als uw haar dan ook nog extra uitvalt, kunt u zich hierover erg ongerust maken. In de meeste gevallen is shedding echter tijdelijk van aard. Na een aantal weken stopt de haaruitval vanzelf. De haren die zijn uitgevallen hergroeien weer. De snelheid waarin het herstel zich voltrekt, verschilt per persoon. Vertrouwt u het niet of wilt u weten waarom uw haar extra uitvalt? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of dermatoloog. Deze kunnen de oorzaak vaststellen. Een arts kan ook aangeven wat u van de shedding kunt of mag verwachten.
13. Waarom heb ik meer last van shedding dan normaal?
Overmatige shedding wordt geregeld gezien bij mensen die te maken hebben met één of meerdere stress factoren. Hierbij kunt u denken aan veel gewichtsverlies, langdurige stress situaties, aanhoudende perioden met hoge koorts, herstel na een ingrijpende ziekte, stoppen met het gebruik van anticonceptiemiddelen en/of het op de wereld zetten van een kind. De shedding kan aanhouden tot enkele maanden nadat de uitlokkende factor heeft plaatsgevonden. Deze oorzaken van shedding zijn niet ongewoon en meestal van voorbijgaande aard.
14. Kan een huisarts of specialist shedding bevestigen?
Het is niet nodig om uzelf onnodige zorgen te maken over haarverlies. U kunt advies vragen bij een huisarts, maar ook een dermatoloog kan u helpen. Deze laatste specialist kan u doorgaans vertellen of u te maken heeft met overmatige haaruitval of dat er sprake is van shedding. Haaruitval en shedding kunnen ook in combinatie met elkaar voorkomen. Tegelijkertijd kan een specialist samen met u de oorzaak van het haarverlies achterhalen en een behandeling voorstellen.
15. Hoe kan ik overmatige shedding een halt toeroepen?
Haaruitval is vervelend, maar u hoeft echt niet direct in paniek te raken. Soms kan het shedden gestopt worden met in achtneming van een paar relatief eenvoudige tips. Neem voldoende tijd voor rust en ontspanning. Haaruitval wordt soms onder andere getriggerd door stress. Slaap en rust zijn daarom ontzettend belangrijk. Leg uw haarverzorging onder het vergrootglas. Neemt de haaruitval toe tijdens het douchen of het wassen van uw haar? Overweeg dan om over te stappen op een andere shampoo en conditioner. Gebruik bij voorkeur haarverzorgingsproducten die natriumlaurylsulfaat vrij zijn. Besteed voldoende tijd en aandacht aan gezonde, gevarieerde voeding waarbij u essentiële vitamines en mineralen zoals Biotine, omega 3-vetzuren en antioxidanten niet overslaat.
16. Waarom heb ik last van shedding tijdens het kammen van mijn haar?
De ene keer valt shedding meer op dan de andere keer, ook vaak bijvoorbeeld tijdens het kammen van uw haar. Er zijn bepaalde momenten waarop het haar meer uitvalt dan normaal. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens de zomer en de herfst. Deze vorm van haaruitval of shedding houdt niet lang aan en er is geen specifieke behandelmethode voor beschikbaar.
17. Herstelt mijn haargroei zich of veroorzaakt shedding blijvend haarverlies?
Haaruitval dat een gevolg is van shedding is meestal niet blijvend aard. De haargroei herstelt zich in de weken en maanden die volgen op het uitvallen. In tegenstelling tot overmatige haaruitval zijn het bij shedding alleen de haren die uitvallen. De haarzakjes blijven doorgaans onbeschadigd achter. Wanneer het haargroeiproces zich herstelt, wordt nieuwe haargroei zichtbaar. Zo komt shedding ook voor na een haartransplantatie. Als gevolg van een schokreactie, het oogsten en terugplaatsen van de haarzakjes, vallen de haren uit. Zo’n drie maanden later beginnen de haarzakjes nieuwe haren te produceren.
18. Kan ik Minoxidil gebruiken als ik last heb van shedding?
Ja, alleen kan een haar niet sneller groeien dan dat het natuurlijke haargroeiproces dat toelaat. Een haargroeimiddel als Minoxidil is effectief bewezen, maar het is geen wondermiddel om binnen een aantal dagen een volle haardos te hebben.
Gerelateerde onderwerpen
- Nieuwe ontwikkeling: Haargroeimiddel voor wimpers
- Haargroeimiddel Propecia / Finasteride in de problemen
- Haargroeimiddel Crescina in Italië van de markt gehaald
- Finasteride krijgt mogelijk concurrentie van een nieuw haargroeimiddel
- Minoxidil – Hoe vrouwen Minoxidil zouden moeten gebruiken
- De garanties van haaruitval producten - Wat zijn ze waard?
- Verschillende goede huis, tuin en keuken methoden voor een gezonde haargroei
- 7 factoren die u kunnen helpen bij het kiezen van de beste anti-haaruitval shampoo
- De laserkam (LLL) tegen haaruitval en het gebruik hiervan
- RepliCel, haarklonen, mogelijk snel een oplossing tegen haaruitval en kaalheid?
- Zijn haargroeimiddelen of medicijnen tegen haaruitval nodig naast een haartranspantatie?
Laatst bijgewerkt op: 08-03-2021