Lees verder
Lees verder
Lees verder
Trichotillomanie
Mensen die last hebben van Trichotillomanie hebben de neiging om het eigen hoofdhaar uit de hoofd te trekken. Er kan mogelijk beter worden gesproken van een psychiatrische aandoening dan van een haarziekte.
Bij kinderen komt dit verschijnsel vaker voor dan bij volwassenen en bij meisjes vaker dan bij jongens. Het gebeurt vaak dat kinderen stoppen met het uittrekken van hun eigen haar naarmate ze ouder worden.
Omdat er met zowel Trichotillomanie als Alopecia Areata kale plekken ontstaan, worden deze twee soorten haaruitval soms door elkaar gehaald. Het is belangrijk dat wordt nagegaan of de pleksgewijze haaruitval mogelijk wordt veroorzaakt door het trekken aan de haren of dat er daadwerkelijk sprake is van de haarziekte Alopecia Areata.
Er zijn verschillende educatieve video's ontwikkeld over Trichotillomanie. De eerste stap bij het zoeken naar een behandelingsmethode naar Trichotillomanie, is het begrijpen van het "hoe" en "waarom".
Op het forum zijn er verschillende discussies over dit onderwerp te vinden.
Trichotillomanie FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over Trichotillomanie komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is Trichotillomanie?
Trichotillomanie is een psychische aandoening, die onder de dwangstoornissen valt. Mensen die aan trichotillomanie lijden, hebben de aandrang om de eigen haren uit te trekken. Dit kunnen zowel hoofdharen, wenkbrauwen, wimpers als andere lichaamsbeharing zijn. Er bestaat geen samenhang met een dermatologische huid- en/of haarziekte.
2. Iedereen trekt weleens een haar uit, heeft iedereen dan Trichotillomanie?
Nee. Mannen en vrouwen met Trichotillomanie hebben de onbeheersbare dwang om aan hun haren te blijven trekken. Het lijkt onmogelijk om hiermee te kunnen stoppen. Daarnaast denken trichotillomanie patiënten ook vaak dat ze de enige zijn die aan de stoornis lijden en voelen zich hulpeloos. De aandoening werd al genoemd in de Griekse oudheid en is zeker geen nieuw fenomeen.
3. Wanneer ontstaat Trichotillomanie?
De stoornis Trichotillomanie kan op elke leeftijd voorkomen, maar in de meeste gevallen begint het al in de puberteit tussen 10 en 12 jaar. Ook jongere kinderen kunnen aan Trichotillomanie lijden. Onder een leeftijd van 5 jaar zijn het voornamelijk jongens die de stoornis ontwikkelen, terwijl het in de pubertijd meer meisjes zijn. Van alle volwassenen met Trichotillomanie is 70 tot 90% van de patiënten vrouw.
4. Hoe is het verloop van Trichotillomanie?
Zeker bij kinderen is het mogelijk dat de symptomen soms volledig verdwijnen. Voor volwassenen is het vaak lastiger om hier vanaf te komen. Er zijn periodes waarbij de symptomen zich feller uiten dan tijdens meer rustige periodes.
5. Wat zijn de kenmerken van Trichotillomanie?
Typische kenmerken zijn dat de eigen haren worden uitgetrokken, waardoor zichtbaar haarverlies ontstaat. Vlak voor het uittrekken van de haren ontstaat een toenemend gevoel van spanning. Als het haar wordt uitgetrokken, wordt een bevredigend gevoel ervaren. Trichotillomanie is een op zich staande stoornis en geen gevolg van een dermatologische aandoening. De aandoening kan uiteindelijk lijden tot een psychisch en sociaal isolement.
6. Zijn er nevenkenmerken bekend van Trichotillomanie?
Zowel de kenmerken als bijkomende symptomen zijn niet bij iedere patiënt met Trichotillomanie hetzelfde. Naast de typische kenmerken krabben sommige mensen aan de huid en worden de uitgetrokken haren opgegeten.
7. Ben ik gek als ik Trichotillomanie heb?
Nee. U bent ook niet gek, dom of zwak. U lijdt aan een impulsstoornis. Dat kan in principe iedereen overkomen. Alleen gaat u op een andere manier met die problemen om. U bent ook zeker niet de enige die onder Trichotillomanie gebukt gaat. De aandoening krijgt tegenwoordig steeds meer bekendheid bij artsen en therapeuten.
8. Heeft Trichotillomanie complicaties?
Uit schaamte en angst voor ontdekking vermijden Trichotillomanie patiënten regelmatig de huisarts, specialist en tandarts. Hierdoor kunnen simpele klachten uw gezondheid bedreigen. Mannen en vrouwen met Trichotillomanie hebben niet zelden psychische klachten, waaronder angststoornissen, eetstoornissen, depressies en fobieën.
9. Hoe wordt Trichotillomanie veroorzaakt?
Ondanks verschillende onderzoeken is er geen eenduidige verklaring gevonden voor de oorzaak van Trichotillomanie. In de meeste gevallen is het een samenspel van meerdere fysieke en psychologische oorzaken die Trichotillomanie veroorzaken. Het wordt vaak gezien als een manier om de opgebouwde spanning te verminderen en troost te vinden. Veel patiënten hebben in de kindertijd een gebrek aan liefde en veiligheid, verwaarlozing, geweld of een onevenwichtige opvoeding ervaren. Daarnaast is er een groep van adolescenten met speciale behoeften die extra gevoelig zijn voor stress. Kunnen de behoeften niet voldoende worden ingevuld, dan een dwangstoornis als Trichotillomanie ontstaan.
10. Waar kan ik terecht voor hulp?
Trekt u zelf dwangmatig uw haren uit? Of heeft uw kind hier mee te maken? Raadpleeg dan altijd eerst uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar ervaren hulpverleners. Een behandelplan wordt vervolgens opgestart, waarmee getracht wordt de dwangmatige handeling te behandelen.
11. Is er een behandeling voor Trichotillomanie?
Net zoals er geen duidelijke oorzaak is voor Trichotillomanie, is dat met behandelingen net zo. Regelmatig wordt medicatie voorgeschreven in de vorm van antipsychotica en antidepressiva. Het resultaat hiervan verschilt per persoon. Patiënten lijken meer baat te hebben bij gedragstherapie. De duur van de therapie om succes te hebben is relatief lang. Na gemiddeld twee jaar worden de beste resultaten behaald. Belangrijk is ook om de stress factor en depressie symptomen zoveel mogelijk te verminderen.
12. Kan Trichotillomanie genezen worden?
Het is niet eenvoudig om Trichotillomanie volledig te genezen. Dat betekent echter niet dat er op lange termijn geen hoop is. Er is geen eenduidige therapie of geneesmiddel voor de stoornis. U kunt in samenspraak met uw arts en therapeut wel een heleboel bereiken. Een leven zonder het zelfstandig uittrekken van uw haren is zeker mogelijk.
13. Is het gevaarlijk om de haren die ik heb uitgetrokken op te eten?
Ja. Sommige patiënten eten het uitgetrokken haar op. Haren verteren niet en zullen zich in uw maag ophopen en een bal vormen. De bal moet operatief verwijderd worden, voordat ze uw darmen blokkeren, waardoor mogelijk fatale complicaties op kunnen treden.
14. Groeien mijn haren weer terug, nadat ik ze heb uitgetrokken?
Normaal gesproken groeien haren na enige tijd weer terug. De snelheid waarmee dit gebeurt hangt onder andere af van de plaatsen waar u ze heeft uitgetrokken. Daarnaast telt ook de groeifase van de uitgetrokken haar mee en het feit of u de hoofdhuid heeft beschadigd. In een normale situatie groeien haren ongeveer 1 cm per maand. Voordat u weer een volle haardos heeft is het van belang om geen andere haren uit te trekken. Let op dat haren die meerdere keren worden uitgetrokken zo erg kunnen beschadigen dat ze uiteindelijk niet meer terug groeien.
15. Helpt een haargroeimiddel bij Trichotillomanie?
Haargroeimiddelen verminderen de haaruitval. Trichotillomanie patiënten trekken de haren zelfstandig uit. Als uw dwangstoornis nog niet onder controle is, is het niet waarschijnlijk dat een arts u een haargroeimiddel voorschrijft.
16. Kan ik een haarwerk dragen om het haarverlies te verbergen?
Ja. Als u veel haren heeft uitgetrokken, waardoor uw hoofdhuid zichtbaar is geworden, kan een haarwerk een oplossing zijn. U kunt een haarwerk of pruik laten aanmeten bij een haarwerkspecialist. Het haarwerk wordt zoveel mogelijk afgestemd op uw eigen haarkleur en kapsel. Uw eigen haar en/of de hoofdhuid worden niet beschadigd door het haarwerk. Haarwerken kunnen zowel tijdelijk als permanent bevestigd worden.
17. Kun je over trichotillomanie heen groeien?
Trichotillomanie is een zogenaamde stoornis in de impulsbeheersing. Mensen die met de aandoening te maken hebben, trekken het lichaamshaar uit totdat er kale plekken ontstaan. Kinderen die al op jonge leeftijd met de aandoening te maken hebben, kunnen er overheen groeien.
18. Is trichotillomanie erfelijk?
Bepaalde onderzoeken hebben aangetoond dat erfelijkheid een rol kan spelen bij het ontstaan van trichotillomanie.
19. Welke gevolgen heeft trichotillomanie?
Mensen die te maken hebben met trichotillomanie, kunnen een laag zelfbeeld hebben. Daarnaast komen schaamte en depressies soms voor en worden sociale contacten afgestoten. Eet iemand het uitgetrokken haar op? Dan kunnen op termijn darmverstoppingen en voedingsproblemen ontstaan.
20. Is trichotillomanie een verslaving?
Mensen met trichotillomanie hebben een onweerstaanbare drang om het haar uit te trekken. Vaak gaat het om de hoofdharen, wimpers en wenkbrauwen. Het is een soort impulsbeheersingsstoornis, waarvan mensen weten dat ze zichzelf schade toebrengen. Stoppen is echter moeilijk. Toch wordt de stoornis niet als een verslaving omschreven.
21. Wat veroorzaakt trichotillomanie?
Vaak wordt gezien dat trichotillomanie een manier is om met stress of angst om te gaan. Het is een chemische onbalans in de hersenen die vergeleken kan worden met een obsessieve compulsieve stoornis, OCS. Ook veranderingen in de hormoonspiegel tijdens de puberteit en een vorm van verlichting bij emotionele stress kunnen veroorzakende factoren zijn.
22. Ben ik de enige met trichotillomanie?
Nee, u bent zeker niet alleen. Trichotillomanie komt voor bij 1% tot 3% van de mensen, voornamelijk bij vrouwen en kan chronisch zijn. Jonge kinderen die zelf het haar uittrekken groeien hier in de meeste gevallen overheen.
Laatst bijgewerkt op: 21-08-2019