Vind een psycholoog

Wanneer u haarproblemen heeft en dit uw gemoedstoestand negatief beïnvloed, kunt u contact opnemen met een psycholoog. Een psycholoog kan in dit geval hulp bieden.

Micro haar pigmentatie in Den Haag, Haarlem, Katwijk, Hasselt, Noordwijk, Rotterdam

Vind een psycholoog bij u in de buurt

Zoeken

Radius: KM
Laden …
Aantal:: 0 PRINT

Routebeschrijving

Krijg uw routebeschrijving

Gebruik mijn locatie naar de dichtstbijzijnde Service Provider te vinden in de buurt van me

Voldoet u aan de criteria van de Haarstichting, dan kunt u zich als psycholoog aanmelden voor de zoekfunctie.

Vind een psycholoog bij u in de buurt

Haaruitval en kaalheid zijn niet alleen lichamelijke aandoeningen. Aanhoudende, zichtbare haaruitval kan een zekere psychische impact hebben. Naast een afname van het zelfvertrouwen komen mannen en vrouwen geregeld in een sociaal isolement terecht. Schaamte- en angstgevoelens krijgen dan de overhand. Wordt de haaruitval niet of onvoldoende behandeld, dan is het zwaar om de negatieve gedachten te doorbreken. Heeft u haarproblemen die ongelukkige gevoelens met zich meebrengen? Praten met een ervaren psycholoog kan een oplossing zijn.

Onzeker door haaruitval

Iedereen heeft wel eens last van haarverlies. Op een gewone dag verliest iedereen gemiddeld 60 tot 100 haren. Niets om u zorgen over te maken. Houdt het haarverlies structureel aan en verliest u meer haren dan gemiddeld? Vindt u ’s ochtends veel haar op uw hoofdkussen? Ook het doucheputje en uw borstel zitten vol met haren? Dan kan er sprake zijn van overmatige haaruitval. De oorzaken hiervoor lopen uiteen. U wilt graag dat het haarverlies wordt gestopt en daarvoor zoekt u contact met uw huisarts en/of een behandelend specialist. Waar bij de een al snel een oorzaak kan worden aangewezen, is dat echter niet altijd het geval. Het komt helaas ook nog steeds voor dat zowel mannen als vrouwen uit angst niet naar een behandelend arts durven om de oorzaak van het haarverlies vast te laten stellen. Wordt er niets aan de haaruitval gedaan? Dan kan dit uiteindelijk volledige kaalheid tot gevolg hebben. Wat haar uitval precies betekent voor iemand, verschilt per persoon. Dat het psychische impact heeft spreekt voor zich. Uw haar is onderdeel van zowel uw uitstraling als uw verschijning. Uw haardos geeft weer wie u bent. Dunner wordend haar, zichtbaar diepere inhammen, kalende plekken en volledige kaalheid bezorgen u een onzeker gevoel. Geadviseerd wordt om, indien mogelijk, tijdig na te denken over de behandelmethode die bij u past. Naast een behandeling tegen haaruitval kan het helpen om met een psycholoog over uw onzekerheden te praten. 

Tijdelijk of blijvende haaruitval

Haaruitval heeft diverse vormen en uit zich op uiteenlopende manieren. Zeker als uw haaruitval veroorzaakt wordt door een medische behandeling en/of onderliggende ziekte kan hier tijdig op ingehaakt worden. Zowel een behandelend arts als een psycholoog kunnen u adviseren over een passende behandeling of manier om het haarverlies te camoufleren. Haaruitval kan zowel tijdelijk als permanent zijn. De meest voorkomende oorzaak van blijvend haarverlies is:

 • Alopecia androgenetica, ook wel erfelijke kaalheid genoemd. Waar vaak gedacht wordt dat deze vorm van haaruitval alleen mannen treft, is niets minder waar. Ook vrouwen hebben te maken met blijvend haarverlies door Alopecia androgenetica. De manier waarop het haar uitvalt verschilt. Vrouwen zien een diffuus, verspreid, patroon van haaruitval en van volledige kaalheid is zelden tot nooit sprake. Diverse behandelmethoden zijn beschikbaar, zowel uw huisarts, specialist en/of psycholoog kunnen u hierin adviseren en u mentaal ondersteunen.

Tijdelijke haaruitval waar u zich, te recht, zorgen over maakt kan door tal van zaken veroorzaakt worden. Haarziekten en huidproblemen veroorzaken geregeld tijdelijke haaruitval, maar ook medicijngebruik, hormonale schommelingen en stress maken dat uw overmatig veel haren verliest.

 • Alopecia areata, een bekende vorm van vaak tijdelijk haarverlies, gaat gepaard met onzekerheid en verlies van zelfvertrouwen. U wordt plotseling geconfronteerd met kale plekken zonder dat u zich ziek voelt. Alopecia areata heeft psychische gevolgen omdat u zich onzeker voelt over uw uiterlijk, wat weer kan leiden tot moeizame sociale contacten. Een psycholoog kan u hierin bijstaan en naast het zoeken van de geschikte behandeling met u praten over het haarverlies.
 • Telogeen haarverlies, is een veelvoorkomende vorm van tijdelijke haaruitval. Het haarverlies wordt veroorzaakt door een verstoring van het haargroeiproces. De haaruitval kan in korte tijd heftig zijn en uw haardos behoorlijk uitdunnen. De oorzaak kan door een arts doorgaans eenvoudig worden aangewezen. Alhoewel u psychisch met het haarverlies worstelt, zal ook een psycholoog u vertellen dat de haaruitval tijdelijk van aard is. De haargroei herstelt zich in de maanden na het verlies vanzelf.

Vaak worden de psychologische effecten van ongewenste haaruitval onderschat. Het is echter niets om u voor te schamen, zodat u zich nog ongelukkiger gaat voelen. Wist u dat het opluchtend kan zijn om met een ervaren psycholoog te praten over het haarverlies? U krijgt een objectief advies, waardoor u beter zicht krijgt op de eventuele behandelmethodes die u uw zelfvertrouwen teruggeven.

Psychische problemen en moeilijkheden door haaruitval

Mannen en vrouwen die te maken hebben met haarverlies kunnen last krijgen van psychische problemen. U ziet immers uw spiegelbeeld veranderen. Met een veranderend uiterlijk, veranderd ook uw zelfbeeld. Waar u vroeger een opgewekte, positieve uitstraling had, kan dit door haaruitval snel veranderen. Uw zelfvertrouwen wordt aangetast en u kunt zichzelf onaantrekkelijk voelen. Bij haaruitval lijkt het wel of anderen alleen naar uw hoofd en kapsel kijken. Dit is niet zo, maar zo ervaart u dat wel. Eens u in een negatieve spiraal en gedachten gang terecht komt is het niet vanzelfsprekend om dit te veranderen. Heeft u angst om door anderen vernederd of beledigd te worden door uw haaruitval? Vermijd u contacten met anderen? Blijft u steeds vaker thuis, waardoor uw sociale contacteren verwateren? De psychische belasting van haaruitval wordt geregeld onderschat. Dit zowel door mensen in uw omgeving als door deskundigen. Waar u behoefte heeft aan ondersteuning en begrip, ervaart u het tegenovergestelde. Haaruitval en depressies komen vaak als combinatie voor. Begeleiding, ondersteuning en een luisterend oor zijn ook in uw omgeving beter bereikbaar dan u wellicht denkt. Het is een drempel die u over moet, maar het kan ontzettend bevrijdend zijn om met een psycholoog over uw gevoelens, angsten en frustraties te praten. Ervaren psychologen staan u bij met raad en advies. Praat eens met iemand anders over een mogelijk geschikte behandeling bij haaruitval. Belangrijk om te weten is dat u niet eens hoeft te praten over een behandeling, praten over uw onzekerheden geeft opluchting.

Psychologische begeleiding

Haaruitval is ingrijpend en heeft een opeenstapeling van diverse gevoelens als gevolg. Waar ongeloof en ontkenning zich vaak als eerste voordoen, krijgt u daarna te maken met verdriet, schuldgevoelens en boosheid. Want waarom overkomt u dit? Uiteraard is het een normale reactie op iets waar u op dat moment zelf weinig invloed op heeft. Om niet in een neerwaartse spiraal te komen en u diep ongelukkig te voelen kan psychologische begeleiding uitkomst bieden. Een psycholoog praat met u over mogelijk negatieve gedachten die u heeft:

 • Zonder haar voel ik me minder mezelf en ben ik geen echte man of vrouw.
 • Pas als mijn haardos terug komt gaat mijn leven verder.
 • Iedereen staart me aan en iedereen vindt me lelijk.
 • Mensen die me niet lelijk vinden, vinden me zielig.
 • Niemand begrijpt me.
 • Ik heb niemand verteld dat ik een pruik draag, want als ze dat weten word ik afgewezen.
 • Ik kan en wil zo niet verder.
 • Ik sluit mezelf zoveel mogelijk thuis op en heb de spiegels in huis omgedraaid of weggezet.

Uiting geven aan uw gevoelens is niet altijd makkelijk, zeker niet tegenover onbekenden. Bij een eerste consult met een psycholoog maakt u kennis en wordt gekeken of er sprake is van een klik tussen u en de behandelaar. Aan de hand hiervan wordt uw hulpvraag geformuleerd en kan een eerste opzet voor een behandelplan worden voorgesteld. Het aantal behandelsessies is persoonlijk en varieert meestal tussen 5 en 8 behandelingen.

Herwonnen zelfvertrouwen

Negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld veroorzaakt door haaruitval zijn bij de meeste mensen tijdelijk. Om de negatieve gedachten te doorbreken zijn zowel praten als luisteren belangrijk. Praten doet u tijdens behandelsessies bij een psycholoog. U praat niet alleen over uw negatieve gedachten of over de haaruitval. Het doel van de sessies is het doorbreken van angst en schaamtegevoelens. Uw negatieve gedachten worden stapsgewijs omgezet in hernieuwde zin in het leven. Waar het advies van ‘toch doen’ eerst veel weerstand oplevert, wordt dit stap voor stap steeds beter. Dingen doen die als moeilijk of onwenselijk worden ervaren, gaan geleidelijk aan beter. U durft er weer gezellig op uit te gaan of samen met collega’s te ontspannen aan het einde van een werkweek. De spanning die u ervaarde, valt weg. Door weer ‘te doen’ bereikt u meer. Waar het in eerste instantie onmogelijk leek om uzelf aan te passen aan een andere, nieuwe situatie en weg te lopen voor uw gedachten. Krijgt u met hulp van de sessies bij een psycholoog weer een gezonde kijk op de zaken die zijn zoals ze zijn. Weglopen voor haaruitval is wellicht uw eerste reactie, maar het is zeker niet de beste. Stapt u met behulp van een psycholoog uit de negatieve spiraal? Naast het herstellen van uw zelfvertrouwen, hervindt u ook weer de wil om uw leven ten volle te leven. Het verwerken van het haarverlies is een proces waar u door heen moet en waar u mee om moet leren gaan. Iedereen vindt hierin zijn of haar eigen weg. Dit kan zijn met de keuze voor een passende oplossing of juist niet. Stel samen met de psycholoog uw doelen op. Vaak kan het nuttig zijn om ook uw naaste omgeving hierin te betrekken. U kunt immers best wat steun gebruiken. Verwacht ook niet dat u na een gesprek met een psycholoog de weg omhoog heeft ingezet. U zit in een proces dat met kleine stapjes vooruit gaat en waar u soms een stapje terug moet doen, om alsnog vooruit te kunnen. Laat u echter niet ontmoedigen.

Individuele ondersteuning

Moet ik gek zijn om een psycholoog te bezoeken? Het is een vraag die bij veel mensen opkomt als een psycholoog ter sprake wordt gebracht. Maar zeker in geval van een beschadigd zelfvertrouwen en een negatieve gedachten gang kan het erg verhelderend zijn om met een psycholoog te praten. Het zien van iemand die een buitenstaander is, geeft geregeld een andere kijk op de situatie. Wilt u meer of ziet u het niet zitten om in uw eentje met een psycholoog te praten? Naast individuele ondersteuning kan ook groepstherapie uitkomst bieden. Alhoewel dit eng kan lijken, kan het een opstap naar verbetering betekenen. Het is soms goed om te weten dat u niet alleen bent. Diverse vormen van therapie helpen u met het accepteren van het haarverlies. Dit kan zowel tijdelijk als blijvende haaruitval en kaalheid betekenen. Psychologen en psychologenpraktijken zijn gevestigd verspreid over Nederland, zodat er ook bij u in de buurt een hulpverlener is.

Zoekfunctie vindt een psycholoog bij u in de buurt

De Haarstichting heeft een handige zoekfunctie, waarmee u zowel psychologen als praktijken en klinieken kunt zoeken en vinden. De functie is zo ontwikkeld dat u zowel op postcode, woonplaats als naam van een instantie kunt zoeken. Heeft u de angst overwonnen en bent u toe aan het raadplegen van een psycholoog bij haaruitval? Maak altijd eerst kennis met de betreffende psycholoog. Tijdens een eerste consult wordt gekeken hoe het klikt tussen u en de behandelaar. Het vraagt vertrouwen om uw gevoelens met een onbekende te delen. Veel psychologenpraktijken stellen de praktijk online voor. Lees deze informatie, het is immers niet ondenkbaar dat u aan de hand hiervan een eerste selectie maakt. Heeft een psycholoog ervaring met haaruitval? Kunt u ervaringen van anderen vinden? Wordt een psycholoog door anderen aanbevolen? Het is tegenwoordig, met de beschikbaarheid, van diverse reviewsites eenvoudig om aanvullende informatie te vinden. Heeft u een psycholoog bij u in de buurt gevonden? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Laat het gesprek over u heen komen en vertrouw op uw gevoel. Is het gevoel goed, heeft u het idee dat u begrepen wordt en dat uw eerste vragen naar behoren worden beantwoord? De psycholoog kan u helpen met het doorbreken van de negatieve gevoelens ten aanzien van uw haaruitval en veranderend uiterlijk. Behandelsessie na behandelsessie worden uw gedachten minder donker en ziet u vanzelf licht aan het einde van die donkere tunnel. De eerste stap: het maken van een afspraak is vaak het moeilijkste. Eens u deze stap heeft gezet, wordt de weg naar meer zelfvertrouwen vrijgemaakt. En heeft u tussendoor eens een minder positieve dag? Niet getreurd, uw psycholoog kan uitleggen dat het een stapsgewijs proces is dat niet van de een op de andere dag klaar is.

Bepaalde vragen over het vinden van een psycholoog komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Wanneer ga ik naar een psycholoog?

Klachten die een psychische basis hebben kunnen reden zijn om een psycholoog te raadplegen. U kunt hierbij denken aan angst- en schaamtegevoelens, een negatief zelfbeeld en/of een depressie. Vaak is het moeilijk om deze klachten zelfstandig op te lossen, de kans dat uw klachten verergeren is bovendien aanwezig. Om de negatieve stroom van gedachten te doorbreken kan een bezoek aan een psycholoog een oplossing betekenen. Vaak is het al een hele opluchting om die moeilijke eerste afspraak te maken.

2. Wat kan een psycholoog voor mij betekenen?

Na een kennismakingsgesprek kan de psycholoog een behandelprofiel samenstellen. U krijgt informatie en de psycholoog helpt u te begrijpen wat uw gevoelens betekenen. Daarnaast helpt een psycholoog u met het aanreiken van (lees)tips en manieren om met uw klachten om te gaan. Dat maakt iedere behandeling uniek en persoonlijk. Want wat voor u een mogelijke oplossing is, is dat niet voor iemand anders. Door op eigen manier om te gaan met uw talenten en vaardigheden wordt stap voor stap het pad gebaand om de negatieve spiraal te doorbreken. Uw gedachten veranderen betekent hard werken en oppassen voor zogenaamde valkuilen. Al gaandeweg zult u zien dat verbetering optreedt. U krijgt weer grip op uw leven en uw zelfvertrouwen neemt toe.

3. Wat kan ik verwachten van een kennismakingsgesprek?

Het eerste consult is bij de meeste psychologen, klinieken en praktijken geheel ter kennismaking. U kunt uw vragen stellen en aangeven waarom u een psycholoog bezoekt. Om een succesvolle behandeling mogelijk te maken is het belangrijk dat er van beide kanten een klik is. Dit wordt duidelijk tijdens het gesprek. Vindt de psycholoog dat u op de juiste plaats bent, dan worden de volgende stappen verder toegelicht en kan een afspraak voor een consult worden gepland.

4. Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van de klachten die u heeft. Een behandelend psycholoog zal dit tijdens het kennismakingsgesprek nader toelichten. Meestal volstaan 5 tot 8 behandelingen. 

5. Hoelang duurt een behandelsessie?

De gemiddelde duur van een behandelsessie ligt tussen de 45 en 60 minuten. Bepaalde vormen van therapie en/of behandelingen duren 90 minuten. Hoelang een behandelsessie duurt, wordt door de psycholoog vooraf met u besproken.

6. Wanneer stopt de psychologische begeleiding?

Bij negatieve, depressieve gevoelens die veroorzaakt worden door haaruitval bent u vaak zelf degene die een beroep doet op psychologische begeleiding. Dat betekent dat u zelf de begeleiding kunt beëindigen. Heeft u uw doel bereikt? Dan kan het tijd zijn om te stoppen. Ook kan de psycholoog op een gegeven moment voorstellen de begeleiding af te bouwen.

7. Hoe weet ik dat ik bij een erkende psycholoog terecht kom?

Psychologen en psychologenpraktijken die u zoekt en vindt via de zoekfunctie van de Haarstichting voldoen aan strenge criteria. Een van deze voorwaarden betreft dat de psycholoog aangesloten dient te zijn bij het Nederlands Instituut voor Psychologen, NIP, of de LVVP, Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten. Psychologen volgen geregeld workshops, congressen en bijscholingen. U kunt daarnaast vragen naar de ervaring die een behandelaar heeft.

8. Heb ik een verwijsbrief nodig om een psycholoog te raadplegen?

Om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding van de zorgverzekeraar is een verwijsbrief van uw huisarts en/of specialist noodzakelijk. U kunt deze verwijzing meenemen naar het eerste consult bij de psycholoog of deze rechtstreeks door de huisarts op laten sturen. Vergeet u niet uw zorgpas mee te nemen? De verwijzend arts is op de hoogte van hetgeen in de brief vermeld dient te worden. Heeft u geen verwijzing? Dan is het in sommige situaties mogelijk om toch een beroep te doen op psychologische bijstand.

9. Worden de kosten voor psychologische ondersteuning vergoed?

Waar de meeste behandelingen vergoed worden is dat niet altijd vanzelfsprekend. Worden de kosten niet vergoed, dan kunt ervoor kiezen om de kosten zelf te dragen of uzelf terug te laten verwijzen naar uw huisarts. Bij de verwijzing naar een psycholoog dient de huisarts of specialist te vermoeden dat er in uw situatie sprake is van een DSM-diagnose. Dit zijn diagnoses die worden omschreven in een handboek voor hulpverleners. Psychologen en psychologenpraktijken hebben doorgaans met de meeste zorgverzekeraars overeenkomsten afgesloten. De psycholoog kan desgewenst de nodige formulieren en correspondentie rechtstreeks met de verzekeraar voeren.

10. Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychotherapeut?

Het verschil zit met name in de achtergrond en opleiding. Psychotherapeuten hebben na de opleiding tot psycholoog een zogenaamde postdoctorale opleiding gevolgd. Als deze opleiding met succes is afgesloten kan men zich BIG-registreren als psychotherapeut. Psychotherapeuten zijn bevoegd om complexe psychische problematiek te begeleiden.

11. Hoe vind ik een geschikte psycholoog die ik vertrouw?

Vertrouwen hebben in een behandelaar is belangrijk om tot de gewenste resultaten te komen. Online vindt u tegenwoordig diverse reviewsites waar ook ervaringen met psychologen worden besproken en gewaardeerd. U kunt op uiteenlopende manieren zoeken. Van zoeken bij u in uw woonplaats, tot de naam van een behandelaar en tot meer gericht op een specifieke vorm van therapie. Ook uw huisarts kan een psycholoog aanbevelen.

12. Kan ik direct bij een psycholoog terecht?

Meestal is het mogelijk om na de eerste kennismaking bij een psycholoog op korte termijn met de daadwerkelijke behandeling te beginnen. Enkele therapeuten hebben een iets langere wachttijd. Heeft u echt dringend of direct hulp nodig? Dan kunt u eventueel een andere psycholoog raadplegen dan de behandelaar van uw eerste voorkeur.

13. Zie ik tijdens mijn behandeling steeds dezelfde psycholoog?

Ja, voor het vertrouwen is het belangrijk om dezelfde psycholoog te zien. U heeft immers niet met iedereen een klik en/of een vertrouwensband.

14. Heb ik baat bij groepstherapie?

Een psycholoog kan soms groepstherapie voorstellen. Waar dit misschien een angstig iets is, kunt u veel steun vinden bij lotgenoten. U ziet tijdens deze vorm van therapie al snel dat u er niet alleen voorstaat en dat u niet de enige bent die het door haaruitval zwaar heeft. Vaak is het de stimulerende en positieve groepssfeer waar u zich aan op kunt trekken om de negatieve gedachten te doorbreken.

15. Schrijft een psycholoog medicijnen voor bij haaruitval?

Nee, dat is zeker niet het geval. Psychologische ondersteuning is erop gericht uw gedachten te veranderen en in te zien dat u mag zijn wie u bent. Medicatie bij haaruitval kan eventueel door een huisarts en/of dermatoloog worden voorgeschreven.

16. Is er sprake van beroepsgeheim over hetgeen besproken wordt?

Alle informatie en gedachten die u vertelt aan de behandelend psycholoog vallen onder het beroepsgeheim. De psycholoog gaat hier vertrouwelijk mee om. Het gaat er immers om dat u vrijuit en in vertrouwen kunt praten. Vooraleer een psycholoog gegevens uitwisselt met onder meer uw huisarts en/of behandelend specialist wordt hiervoor eerst uw toestemming gevraagd. Geeft u geen toestemming dan worden er ook geen gegevens uitgewisseld.

17. Wat gebeurt er tijdens een gesprek bij een psycholoog?

U raadpleegt een psycholoog, omdat het tijd is voor verandering. De meeste psychologen maken hiervoor gebruik van gesprekken. Dit hoeven geen zware gesprekken met diepgaande inhoud te zijn. Het gaat erom dat u tijdens de gesprekken werkt aan bestaande problemen, het verwerken van bepaalde zaken en het doorbreken van patronen. In een gesprek is meer mogelijk dan u denkt. De psycholoog is ervoor om u door te laten zetten en de veranderingen die bereikt worden te behouden.

18. Ben ik gek nu ik een psycholoog nodig heb?

Nee, zeker niet. Ruim 40% van alle Nederlanders heeft op een bepaald moment in zijn of haar leven behoefte aan geestelijke gezondheidszorg. Dit kan zowel psychologische begeleiding als een andere vorm van therapie zijn. Het vragen om psychische begeleiding is dan ook zeker geen teken van ‘gekte’ en/of ‘zwakte’. Bovendien is het beter om hulp te zoeken in plaats van in een steeds diepere depressie weg te zakken.

19. Wat moet ik nog meer weten over het zoeken en vinden van een psycholoog?

Nederland kent een groot aantal zelfstandige psychologen en psychologenpraktijken. Ook bij u in de buurt zijn een of meerdere hulpverleners gevestigd. Schroom niet met het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Een gesprek met een professionele en ervaren psycholoog kan u helpen uw gedachten te ordenen en weer met zelfvertrouwen in de spiegel te kijken. Heeft u na het eerste gesprek geen vertrouwen of voelt u geen klik met de psycholoog welke u heeft gesproken? Kijk dan rustig even verder. Om de behandeling succesvol te maken is wederzijds begrip en vertrouwen onmisbaar. Vooraf kunt u bij uw huisarts de mogelijkheden voor vergoeding bespreken. Zorgverzekeraars verlangen een verwijsbrief, bovendien kan het zijn dat uw zorgverzekeraar samenwerkt met bepaalde psychologen. U kunt dit controleren door even contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Ook een psycholoog zelf kan u hier doorgaans mee van dienst zijn. U zult zien dat eens u de eerste stap heeft gemaakt, verbeteringen en resultaten gaandeweg steeds beter worden.