Finasteride
Haarverlies behandelen met Finasteride
Finasteride is een tablet, medicijn en haargroeimiddel dat uitsluitend op recept verkrijgbaar is en o.a. gebruikt wordt voor de behandeling van vroege stadia van kaalheid (Alopecia Androgenetica) bij mannen. De twee bekendste soorten Finasteride zijn Propecia en Proscar. Deze medicijnen worden normaal gesproken gebruikt bij prostaatvergroting van de man.
Van finasteride is wetenschappelijk aangetoond dat het bij jonge mannen die haar beginnen te verliezen dit haarverlies kan stoppen en de haargroei kan verbeteren. Finasteride wordt over het algemeen goed verdragen, maar kan wel behoorlijke bijwerkingen hebben.
Haarstichting video
Belangrijkste info over Finasteride in 1 minuut
Finasteride remt het proces waarbij het haar steeds korter en dunner wordt en pakt zo het probleem van haarverlies bij de wortel aan. Vaak leidt dit tot omkering van het proces van haarverlies en zie je nieuwe haargroei.
Eenmaal per dag moet een dergelijk tablet worden ingenomen, het is dus vrij eenvoudig in te nemen.
Bij postmenopauzale vrouwen met Alopecia Androgenetica die 12 maanden lang met finasteride 1 mg werden behandeld, werd geen werkzaamheid aangetoond. Wanneer er 2,5 of 5 mg per dag finasteride werd genomen, is er in studies aangetoond dat er wel werkzaamheid was. Dit bij zowel pre- als postmenopauzale vrouwen.
Een mogelijke bijwerking van Finasteride is dat men minder lichaamsbeharing krijgt. Daarnaast is er bij verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar voren gekomen dat een gedeelte van de mensen die dit medicijn gebruikten een verlaagd libido ervaarden. Verder is er ook geconstateerd dat sommige mensen die dit medicijnen gebruikten last kregen van erectieproblemen.
Voordat u besluit Finasteride te gaan gebruiken, neem dan de mogelijke bijwerkingen mee in uw overweging.
Het is verstandig om met uw huisarts of een dermatoloog te overleggen welke behandeling voor u het meest geschikt is.
Laatste onderzoeken over finasteride
Omdat er nog geen onderzoek is gedaan naar langdurig gebruik van het medicijn of haargroeimiddel Finasteride, is het moeilijk om te zeggen wat het gebruik van dit middel voor gevolgen kan hebben.
Uit onderzoek onder 9060 mannen van 55 jaar en ouder, waarvan ongeveer de helft dagelijks 5 mg finasteride innam gedurende 7 jaar en de andere helft een placebo (nep-geneesmiddel), blijkt dat bij 18,5% van de mannen in de finasteride-groep en bij 24,4% in de placebo-groep prostaatkanker is ontstaan. Finasteride vermindert dus de kans op prostaatkanker. Wel waren er in de finasteride-groep méér patiënten met een ernstigere vorm van prostaatkanker dan in de placebo-groep. In beide groepen overleden 5 patiënten als gevolg van prostaatkanker (Thompson IM, Goodman PJ, Tangen CM, Lucia MS, Miller GJ, Ford LG, et al. The influence of finasteride on the development of prostate cancer. N Engl J Med 2003;349:215-24).
Hoe zijn deze resultaten nu te vergelijken met het gebruik van finasteride voor haargroeibevordering? Allereerst is de dosering van finasteride voor haargroeibevordering doorgaans veel lager, namelijk 1,0 mg per dag. Daardoor zal de kans op een bijwerking lager zijn dan bij inname van 5 mg finasteride per dag. Daarnaast is de leeftijd van de gebruikers van finasteride voor haargroeibevordering veelal aanzienlijk lager en is de kans op het ontstaan van prostaatkanker daardoor ook lager.
Finasteride FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over Finasteride komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat is Finasteride?
Finasteride is een geneesmiddel dat de werking van het mannelijke testosteron hormoon vermindert. In eerste instantie werd en wordt het medicijn voorgeschreven bij mannen met een vergrote prostaat. Tegenwoordig wordt het ook gebruik bij de behandeling van Alopecia androgenetica bij mannen. Het kan de haaruitval verminderen.
2. Hoe werkt Finasteride?
Mannen met erfelijke haaruitval hebben vaak te maken met Alopecia androgenetica. Hierbij is sprake van een toename van de gevoeligheid voor het mannelijke dihydrotestosteron hormoon, DHT genoemd. DHT verstoort het natuurlijke haargroeiproces en veroorzaakt typisch mannelijke kaalheid. Finasteride vermindert de omzetting van testosteron naar het DHT-hormoon, waardoor de haaruitval wordt verminderd.
3. Wie kan Finasteride gebruiken?
Finasteride kan door een arts voorgeschreven worden aan mannen met haaruitval. Vrouwen komen niet in aanmerking voor dit haargroeimiddel. Alopecia androgenetica kan zich al in de puberteit manifesteren. Het gebruik van een haargroeimiddel kan de haaruitval verminderen.
4. Dihydrotestosteron, wat is dat eigenlijk?
Dihydrotestosteron, DHT, is een mannelijk hormoon dat vanaf volwassen leeftijd diverse kwalen kan veroorzaken. Als de concentratie DHT toeneemt, kunt u last krijgen van onder meer acné, een vergrote prostaat en Alopecia androgenetica. Haaruitval ontstaat, omdat onder invloed van DHT het natuurlijke haargroeiproces in een versnelling terecht komt. De haarzakjes worden beïnvloed en het haar valt sneller uit, totdat het niet meer terug komt. Indien u Alopecia androgenetica niet laat behandelen, kan dit uiteindelijk volledige kaalheid veroorzaken.
5. Hoe kan ik Finasteride gebruiken?
Finasteride wordt voorgeschreven door uw (huis)arts. Dagelijks kunt u het geneesmiddel het beste op een vast tijdstip innemen. Finasteride is verkrijgbaar in tabletvorm.
6. Heb ik direct zichtbaar resultaat?
Het kan langere tijd duren, voordat Finasteride zichtbare resultaten geeft. Gemiddeld is een vermindering van de haaruitval zichtbaar na 2 tot 6 maanden gebruiken. Het kan echter tot 2,5 jaar duren, voordat het resultaat optimaal is.
7. Is het resultaat van Finasteride blijvend?
Nee. De resultaten van Finasteride zijn tijdelijk. Op het moment dat u stopt met het gebruiken van het haargroeimiddel, keert de haaruitval vroeg of laat terug.
8. Wanneer kan ik Finasteride niet gebruiken?
Finasteride is een haargroeimiddel dat serieuze bijwerkingen kan hebben. Het middel mag niet door vrouwen gebruikt worden. Uw arts zal een ander geneesmiddel voorschrijven als u overgevoelig bent voor de bestanddelen die in Finasteride voorkomen. Als u en uw partner een kinderwens hebben, overleg dan met uw huisarts. Finasteride komt in uw zaadcellen terecht en kan de ongeboren foetus schade toebrengen. Vrouwen die zwanger zijn of bezig zijn om zwanger te raken, wordt vaak afgeraden om onbeschermde geslachtsgemeenschap te hebben.
9. Welke bijwerkingen heeft Finasteride?
Iedereen reageert anders op geneesmiddelen. Finasteride kent bijwerkingen op onder meer seksueel gebied. U kunt een lager libido ervaren, net zoals impotentie en ejaculatiestoornissen. Zelden worden andere bijwerkingen gemeld, waaronder duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, maag- en darmklachten. Ook kan borstvorming ontstaan. Indien zich tijdens het gebruik van Finasteride bijwerkingen voordoen, dan zijn deze doorgaan van tijdelijke aard. Ze verdwijnen meestal nadat het gebruik van het middel wordt gestopt. Let op dat dit mogelijk niet altijd het geval is. Daarnaast is uit recent onderzoek gebleken dat mannen die gedurende een langere tijd Finasteride gebruiken en prostaatkanker krijgen, dit minder vaak voorkomt, maar wel een agressievere vorm van kanker kan zijn.
10. Werkt Finasteride bij iedereen?
In enkele gevallen komt het voor dat Finasteride niet aanslaat. De oorzaak hiervan is onbekend. Artsen vermoeden dat het een combinatie van factoren betreft. De werking van Finasteride kan verminderen of ontbreken in gebruik met andere geneesmiddelen. De werking verschilt daarnaast ook sterk per persoon. Bij sommige personen stabiliseert de haaruitval, terwijl het bij andere personen alleen maar vertraagt.
11. Blijft Finasteride altijd goed werken?
Zeker bij langdurig gebruik, na verloop van jaren, kan Finasteride iets minder effectief worden. Uw lichaam is in staat om toch DHT te produceren, waardoor het haarverlies kan toenemen. Als u Finasteride gebruikt, is het belangrijk om regelmatig met uw arts de resultaten te bespreken. Er kan dan worden gekeken naar de eventuele veranderingen. Een arts kan beoordelen of het in uw situatie beter is om over te stappen op een ander geneesmiddel.
12. Krijgt iedereen die Finasteride gebruikt te maken met libidoverlies?
De bijwerkingen van een geneesmiddel komen bij de ene persoon wel voor en bij de andere niet. U kunt eventueel erectieproblemen en libidoverlies ervaren door het gebruik van Finasteride. Deze mogelijke bijwerkingen komt bij een klein percentage van de gebruikers voor. Het libidoverlies kan ook ontstaan, doordat de bijsluiter vertelt dat dit een bijwerking van Finasteride kan zijn, het zogenaamde bijsluitereffect.
13. Kan Finasteride haargroei in het gezicht bevorderen?
Nee, ondanks het feit dat Finasteride een haargroeimiddel is, geldt dat niet voor gezichtshaar. De haren die op de plaatsen van uw bakkebaarden zitten en die van hetzelfde type zijn als hoofdhaar, kunnen wel bevorderd worden.
14. Wordt mijn haar vet door het gebruik van Finasteride?
Finasteride reduceert het DHT-hormoon. Dit hormoon is normaal gesproken niet van invloed op het ontstaan van zowel acné als vet haar. U kunt wel vet haar krijgen als de talgproductie toeneemt. Deze toename kan meerdere oorzaken hebben. Het gebruik van Finasteride ligt hieraan niet ten grondslag.
15. Wat moet ik doen als ik Finasteride vergeet in te nemen?
Het kan zomaar een keer voorkomen dat u een tablet vergeet in te nemen. U hoeft dan niets bijzonders te doen, u kunt de vergeten dosis gewoon overslaan. De volgende dag neemt u Finasteride in op de manier zoals u dat gewend bent. Neem zeker geen dubbele dosis in om het vergeten tablet te compenseren.
16. Kan ik zomaar stoppen met het gebruik van Finasteride?
De eerste resultaten van Finasteride laten 2 tot 6 maanden op zich wachten. Gebruik Finasteride op voorschrift van uw arts en stop nooit zomaar met het geneesmiddel. U kunt in overleg met uw arts overstappen op een ander geneesmiddel of helemaal stoppen. Na het stoppen keert de haaruitval na gemiddeld 9 maanden weer terug.
17. Hoe kan ik een recept voor Finasteride krijgen?
Finasteride is een officieel geneesmiddel waar u een recept voor nodig heeft. U kunt hiervoor terecht bij uw (huis)arts. Deze kan uw situatie bekijken en zien welk haargroeimiddel het beste bij u past. Hiervoor worden mogelijk andere medicijnen bekeken. Uw arts informeert u over het gebruik, mogelijke bijwerkingen en de resultaten die u met Finasteride kunt verwachten.
18. Waarom mag Finasteride niet door vrouwen gebruikt worden?
Het gebruik van Finasteride kan ernstige bijwerkingen veroorzaken. Het is een geneesmiddel dat oorspronkelijk bedoeld is voor de behandeling van prostaatproblemen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd, en al dan niet met een kinderwens, kunnen de stoffen die in Finasteride zitten doorgeven aan de ongeboren foetus. Een mannelijke foetus kan met afwijkingen van de externe genitaliën geboren worden. Finasteride heeft een hoog risico op permanente beschadigingen en bijwerkingen, waardoor het gebruik door vrouwen niet is toegestaan. Dit geldt ook voor vrouwen met een kinderwens en een partner die Finasteride gebruikt. Het dient te allen tijde voorkomen te worden dat de bestanddelen via zaadcellen doorgegeven kunnen worden aan de ongeboren foetus.
19. Mijn haargroei is enorm verbeterd met Finasteride. Kan ik nu met het gebruik stoppen?
Als resultaat van het dagelijks gebruik vermindert uw haaruitval en verbetert de haargroei. U kunt dan op een punt komen, waarbij u tevreden bent met uw haardos. Finasteride is voor veel mensen een effectief haargroeimiddel, maar staat tegelijkertijd bekend om de bijwerkingen. Stoppen met het gebruik is een mogelijkheid. Wees uzelf er wel van bewust dat de haaruitval vroeg of laat dan helaas weer terugkeert. Om de resultaten te behouden, dient u het middel te blijven gebruiken.
20. Wat zijn de lange termijn effecten van Finasteride?
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Finasteride door de meeste gebruikers goed wordt verdragen. De langdurige onderdrukking van het DHT-hormoon lijkt meestal geen schadelijke bijwerkingen te hebben. Het gebruik van Finasteride draagt daarnaast bij in een gemiddelde significante verlaging van de prostaat specifieke antigeenscore. Resultaten hebben aangetoond dat het risico op prostaatkanker niet wordt verhoogd door het gebruik van Finasteride als haargroeimiddel. Bij een aantal gebruikers is melding gemaakt van borstkanker, er is echter geen bewijs dat de oorzaak bij het Finasteride gebruik ligt.
21. Heeft Finasteride interacties met andere geneesmiddelen?
Er zijn geen noemenswaardige geneesmiddelen interacties bekend. Verschillende studies met Finasteride en onder meer digoxine, propranolol, antipyrine, warfarine en theofylline zijn uitgevoerd, zonder dat interacties zijn vastgesteld. Daarnaast hebben studies met Finasteride en gelijktijdig gebruik van ACE-remmers, bètablokkers, alfablokkers, hartnitraten, diuretica, H2-antagonisten en cholesterol remmers ook geen ernstige interacties aangetoond.
22. Kan het gebruik van Finasteride gecombineerd worden met Minoxidil?
In het verleden is na uitgebreid onderzoek aangetoond dat de combinatie van Finasteride en Minoxidil betere resultaten geeft, dan wanneer alleen Finasteride wordt gebruikt. Als u overstapt van het ene haargroeimiddel op het andere, dan zal de voorschrijvend arts u doorgaans een aantal maanden overlapping voorstellen. Het nieuwe middel kan dan aanslaan, waardoor de vermindering van het haarverlies niet plotsklaps ongedaan wordt gemaakt.
23. Kan ik Finasteride online bestellen of kopen?
Het internet maakt veel mogelijk. Finasteride is echter een product dat in Nederland alleen op recept verkrijgbaar is. Het is bovendien een geneesmiddel met soms ernstige bijwerkingen. Vermijd complicaties en maak alleen gebruik van Finasteride welke u via uw apotheek heeft ontvangen. De voorschrijvend arts zal regelmatig met u bespreken en evalueren hoe het gebruik van de Finasteride gaat en of er verbetering in de haaruitval zichtbaar is.
24. Wat is het verschil tussen Finasteride en Dutasteride?
Erfelijke kaalheid wordt veroorzaakt door dihydrotestosteron. DHT wordt onder meer gevormd door de 5-AR type 1 en 5-AR type 2 enzymen. Dutasteride heeft een remmende werking op beide enzymen, terwijl Finasteride alleen type 2 afremt. De doses waarin de haargroeimiddelen worden voorgeschreven, verschilt eveneens. Finasteride wordt in een gangbare dosis van 1,25 mg / dag voorgeschreven, Dutasteride in een dosis van 0,5 mg / dag.
25. Is de werking van Finasteride dan minder effectief?
In welke mate een haargroeimiddel bij u effectief is, kan van tevoren niet worden gezegd. U dient een middel minimaal 6 maanden te gebruiken, voordat het effect vastgesteld kan worden. Zo kan Finasteride bij u prima werken en Dutasteride helemaal niet. Het omgekeerde komt ook voor.
26. Welke seksuele bijwerkingen kunnen door Finasteride veroorzaakt worden?
Het gebruik van Finasteride kan lijden tot een verminderd libido, erectiestoornissen, afname van de kwaliteit van het sperma, ejaculatiestoornissen en onvruchtbaarheid. Deze bijwerkingen kunnen zowel tijdelijk als blijvend van aard zijn. Krijgt u tijdens het gebruik van Finasteride last van bijwerkingen? Maak dit dan zo snel mogelijk kenbaar bij uw huisarts. Eventueel kan een ander haargroeimiddel geadviseerd worden.
27. Wat is het post Finasteride syndroom en bestaat het echt?
Mannen die na langdurig gebruik gestopt zijn met het nemen van Finasteride, kunnen klachten overhouden aan het medicijn. Dit wordt het post Finasteride syndroom genoemd. Onder dit syndroom worden een aantal symptomen vermeld die gemeld zijn door mannen die gestopt zijn met het gebruik van Finasteride. Tot deze symptomen behoren onder meer libido verlies, erectiestoornissen, depressieve gevoelens, angst en paniek aanvallen, de ziekte van Peyronie, gynaecomastie, spieratrofie, cognitieve stoornissen en slapeloosheid.
28. Waarom ontwikkelt de ene persoon dit syndroom wel en de ander niet?
Dat is niet helemaal duidelijk. Klinisch onderzoek zal dit de komende jaren hopelijk uitwijzen. Het is net als met bijwerkingen die zich bij de een voor doen en bij de ander niet. Wat tot nu toe opvalt, is dat het syndroom voornamelijk mannen treft die aan het einde van de tienerjaren, 20 en 30 jaren Finasteride gebruiken. Dat houdt echter niet in dat iedereen in deze leeftijd met de aandoeningen te maken krijgt.
29. Kan vooraf bepaald worden of ik het post Finasteride syndroom zal ontwikkelen?
Op dit moment is er geen test beschikbaar om te bepalen of u, als Finasteride gebruiker, PFS zal ontwikkelen. Het gebruik van Finasteride wordt opgevolgd door uw huisarts of specialist die u het middel voorschrijft. Regelmatig overleg en het melding maken van eventuele bijwerkingen of zaken die u constateert gedurende het gebruik zijn belangrijk om het gebruik te continueren en/of te staken. Voelt u zich niet langer prettig bij het gebruik van Finasteride, bespreek dit met de voorschrijvend arts. Wellicht is er een alternatief haargroeimiddel beschikbaar.
30. Worden de kosten van Finasteride vergoed?
Vanuit de basisverzekering worden haargroeimiddelen niet vergoed. Eventueel is er in de aanvullende zorgverzekering die u heeft afgesloten een mogelijkheid. Verzekeraars vergoeden soms ook homeopathische haargroeimiddelen. Welke mogelijkheden en voorwaarden uw zorgverzekeraar hanteert, staat vermeld in de polisvoorwaarden.
Gerelateerde onderwerpen
- Haargroeimiddel Propecia / Finasteride in de problemen
- Haargroeimiddel Propecia en Avodart (Finasteride) hebben mogelijk meer bijwerkingen dan voorheen werd gedacht.
- Wat is de beste tijd om finasteride in te nemen?
- Bijsluiter finasteride aangepast, mogelijk meer bijwerkingen dan eerder werd aangenomen
Volledig bijsluiter:
Propecia variatie II-21, versie 7 april 2011
BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS
PROPECIA 1 mg filmomhulde tabletten
Finasteride
Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken
• Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer nodig.
• Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
• Geef dit geneesmiddel niet door aan anderen, want het is alleen aan u voorgeschreven. Het kan schadelijk zijn voor anderen, ook al hebben zij dezelfde klachten als u.
• Krijgt u veel last van een van de bijwerkingen die in rubriek 4 staan? Of krijgt u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Inhoud van deze bijsluiter
1. Waarvoor wordt dit middel gebruikt?
2. Wanneer mag u dit middel niet gebruiken of moet u er extra voorzichtig mee zijn?
3. Hoe gebruikt u dit middel?
4. Mogelijke bijwerkingen
5. Hoe bewaart u dit middel?
6. Aanvullende informatie
1. WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?
Propecia is uitsluitend bedoeld voor het gebruik bij mannen en moet niet worden ingenomen door vrouwen of kinderen.
Propecia bevat een medicijn genaamd finasteride.
Propecia wordt gebruikt voor de behandeling van mannelijke kaalheid (ook bekend als alopecia androgenetica). Als u na het lezen van deze bijsluiter nog vragen heeft over mannelijke kaalheid, raadpleeg dan uw arts.
Men gaat er van uit dat kaalheid van het mannelijke type veroorzaakt wordt door een combinatie van erfelijke factoren en een bepaald hormoon, genaamd dihydrotestosteron (DHT). Onder invloed van DHT wordt de groeifase van het haar korter en wordt het haar dunner.
In de hoofdhuid verlaagt Propecia met name de concentratie van DHT, een stof die bij mannen tot haarverlies bijdraagt, door een enzym (5-alfa-reductase type 2), dat testosteron omzet in DHT, te remmen. Alleen mannen met licht tot matig maar geen volledig haarverlies mogen verwachten baat te hebben bij het gebruik van Propecia. Bij de meeste mannen die 5 jaar lang met Propecia behandeld zijn werd het haarverlies vertraagd, en bij minstens de helft van deze mannen trad er ook een mate van verbetering van de haargroei op.
2. WANNEER MAG U DIT MIDDEL NIET GEBRUIKEN OF MOET U ER EXTRA VOORZICHTIG MEE ZIJN?
Wanneer mag u dit middel niet gebruiken?
• U bent allergisch voor finasteride, dit is een van de stoffen die in dit geneesmiddel zitten. De overige stoffen kunt u vinden onder rubriek 6.
1
Propecia variatie II-21, versie 7 april 2011
• U bent een vrouw (omdat dit geneesmiddel uitsluitend door mannen moet worden gebruikt, zie Zwangerschap). In klinische studies is aangetoond dat Propecia niet werkt bij haarverlies bij vrouwen.
Als u twijfelt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel?
• Propecia mag niet door kinderen worden ingenomen.
• Vertel uw arts of apotheker over medische problemen die u heeft of in het verleden heeft gehad en over allergieën.
Gebruikt u nog andere geneesmiddelen?
Gebruikt u naast Propecia nog andere geneesmiddelen, of heeft u dat kort geleden gedaan? Vertel dat dan uw arts of apotheker. Dat geldt ook voor geneesmiddelen waar u geen voorschrift voor nodig heeft.
Over het algemeen kan Propecia samen met andere geneesmiddelen worden gebruikt.
Waarop moet u letten met eten en drinken?
Propecia kan met of zonder voedsel worden ingenomen.
Zwangerschap
Propecia is alleen voor de behandeling van vroege stadia van kaalheid bij mannen.
• Vrouwen die zwanger zijn of kunnen zijn mogen Propecia niet gebruiken.
• Raak geen gebroken of fijngemaakte tabletten Propecia aan als u een vrouw bent en
zwanger bent of mogelijk zwanger kan zijn.
• Als het werkzame bestanddeel in Propecia wordt ingenomen of door de huid wordt geabsorbeerd door een vrouw die zwanger is van een mannelijke baby, kan dat ertoe leiden dat de mannelijke baby met afwijkingen aan de geslachtsorganen wordt geboren.
• Als een vrouw die zwanger is met het werkzame bestanddeel van Propecia in aanraking komt,
moet zij haar arts raadplegen.
• Tabletten Propecia zijn (film)omhuld en zullen bij normaal gebruik contact met het werkzame
bestanddeel voorkomen, mits de tabletten niet gebroken of fijngemaakt zijn.
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Rijvaardigheid en het gebruik van machines
Er zijn geen gegevens die suggereren dat Propecia de rijvaardigheid of het gebruik van machines beïnvloedt.
Stoffen in dit middel waarmee u rekening moet houden
Propecia bevat lactose, dat is een suiker. Als uw arts u heeft verteld dat u bepaalde suikers niet verdraagt, neem dan contact op met uw arts voordat u dit geneesmiddel inneemt.
3. HOE GEBRUIKT U DIT MIDDEL?
Gebruik dit middel altijd precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Gebruik van dit middel
• De gebruikelijke dosering is een tablet eenmaal per dag.
2
Propecia variatie II-21, versie 7 april 2011
• De tabletten kunnen met of zonder voedsel worden ingenomen.
• Propecia werkt niet sneller of beter als u het vaker dan eenmaal per dag inneemt.
Uw arts zal u helpen vaststellen of Propecia bij u werkt. Het is belangrijk Propecia te gebruiken voor zolang als uw arts dat voorschrijft. Propecia kan op lange duur alleen werken als u het blijft innemen.
Heeft u te veel van dit middel ingenomen?
Wanneer u te veel Propecia heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.
Bent u vergeten dit middel in te nemen?
• Wanneer u Propecia vergeet in te nemen, sla dan de vergeten dosis over.
• Neem de volgende tablet zoals gebruikelijk.
• Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.
Als u stopt met het gebruik van dit middel
Het kan 3 tot 6 maanden duren voor het effect van Propecia optreedt. Het is belangrijk om Propecia te blijven gebruiken zolang als uw arts dit voorschrijft. Als u stopt met het gebruik van Propecia, is het waarschijnlijk dat u binnen 9 tot 12 maanden de herwonnen haargroei weer verliest.
Heeft u nog andere vragen over het gebruik van dit geneesmiddel? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
4. MOGELIJKE BIJWERKINGEN
Zoals elk geneesmiddel kan Propecia bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De bijwerkingen waren over het algemeen van voorbijgaande aard tijdens de behandeling of verdwenen na stopzetten van de behandeling.
Soms (bij 1 tot 10 van de 1000 gebruikers):
• minder zin in seks
• problemen met het krijgen van een erectie
• problemen met de zaadlozing, waaronder een vermindering van de hoeveelheid zaadvloeistof
• depressieve stemming.
Mate van voorkomen niet bekend:
• allergische reacties waaronder uitslag, jeuk, galbulten en zwelling van de lippen en het gezicht
• pijnlijke of opgezwollen borsten
• pijn aan de testes
• snelle hartslag
• aanhoudende problemen met het krijgen van een erectie na stopzetting van de behandeling
• onvruchtbaarheid is gemeld bij mannen die finasteride langdurig hadden gebruikt en andere risicofactoren hadden die van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid. Na stopzetting van finasteride is gemeld dat de zaadkwaliteit verbeterde of normaal werd. Er is geen langdurig onderzoek gedaan naar het effect van finasteride op de vruchtbaarheid bij mannen
• verhoogde leverenzymen.
Als u veranderingen in het borstweefsel opmerkt, zoals knobbels, pijn, meer borstweefsel of afscheiding uit een tepel, moet u dat direct aan uw arts vertellen, omdat dit tekenen kunnen zijn van een ernstige aandoening, zoals borstkanker.
3
Propecia variatie II-21, versie 7 april 2011
Stop met het gebruik van Propecia en neem onmiddellijk contact op met uw arts als u één van de volgende symptomen heeft:
• zwelling van het gezicht, de tong of de keel
• slikproblemen
• galbulten
• moeite met ademhalen.
Krijgt u veel last van een bijwerking? Of heeft u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
5. HOE BEWAART U DIT MIDDEL?
Buiten het bereik en zicht van kinderen houden.
Voor dit geneesmiddel zijn er geen speciale bewaarcondities.
Gebruik dit middel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de doos na EXP. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.
Spoel geneesmiddelen niet door de gootsteen of de WC en gooi ze niet in de vuilnisbak. Vraag uw apotheker wat u met geneesmiddelen moet doen die niet meer nodig zijn. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd en komen niet in het milieu.
6. AANVULLENDE INFORMATIE
Welke stoffen zitten er in dit middel?
• De werkzame stof in dit middel is finasteride. Elke tablet bevat 1 mg finasteride.
• De andere stoffen in dit middel zijn: Tabletkern: lactosemonohydraat 110,4 mg, microkristallijne cellulose, gepregelatineerd maïszetmeel, natriumzetmeelglycolaat, natriumdocusaat, magnesiumstearaat.
Omhulsel: talk, hydroxypropylmethylcellulose, hydroxypropylcellulose, titaniumdioxide (E171),
geel en rood ijzeroxide (E172).
Hoe ziet Propecia eruit en hoeveel zit er in een verpakking?
• Propecia filmomhulde tabletten worden geleverd in blisters.
• De tabletten zijn roodbruin, achthoekig, filmomhuld en bolvormig, met aan één kant een
ingeslagen 'P'-logo en aan de andere kant 'PROPECIA'.
• Verpakkingsgrootten: 7, 28, 30, 84 of 98 tabletten.
• Niet alle genoemde verpakkingsgrootten worden in de handel gebracht.
Houder van de vergunning voor het in de handel brengen en fabrikant
Merck Sharp & Dohme BV
Waarderweg 39
2031 BN Haarlem
Tel. 0800-9999000
[email protected]
4
Propecia variatie II-21, versie 7 april 2011
Dit geneesmiddel is in het register ingeschreven onder RVG 27397.
Dit geneesmiddel is geregistreerd in lidstaten van de EEA onder de volgende naam: Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, IJsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zweden: PROPECIA.
Deze bijsluiter is goedgekeurd in april 2011
Gerelateerde onderwerpen
- Finasteride mag niet langer worden voorgeschreven aan vrouwen
- Nieuwe ontwikkeling: Haargroeimiddel voor wimpers
- Haargroeimiddel Propecia / Finasteride in de problemen
- Haargroeimiddel Crescina in Italië van de markt gehaald
- Finasteride krijgt mogelijk concurrentie van een nieuw haargroeimiddel
- Minoxidil – Hoe vrouwen Minoxidil zouden moeten gebruiken
- De garanties van haaruitval producten - Wat zijn ze waard?
- Verschillende goede huis, tuin en keuken methoden voor een gezonde haargroei
- 7 factoren die u kunnen helpen bij het kiezen van de beste anti-haaruitval shampoo
- De laserkam (LLL) tegen haaruitval en het gebruik hiervan
- RepliCel, haarklonen, mogelijk snel een oplossing tegen haaruitval en kaalheid?
- Zijn haargroeimiddelen of medicijnen tegen haaruitval nodig naast een haartranspantatie?
Laatst bijgewerkt op: 25-01-2021