Haarzakje
Uw huid is bedekt met haren. Haargroei is persoonlijk en hangt onder meer af van uw afkomst, uw leeftijd en hormonale invloeden. Een haarzakje is verantwoordelijk voor de aanmaak van een haar en wordt ook wel haarfollikel genoemd. De gemiddelde hoofdhuid telt zo’n 100.000 haarzakjes, waarbij mensen met rode of zwarte haren minder haarzakjes hebben dan blondharigen. Een gezond haarzakje blijft uw leven lang haren produceren.
Hoe ziet een haarzakje eruit?
Haren groeien vanuit een haarzakje. Elk haarzakje vormt samen met omringende structuren zoals de haarpapil met zenuw, de bloedvaatjes, talgklieren en spieren een functionele eenheid. Deze eenheid maakt haargroei mogelijk en zorgt ervoor dat het haarproces optimaal verloopt. Ieder haarzakje ondergaat verschillende fasen in het proces, waarbij het haar tot een bepaalde lengte groeit. Als de groei stopt valt de haar op een gegeven moment uit en begint het groeiproces van voren af aan. Het haargroeiproces bestaat uit drie fases:
- Actieve groei periode – anagene fase. Gemiddeld bevindt 85% van alle haarzakjes zich in de anagene fase. U kunt hierbij rekenen op een gemiddelde haargroei van 1 cm per maand. Een haar zit zo’n 1,5 tot 7 jaar in deze fase.
- Uitval periode – katagene fase. De haar bereikt het einde van de groeifase. Het haarzakje maakt veranderingen door waardoor de haar los komt van het haarzakje. Deze verandering duurt zo’n 3 weken.
- Rustperiode – telogene fase. Het haarzakje heeft een rustperiode nodig, voordat nieuwe haargroei aanvangt. Doorgaans bevinden 14% van alle haarzakjes op uw hoofdhuid zich in de rustfase.
Als gevolg van het haargroeiproces verliest u dagelijks zo’n 50 tot 100 haren. Pas als u gedurende langere tijd meer dan 100 haren verliest, kan uw haardos dunner worden. Haaruitval kan ook onder invloed van de seizoenen toe- of afnemen.
Ontstoken haarzakje hoofd
Haarzakjes kunnen echter ook problemen ondervinden. Een van de meest voorkomende aandoeningen is een ontstoken haarzakje. Aangezien uw haarzakjes zich over uw hele huid bevinden kan een ontstoken haarzakje hoofd voor komen maar ook een haarzakje in uw liesstreek kan ontsteken. Een ontstoken haarzakje wordt folliculitis genoemd en kan dus overal optreden waar zich haarzakjes bevinden. De aandoening is niet leeftijd gebonden en treft zowel mannen, vrouwen als jongeren. Irritatie van de huid is vaak de oorzaak van een ontstoken haarzakje. Ook het overmatig gebruik van crèmes, oliën en zalf die de poriën verstoppen kan een ontsteking tot gevolg hebben. Folliculitis uit zich door de aanwezigheid van kleine rode bultjes en/of puistjes. Jeuk is een veelgehoorde klacht bij folliculitis. Vermoedt u dat u last heeft van een ontstoken haarzakje? Uw huisarts en/of dermatoloog kan snel een diagnose stellen. Vaak is een huidbiopsie niet eens nodig, dit wordt alleen gedaan als de oorzaak van de ontsteking niet duidelijk is. Het is goed om te weten dat een ontstoken haarzakje in de meeste gevallen spontaan geneest zonder dat daarvoor een behandeling nodig is. Heeft u echter geregeld te maken met ontstoken haarzakjes waardoor sprake is van een chronische aandoening dan kan een arts besluiten u te behandelen. Behandeling van bacteriële ontstekingen vindt plaats door de huid te reinigen met desinfecterende zeep of met jodium shampoo. Wordt de ontsteking veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicatie? In overleg met de arts kan van medicatie gewisseld worden. Folliculitis is een aandoening die regelmatig voorkomt en die mild van aard is. Pas als u voortdurend te maken heeft met nieuwe ontstekingen van de haarzakjes is het verstandig om deze te laten behandelen.
Haarzakje uittrekken
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen. Als u overbeharing of ongewenste haren wilt verwijderen kunt u dat doen met tijdelijke of permanente ontharingsmethoden. Met het verwijderen of vernietigen van het haarzakje behoren ook ontstoken haarzakjes tot het verleden. Maar hoe kunt u een haarzakje definitief verwijderen? Standaard thuis ontharingsmethoden zoals scheren, waxen, harsen en epileren geven allemaal tijdelijke resultaten. Het haar groeit weer terug, waarna u de behandeling kunt herhalen. Bent u echter op zoek naar blijvende resultaten dan kunt u een laserontharing behandeling of IPL behandeling overwegen. Beide behandelingen zijn erop gericht om de haarzakjes te vernietigen, waardoor haargroei uitblijft. Aangezien het haargroeiproces uit verschillende fases bestaat is het onwaarschijnlijk dat alle haren in het te behandelen gebied tegelijkertijd in de groeifase zitten. Zowel met laser als IPL worden deze haren vernietigd. U moet dus rekening houden met meerdere behandelingen voordat het resultaat optimaal is. Afhankelijk van uw huids- en haarkleur zijn 6 tot 8 behandelingen nodig om de haarzakjes te vernietigen. De periode die tussen de verschillende behandelingen ligt bedraagt gemiddeld 6 weken.
Haarzakje stimuleren
Tegenover overmatige haargroei en het blijvend vernietigen van haarzakjes, staat dat u uw haargroei eigenlijk wel wat zou willen stimuleren. Als u weet dat een haar gemiddeld 1 cm per maand groeit, kan het even duren voordat uw haar de gewenste lengte heeft bereikt. Nog steeds worden veel haargroei stimulerende middelen op de markt gebracht. Het aanbod shampoos, lotions, conditioners, haarpoeders en tabletten is groot. Vaak kosten de middelen meer dan dat ze aan resultaat opleveren. U doet de haarzakjes een groot plezier door de doorbloeding te bevorderen. Dit kan door uw hoofdhuid te (laten) masseren en door, indien van toepassing, te stoppen met roken. Tabaksproducten hebben een negatieve invloed op de doorbloeding, terwijl uw haarzakjes behoefte hebben aan zuurstofrijk bloed. Daarnaast kunt u uw hoofdhuid en haar verzorgen met een verzorgende shampoo die zoveel mogelijk uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Zorg er bovendien ook voor dat u restjes van stylingproducten zorgvuldig uit het haar spoelt. Hiermee voorkomt u dat uw poriën verstopt raken door de aanwezigheid van gel, wax of haarlak. Indien haargroei uitblijft kunt u zich voor advies ook tot uw huisarts wenden. Deze kan samen met u de oorzaak vaststellen en indien gewenst over gaan tot een behandeling waarvan de effecten wetenschappelijk zijn bewezen. Overigens is haargroei een zeer persoonlijke zaak soms zelfs erfelijk bepaald. Niet iedereen is gezegend met een volle haardos.