Haargroei
Opbouw haar
Haren bestaan uit een wortel en een schacht. De schacht is het zichtbare deel van de haar. De haarwortel zit vast in een haarfollikel, een soort zakje in de huid. Bij de haar horen talgklieren en spiertjes. De haar ligt schuin in de huid, en kan door de haarspiertjes rechtop worden gezet (kippenvel).
Een interessante video animatie over haargroei kunt u hier vinden.
De haren worden verzorgd door bloedvaten die voedingsstoffen aanvoeren. Zenuwbanen zorgen ervoor dat we voelen dat ons haar wordt aangeraakt als je er bijvoorbeeld met je handen doorheen gaat.
De hele haar (wortel en schacht) is van binnen naar buiten opgebouwd uit merg, schors en een geschubde laag. Om de haarwortel ligt een wortelschede. Bij de mens is het haarmerg maar heel dun, de schors is het dikste deel van de haar.
De schors (cortex) bestaat uit langgerekte cellen die strengen vormen, de macro- en microfibrillen. De fibrillen worden bij elkaar gehouden door een kitsubstantie (matrix). Ze worden van elkaar gescheiden door celmembranen.
Het haar bestaat vooral uit het eiwit keratine. Het is elastisch en kan water opnemen. Als het haar nat wordt, verandert de structuur tijdelijk. Het haar wordt dan, zolang het nat is, steiler en langer. Als het haar droogt neemt het weer zijn oorspronkelijke vorm aan.
Groei van het haar
Het haar groeit en vernieuwt zich voortdurend. Onderin de haarwortel, in de haarpapil, worden steeds nieuwe cellen gevormd. De nieuwe cellen verplaatsen zich naar de oppervlakte van de huid. Onderweg veranderen ze. Uiteindelijk verhoornen ze en vormen de haarschacht. De haarschacht, het deel van de haar dat we zien, is eigenlijk het dode deel van de haar.
Een haar groeit in verschillende fasen:
- De anagene fase (groeifase) duurt twee tot zes jaar; in de haarmatrix worden
- nieuwe cellen aangemaakt.
- De katagene fase (overgangsfase) duurt twee weken; de haar en haarpapil gaan
- van elkaar los.
- De telogene fase (rustfase) duurt drie tot vier maanden; de haar rust in de follikel.
Dit proces herhaalt zich zo’n twintig keer. Bij mensen met een korte groeifase zal daardoor eerder kaalheid optreden dan bij mensen met een lange groeifase. Van de 100.000 tot 150.000 haren op ons hoofd bevindt zich steeds 10-15% in rustfase. We verliezen normaal gesproken iedere dag 50 tot 80 haren. Hoofdharen groeien gemiddeld zo'n 0,35 mm per dag, baardharen 0,38 mm en wenkbrauwen 0,16 mm.
Haar is opgebouwd uit het eiwit keratine en is een uitgroeisel van de opperhuid. Over het algemeen hebben mannen meer haar dan vrouwen: Mannen hebben tussen de 150.00 en 180.000 haren, vrouwen tussen de 130.000 en 150.000 haren. De breedte van een mensenhaar is ongeveer 1/20 millimeter.
Dit proces herhaalt zich zo’n twintig keer. Bij mensen met een korte groeifase zal daardoor eerder kaalheid optreden dan bij mensen met een lange groeifase. We verliezen normaal gesproken iedere dag 50 tot 80 haren. Van de 100.000 tot 150.000 haren op ons hoofd bevindt zich steeds 10-15% in rustfase. Hoofdharen groeien gemiddeld 0,35 mm per dag, baardharen 0,38 mm en wenkbrauwen 0,16 mm.
Haarkleur
In de haarschors zitten kleurstoffen, melanine, die voor de kleur van ons haar zorgen. De kleur wordt onderin de haarwortel gemaakt door pigmentcellen en schuift met de groei van het haar mee naar buiten. Er zijn twee soorten melanine die in verschillende verhoudingen in het haar voorkomen. Mensen met donker haar hebben meer eumelanine, mensen met blond of rood haar hebben meer phaeomelanine. De pigmenten liggen tussen de fibrillen in de schors.
Meer informatie over hoofd- en lichaamshaar, vindt u hier.
Haargroei FAQ - veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over haargroei komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Hoe snel gaat het haargroei proces?
Het tempo van haargroei verschilt van persoon tot persoon. Jongere mensen hebben gemiddeld een snellere haargroei dan ouderen. Gemiddeld groeit een haar 1 tot 1,5 cm per maand. Met het verstrijken van de jaren neemt deze snelheid gestaag af. Gezonde haren gaan 1 tot 6 jaar mee. Dat u dagelijks haren verliest, is onderdeel van het haargroei proces.
2. Hoe kan het haargroei proces verstoord worden?
Haaruitval is een gevolg van een verstoord haargroei proces. Dit kan zowel medische als erfelijke oorzaken hebben. Alopecia androgenetica wordt veroorzaakt door het mannelijke DHT-hormoon dat het haargroei proces definitief beïnvloedt. Daarnaast zijn er tijdelijke vormen van haarverlies. Denk hierbij onder meer aan haarverlies door chemotherapie, langdurige blootstelling aan stress of medicijn gebruik. Na verloop van tijd herstelt het haargroei proces zich meestal zichzelf. Dit hangt wel af van de oorzaak van de haaruitval.
3. Waarom heeft het DHT-hormoon een negatieve invloed op de haargroei?
Het mannelijke dihydrotestosteron hormoon vermindert de doorbloeding en verkort de levensduur van het haar. Waar tijdens een gezond haargroei proces de levensduur van een haar een tot zes jaar is, wordt dit door het DHT hormoon verkort tot slechts een paar maanden. Door het korter worden van de levensduur van een haar en het verzwakken van de haargroei, krijgt u te maken met ongewenste haaruitval.
4. Kan ik mijn haargroei verbeteren?
Als uw hoofdhuid in goede conditie is, hebben de haarzakjes daar baat bij. Om de haargroei positief te beïnvloeden, is een goede doorbloeding daarnaast van groot belang. Wees voorzichtig met de verzorgingsproducten die u gebruikt om uw haar te wassen en te verzorgen. Overtollig gebruik van chemicaliën komt de gezondheid van de hoofdhuid en haarzakjes niet ten goede. De haargroei kan soms verbeterd worden door het gebruik van een verantwoord voedingspatroon, waarbij ook voldoende water wordt gedronken.
5. Ik denk dat er problemen zijn met mijn haargroei, wat kan ik doen?
Voor een adequate behandeling van een verstoord haargroei proces, is het belangrijk om vast te laten stellen of het een eenmalige gebeurtenis is of dat uw haren iedere keer korter groeien. Haargroei kan onder andere door chemotherapie beïnvloed worden. Na de medische behandeling zal het haargroeiproces zichzelf herstellen. Wordt uw haarverlies veroorzaakt door een erfelijkheidsfactor, dan kunt u het gebruik van haargroeimiddelen of een haartransplantatie overwegen.
6. Welke haargroei bevorderende middelen werken echt?
Haargroeimiddelen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Van shampoo en poeders tot lotions en tabletten. Het overgrote merendeel van deze producten belooft meer dan wat ze waar kunnen maken. Overweegt u een haargroeimiddel om haaruitval te verminderen? U kunt dit met uw (huis)arts bespreken. Er zijn een aantal wetenschappelijk effectief bewezen producten die op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn. Middelen als Minoxidil, Finasteride, Dutasteride en de Diane 35 pil verminderen de haaruitval. Let op dat dergelijke medicijnen behoorlijk heftige bijwerkingen kunnen hebben.
7. Kom ik in aanmerking voor een cosmetische ingreep die mijn haargroei bevordert?
Cosmetische ingrepen zoals FUT en FUE haartransplantaties en haarstamcel transplantaties worden toegepast bij mannen en vrouwen. Niet iedereen is geschikt voor een dergelijke behandeling. Uw geschiktheid wordt bepaald door een behandelend specialist van haartransplantatie klinieken en hangt af van een aantal factoren. De factoren die meespelen zijn de oorzaak van het haarverlies, de mate van de kaalheid, de aanwezigheid van donormateriaal en de kwaliteit van het donormateriaal.
8. Ik heb gehoord dat Biotine haargroei bevordert. Klopt dit?
Om normaal te kunnen functioneren, heeft uw lichaam dagelijks verschillende vitamines en mineralen nodig. Dit geldt ook voor uw haargroei. Biotine, een vitamine B, kan de haargroei bevorderen. Biotine komt onder andere voor in voedingsmiddelen als zuivel, ei, soja, lever, pinda’s en noten. Pas bij het gebruik van aanvullende voedingssupplementen en extra vitamines op dat u de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt. Een teveel aan vitamines kan schadelijk zijn voor uw gezondheid.
9. Is er een verschil in de verstoring van haargroei bij mannen en vrouwen?
Alopecia androgenetica treft zowel mannen als vrouwen. Deze vorm van erfelijk bepaalde kaalheid is bij mannen vaak als eerste zichtbaar bij de inhammen, deze worden dieper. Na de inhammen volgt de kruin en uiteindelijk is het volledige hoofd kaal. Haarverlies bij vrouwen verloopt gelijkmatiger. Het haar wordt opmerkelijk dunner.
10. Waarom zijn de resultaten van een haartransplantatie permanent?
De haren in uw haarkrans, de achterzijde van uw hoofd, hebben een andere genetische samenstelling dan haren elders op het hoofd. Deze haren zijn niet gevoelig voor het DHT-hormoon dat kaalheid veroorzaakt. Tijdens een haartransplantatie worden de haarzakjes uit uw haarkrans geoogst en getransplanteerd in de gewenste gebieden. Als het haargroei proces hersteld is, produceren de getransplanteerde haarzakjes uw leven lang haren.
11. Worden de kosten van haargroeimiddelen vergoed?
Vanuit de basisverzekering worden haargroeimiddelen niet vergoed. Sommige ziektekostenverzekeraars hebben aanvullende verzekeringsmodules waarin onder meer homeopathische middelen gedeeltelijk vergoed worden. U kunt hierover meer informatie vinden in de polisvoorwaarden van uw ziektekostenverzekering.
12. Wanneer is er sprake van overmatige haargroei?
Naast haarverlies kunt u ook te maken hebben met overmatige haargroei. Bij vrouwen komt dit tot uiting op plaatsen waarbij mannen haar groeit zoals de bovenlip, kin en borst. Deze vorm van overmatige haargroei wordt hirsutisme genoemd en kan erfelijk bepaald zijn. Hirsutisme kan ook veroorzaakt worden door PCOS en bij sommige vrouwen blijft de oorzaak onbekend.
13. Wat kan ik doen aan overmatige haargroei?
Overtollige haren kunt u op verschillende manieren verwijderen. U kunt daarvoor ontharingscrème gebruiken, maar ook scheren, epileren en harsen zijn veelgebruikte ontharingsmethoden. Nadeel van deze vormen van ontharen is dat de effecten tijdelijk zijn. De haren groeien terug. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, zijn de haren die teruggroeien niet dikker, stugger of anders van structuur. Wilt u een definitieve behandeling tegen overmatige haargroei? Zowel elektrisch als laser ontharen zijn vaak toegepaste cosmetische behandeling. Een schoonheidskliniek kan u hier meer informatie over geven.
14. Moet ik bij overmatige haargroei een (huis)arts raadplegen?
Wordt u, als vrouw, geconfronteerd met overmatige haargroei en heeft u daarbij menstruatie problemen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Het is belangrijk om de oorzaak van de overmatige haargroei te onderzoeken zodat een oplossing gezocht kan worden. Als u zich hier als man of vrouw dermate aan stoort dat het u hier bijvoorbeeld onzeker door wordt, dan kunt u ook besluiten om hier iets aan te laten doen.
15. Waarom maken sommige vrouwen meer mannelijk androgeen hormoon aan?
Een verhoogde vrouwelijke androgeenproductie kan meerdere oorzaken hebben. Zo heeft een groep vrouwen te maken met polycysteuze eierstokken, waardoor er sprake is van PCOS. Daarnaast kan het Adrenogenitaal syndroom ook de androgeenproductie doen toenemen. Dit is een genetische aandoening, waardoor uw bijnieren worden aangetast en bepaalde hormonen in grotere hoeveelheden worden aangemaakt. Om een juiste behandeling mogelijk te maken, is het belangrijk om overmatige haargroei door een arts te laten onderzoeken.
16. Wordt een behandeling tegen overmatige haargroei vergoed?
Als u kiest voor een behandeling als permanente epilatie tegen overmatige haargroei, dan is het soms mogelijk om een gedeelte van de kosten via uw zorgverzekeraar vergoed te krijgen. Een vergoeding vanuit de basisverzekering is niet mogelijk. U dient over een aanvullende verzekering te beschikken om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Lees uw polisvoorwaarden eens door of neem contact op met uw zorgverzekeraar. Deze kan u precies vertellen wat de mogelijkheden zijn en aan welke voorwaarden u dient te voldoen. Overbeharing in het gelaat wordt bij vrouwen vaak wel vergoed.
17. Komt overbeharing ook bij mannen voor?
Ja. Mannen kunnen ook te maken hebben met overmatige haargroei. Dit kan erfelijk bepaald zijn, maar ook door geneesmiddelen veroorzaakt worden. Als wordt gestopt met het medicijngebruik, verdwijnt de haargroei na een aantal maanden. De hoeveelheid beharing kan ook verschillen per afkomst. Mannen met een Mediterraanse afkomst hebben gemiddeld bijvoorbeeld meer lichaamsbeharing dan Scandinavische mannen.
18.Wat is de functie van haar en haargroei?
Wimpers en wenkbrauwen beschermen uw ogen tegen invloeden van stof en transpireren. Hoofdhaar heeft niet zozeer een beschermende, maar een meer sociale functie. Het is vanzelfsprekend dat uw haar goed zit en past bij uw uitstraling en leeftijd. Glanzend haar is een teken van gezondheid. Daar staat tegenover dat haargroei op andere plaatsen niet altijd gewaardeerd wordt. Het verwijderen van haar kent meestal een eenvoudigere behandeling dan wanneer u geconfronteerd wordt met ongewenste kaalheid van de hoofdhuid. Hoofdhaar kan het hoofd wel beschermen tegen stoten en tegen de zon.
19. Hoe ziet gezond haar eruit?
Voor uw zelfvertrouwen is glanzend, vol en gezond haar belangrijk. Onder gezond haar wordt haar verstaan dat glanst en dat goed kambaar is. Om uw haar te laten glanzen, moet de buitenste haar laag in goede conditie zijn. Dagelijkse verzorging komt de gezondheid van uw haar ten goede. Hiervoor gebruikt u bij voorkeur verzorgende producten die bestaan uit natuurlijke bestanddelen.
20. Kan de haargroei beschadigen door verkeerde haarverzorging?
Ja. Overmatig wassen, te warm föhnen, langdurige blootstelling aan de zon, beschadiging door chemische permanenten en beschadiging door kleuren en verven. De haargroei kan op verschillende manieren beschadigd raken. U heeft hier zelf een groot aandeel in. Als u na het wassen de haren wilt föhnen, zet de haardroger dan niet op de allerwarmste stand. Het is beter om met koudere lucht te föhnen. Wees ook voorzichtig met haarverf.
21. Beïnvloedt roos mijn haargroei?
Een geïrriteerde hoofdhuid kan het haar beschadigen. Als u last heeft van roos, dan wordt de gezonde haargroei in sommige gevallen belemmerd. Het haar dat groeit, kan meer schade hebben aan de haarschubben dan wanneer een haar groeit uit een gezonde hoofdhuid. Roos kan jeuk veroorzaken. Krabben heeft ook in bepaalde gevallen verdere beschadigingen en breekbaar haar tot gevolg. In geval van roos groeit uw haar dus wel, het is echter vaak niet zo gezond en bovendien gevoeliger voor breekbaarheid en beschadigingen.
22. Is voeding van invloed op de haargroei?
Ja. Niet alleen overige lichaamsfuncties zijn gebaat bij afwisselende, verantwoorde en gezonde voeding. De haargroei is afhankelijk van voedingsstoffen. Voldoende vitamines en mineralen dragen bij aan de gezonde conditie van uw haar en hoofdhuid. Zowel stevigheid, glans als het volume worden beïnvloed door hetgeen u eet en/of drinkt.
23. Kan haaruitval worden vermeden door een gezond voedingspatroon?
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat haaruitval voorkomen kan worden door het voedingspatroon aan te passen. Zeker is wel dat een gevarieerd voedingspatroon uw haar er gezond uit kan laten zien. Vermijd een overvloed aan ingrediënten die een nadelige invloed hebben op uw haar. Een teveel aan bepaalde vetten en suikers heeft een negatieve invloed op de haargroei. Overstappen op een gezond voedingspatroon is ook niet direct zichtbaar. Na een aantal maanden ziet uw haar er gezonder uit.
24. Hoe snel herstelt de haargroei zich na tijdelijke haaruitval?
Tijdelijke haaruitval kent verschillende oorzaken. Na een medische behandeling en/of geneesmiddelen gebruik, begint het haargroeiproces zich te herstellen na de laatste behandeling. Afhankelijk van de oorzaak van de haaruitval herstelt de haargroei zich in een eigen tempo. Vaak is het een kwestie van geduldig afwachten. Haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Pas na een aantal maanden kunt u resultaten zien.
25. Kan de haargroei versneld worden?
Helaas is er nog geen behandeling of oplossing die een snellere haargroei biedt. Door gevarieerd te eten heeft u wel invloed op de conditie van het haar. Eventueel stoppen met roken verbetert de doorstroming van het bloed, waardoor meer zuurstofrijkbloed de haarzakjes bereikt. Ook dit is van invloed op het uiterlijk van uw haar.
26. De haargroei in mijn baardstreek is onvoldoende, is er een oplossing voor een vollere baard?
Niet elke man is van nature gezegend met een optimale baardgroei. In plaats van de gewenste mooie baard, blijft het bij sommige mannen tot een beperkte baardhaargroei. Dankzij een zogenaamde baardhaartransplantatie wordt haargroei in dit gebied mogelijk. Deze vorm van haartransplantatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, met gebruik van donormateriaal uit uw haarkrans.
27. Kan overmatige haargroei blijvend behandeld worden?
Laserbehandelingen bieden prima resultaten bij overbeharing. Meerdere behandelsessies zijn nodig om langdurige resultaten te bereiken. De reden hiervan is dat niet alle haren tegelijkertijd in dezelfde fase van het haargroeiproces zitten. De haarwortels worden door de laserstralen vernietigd en nieuwe haargroei is niet mogelijk. Laserbehandelingen zijn geschikt voor een grote groep mannen en vrouwen.
28. Groeit (baard)haar langzamer in de wintermaanden?
In het verleden heeft onderzoek aangetoond dat (baard)haar in januari en februari langzamer groeit dan in overige maanden. Daar staat tegenover dat de haargroei in de maanden maart tot juli toeneemt. Haaruitval schommelt over de verschillende maanden, waarbij in de zomer en herfst vaak meer haarverlies voorkomt dan in andere maanden.
29. Klopt het dat donkerder haar makkelijker te behandelen is met een laser?
Overbeharing weg laten laseren klinkt vaak interessant. De beste resultaten worden bereikt bij mensen met een bleke huid en donkere haren. Dit komt omdat de warmte die wordt afgegeven door de laser, wordt geabsorbeerd door de haarfollikel. Hiervoor dient er voldoende pigment in de haar aanwezig te zijn. Ook bij donkere haren zijn er meerdere behandelsessies nodig om een goed resultaat te behalen. Ervaren specialisten kunnen u adviseren over de mogelijkheden die een laserbehandeling bij uw haar- en huidskleur heeft.
30. Heeft waxen extra haargroei tot gevolg?
Haargroei kan toenemen door hormonale invloeden of door bepaalde medicijnen. Waxen heeft hier geen invloed op. Datzelfde geldt ook voor scheren. Vaak wordt gedacht dat zowel scheren, epileren als waxen extra haargroei tot gevolg heeft. Dat is niet zo. Na het verwijderen van aanwezige haren met een dunne en zachte haarpunt zullen er harde, dikke haarstoppels verschijnen. Dat is wat anders dan een toename van de haargroei.
31. Is een haarwerk of pruik schadelijk voor mijn natuurlijke haargroei?
Nee, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Moderne haarwerken en pruiken laten voldoende lucht door en hebben geen enkele nadelige invloed op uw eigen haargroei.
32. Is laser ontharen veilig?
Laser ontharen is een veilige behandeling. Kies voor een ervaren specialist, die de laserapparatuur op de juiste manier gebruikt. Na afloop van een behandelsessie kan de huid rood zijn en warm aanvoelen. Krijgt u advies om de huid te koelen? Volg dit dan nauwgezet op, datzelfde geldt voor bescherming tegen Uv-straling met behulp van een crème die een hoge SPF factor bevat.
33. Wordt mijn huid beschadigd door het ontharen?
Dat hangt sterk van de toegepaste ontharingsmethode af. Epileert u handmatig en dat gedurende een langere termijn? Dan kunnen er op den duur onderhuidse littekens ontstaan. Ga daarom voorzichtig te werk en overhaast niets. Na het harsen of waxen kan zogenaamde hyperpigmentatie optreden. Kies daarom voor een andere ontharingsmethode, als u gevoelig bent voor het ontstaan van pigmentvlekken.
34. Wat is het verschil tussen IPL en laser ontharen?
De lasertechniek maakt gebruik van licht op een specifieke golflengte. IPL daarentegen werkt op basis van meerdere golflengtes. Bij beide behandelingen wordt het haarzakje door de warmte en energie die vrijkomt beschadigd. Waar een laserapparaat dunne, sterke stralen door uw huid schiet, geeft een IPL apparaat de lichtenergie in golven af.
35. Welke manier van ontharen is voor mij het meest geschikt?
Dat hangt af van uw wensen en verwachtingen van het lichaamsgebied dat u onthaart. Het spreekt voor zich dat vrouwelijke overbeharing in een mannelijk patroon onwenselijk is en dat u definitief met de haren wilt afrekenen. Maak daarom eerst voor uzelf overzichtelijk wat uw wensen zijn en kijk dan welke ontharingsmethode daar bij past.
36. Heeft een haargroeimiddel een positief effect op de haargroei?
Effectief bewezen haargroeimiddelen kunnen haaruitval als gevolg van Alopecia androgenetica in sommige gevallen verminderen of stabiliseren. Het zijn echter geen middelen die de haargroei versnellen. Gebruik een haargroeimiddel nooit zonder recept, de middelen kunnen heftige en soms blijvende bijwerkingen hebben.
37. Kan ik kaal worden als mijn vader nog veel hoofdhaar heeft?
Als de vader van uw moeder kaal is, is de kans groot dat u zelf in de toekomst te maken krijgt met erfelijk haarverlies. Heeft uw vader daarnaast ook te maken met Alopecia androgenetica dan neemt deze kans alleen maar toe. Zelfs wanneer haarverlies en/of kaalheid niet voorkomen in de familie langs moeders kant, dan is het nog altijd mogelijk dat u te maken krijgt met haaruitval.
38. Zijn homeopathische middelen van invloed op de haargroei?
Bepaalde homeopathische middelen hebben mogelijke invloed op een gezonde haargroei. Om dit soort middelen effectief te kunnen gebruiken, is het van belang om de oorzaak van het haarverlies te kennen. Doorgaans zijn homeopathische middelen veilig in het gebruik. Laat u vooraf adviseren door een deskundige en ervaren homeopaat.
39. Welke shampoo versnelt de haargroei?
Een gezonde haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Dit is een lichaamseigen proces dat niet met behulp van shampoo te versnellen is. Om uw haar gezond te houden is het gebruik van een milde, verzorgende shampoo en een bijpassende conditioner aanbevolen. Gebruik haarverzorgingsproducten die bij de structuur van uw haar passen.
40. Welk medicijn is het beste bij haarverlies?
Haarverlies kan verschillende oorzaken hebben en kan tijdelijk of blijvend van aard zijn. Wanneer u last heeft van aanhoudende haaruitval en een oplossing zoekt, laat dan altijd eerst de oorzaak vaststellen. Dit kan bij uw huisarts of een gespecialiseerd arts zoals een dermatoloog. Niet iedere vorm van haaruitval kan met behulp van medicatie behandeld worden.
41. Klopt het dat stylingapparaten mijn haar kunnen beschadigen?
Ja, verkeerd en met name te warm gebruik van zowel een föhn als een krul- of stijltang kunnen uw haar beschadigen. Gebruik dit soort apparaten niet te lang en te warm, probeer afstand te houden van het haar. Lees de gebruiksaanwijzing en gebruik de föhn, stijl- of krultang volgens de aanwijzingen. Wanneer u een apparaat direct op het haar gebruikt, wissel dan regelmatig van lok en laat het haar niet te lang in of om het apparaat zitten.
42. Kan kokosolie helpen bij het herstellen van mijn haarlijn?
Het is niet bewezen dat kokosolie een positief effect heeft op de haargroei. Kokosolie heeft echter wel hydraterende en antimicrobiële eigenschappen die helpen uw haar gezond te houden.
43. Hoe kan ik een gezondere haargroei krijgen?
Dun haar kan op verschillende manieren optisch voller gemaakt worden. Dit kan met behulp van volumepoeder, maar ook het haar touperen is van invloed op het volume. Tegenwoordig zijn er ook verschillende haarverzorgende producten die uw haardos voller maken. Niet elk product is even effectief. U kunt ook advies vragen aan uw kapper, deze kan zowel een advies geven voor een kapsel dat uw haar voller maakt maar ook het gebruik van bepaalde haarverzorgingsproducten wordt door de kapper toegelicht.
Laatst bijgewerkt op: 30-05-2020