Grijs haar doneren
Grijze haardonaties zijn heel schaars. We zijn daarom extra blij als u dat toch wilt doen!
Wanneer u uw grijze haar wilt doneren, let dan op de volgende punten:
- De minimaal vereiste lengte is 30 cm (maar hoe langer, hoe beter!).
- Indien mogelijk het haar schoon, droog en in een vlecht opsturen.
- Haar vergaat niet, dus ook oud haar, mits het nog soepel aanvoelt, is goed te gebruiken.
U kunt uw haardonatie in een stevige envelop of in een pakket opsturen naar het volgende adres:
Nederlandse Haarstichting
Postbus 53062
2505 AB Den Haag
Hoofdkantoor (adres svp niet gebruiken voor haardonaties)
Thomas Mannsingel 86
2553 DA Den Haag
Kapsalons die u gratis of met 50% korting willen knippen, indien u uw haar wilt doneren, vindt u hier.
Wanneer u een briefje met uw naam en e-mail adres meestuurt, zal er een ontvangstbevestiging en bedankje in de vorm van een e-mail worden toegestuurd.
Grijs haar doneren FAQ - veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over grijs haar doneren komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Kan ik mijn grijze haar doneren?
Ja, heel graag. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat grijs haar niet gedoneerd kan worden. Niets is echter minder waar.
2. Is mijn grijze haar geschikt voor donatie?
Haar dat gedoneerd wordt, moet een minimale lengte van 30 cm hebben. Zowel mannen als vrouwen kunnen grijs haar doneren.
3. Hoe kan ik mijn grijze haar opsturen?
U kunt hiervoor het beste een stevige enveloppe gebruiken. Grijs haar kan in een staart of vlecht, schoon en droog opgestuurd worden.
4. Mijn haar is nog geen 30 cm lang, kan ik het toch doneren?
Nee, helaas niet. Haar dat gedoneerd wordt, moet een minimale lengte van 30 cm hebben. Als u weet dat uw haar gemiddeld 1 cm per maand groeit en u bent er bijna, waarom zou u dan niet even wachten met afknippen? Met een donatie van uw grijze haren maakt u iemand bijzonder gelukkig.
5. Hoe moet ik mijn haar meten?
Haar kan het beste los gemeten worden. Heeft u grijs haar dat langer is dan 30 cm en wilt u uw haar doneren? Uw donatie is meer dan welkom. Hoe langer de haardonatie, hoe beter!
6. Kan ik zelf mijn haar knippen en opsturen?
Als uw haar in een staart samengebonden is, dan is het niet eenvoudig om dit zelfstandig af te knippen. Uw kapper heeft echter ervaring hiermee en weet hoe uw haar het beste geknipt kan worden na het doneren van uw grijze haar. Bij de kapper kunt u daarnaast ook direct advies vragen voor een kapsel dat bij u past.
7. Moet ik bij de kapper zeggen dat ik mijn haar wil doneren?
Ja. Sommige kappers geven korting als u aangeeft uw grijze haar haar te willen doneren. Informeer hiervoor bij uw kapper. De kapper doet uw haar in een paardenstaart of vlecht en knipt deze vervolgens af. Uw haar is direct klaar om opgestuurd te worden.
8. Hoe weet ik of mijn haar goed aankomt?
Doe in de envelop een briefje met daarin uw adresgegevens en e-mailadres. U ontvangt dan een bevestiging van ontvangst met een bedankbriefje voor uw donatie.
9. Wat gebeurt er met het haar dat ik doneer?
Uw grijze haren worden gebruikt om een pruik van echt haar mee te maken. De Haarstichting helpt financieel minderbedeelde vrouwen met borstkanker. Een grote groep vrouwen die grijs haar heeft, wordt hierdoor geconfronteerd met ongewenst haarverlies. Met een pruik neemt het zelfvertrouwen toe en is er wat verlichting in een zware periode.
10. Kan ik de pruik zien waar mijn haar in is verwerkt?
Nee, dat kan helaas niet. Voor een pruik zijn gemiddeld 6 tot 8 paardenstaarten nodig. Er worden wel regelmatig leuke nieuwsitems geplaatst, waarin u kunt zien dat er vrouwen zijn geholpen.
11. Mag ik weten wie de pruik draagt waar mijn gedoneerde haar in verwerkt is?
Dit is helaas niet mogelijk en heeft onder andere te maken met de privacy regeling van de Haarstichting. U kunt per mail een bevestiging van ontvangst met een bedankje krijgen. Regelmatig leest u op de website van de Haarstichting reacties van ontvangers van een pruik met echt haar. Het omgekeerde is overigens ook van toepassing. Ontvangers van een pruik met echt haar krijgen uw gegevens niet. Uw gegevens worden nooit aan derden verstrekt.
12. Kan ik oude grijze haren doneren?
Heeft u een oude paardenstaart of vlecht van grijs haar liggen? Dan kunt u deze, als het haar nog in goede conditie is, doneren.
13. Kan ik gekruld grijs haar doneren?
Ja. Ook krullend grijs haar kan gedoneerd worden. Voorwaarde is ook dat deze grijze haardonatie minimaal 30 cm lang is.
14. Ik draag mijn haar in laagjes, kan ik doneren?
Ja. Haar dat in laagjes is geknipt kan gedoneerd worden. De laagjes die korter zijn dan 30 cm kunnen alleen helaas niet gebruikt worden. Vaak gaat dit echter maar om een klein gedeelte van de haardonatie.
15. Waarom moet mijn haar een minimale lengte hebben?
Uw haar moet 30 cm lang zijn, omdat het geknoopt moet kunnen worden. Pruiken van echt haar worden handmatig geknoopt. Daarna wordt een passend model gezocht en wordt het haar bijgeknipt.
16. Kan ik een actie organiseren om samen grijs haar te doneren?
Ja. De Haarstichting ondersteunt het idee om haardonatie acties op zetten. Als u tijdig uw plannen kenbaar maakt, worden deze publiekelijk gemaakt op de website van de Haarstichting. De acties worden eveneens vermeld op Facebook en Twitter. Het bereik van uw actie wordt hiermee aanmerkelijk vergroot.
17. Krijg ik geld voor het haar dat ik doneer?
Nee, u doneert uw grijze haar voor een goed doel. Namelijk vrouwen die getroffen worden door borstkanker. De vrouwen die u helpt, zijn financieel minder bedeeld en kunnen met zowel uw donatie als de hulp van de Haarstichting een mooie pruik van echt haar dragen.
18. Kunnen mannen ook grijs haar doneren?
Ja. Mannen en vrouwen van iedere leeftijd kunnen grijs haar doneren. Ook voor mannen geldt dat het haar dat gedoneerd wordt een minimale lengte van 30 cm heeft. Voor het afknippen, verpakken en opsturen geldt hetzelfde als voor vrouwen die haar doneren.
19. Moet ik mijn haar wassen, voordat het afgeknipt wordt?
U kunt uw haren op de dag voor de knipbeurt wassen. Breng geen producten als versteviger of lak aan. De kapper kan uw lange haren dan droog afknippen, zodat ze schoon en droog opgestuurd kunnen worden.
20. Ik ben bang dat ik eenmaal in de kappersstoel emotioneel word, wat kan ik daartegen doen?
Als u uw haar speciaal voor donatie heeft laten groeien, dan heeft u langere tijd achter uw beslissing gestaan. U heeft toegeleefd naar het moment waarop u de lengte heeft gehaald om het haar af te laten knippen. Het gebeurt natuurlijk wel eens dat haardonoren hier emotioneel van worden, hier is niets ergs aan! U schenkt uw haar om een onbekende te helpen met een pruik. Dat kunt u uzelf voor ogen houden. Met uw ruimhartige gebaar, maakt u iemand heel erg blij.
21. Wat moet ik nog meer weten over het doneren van grijs haar?
Heeft u een andere vraag over het doneren van grijs haar? De Haarstichting helpt u daar waar mogelijk verder.
22. Waarom is de Haarbank opgericht?
De Nederlandse Haarstichting heeft de Haarbank opgericht, om haardonaties mee in te zamelen. Dit kunnen zowel vlechten als pruiken zijn. Hiermee worden jaarlijks honderden mensen geholpen in binnen- en buitenland.
Gerelateerde onderwerpen
Laatst bijgewerkt op: 15-12-2020