Huidziekten en huidaandoeningen
Het grootste orgaan van ons lichaam is de huid. Onze huid vraagt dagelijks veel aandacht. De huid van een mens staat in nauw contact met het hoofd- en lichaamshaar. Huidproblemen gaan dan ook vaak gepaard met haarproblemen.
Hoe kunt u er voor zorgen dat uw huid gezond blijft en hoe gaat u verstandig met uw huid om? Per persoon kan het verschillen hoe er met de huid moet worden omgegaan, dit is o.a. afhankelijk van het huidtype van de desbetreffende persoon.
Wist u dat er er meer dan twee miljoen Nederlanders wel eens last hebben van een huidziekte? Deze huidziekte kan gepaard gaan met een haarziekte of haarproblemen.
De huid is in tegenstelling tot andere organen makkelijk van buitenaf te bereiken. Huidaandoeningen zijn helaas vaak moeilijk te behandelen, over de exacte oorzaak van het ontstaan van huidziekten is helaas ook nog te weinig bekend.
Het Huidfonds houdt zich bezig met het verstrekken van onafhankelijke voorlichting over deze huidziekten en door onderzoek naar oorzaken en behandelmethoden van huidziekten te stimuleren. Dit is zeer belangrijk, aangezien er meer dan twee miljoen mensen regelmatig last hebben van huidziekten en de daarbij behorende klachten als jeuk en pijn. Door het Huidfonds wordt de kwaliteit van het leven van mensen met een huidaandoening verbeterd.
Mensen die aan een huidziekte leiden ervaren de huidziekte vaak niet als een ziekte, maar meer als een last. Hoewel men erg ziek kan worden van een huidziekte, wordt een huidziekte vaak betiteld als een aandoening. Omdat huidziekten vaak zichtbaar zijn, heeft dit vaak invloed op het sociale leefpatroon van de persoon in kwestie.
Er zijn meer dan 3.000 verschillende huidziekten bekend in alle variaties en gradaties. Wanneer u een vraag heeft over een aandoening waar nog geen beschrijving van beschikbaar is dan gaat het Huidfonds voor u op zoek naar adequate informatie.
Dermatologen-zoekfunctie
Wilt u uw huid laten onderzoeken door een dermatoloog, kijk dan op de dermatologen-zoekfunctie met alle dermatologen in Nederland, ontwikkeld door de Haarstichting.
Schoonheidsspecialisten-zoekfunctie
Indien er sprake is van een huidprobleem dat opgelost kan worden door de schoonheidsspecialist, kunt u ook de schoonheidsspecialisten-zoekfunctie raadplegen.
Huidproblemen FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over huidproblemen komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Welke huidproblemen kunnen behandeld worden?
Huidproblemen en huidaandoeningen kunnen tijdelijk of permanent zijn. De meeste problemen kunnen goed behandeld worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld acné, grove poriën, fibromen, moedervlekken, rosacea, talgkliercysten en vetbulten.
2. Ik heb een andere huidziekte, kan deze ook behandeld worden?
U hoeft zich geen zorgen te maken als uw huidprobleem niet genoemd is. In totaal zijn er meer dan 5000 verschillende huidaandoeningen die vrijwel allemaal behandeld kunnen worden. Welke behandeling in uw situatie het meest geschikt is, kunt u laten beoordelen door uw huisarts of dermatoloog.
3. Hoe ontstaat een jeukende (hoofd)huid?
Iedereen heeft er wel eens last van, een jeukende huid. Dit gevoel kan meerdere oorzaken hebben. Een jeukende (hoofd)huid kan veroorzaakt worden door een allergische reactie, een muggenbult en een droge huid. Ook huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem kunnen jeuk veroorzaken.
4. Wat kan ik doen om het jeukende gevoel te verminderen?
Niets is zo vervelend als een jeukend gevoel. Het is belangrijk om krabben zo veel mogelijk te vermijden. Krabben lijdt vaak tot een beschadiging van de huid. Beschadigingen van de huid kunnen geïnfecteerd raken. Verzorg uw huid daarom goed en probeer een droge huid te voorkomen. Houd de huid vet. Dit kan door huidvriendelijke verzorgingsproducten te gebruiken en als u gaat douchen water te gebruiken dat niet te warm is. Voldoende drinken is belangrijk voor de conditie van uw huid.
5. Hoe ontstaat acné?
Acné of jeugdpuistjes komt bij vrijwel iedereen voor. Zowel meisjes als jongens kunnen in de puberteit getroffen worden door acné. Acné ontstaat door hormoonveranderingen. Dit zorgt ervoor dat de opperlaag van uw huid dikker wordt. Naast het dikker worden van de huidlaag gaan ook de aanwezige talgkliertjes meer talg aanmaken. Dit proces kan ertoe leiden dat de talgkliertjes verstopt raken. Het is ook mogelijk dat mee-eters ontstoken raken door de talgproductie. Het gebruik van bepaalde medicatie kan de acné verergeren. Acné ontstaat in tegenstelling tot veel beweringen meestal niet door het eten van bepaalde voeding of snoep. Ook make-up is geen veroorzaker van acné.
6. Hoe kan ik van acné afkomen?
Al met al is acné een vervelend huidprobleem, dat uw uiterlijk beïnvloedt en u erg onzeker kan maken. Acné kan ook op latere leeftijd voorkomen. Het is een huidaandoening die zeker met medicatie goed te behandelen is. Meer informatie over effectieve medicatie bij acné kunt u bij uw huisarts krijgen.
7. Wat is rosacea?
Een veel voorkomend huidprobleem is rosacea. De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid van het gezicht en komt voor bij volwassenen. Rosacea wordt vastgesteld door een huisarts of dermatoloog. Als u rosacea heeft, dan is het belangrijk om uw huid voorzichtig te behandelen. Gebruik voor het wassen altijd lauw water en kies voor een zeepvrije zeep. Voorkom hard wrijven of krabben met een washand. Rosacea kan versterkt worden door het wijder worden van de bloedvaten. Beperk daarom het gebruik van alcohol en pittige kruiden tot een minimum.
8. Hoe kan ik van rosacea afkomen?
Rosacea kan uw zelfvertrouwen beschadigen. Het is een vervelende huidaandoening die nog niet te genezen is. U kunt er echter wel veel aan doen om de symptomen zoveel mogelijk te beperken en te laten behandelen. Huisartsen en dermatologen kunnen u helpen om de geschikte behandeling toe te passen.
9. Wat is Alopecia androgenetica?
Alopecia androgenetica wordt ook wel mannelijke kaalheid genoemd. Mannen en vrouwen die lijden aan alopecia androgenetica hebben last van haaruitval en kaalheid. Het is een vorm van kaalheid die erfelijk bepaald is en die blijvend is. De haaruitval wordt veroorzaakt door het mannelijke DHT-hormoon dat het haargroeiproces versnelt en verstoord. Het kan volledige kaalheid tot gevolg hebben. Dit betreft een haarprobleem, geen huidprobleem.
10. Kan Alopecia androgenetica behandeld worden?
Ja. U kunt kiezen voor een tijdelijke behandeling of permanente oplossing tegen de kaalheid. Het merendeel van de mensen die geconfronteerd worden met erfelijke kaalheid, gebruiken haargroeimiddelen om de haaruitval te verminderen. Wetenschappelijke effectief bewezen producten kunnen door een huisarts voorgeschreven worden. Tot deze middelen behoren onder meer Minoxidil, Dutasteride, Finasteride en de Diane 35 pil. Haargroeimiddelen kunnen verschillende bijwerkingen tot gevolg hebben. Bovendien is het effect tijdelijk. In plaats van haargroeimiddelen kunt u ook een haartransplantatie overwegen. De resultaten die hiermee bereikt worden, zijn permanent.
11. Wat is Alopecia areata?
Alopecia areata wordt ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd. Verspreid over het lichaam en op uw hoofd ontstaan plotseling kale gebieden op behaarde plaatsen. U voelt zich niet ziek, maar de kale plekken kunnen uw zelfvertrouwen beschadigen. Het gaat meestal om ronde of ovale kale plekken. Indien u de haargroei wilt versnellen, kan een behandeling met corticosteroïden overwogen worden. Dit kan met behulp van injecties of met crème.
12. Kan Alopecia areata behandeld worden?
De meeste behandelend specialisten nemen een afwachtende houding aan als het aankomt op de behandeling van pleksgewijze kaalheid. Het is een aandoening die vaak tijdelijk van aard is. De haargroei herstelt zichzelf na enkele maanden tot jaren.
13. Mijn huid is overmatig behaard, welke behandeling kan mij helpen?
Met name vrouwen kunnen getroffen worden door overmatige lichaamsbeharing in een mannelijk patroon. Dit wordt ook wel hirsutisme genoemd. De beharing doet zich voor op bijvoorbeeld de borst, de rug, de kin en bovenlip. De haren zijn vaak donker van kleur en erg stug van aard. Hirsutisme kan als een cosmetisch probleem beschouwd worden, maar kan ook veroorzaakt worden door een bepaalde ziekte. Een echte behandeling voor hirsutisme is vooralsnog niet beschikbaar. Overmatige beharing kan geschoren worden. Daarnaast kunt u kiezen om de haren te waxen, te epileren, te bleken of te laten laseren.
14. Kan hirsutisme genezen worden?
Vrouwen die de diagnose hirsutisme krijgen, houden hier in principe altijd last van. De aandoening kan soms verergeren. Dit gebeurt op het moment dat uw lichaam aan hormonale veranderingen onderhavig is. Denk hierbij aan een gebeurtenis als een bevalling of tijdens de overgang. Hirsutisme gaat niet over, de symptomen kunnen wel zoveel mogelijk bestreden worden door de overmatige beharing weg te halen.
15. Hoe kan het dat de zon mijn huid beschadigt?
Langdurige blootstelling aan het felle zonlicht beschadigt uw huid. Een beetje tot matige blootstelling aan de zon kan geen kwaad. Het komt uw lichaam zelfs op meerdere manieren ten goede. Een teveel aan zonlicht kan uw huid verbranden. Gebruik daarom altijd een crème met hoge SPF factor.
16. Waarom is zonlicht goed voor mijn huid?
Naast de kans op beschadiging, is zonlicht ook juist goed voor u. Zonlicht zorgt voor een fijn gevoel. De verschillende lichaamsfuncties werken beter als de zon schijnt. Vitamine D wordt door de zon aangemaakt en is nodig voor uw immuunsysteem en sterke botten. Daarnaast kan zonlicht huidaandoeningen verbeteren. Denk hierbij onder meer aan psoriasis.
17. Wanneer ga ik met een huidprobleem naar de dokter?
Huidproblemen die langere tijd aanwezig zijn, hebben vaak baat bij een medische behandeling. Zeker als u niet weet met welke aandoening u te maken heeft, is het verstandig om een afspraak bij uw huisarts te maken. Een adequate aanpak van het probleem kan vaak erger voorkomen.
18. Wat is huidtherapie?
Huidtherapie wordt toegepast door een huidtherapeut, het doel is om de beschadigde huid en/of onderliggende ziekte te behandelen. De behandeling van het huidprobleem of de huidproblemen is erop gericht om uw huid zichtbaar te verbeteren. Een groot aantal huidaandoeningen en problemen komen voor huidtherapie in aanmerking.
19. Heb ik een verwijzing nodig voor een huidtherapeut?
Bij de meeste huidtherapeuten kunt u terecht zonder verwijzing van uw huisarts. Wilt u echter voor vergoeding door uw zorgverzekeraar in aanmerking komen, dan is een verwijzing wel nodig.
20. Hoeveel behandelingen bij een huidtherapeut heb ik nodig?
Tijdens het eerste consult bespreekt de huidtherapeut uw huidprobleem en de behandelmethode die daarbij kan helpen. Het aantal behandelingen dat in uw situatie nodig is, hangt onder andere af van de ernst van de aandoening en uw verwachtingspatroon. Nadat de behandeling is gestart, kan het originele behandelplan altijd aangepast en bijgesteld worden.
21. Welke behandelingen voor huidproblemen worden vergoed door zorgverzekeraars?
Uw zorgverzekering vergoedt de kosten voor een bezoek aan een dermatoloog doorgaans, als u door uw huisarts wordt doorverwezen. Behandelingen die onder de basisverzekering vallen, worden volledig vergoed. U dient bij een vergoeding rekening te houden met een eigen risico. Bovendien vallen niet alle behandelingen voor huidproblemen onder de verzekerde zorg. Soms kunt u dan alsnog aanspraak maken op een gedeeltelijke of volledige vergoeding via uw aanvullende zorgpolis. Er bestaan bijvoorbeeld strenge voorwaarden voor cosmetische behandelingen. Lees daarom altijd goed uw polisvoorwaarden na, voordat u een ingreep overweegt. Wilt u meer weten over de vergoedingen die voor u van toepassing zijn? Neem dan contact op met uw ziektekostenverzekeraar.
22. Worden de kosten van huidtherapie vergoed?
Vergoedingsmogelijkheden en bedragen voor huidtherapeutische behandeling lopen sterk uiteen. De vergoeding is onder andere afhankelijk van het soort behandeling dat wordt uitgevoerd en het soort verzekering dat u heeft afgesloten. De basisverzekering vergoedt huidtherapie meestal niet. U heeft daarom een aanvullende verzekering nodig. Bij de zorgverzekeraars en aanvullende verzekeringen lopen de vergoedingsbedragen uiteen. Neem contact op met uw ziektekostenverzekeraar om te vragen naar de mogelijkheden en voorwaarden. Als er sprake is van een vergoeding, dan heeft uw zorgverzekeraar ook een verwijzing nodig.
23. Kunnen huidverzorgingsproducten huidproblemen veroorzaken?
Ja. Een jeukende hoofdhuid is soms het gevolg van het gebruik van huidverzorgingsproducten. De huid kan reageren op de verschillende, vaak synthetische, ingrediënten die in een shampoo, lotion, gel of conditioner verwerkt zijn. Uw hoofdhuid kan daardoor geïrriteerd raken en dat uit zich dan in roodheid, jeuk en soms ook huidschilfering. Een bekend ingrediënt dat irritatie veroorzaakt is Sodium Laureth Sulfaat, SLS, dat in verschillende producten is verwerkt.
24. Kan ik huidproblemen door verzorgingsproducten voorkomen?
Ja. Als u weet voor welke stof en/of welk ingrediënt u ‘allergisch’ bent of wat voor huidirritaties zorgt, kunt u overstappen op het gebruik van een ander product. Kijk daarom altijd goed naar de samenstelling. Vaak geven natuurlijke en/of biologische producten nauwelijks huidirritatie. Het gebruik van natuurlijke bestanddelen verzorgt uw huid op een vriendelijker manier.
25. Sinds kort gebruik ik een geneesmiddel en heb ik onverklaarbare jeuk op mijn hoofd. Is er een verband?
Geneesmiddelen kunnen verschillende bijwerkingen hebben. Huidirritaties komen geregeld voor. Waar het vaak begint met een onschuldig kriebeltje, kan de irritatie zich uitbreiden en ook voor een jeukende hoofdhuid zorgen. Bent u onlangs met het gebruik van een geneesmiddel gestart en ervaart u nu huidirritatie? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de voorschrijvend arts. Deze kan besluiten om op een ander medicijn over te stappen en hiermee de huidirritatie te vermijden.
26. Mijn hoofdhuid jeukt, maar er is niets bijzonders te zien. Waar komt deze jeuk dan vandaan?
Jeuk zonder bijkomende symptomen is vervelend en vaak lastig te verklaren. Uw hoofdhuid kan om uiteenlopende redenen jeuken. Zo kan stress een jeukende hoofdhuid veroorzaken. Als u onder hoge druk staat, probeer dan niet aan uw jeukende huid te krabben. Hierdoor krijgen wondjes en een toename van de jeuk een kans en dat wilt u juist voorkomen. Auto-immuunziekten kunnen ook jeuk aan de hoofdhuid veroorzaken. Denk hierbij onder meer aan schildklierproblemen.
27. Hoe wordt een geïrriteerde hoofdhuid onderzocht, om de oorzaak vast te stellen?
Huisartsen en medisch specialisten kunnen een diagnose vaak zonder aanvullend onderzoek stellen. Als het niet duidelijk is waar de huidproblemen vandaan komen, kan een huidbiopsie worden afgenomen. Bepaalde aandoeningen kunnen met aanvullend bloed- en/of urine onderzoek worden vastgesteld. Bij vermoeden van een allergie kan een arts u een allergietest voorstellen. De manier waarop deze test wordt uitgevoerd, hangt af van het soort allergie dat wordt vermoed.
28. Hoe kan ik mijn hoofdhuid behandelen met psoriasis?
Psoriasis kan door een arts worden vastgesteld, waarna u met een gerichte behandeling kunt beginnen. U kunt tegelijkertijd de hoofdhuid met zowel een vettige zalf als een badolie behandelen. De huidschilfers komen makkelijker los en de voorgeschreven middelen dringen dan beter in de huid, waar ze meer effect hebben. Het is belangrijk om krabben en wrijven aan de aangedane huid zoveel mogelijk te beperken. U vermijdt hiermee het ontstaan van huidbeschadiging en geeft nieuwe psoriasisplekken minder kans. Vermijd stress tot een absoluut minimum. Neem voldoende tijd voor uzelf en kies geregeld voor een ontspannende dag.
Gerelateerde onderwerpen
Kijkt u voor meer informatie op www.huidfonds.nl.
Laatst bijgewerkt op: 27-11-2018