Littekenbehandeling
Littekens ontstaan na een haartransplantatie kunnen tegenwoordig goed behandeld worden met een combinatie van technieken, dermatografie- littekenrelaxing en micro hair pigmentation of haar tattoo.
Het litteken moet minimaal een half jaar oud zijn en mag niet meer rood of onrustig zijn, voordat deze kan worden behandeld.
Bij deze techniek worden verschillende pigmenten met speciale apparatuur en naaldformaties in de beschadigde huid aangebracht.
Er kan voor ieder individu een toereikende kleur worden gemaakt, vaak opgebouwd uit 3 tot vijf verschillende kleuren, die de natuurlijke huidskleur het dichtst benaderd.
Om een driedimensionaal effect te verkrijgen wordt er met transparante en dekkende inkten gewerkt.
Omdat iedere huid anders reageert (vooral littekenweefsel) op de inkt, zijn er meerdere behandelingen nodig voordat het eindresultaat goed zichtbaar is.
Meestal zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig en er zal steeds minstens 4 weken zitten tussen de behandelingen, zodat de huid van het litteken goed kan herstellen.
De inkten die worden gebruikt zijn biologisch oplosbaar en zullen in de loop van de tijd vervagen.
Daarom wordt geadviseerd een jaarlijkse touch up in te plannen.
Het aantal behandelingen en de tijd is van tevoren vaak moeilijk vast te stellen.
Het litteken kan zeer goed worden gecamoufleerd, maar zal nooit helemaal verdwijnen. Het resultaat hangt ook af van de staat en de grootte van het litteken. U ziet hier onder een voorbeeld van voor en na de behandeling.
Het litteken voor de behandeling.
Het litteken na de behandeling.
Een ander voorbeeld van het litteken voor en na de behandeling.
Klik hier als u in contact wilt komen met instanties die hierin gespecialiseerd zijn.
Littekenbehandeling FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over een littekenbehandeling komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Wat zijn littekens?
Littekens ontstaan als onderdeel van het genezingsproces van uw huid. Wonden die ontstaan zijn door ziektes, operaties en ongevallen krijgen een litteken op het moment dat de wond geneest en uw huid zich herstelt. Ernstige beschadigingen van de huid genezen langzaam. De kans op een zichtbaar litteken neemt dan toe. Sommige littekens zijn blijvend zichtbaar, ze kunnen uw huid ontsieren en klachten als jeuk, verkleuring en pijn veroorzaken.
2. Hoe ontstaan littekens?
Bij beschadigingen van uw huid door onder meer een huidziekte, operatie of ongeluk kunnen littekens ontstaan. Lichte beschadigingen waarbij alleen de opperhuid wordt geraakt, laten meestal geen littekens achter. Littekenweefsel bestaat uit bindweefsel zogenaamd collageen. Collageen wordt door uw lichaam aangemaakt om nieuwe huid te kunnen vormen. Als het litteken de tijd krijgt om te herstellen, zal de eventuele rode kleur afnemen en blijft het litteken op minimale wijze zichtbaar.
3. Hoe lang duurt het voordat een litteken volledig is genezen?
Verse littekens hebben doorgaans 12 tot 18 maanden nodig om optimaal te kunnen genezen. Na deze tijd begint het litteken normaal gesproken te vervagen. Sommige littekens vervagen helaas niet uit zichzelf. Het zijn deze littekens die klachten kunnen veroorzaken als toenemen in vorm en dikte, een blijvende rode kleur houden, beginnen met jeuk of pijn veroorzaken. Daarnaast kan een litteken hard worden en in enkele gevallen kan een litteken een soepele beweging van gewrichten beperken. Littekens die problemen veroorzaken en die nog niet ouder zijn dan 2 jaar kunnen in de regel goed behandeld worden.
4. Hoe kan een litteken behandeld worden?
Littekens zullen nooit helemaal verdwijnen met een littekenbehandeling. Het is echter wel mogelijk om het uiterlijk te verbeteren en het litteken te verminderen of camoufleren. Met moderne technieken kan een litteken zowel zachter, vlakker als minder zichtbaar worden gemaakt. Klachten als jeuk, roodheid en pijn kunnen ook verminderd worden. Tot de meeste toegepaste en succesvolle littekenbehandelingen behoren onder meer litteken- of bindweefselmassage, het gebruik van siliconengel of pleisters, camouflage therapie, micro haar pigmentatie en huidpeelings.
5. Wat zijn de resultaten van een littekenbehandeling?
De resultaten verschillen van persoon tot persoon en hangen af van uw verwachtingspatroon. Met een littekenbehandeling wordt het litteken en de omliggende huid soepeler. Uw huid wordt egaler, pijn en jeuk nemen af en de kleur normaliseert zich. Een succesvolle littekenbehandeling kan ook aanwezige bewegingsklachten in het littekengebied doen afnemen.
6. Waar worden littekenbehandelingen toegepast?
Afhankelijk van het litteken dat u wilt laten behandelen, zijn er verschillende plaatsen waar u terecht kunt. Het ziekenhuis is een aangewezen plaats waar een uiteenlopend aantal behandelingen wordt aangeboden. Daarnaast zijn er privéklinieken en schoonheidsklinieken waar u hoogwaardige littekenbehandelingen kunt ondergaan. Thuisbehandelingen zijn eveneens een mogelijkheid. De eenvoudigere littekenbehandelingen zoals siliconentherapie en druk-/compressietherapie kunt u thuis in uw eigen vertrouwde omgeving ondergaan. Voor een micro haar pigmentatie behandeling kunt u ook bij diverse klinieken terecht.
7. Hoe kunnen littekens veroorzaakt door alopecia behandeld worden?
Alopecia heeft meerdere vormen, waaronder ook verlittekenende alopecia. Alopecia cicatricialis uit zich vaak als een kalende plek op de kruin. Deze plek heeft een grillige vorm waarbij de huid rood is, soms met puistjes. De getroffen huid ziet eruit als een litteken. De haren die zijn verdwenen, komen niet meer terug. De ziekte dient al vanaf de beginfase door een dermatoloog behandeld te worden. De haaruitval kan dan gestopt worden. U blijft onder behandeling en controle van een gespecialiseerd dermatoloog, om verdere littekenvorming te voorkomen.
8. Wat houdt een littekenbehandeling in bij de huidaandoening Pseudopelade van Brocq?
Pseudopelade van Brocq is een zeldzame huidaandoening die blijvende kaalheid veroorzaakt. Het haarverlies begint met een jeukende hoofdhuid en rode plekken. Uw haar begint uit te vallen en dit veroorzaakt littekenvorming. Pseudopelade van Brocq treft zowel mannen als vrouwen en is niet leeftijdsgebonden. Het is bovendien een onomkeerbaar proces. De behandelend specialist richt zich op een behandeling om de klachten af te remmen. Patiënten worden behandeld met cortisonenzalf, antibiotica en soms ook plaquenil. Aangenomen wordt dat de ziekte veroorzaakt wordt door ontstekingen. De behandeling heeft dan ook voornamelijk een ontstekingsremmende werking.
9. Kan een FUE haartransplantatie een litteken camoufleren?
Ja. Littekens op de hoofdhuid die ontstaan zijn door een FUT haartransplantatie, maar ook door ongevallen, operaties en brandwonden kunnen onder andere met een FUE haartransplantatie verbeterd worden. Dit kan eventueel worden gecombineerd met een micro haar pigmentatie behandeling.
10. Welke littekens kunnen met een FUE haartransplantatie behandeld worden?
Niet alle littekens kunnen met behulp van een haartransplantatie verbeterd worden. Vooraf zal worden vastgesteld hoe de huid van en rondom het litteken is. Verse littekens niet ouder dan 2 jaar kunnen met betere resultaten behandeld worden dan oudere littekens. De haartransplantatie zorgt voor een betere doorbloeding van de huid. Uw huid verbetert hierdoor en het litteken neemt vaak een mooiere vorm aan.
11. Hoe werkt een littekenbehandeling met een haartransplantatie?
Littekenweefsel wordt eerst door een ervaren haartransplantatie specialist onderzocht. De arts kijkt hierbij onder andere naar de dikte van uw huid en de structuur van het weefsel. U kunt aangeven waardoor het litteken is veroorzaakt. Aan de hand van deze gegevens stelt de behandelend specialist een persoonlijk behandelplan samen. Afhankelijk van de omvang, structuur en conditie van het litteken kan de behandeling over meerdere sessies verspreid worden. Op deze manier heeft uw huid voldoende tijd om te herstellen en worden de mooiste eindresultaten bereikt.
12. Komt iedereen voor een haartransplantatie op een litteken in aanmerking?
Vooral wanneer de arts u een behandeling adviseert, vindt een intakegesprek plaats. Voor een haartransplantatie dient u over voldoende donormateriaal te beschikken. Het litteken moet bovendien voldoende tijd gehad hebben om te herstellen. Een intakegesprek is bij de meeste haartransplantatie klinieken gratis. Na het gesprek weet u of een littekenbehandeling met behulp van de haartransplantatietechniek een mogelijkheid is voor u.
13. Hoe lang zijn de resultaten van een haartransplantatie op een litteken zichtbaar?
De resultaten van een haartransplantatie zijn blijvend. De getransplanteerde haarzakjes blijven de rest van uw leven haren produceren. Het kan tot 12 maanden duren voordat het optimale eindresultaat bereikt is.
14. Wat kost een haartransplantatie op een litteken?
Kosten voor een FUE haartransplantatie worden grotendeels bepaald door het aantal grafts die getransplanteerd worden. Een haartransplantatie als littekenbehandeling, waarbij alleen haarzakjes getransplanteerd worden naar het litteken, is qua kosten goedkoper dan een complexe haartransplantatie. De kosten verschillen ook per haartransplantatie kliniek. Indien u een haartransplantatie als littekenbehandeling overweegt, is het verstandig om meerdere tarieven en klinieken met elkaar te vergelijken.
15. Is Micro Haar Pigmentatie geschikt als littekenbehandeling?
Vindt u een haartransplantatie te ingrijpend, maar wilt u toch een litteken laten camoufleren? De moderne micro haar pigmentatie techniek is een uitstekend alternatief. Het is een niet operatieve ingreep, waarbij u direct zichtbaar resultaat heeft.
16. Hoe wordt een MHP littekenbehandeling uitgevoerd?
Micro haar pigmentatie wordt ook wel tricopigmentatie, scalp pigmentatie of medische pigmentatie genoemd. De behandeling wordt uitgevoerd door ervaren specialisten met behulp van uiterst verfijnde apparatuur. In de bovenste laag van uw huid worden gekleurde pigmenten aangebracht. Hierdoor wordt het idee van natuurlijke haarstoppels gecreëerd. Uw litteken wordt minder zichtbaar.
17. Hoe lang zijn de resultaten van Micro Haar Pigmentatie zichtbaar?
In tegenstelling tot een haartransplantatie zijn de resultaten van een MHP behandeling niet altijd permanent. De aangebrachte hypoallergene pigmenten vervagen met het verstrijken van de tijd, wanneer u kiest voor semi-permanente pigmenten. Gemiddeld kunt u om de 1 à 2 jaar voor een nabehandeling kiezen. Dit heeft als voordeel dat het pigment aangepast kan worden aan uw haarkleur. Het is ook mogelijk om voor permanente pigmenten te kiezen.
18. Hoe ziet een littekenbehandeling bij een huidtherapeut eruit?
Littekentherapie bij een gespecialiseerde huidtherapeut vermindert klachten bij een litteken. Op deze manier kunnen pijnlijke en rode verkleuringen worden verbeterd, maar ook littekens die in omvang toenemen worden behandeld. De huidtherapeut kiest een therapie of combinatie van mogelijkheden die het beste bij uw specifieke situatie aansluiten. Afhankelijk van de conditie van uw litteken ziet u na een aantal behandelsessies verbeteringen. Littekens worden vlakker, zachter en bovendien minder zichtbaar.
19. Wat is fractional lasertherapie?
Lasertherapie is een effectieve en veel gebruikte behandelmethode bij littekens. Door het gericht inzetten van het laserlicht wordt de kleur van het litteken vervaagd. Uw huid wordt verbeterd, wat uiteindelijk leidt tot mindere zichtbaarheid van het litteken.
20. Is een laserbehandeling pijnlijk?
Tijdens de laserbehandeling kunt u een prikkelend gevoel ervaren. Van echte pijn is bij de meeste patiënten geen sprake. Het laserapparaat blaast tegelijkertijd koele lucht, zodat uw huid zowel behandeld als gekoeld wordt.
21. Welke littekenbehandeling past bij mij?
Littekens kunnen op iedere leeftijd en om meerdere redenen ontstaan. Heeft u last van een zichtbaar litteken, dan kunt u daar een behandeling voor overwegen. De ideale behandeling is in iedere situatie anders. Voor een gedegen en persoonlijk behandeladvies kunt u een schoonheids- en/of haartransplantatiekliniek raadplegen.
22. Wordt een littekenbehandeling vergoed door mijn ziektekostenverzekeraar?
Vergoeding van een littekenbehandeling hangt af van het soort behandeling dat u overweegt. Haartransplantatie littekens worden doorgaans niet door zorgverzekeraars vergoedt. Vaak wordt een littekenbehandeling uit cosmetisch oogpunt ondergaan. De basisverzekering voorziet hierin niet in een vergoeding. Ontsierende zichtbare littekens kunnen psychische en lichamelijke klachten veroorzaken. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden wel gedeeltelijke of volledige littekenbehandelingen om deze littekens te camoufleren. Het beste wat u kunt doen, is uw polisvoorwaarden doornemen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te vragen naar de mogelijkheden.
23. Wat is het verschil tussen een schoonheidsspecialist(e) en een huidtherapeut(e)?
Het voornaamste verschil is het doel van de behandeling die wordt toegepast. Huidtherapeuten behandelen voornamelijk huidproblemen. Zowel acné, overbeharing, pigmentvlekken en littekens worden meestal door een huidtherapeut op efficiënte wijze behandeld met als doel het probleem te verminderen en daar waar mogelijk op te lossen en te voorkomen. Schoonheidsspecialisten daarentegen richten zich voornamelijk op behandelingen van de gezonde huid in combinatie met ontspanning en verzorging.
24. Kan ik na een littekenbehandeling direct een dagje naar het strand om van de zon te genieten?
Dat is sterk afhankelijk van het soort behandeling dat u heeft ondergaan. Voor onder meer laserbehandelingen geldt dat u de behandelde huid de eerste 2 tot 4 weken beter niet direct aan het zonlicht bloot kunt stellen. Gebruik overigens altijd een beschermende crème met een hoge SPF factor, om huidaandoeningen te voorkomen.
25. Ben ik de enige met acné littekens?
Nee. Ernstige vormen van acné die gepaard gaat met ontstekingen laten bij zowel mannen als vrouwen vaak littekens achter. Deze littekens kunnen erger zijn als de acné niet, te laat of verkeerd behandeld zijn. Hoeveel mensen met deze vorm van littekenvorming te maken hebben, is niet bekend. Van alle mensen met ernstige acné houdt ruim 1% acné littekens over aan de huidaandoening.
26. Hoe worden acné littekens behandeld?
Afhankelijk van het soort litteken, atrofisch of hypertrofisch en keloïdaal, kan een dermatoloog u doorverwijzen naar een huidtherapeut. De behandeling wordt afgestemd op de ernst en vorm van de littekenvorming. Mogelijke behandelingen zijn onder meer chemische peelings, microdermabrasie, microneedling, lasertherapie, injecties met litteken verminderende stoffen en operatieve technieken.
27. Wat kan ik zelf doen om acné littekens te verminderen?
Littekenbehandelingen hebben tijd nodig om resultaat zichtbaar te maken. Hier gaan soms weken tot maanden overheen. In de tussentijd kunt u de littekens camoufleren. Een huidtherapeut kan u vertellen welke crème u het beste kunt gebruiken om de littekens minder zichtbaar te maken. Met behulp van speciale crème worden zelfs de meest storende littekens vrijwel onzichtbaar gemaakt. Dit verbetert uw zelfvertrouwen en u kunt de crème zelfstandig aanbrengen zonder daarvoor dagelijks naar een huidtherapeut te moeten.
28. Genezen acné littekens vanzelf?
Afhankelijk van het soort littekens die ontstaan zijn door de acné, bestaat er kans dat deze in de loop der jaren minder zichtbaar worden. Dit betreft voornamelijk oppervlakkige littekens. Littekens die achter zijn gebleven na forse ontstekingen, verdwijnen helaas niet vanzelf. Om erger te voorkomen, raden dermatologen en huidtherapeuten aan om in geval van acné zoveel mogelijk van de pukkels af te blijven en deze zeker niet open te krabben.
29. Vanaf welke leeftijd kunnen littekens behandeld worden?
De meeste cosmetische behandelingen, waaronder laser behandelingen en chemische peelings, worden alleen bij volwassenen en dus meerderjarigen toegepast. Minderjarigen zijn nog volop in ontwikkeling, waarbij de huid niet is volgroeid. Littekens die op jonge leeftijd ontstaan, ontwikkelen zich met de groei mee. In uitzonderlijke gevallen kan een huidtherapeut een uitzondering maken. Dit kan alleen op doktersadvies en met schriftelijke toestemming van ouders en/of voogd van de minderjarige.
Gerelateerde onderwerpen
Laatst bijgewerkt op: 03-03-2021