Lees verder
Lees verder
Lees verder
Ontharing
Overbeharing kan op verschillende manieren behandeld worden. U kunt er voor kiezen om het ontharen zelf te doen of dit professioneel te laten doen door een schoonheidssalon of ontharingskliniek. Voor het ontharen worden verschillende technieken gebruikt.
Wanneer u het zelf wilt doen, kunt u op de volgende manieren ontharen:
- Harsen.
- Scheren.
- Epileren.
- Waxen
- Strippen.
U kunt dit echter ook door een schoonheidsspecialist of een ontharingskliniek laten doen.
Professionele schoonheidssalons en ontharingsklinieken hanteren ook verschillende werkwijzen om (definitief) te ontharen. Deze manieren van ontharen kunnen na herhaaldelijke behandelingen zorgen voor het dunner, minder donker worden en soms zelfs het helemaal weg blijven van het haar. Deze manieren zijn:
- Elektrisch ontharen.
- Ontharen m.b.v. een laser.
- IPL licht.
Professionele instanties die aan (permantente) ontharing doen, moeten worden geregistreerd bij de ANBOS. De ANBOS is de brancheorganisatie voor schoonheidssalons. De ANBOS heeft verschillende criteria opgesteld waaraan deze schoonheidssalons moeten voldoen, het gaat hierbij o.a. om hygiène, veiligheid en opleidingen.
Wanneer u zich als ontharingskliniek wilt aansluiten bij de Nederlandse Haarstichting, moet u aangesloten zijn bij de ANBOS.
Ontharing FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over ontharing komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Hoe kan ik mijn huid ontharen?
Het ontharen van uw huid kan op verschillende manieren. Tegenwoordig wordt ontharen gedaan door te scheren, de huid te waxen of met behulp van elektrische epilaties en lasertechnieken.
2. Waarom ontharen?
Mannen en vrouwen ontharen het lichaam om uiteenlopende redenen. Dit kan zowel uit hygiënisch, cosmetisch als praktisch oogpunt zijn.
3. Is scheren een goede manier om te ontharen?
Scheren is een van de meest bekende en meest toegepaste ontharingsmethoden. Tijdens het scheren wordt het gedeelte van de haar dat boven uw huid uitsteekt met behulp van een scheermes afgesneden. U kunt kiezen voor handmatig of elektrisch scheren. Scheren is een relatief goedkope manier om te ontharen en het is veilig in gebruik. De resultaten van een scheerbeurt zijn in de regel kort en er bestaat altijd een risico op het ontstaan van snijwondjes.
4. Hoe werkt een ontharingscrème?
U kunt ervoor kiezen om te ontharen met gebruik van een ontharingscrème. Deze crèmes bevatten bestanddelen die zowel eiwitten en keratine, waaruit een haar is opgebouwd, kunnen laten oplossen. De haren laten los en u kunt ze wegspoelen. Ontharingscrèmes geven een redelijk lang resultaat, bovendien is het gebruik niet pijnlijk. Als u een ontharingscrème gebruikt, is het van belang om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen en deze exact na te leven.
5. Kan ik waxen of harsen?
Ontharen door te waxen gebeurt door een dunne laag was of hars op de huid aan te brengen. Nadat de laag is hard geworden, wordt deze eraf getrokken. Hierdoor worden de haren met wortel en al verwijderd. Deze manier van ontharen heeft langdurige resultaten tot gevolg en de nieuwe haartjes die ontstaan hebben in de regels zachte puntjes. Waxen is echter een vrij pijnlijk ontharingsmethode.
6. Is ontharen altijd tijdelijk?
Nee. Als u het regelmatig ontharen beu bent, kunt u tegenwoordig ook prima een permanente ontharingsmethode laten toepassen. IPL of laserontharen zijn behandelingen die uiteindelijk blijvend ontharen.
7. Wat houdt laserontharen in?
Tijdens een laserbehandeling wordt uw behaarde huidoppervlakte behandeld met laserlicht flitsen. De warmte die hierbij vrijkomt, zorgt er voor dat de haarzakjes kapotgaan en geen nieuwe haren meer produceren. Vaak zijn een aantal behandelingen nodig om blijvende resultaten te bereiken.
8. Wie is geschikt voor permanent ontharen met behulp van laser?
Zowel mannen als vrouwen die ongewenste beharing willen laten verwijderen, komen doorgaans in aanmerking voor een laserbehandeling. Niet bij iedereen heeft een behandeling evenveel effect. De resultaten die bereikt worden, hangen nauw samen met uw haar- en huidskleur. De beste resultaten worden bereikt bij mensen met een lichte huidskleur en donkere beharing.
9. Hoe kan ik mijn neus en oren het beste laten ontharen?
Haren in of op uw oren kunnen onder meer geharst of geëpileerd worden. Deze behandeling dient gemiddeld ongeveer eens in de zes weken te worden herhaald. Het is ook mogelijk om voor permanente ontharing te kiezen. Hiervoor kan elektrische epilatie of laserontharing worden toegepast. Beiden manieren zijn nagenoeg pijnloos en kunnen ook worden toegepast bij de verwijdering van neusharen.
10. Doet laserontharing pijn?
De meeste mensen ervaren een laserontharing behandeling niet als pijnlijk. Het is mogelijk dat u een prikkelend tot irriterend gevoel ervaart van de laserflitsen. Sommigen ervaren dit als onprettig. Van pijn tijdens de behandeling is geen sprake. Het prikkelende gevoel hangt ook af van het lichaamsdeel dat behandeld wordt.
11. Wanneer zijn de resultaten van laserontharing zichtbaar?
Vaak heeft u al direct zichtbare resultaten na afloop van de behandeling. Het merendeel van de behandelde haren verdwijnen tijdens de dagen na de behandeling. Afhankelijk van de oppervlakte die u laat behandelen en de structuur van de beharing, zijn in de regel meerdere laserbehandelingen nodig om tot een optimaal resultaat te komen. In de regel worden na 6 behandelingen de beste resultaten bereikt. Dit verschilt van persoon tot persoon. Tussen de behandelingen zit een periode van ongeveer 6 weken. Hierdoor krijgen de haren de kans om naar de volgende fase van het haargroeiproces te gaan en met goed resultaat behandeld te worden.
12. Hoe lang blijven de resultaten van laserontharing zichtbaar?
Na een succesvolle laserbehandeling blijft haargroei verschillende jaren weg. Haarzakjes die zich tijdens de laserbehandeling in slaaptoestand bevonden, kunnen wel later weer haren gaan produceren. U kunt er dan voor kiezen om een volgende behandeling uit te laten voeren.
13. Waar kan ik terecht voor laserontharing?
Laserontharing wordt door een groot aantal schoonheidsklinieken en huidtherapeuten aangeboden. Doorgaans hoeft u hier niet ver voor te reizen. Geadviseerd wordt om bij verschillende specialisten een prijsopgave aan te vragen. U kunt dan de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding kiezen. In de regel vindt er eerst een gesprek plaats. Tijdens dit gesprek wordt uitgelegd hoe de behandeling verloopt en welke resultaten u kunt verwachten.
14. Hoe kan ik overmatige beharing het beste verwijderen?
Iedereen onthaart op zijn of haar eigen manier. Kies daarvoor de methode die het beste bij u past en waar u zich goed bij voelt. Ook overmatige lichaamsbeharing kan op meerdere manieren verwijderd worden.
15. Ik ben het scheren beu. Welke alternatieve ontharingsmethode kan ik toepassen?
Scheren is een manier van ontharen die u elke dag of om de paar dagen moet herhalen. Naarmate de jaren verstrijken kan het voortdurend scheren van de huid u tegen gaan staan. U kiest dan eventueel voor alternatieve manieren van ontharen. Kiest u voor zelf scheren of laten ontharen? Laat u vrijblijvend informeren door een schoonheidsspecialist(e). Deze licht de verschillende manieren graag toe en laat u kennis maken met de mogelijkheden die bij uw situatie passen.
16. Groeien haren na het ontharen sneller terug?
Nee. Vaak wordt gezegd dat haren sneller en stugger teruggroeien als u onthaart. Dit is niet waar.
17. Vanaf welke leeftijd kan ik mezelf ontharen?
Bijna iedereen begint op een bepaald moment met het verwijderen van lichaamsbeharing. De een al op jonge leeftijd, de ander wat later. Het belangrijkste is dat u zich goed voelt en dat u lekker in uw vel zit. Begin met ontharen als u vindt dat u daaraan toe bent. Laat u door niemand dwingen. Vraag raad aan schoonheidsspecialisten als u onzeker bent over de meest geschikte ontharingsmethode.
Overbeharing verwijderen FAQ – veelgestelde vragen
Bepaalde vragen over ontharing komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.
1. Welke manieren van ontharen bestaan er?
Overtollige lichaamsbeharing kan op diverse manieren verwijderd worden. U kunt zelf ontharen, maar u kunt hiervoor ook naar een schoonheidskliniek, een huidtherapeut of een ontharingskliniek. Zelf handmatig ontharen kan met behulp van scheren, waxen, harsen en epileren. Schoonheidssalons, huidtherapeuten en ontharingsklinieken bieden elektrische ontharing, laser ontharen en ontharing met IPL licht behandelingen aan.
2. Wanneer is er sprake van overbeharing?
Lichaamsbeharing is normaal. Op het moment dat er zowel te veel als te dikke haren groeien op plaatsen waar dat normaal niet het geval is, kan er sprake zijn van overbeharing. Overbeharing treft zowel mannen als vrouwen.
3. Wat is het verschil tussen tijdelijke en permanente ontharing?
Ontharen met behulp van scheren, waxen, harsen en epileren biedt tijdelijke resultaten. Na verloop van een tot meerdere dagen en weken keren de haartjes terug. Permanente ontharing verwijdert het haar definitief. Hiervoor zijn afhankelijk van de ontharingsmethode die wordt toegepast meerdere behandelingen nodig.
4. Welke manier van ontharen past bij mij?
Als u begint met het verwijderen van lichaamsbeharing, doet u dat handmatig en gewoon thuis. Daarbij kunt u gebruik maken van scheermesjes, wax strips of een epilatie apparaat. De verschillende ontharingsmethodes hebben elk hun voor- en nadelen. Iedereen heeft een eigen voorkeur. Wilt u liever niet thuis ontharen of wilt u graag langdurige resultaten, dan kunt u naar een schoonheidssalon gaan waar permanente ontharingsbehandelingen worden aangeboden. Een ervaren specialist zal de manieren met u doornemen, waarna de beste methode wordt bepaald. Niet iedereen komt automatisch in aanmerking voor laserontharen, elektrisch ontharen of een IPL licht behandeling.
5. Is permanent ontharen veilig?
Ja, zowel laserontharen als IPL licht behandelingen zijn veilig. De gebruikte apparatuur is nauwkeurig ingesteld. Daarbij wordt uw huid gedurende de behandeling gekoeld. Let op dat de behandeling wel moet worden uitgevoerd door een ervaren en hiervoor opgeleide specialist.
6. Is permanent ontharen pijnlijk?
De meeste mensen die een behandeling kiezen voor permanente ontharing met behulp van laser, ervaren niet echt pijn. U kunt een prikkelend of irriterend gevoel ervaren op de plaatsen die behandeld worden. Nadien kan uw huid rood en licht gezwollen zijn. Zowel de verkleuring als de zwellingen verdwijnen in de uren en dagen na de behandeling.
7. Welke resultaten kan ik van een permanente ontharingsbehandeling verwachten?
De behandeltijd van de behandelsessies voor permanente ontharing is kort. De exacte duur is afhankelijk van de grootte van het gebied dat u laat behandelen. U kunt rekening houden met slechts een paar minuten tot ongeveer een uur. Om een optimaal resultaat te bereiken, zijn meerdere behandelsessies nodig. De laser bijvoorbeeld, richt zich op het pigment dat zich onderaan in het haar bevindt. Alleen haren die tijdens de behandeling in de zogenaamde groeifase zitten, worden op dat moment behandeld. Tussen de behandelingen zit een periode van minimaal 6 weken.
8. Komt iedereen in aanmerking voor laserontharing?
Voor een succesvolle laserontharing is pigment nodig. Haren die geen of nauwelijks pigment bevatten, kunnen met behulp van laserontharing niet verwijderd worden. Mannen en vrouwen met grijs, licht rood en licht blond haar hebben weinig baat bij laserontharing. Heeft u een donkere huid? Let dan op dat voor een succesvolle behandeling uw haar donkerder dient te zijn dan uw huidskleur.
9. Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Het aantal behandelingen lopen uiteen. Dit komt onder meer omdat de haren niet allemaal tegelijk in dezelfde fase van het haargroeiproces zitten. Daarnaast telt ook de oppervlakte mee van het gebied dat behandeld wordt. Gemiddeld zijn voor een optimaal eindresultaat 3 tot 8 behandelsessies nodig. Tussen de behandelingen zit minimaal een periode van 6 weken. De haren hebben immers tijd nodig om naar de volgende haargroeifase te gaan. Een ervaren specialist of huidtherapeut kan u vertellen hoeveel behandeling in uw situatie ongeveer nodig zullen zijn.
10. Hoe ziet mijn huid eruit na een laserontharing behandeling?
Door de vrijgekomen warmte van het laserlicht kan uw huid rood zijn en opzwellen. Beide verschijnselen verdwijnen doorgaans snel. De laserapparatuur geeft naast laserflitsen ook koele lucht af. Uw huid wordt direct na de behandeling gekoeld. De eerste resultaten worden binnen 1 tot 2 weken zichtbaar. De behandelde haren groeien uit uw huid. Als u dit te lang vindt duren, kunt u de haren ook afscheren.
11. Zijn de resultaten van laserontharing echt definitief?
Laserontharing is veelvuldig onderzocht. De resultaten hebben aangetoond dat u daadwerkelijk een permanente vermindering van de haargroei in het behandelde gebied mag verwachten. Helemaal garanderen dat er nooit meer haar groeit, kan echter niet. Onder invloed van lichamelijke en hormonale veranderingen kunnen inactieve haarzakjes geactiveerd worden, waardoor alsnog haargroei ontstaat. U kunt dan eventueel een nabehandeling uit laten voeren.
12. Wat kan ik het beste doen na een laserontharing behandeling?
Geef uw huid voldoende de tijd om te herstellen van een laserbehandeling. Vermijd de eerste dagen het gebruik van crèmes en andere producten. U kunt wel een cooling gel gebruiken en als u naar buiten gaat een zonnebrandcrème met een hoge SPF factor. De huid mag gewassen worden, waarbij u hard wrijven en krabben vermijdt. Na 1 tot 2 weken gaan de haartjes in het behandelde gebied uitgroeien, ze vallen vanzelf uit. Behandel de huid ook niet met wax of een pincet. Scheren is wel toegestaan.
13. Hoe lang duurt het voor de haartjes in het behandelde gebied zijn verdwenen?
Dat hangt af van het aantal behandelingen die u nodig heeft om het optimale resultaat te bereiken. Voor de een is dat 3 sessies en voor de ander misschien 8. Bovendien hangt dit ook samen met uw haarkleur, uw leeftijd, het gebied dat onthaard wordt en uw type huid. Daarnaast wordt uw haargroei gestimuleerd door uw hormoonhuishouding. Kleine hormonale veranderingen kunnen het aantal benodigde behandelingen doen toenemen.
14. Hoe werkt elektrische ontharing?
Elektrische ontharing is een intensieve behandeling. De ongewenste haren worden een voor een behandeld. Dit gebeurt met behulp van een uiterst klein naaldje dat in het haarzakje gaat en daar stroom afgeeft. De warmte die hierdoor ontstaat, vernietigt het haarzakje. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te bereiken.
15. Is elektrische ontharing pijnlijk?
Elektrische ontharing is een veilige behandeling. Pijnloos is het echter niet. De stroomsterkte wordt individueel aangepast en is daardoor op een aanvaardbaar niveau. Uw huid wordt echter aangeprikt met een kleine naald. Als u snel gevoelig bent kunt u uw huid voor de behandeling insmeren met een verdovende crème. Achteraf kan uw huid rood zijn met lichte zwellingen.
16. Voor wie is elektrische ontharing geschikt?
In tegenstelling tot bijvoorbeeld laserontharen is elektrisch ontharen ook geschikt voor mannen en vrouwen met lichte haarkleuren. Elektrisch ontharen wordt voornamelijk toegepast op relatief kleine behandelgebieden, waaronder het gezicht.
17. Waar kan ik terecht voor laser- en/of elektrisch ontharen?
Schoonheidsklinieken, huidtherapeuten en ontharingsklinieken verspreid over Nederland en in het buitenland bieden beide behandelingen aan. U kunt online een kliniek en/of therapeut bij u in de buurt zoeken. Het is ook mogelijk om de ervaringen van anderen met elkaar te vergelijken. Hierdoor krijgt u een beter beeld van de mogelijkheden, de kosten en de resultaten die bereikt worden.
18. Worden de kosten voor laser- en/of elektrisch ontharen vergoed?
Verschillende ziektekosten verzekeraars hebben mogelijkheden die de kosten voor permanent ontharen vergoeden. Vergoeding vanuit de basisverzekering is evengoed niet mogelijk. Vergoeding vanuit uw eventuele aanvullende verzekering is bij een aantal verzekeraars wel mogelijk. Om aanspraak te kunnen maken op een vergoedingsbedrag, zijn voorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden verschillen per verzekeraar. Vaak heeft u in ieder geval een verwijzing van uw huisarts en/of behandelend specialist nodig. Ook dient de behandeling uitgevoerd te worden bij een gecontracteerde kliniek of therapeut. De meeste schoonheidssalons en huidtherapeuten kunnen u helpen met het versturen van de aanvraag naar u verzekeraar.
19. Wat is het beste moment voor permanente ontharing?
Aangezien uw huid tijd nodig heeft om te herstellen en de eerste dagen tot weken na een behandelsessie niet teveel aan het zonlicht blootgesteld mag worden, zijn de herfst, de winter en vroege lente de beste periodes. Tenzij u in de zomer ook niet in de zon zit, kunt u ook dan voor een behandeling kiezen. De beste resultaten worden bereikt als uw huid niet teveel door de zon verkleurd is. Informeer bij uw schoonheidssalon naar de mogelijkheden.
20. Wat moet ik nog meer weten over ontharing?
Iedereen heeft uiteindelijk zijn of haar eigen favoriete en meest toegepaste ontharingsmethode. Als u het niet erg vindt om zelf ongewenste lichaamsbeharing te verwijderen zijn zowel scheren, waxen als epileren prima ontharingsmethodes. Heeft u echter last van overmatige lichaamsbeharing die uw zelfvertrouwen beschadigd? Twijfel dan niet en neem contact op met een huidtherapeut of een gespecialiseerde schoonheidssalon. U wordt op een ervaren manier geïnformeerd over de mogelijkheden van permanente ontharing. Weet u niet zeker of laserontharing of elektrische ontharing bij u past? Maak een vrijblijvende afspraak bij een deskundige. De behandeling wordt nauwkeurig toegelicht, u krijgt voorbeelden te zien van reeds uitgevoerde behandelingen en u kunt een kijkje nemen in de behandelkamer. Door dit te doen weet u welke apparatuur er wordt gebruikt en welke resultaten bereikt kunnen worden.
Klik hier voor een overzicht van de ontharingsklinieken die voldoen aan de door de Nederlandse Haarstichting gestelde criteria.
Laatst bijgewerkt op: 03-03-2021