Haaruitval vitamine

Heeft het zin om bij haaruitval vitamine te slikken? Heeft u last van haaruitval door vitaminegebrek? Er worden veel vitaminepreparaten verkocht die claimen haaruitval te voorkomen of haargroei te bevorderen. Gezond eten en voldoende vitamines en mineralen is ontegenzeggelijk goed voor uw hele lichaam, dus ook voor uw haar. Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen, zoals ijzer. Dus het is geen gekke redenering om te denken bij haaruitvalvitamine slikken een remedie zou kunnen zijn.

Haarstichting video

Belangrijkste info over de oorzaken van haaruitval in 1 minuut

 

Biotine

Biotine (vitamine H of B8) wordt vaak als belangrijkste vitamine genoemd in de strijd tegen haaruitval. Deze vitamine zorgt inderdaad voor de groei en het herstel van uw haar. Biotine wordt dan ook vaak toegevoegd aan haarverzorgingsproducten tegen haaruitval. Het aanbrengen van biotine op uw haar en hoofdhuid is echter niet effectief. Alleen als u biotine inneemt werkt deze vitamine.

Andere vitamines

Als u tegen haaruitval vitamine gaat slikken dan worden vitamine A en vitamine B complex vaak ook als oplossing genoemd. Deze vitamines spelen inderdaad een rol in de gezondheid van uw haar. Bij de dosering van vitamine A moet u overigens opletten, want een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Ook vitamine C en Omega vetzuren worden beschouwd als anti haaruitval vitamine. Daarnaast wordt vitamine E genoemd, maar er wordt door wetenschappers sterk betwijfelt of deze vitamine enig effect sorteert.


Vitaminegebrek als oorzaak van haaruitval

De bovenstaande vitamines zijn inderdaad belangrijk voor gezond haar, maar het komt zelden voor dat gebrek aan deze vitamines de oorzaak is van haaruitval. Dan moet u namelijk zulke ernstige tekorten hebben dat u eerst last zult hebben van andere ziekteverschijnselen, voordat er sprake is van haaruitval.

Toch kan vitaminetekort wel degelijk een oorzaak zijn van haaruitval. Met name een tekort aan ijzer is een bekende oorzaak van haaruitval. Maar ook een gebrek aan vitamine D en zink komen wel eens voor. Als u het vermoeden heeft dat u gebrek heeft aan een bepaalde vitamine of andere voedingsstof, is het wellicht zinnig om eens bloed te laten prikken. Het heeft geen zin om in het wilde weg maar wat te gaan slikken. In sommige gevallen kan een haartransplantatie de haarsituatie herstellen.

Proteïne

Uw haar bestaat voornamelijk uit keratine, een proteïne (in de volksmond ook wel eiwit genoemd). Daardoor is het aannemelijk dat er voldoende proteïne nodig is voor gezond haar. Een gebrek aan proteïne, bijvoorbeeld veroorzaakt door overmatig diëten of een stofwisselingziekte waarbij eiwitten een rol spelen kan dus oorzaak zijn van haaruitval. Ook wordt Lysine, een aminozuur dat een bouwblok is voor proteïne genoemd als zinnig supplement op de voeding. Teveel proteïne, dat voornamelijk in vlees en eieren zit, is echter ook niet gezond.

Mesotherapie haar vitamine behandeling, een nieuwe behandeling tegen haaruitval?

Heeft u al eens gehoord van de mesotherapie behandeling tegen haaruitval? Met behulp van een mesogun worden er vitamines, mineralen en anti-oxidanten ingebracht in de hoofdhuid.

Hoe werkt mesotherapie tegen haaruitval en wat kunt u verwachten? Bekijk hier de video van sponsor Acura Medisch Centrum.

Heeft het nou zin om bij haaruitval vitamine of supplementen te slikken?

In de meeste gevallen wordt haaruitval veroorzaakt door het toedoen van het hormoon testosteron in het lichaam. Genetische aanleg speelt hier een grote rol in. Het kan echter ook zijn dat er een onderliggende ziekte de oorzaak is, zoals bijvoorbeeld een schildklierprobleem of een auto-immuun ziekte. Het is daarom altijd verstandig om naar de huisarts te gaan om te kijken of er geen onderliggend probleem is, zeker als u ook andere ziekteverschijnselen heeft. Als de oorzaak van uw haaruitval vitamine gerelateerd is, dan volstaat een simpele bloedtest om uitsluitsel te geven over een eventueel vitaminegebrek. Haaruitval door vitaminegebrek is dus wel mogelijk, maar komt relatief weinig voor. Er is geen enkele wetenschappelijke aanwijzing dat het slikken van extra vitamines en andere voedingsupplementen echt haaruitval zou  kunnen voorkomen of haargroei zou bevorderen, wanneer er geen sprake is van een serieus tekort aan bepaalde vitaminen. Het devies is even saai als simpel: een gezond dieet levert een bijdrage aan een gezond lichaam en dus ook gezond haar, maar het is geen wondermiddel.

Haaruitval vitamine FAQ – Veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over haaruitval vitamines of door vitaminegebrek komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Zijn vitamines belangrijk om haaruitval tegen te gaan of te verminderen?

Een gevarieerd, gezond voedingspatroon is goed voor uw lichaam. Ook uw haargroei is gebaat bij mineralen en vitamines. Haaruitval kan soms een gebrek aan bepaalde vitamines en/of ijzer als oorzaak hebben. Het is belangrijk om dagelijks de aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen, vitamines en minderalen binnen te krijgen. Hierdoor kunnen bepaalde vormen van haaruitval worden verminderd en behandeld.

2. Kan haaruitval door vitaminegebrek veroorzaakt worden?

Ondanks het feit dat vitaminegebrek regelmatig voorkomt, is het niet vaak echt de oorzaak van overmatige, aanhoudende haaruitval. Als er sprake is van haaruitval door vitaminegebrek, is het gebrek vaak vrij ernstig en uit dit zich niet alleen in haarverlies, maar heeft u doorgaans ook last van andere verschijnselen.

3. Hoe weet ik of ik ijzertekort heb?

IJzer is van onmisbare waarde voor het haargroeiproces. Een ijzertekort kan, indien dit tekort langdurig aanhoudt, leiden tot broos haar en haarverlies. Door middel van een bloedonderzoek kan een eventueel ijzertekort eenvoudig worden aangetoond. Met name vegetariërs, veganisten en mensen die recent veel bloed hebben verloren, zijn gevoelig voor een gebrek aan ijzer. Vaak wordt dan een voorschrift voor een ijzersupplement gegeven. Als u echter gevarieerd eet, dan krijgt u doorgaans voldoende ijzer binnen. Een ijzertekort kan ook ontstaan door een slechte opname van ijzer. Dit kan onder andere door de schildklier komen.

4. Wat is Biotine en hoe helpt het haaruitval te verminderen?

Vitamine B8, zoals Biotine ook wel wordt genoemd, is een belangrijke vitamine met een grote invloed op het haargroeiproces. U heeft vitamine B8 nodig om uw haar gezond te houden. Naast de verzorging van uw haar is Biotine ook onmisbaar voor het onderhoud van zowel uw hoofdhuid als de nagels. Vitamine B8 zit in veel dagelijkse voedingsmiddelen zoals noten, pinda’s, melk, eieren en sojaproducten.

5. Welke vitamines zijn belangrijk voor een gezonde haargroei?

Het haargroeiproces is gevoelig voor verschillende interne en externe veranderingen. Wees daarom consequent met uw voedingspatroon. Eet gevarieerd en gezond, met daarbij voldoende afwisseling uit de verschillende voedingsschijven. Haaruitval kan verminderd worden door voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Belangrijke vitamines en mineralen zijn onder meer: vitamine A, vitamine B-complex, vitamine C, vitamine E, ijzer, zink en Biotine.

6. Ik heb gehoord dat Selenium belangrijk is, klopt dit?

Een tekort aan het mineraal Selenium kan uw haar broos maken en uiteindelijk leiden tot haaruitval. Selenium is een mineraal dat uw lichaam ondersteunt bij onder andere het verwerken van proteïnen. Als u weet dat haar voornamelijk uit proteïnen bestaat, dan is het logisch dat een Selenium tekort niet bevorderlijk is voor de haargroei. Veel voedingsmiddelen bevatten kleine hoeveelheden Selenium. Het zijn met name schelpdieren en vis die rijk aan Selenium zijn.

7. Is vitamine C gebruiken een goed idee om haaruitval te verminderen?

Vitamine C is onmisbaar voor verschillende lichaamsfuncties. Deze vitamine werkt als een antioxidant en gaat niet alleen haarverlies, maar ook grijze haren tegen. Vitamine C is een vitamine die voorkomt in een groot aantal voedingsproducten. U kunt de haargroei bevorderen door voldoende vitamine C te eten. De vitamine zit onder ander in fruitsoorten als kiwi’s, sinaasappels, grapefruits en aardbeien. Groenten zoals broccoli, spruitjes en boerenkool zijn eveneens bekend als ware vitamine C ‘bommen’. Krijgt u onvoldoende vitamine C binnen? Supplementen zijn in diverse vormen verkrijgbaar.

8. Ik eet dagelijks gevarieerd en krijg de nodige vitamines en mineralen binnen. Kan ik toch een voedingssupplement nemen om haaruitval tegen te gaan?

Als u geen vitamine- en/of ijzergebrek heeft, laat u dan altijd adviseren door een arts als u overweegt extra voedingssupplementen te gebruiken. Vitaminepreparaten en voedingssupplementen zijn in sommige gevallen overbodig. Een teveel aan vitamines en mineralen is immers ook niet gezond.

9. Heb ik altijd vitaminetekort als mijn haar uitvalt?

Nee, haaruitval heeft uiteenlopende oorzaken. Zelden is alleen een gebrek aan bepaalde vitamines de oorzaak van overmatige haaruitval. Om de geschikte behandeling te kunnen starten, is het altijd aan te raden om de oorzaak van uw haaruitval vast te laten stellen. Uw huisarts kan u hierbij van dienst zijn. Zeker als u bekend bent met het gebruik van bepaalde medicatie, huid- en haaraandoeningen is het onwaarschijnlijk dat uw haaruitval aan een vitaminetekort te wijten is.

10. Wordt de conditie van mijn haar verbeterd door het gebruik van visolie?

Visolie bestaat onder andere uit gezonde omega-3 vetzuren. Omega 3 vetzuur voedt het haar, waardoor het gezonder wordt en gaat bovendien ontstekingen tegen, die soms tot haaruitval leiden. Omega-3 vetzuren zit in vis als sardines, tonijn, verse zalm, makreel en witte vis. Ook producten als hennepzaad, walnoten en eigeel bevatten omega-3. Houdt u niet van vis of krijgt u toch te weinig omega-3 binnen? Als aanvulling kunt u visolie gebruiken of een voedingssupplement waarin omega-3 verwerkt is.

11. Kunnen mannen en vrouwen last hebben van haaruitval door een vitaminetekort?

Ja, een vitaminetekort kan zowel mannen als vrouwen overkomen. In de meeste gevallen is een aanpassing van het dagelijkse voedingspatroon voldoende om het tekort op te lossen. Andere mensen hebben langdurig aanvullende vitaminesupplementen nodig. Als het vitaminetekort door middel van een bloedonderzoek wordt vastgesteld, kan uw behandelend arts de nodige vitamines voorschrijven.

12. Is haaruitval door een tekort aan vitamines tijdelijk?

In de meeste gevallen herstelt de haargroei zich vanzelf op het moment dat het tekort wordt aangevuld. U zult zien dat de haargroei zich na een tijdje herstelt en uw haardos er weer gezond uitziet. Dit is echter niet bij iedereen het geval. Soms kan de haaruitval langdurig aanhouden, waardoor mannen en vrouwen zich richten op eventuele andere behandelingen die het haarverlies verminderen.

13. Wat moet ik nog meer weten over haaruitval en vitamines?

Zeker als u er een gezond en afwisselend voedingspatroon op na houdt, is de kans erg klein dat u te maken krijgt met haaruitval als gevolg van een vitaminegebrek. Laat bij overmatige haaruitval de oorzaak door uw huisarts of dermatoloog vaststellen. Door dit te doen, kunt op effectieve wijze de juiste behandeling aanvangen. Uw arts kan u hierbij adviseren. Soms kunt u dit combineren met haargroeimiddelen.

14. Kan ik vitamine B slikken bij haaruitval?

Naast de bekende B-vitamines Biotine, B8, en Foliumzuur, B11, dragen ook de overige B-vitaminen bij aan gezond haar. Een tekort aan onder meer vitamine B kan haaruitval tot gevolg hebben. Bij haaruitval is het altijd belangrijk om de oorzaak vast te laten stellen. Een eventueel vitaminetekort kan eenvoudig met een bloedonderzoek worden aangetoond. Veel dagelijkse producten bevatten vitamine B. Ernstig vitaminetekort kan aangevuld worden met vitaminesupplementen.

15. Hoe krijg ik voldoende vitamines en mineralen binnen?

Met een afwisselend, gevarieerd voedingspatroon krijgt u dagelijks verschillende vitamines binnen. Kies daarbij voor voldoende verse groenten en fruit. Ook zuivel, vis en vlees dragen bij aan het op peil houden van uw vitamine niveau. Voor een gezonde haargroei zijn bepaalde vitamines onmisbaar. Het is echter niet de bedoeling om te hoge doses te gebruiken. Te hoge doseringen kunnen uw gezondheid schade toebrengen. Tegenwoordig zijn er ook speciaal samengestelde voedingssupplementen ontwikkeld die zich richten op de haargroei. Let op dat een tekort aan bepaalde vitamines ook kan liggen aan een verstoorde opname van de desbetreffende vitamines.

16. Hoe belangrijk is voeding bij het verminderen van haaruitval?

Als u weet dat haaruitval veroorzaakt kan worden door een crash dieet of een eenzijdig voedingspatroon, dan spreekt het belang van gezonde voeding voor zich. Gevarieerde en volwaardige voeding is de basis voor uw gezondheid en de conditie van uw haar. Om uw haargroei optimaal te houden is het belangrijk voldoende silicium en vitamine B binnen te krijgen. Dit vindt u in producten als haver, volkoren graanproducten, vis en eieren. Daarnaast heeft uw haar behoefte aan o.a. peulvruchten, noten, zaden en vette vis.

17. Mijn haar valt uit door medicijngebruik. Kunnen vitamines dit compenseren?

Van bepaalde geneesmiddelen is het bekend dat ze haaruitval als bijwerking kunnen hebben. Vaak zijn deze verschijnselen tijdelijk. In overleg met de voorschrijvend arts kunt u bespreken of het gebruik van vitaminesupplementen de haaruitval kan verminderen. Aanvullende vitaminepreparaten kunnen ook eventuele andere bijwerkingen positief beïnvloeden.

18. Na mijn zwangerschap valt mijn haar uit. Kan ik extra vitamine supplementen gebruiken?

Na de bevalling kunt u last hebben van overmatige haaruitval. De hoeveelheid verschilt per vrouwen en ook de duur van het haarverlies varieert. Indien u zich zorgen maakt over de haaruitval, kunt u een huisarts of dermatoloog om advies vragen. Vitaminesupplementen, die onder meer vitamine B bevatten, hebben een positieve werking op het haargroeiproces. Let altijd op dat u vitamines niet in een te hoge dosering gebruikt.

19. Kan ik preventief voedingssupplementen gebruiken om haaruitval te vermijden?

Zelfs met een voldoende afwisselend voedingspatroon kan het voor komen dat u niet voldoende mineralen en vitamines binnenkrijgt. Uw haargroei wordt dan onvoldoende gestimuleerd en dat kan uiteindelijk tot haaruitval leiden. Voedingssupplementen vullen uw vitamine en mineralen niveau aan. Het kan doorgaans geen kwaad om dit dagelijks te gebruiken, zolang u een ‘overdosis’ supplementen vermijdt. Van de meeste supplementen volstaat het nemen van een of twee capsules per dag. De juiste supplementen bevorderen en stimuleren de haargroei, waardoor haarverlies kan worden verminderd en beperkt.

20. Kan ik meer vitamine supplementen gebruiken om de haargroei te versnellen?

Nee, gebruik nooit meer van een vitamine supplement dan dat de verpakking vermeldt. Een gebrek aan vitamines of mineralen heeft invloed op uw lichaamsfuncties, maar ook een teveel kan onder meer haaruitval tot gevolg hebben. Wees daarom voorzichtig en houd uzelf aan de aanbevolen dosering.

21. Klopt het dat vitamine A de haargroei bevordert?

Van vitamine A is bekend dat het de haarwortels voedt, aangenomen wordt dat dat ook een gunstig effect heeft op de haarzakjes. Vitamine A zit in alledaagse voedingsmiddelen als groenten, eieren en lever. Het nadeel van vitamine A is dat het zich in uw lichaam kan opstapelen. Neem dus zeker niet te veel, want dan kan het tegenovergestelde effect bereikt worden: haaruitval.

22. Wat is het verband relatie tussen vitamine D en haaruitval?

De werkelijke rol van vitamine D in het haargroei proces is niet helemaal duidelijk, maar een vorm van haarverlies kan gekoppeld worden aan een vitamine D tekort. Bij een tekort kan het een goed idee zijn om de inname te verhogen. Het lichaam produceert vitamine D door contact met het zonlicht, daarnaast kunt u voedingsbronnen als vette vis, levertraan, enkele paddenstoelen en verrijkte voedingsmiddelen gebruiken.

23. Moet ik bij haaruitval een vitaminesupplement gebruiken?

Nee, dat is afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies. Bij een afwisselend voedingspatroon krijgt u dagelijks normaal gesproken voldoende vitamines en mineralen binnen. Bovendien zijn grote doses vitamines en mineralen schadelijk als uw lichaam geen tekort heeft.

24. Heeft een biotine supplement bijwerkingen?

De meeste mensen gebruiken een biotine supplement zonder enige nadelige effecten. Bekende bijwerkingen zijn misselijkheid, krampen en diarree. U kunt het risico op bijwerkingen verminderen door het supplement tijdens het eten met wat voedsel in te nemen. Supplementen zijn niet voor iedereen geschikt, dus overleg voor gebruik met uw (huis)arts. Deze kan u informeren en adviseren over de eventuele risico’s en voordelen evenals de juiste dosering. Volg de doseringsinformatie zoals vermeld op het etiket, tenzij uw arts anders aangeeft.

25. Is Esthecin goed tegen haaruitval?

Haargroeisupplementen zoals Esthecin kunnen van positieve invloed zijn op de haargroei. De voedingssupplementen zijn samengesteld uit vitamines en mineralen die bewezen effect hebben op de haargroeicyclus. De supplementen kunnen door mannen en vrouwen gebruikt worden en zijn een aanvulling op bepaalde vitaminetekorten en/of slechte voeding.

26. Kan biotine ervoor zorgen dat ik in gewicht aankom?

Uw spijvertering wordt geactiveerd en voedsel wordt sneller afgebroken door het gebruik van biotine. Er is daarom wel een link naar biotine en gewichtsverlies.

27. Wat gebeurt er als ik elke dag biotine gebruik?

Overmatig gebruik van biotine supplementen kan problemen veroorzaken. Bijwerkingen zijn onder andere huiduitslag, een verstoorde spijsvertering, problemen met de afgifte van insuline en/of nierproblemen. Gebruik nooit meer van een supplement dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en gebruik een supplement niet langer dan geadviseerd.

28. Is biotine shampoo net zo effectief als een voedingssupplement?

Slappe, dof ogende haarlokken krijgen een boost door het gebruik van een biotine shampoo. Het regelmatige gebruik kan dun, fijn haar meer volume geven. Bovendien ziet uw haardos er gezond, zacht en glanzend uit. Om dit te bereiken gebruikt u de biotine shampoo regelmatig en eventueel in combinatie met een conditioner.

29. Welke voedingsmiddelen zijn van invloed op een gezonde haargroei?

Een afwisselend en gevarieerd voedingspatroon, in combinatie met een verantwoorde levensstijl is van invloed op diverse lichaamsfuncties waaronder de haargroei. Voedingsmiddelen die daarbij niet mogen ontbreken zijn onder meer eieren, bessen, spinazie, vette vis, zoete aardappelen, avocado’s, zaden en noten, zuivelproducten, vlees en gevogelte.

30. Welk fruit is goed voor de haargroei?

Fruit en groenten zijn rijk aan vitamines en minderalen. Voor een gezonde haargroei kunt u zwarte bessen, bosbessen, broccoli, guave, kiwi, sinaasappel, papaja, aardbeien en zoete aardappelen gebruiken. Vitamine C helpt bij de aanmaak van lichaamseigen collageen. Collageen versterkt de haarvaten, waardoor de haarzakjes beter gevoed worden.

31. Welke tekorten kunnen haarverlies veroorzaken?

Van verschillende vitamines en mineralen is het bekend dat ze bij een langdurig tekort haaruitval kunnen veroorzaken. Zowel selenium als ijzertekort zijn veelvoorkomende oorzaken van haarverlies. Laat bij aanhoudende haaruitval altijd de oorzaak door een (huis)arts vaststellen. Er kan dan een adequate behandeling voorgesteld worden.

32. Kan haaruitval een teken van iets ernstigs zijn?

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben en hoeft niet altijd op een ernstige aandoening te wijzen. Artsen kunnen onder meer op basis van bloedonderzoek de exacte oorzaak van uw haarverlies bepalen.

33. Kan Neofollics een goed alternatief zijn voor bijvoorbeeld finasteride?

Haar- en hoofdhuidproblemen behandelen met Neofollics Hair Technology

Deze specialist richt zich volledig op het ontwikkelen van hoogwaardige producten om haarverlies tegen te gaan en haargroei te verbeteren. Hiervoor werken zij wereldwijd samen met diverse onderzoekslaboratoria en biotechnologische bedrijven.

Neofollics biedt verschillende combinatie behandelingen aan. Afhankelijk van de haaruitval oorzaak kunt u kiezen uit een brede lijn van haargroeimiddelen met innovatieve, milde ingrediënten die bewezen effectief zijn. Dit kan daarom een interessant alternatief zijn voor bijvoorbeeld finasteride of minoxidil.

Gerelateerde onderwerpen

 

2 Reacties:

Hallo,

Bedankt voor je inzichtelijke artikel over de rol van vitamines bij haaruitval. Als orthomoleculair therapeut behandel ik vaak cliënten met vergelijkbare problemen, zoals de invloed van voeding en vitamines op de gezondheid van het haar. Ik ben het eens met je punten over het belang van een gebalanceerd dieet en de specifieke vitamines die je noemt, en wil graag toevoegen dat een persoonlijke aanpak, gebaseerd op individuele voedingsbehoeften en mogelijke tekorten, cruciaal is.

In mijn praktijk heb ik ontdekt dat het aanvullen van specifieke voedingsstoffen, na gedegen bloedonderzoek, effectief kan zijn bij het aanpakken van haaruitval. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak.

Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

Vriendelijke groeten,
Lotte

One Trackback:

[…] Vitamine tegen haaruitval: feit of fabel? – Zantman Kliniek – Haaruitval vitamine – De Haarstichting – De 14 beste vitamines tegen haaruitval – Hairlust Nederland – De link tussen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pil tegen grijs haar

Grijs haar oorzaken

Hoe komt het dat we bijna allemaal, vroeg of laat, grijze haren krijgen? ‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’ Dit lied van “Gert en

Lees verder